Telecom News - רובוטים זעירים יצאו מתחום הפיתוחים הביטחוניים ועברו לעולמות ההייטק

רובוטים זעירים יצאו מתחום הפיתוחים הביטחוניים ועברו לעולמות ההייטק

דף הבית >> פיתוחים חדשים וצ'יפים >> רובוטים זעירים יצאו מתחום הפיתוחים הביטחוניים ועברו לעולמות ההייטק
רובוטים זעירים, שפעם היו נחלת פיתוחים למבצעים צבאיים סודיים, הפכו לרובוטים ב"קוד פתוח" בגדלים ממש זעירים, לשימושים מגוונים בהייטק ובעולם הרפואה, תוך שילובם במערכות תקשורת ובאינטרנט (IoT). חשיפת מיטב הפיתוחים העדכניים.
​מאת: אבי וייס, 5.6.14, 16:10סאשה טבק

פורום
Robotics Israel שם לעצמו כמטרה להביא את בשורת הרובוטים הזעירים והכלים הלא מאויישים לידיעת הציבור הרחב ולציבור המקצועי המתעניין בנושא. הפורום הוקם ביוזמת סאשה טבק, מומחה לרובוטיקה זעירה, יזם ומנכ"ל OptiBotics, סטארטאפ המורכב (בעיקר) מיוצאי הטכניון. 

​סאשה טבק (בתמונה): "הקמתי את הפורום ב-2013 לקהילת הרובוטיקה של ישראל. יש כבר מעל ל-330 חברים בפורום, והוא יצמח ככל שהבשורה על ההתפתחויות בתחום הזה תתפשט בציבור". במפגש, שהתקיים בבית גוגל בת"א בהשתתפות כ-60 חברי הפורום, נחשפו הפיתוחים האחרונים הנעשים בישראל בתחום הרובוטיקה הזעירה והכלים הלא מאויישים. 

רן קליינר, יועץ ומומחה (UAV (Unmanned Aerial Vehicles: "עולם ה-UAV, עולם הכלים הלא מאויישים, הוא עולם טכנולוגי ותיק, שנולד מחדש ב-2014. ההתחלה הייתה לפני שנים רבות. הכיוון של הפיתוחים היום הוא לכיוונים אזרחיים. אולם, בתקופות הקודמות הפיתוח של UAV היה לצרכי ביטחון בלבד. 

ההתחלה הייתה ב-1969, כשהתחילו להטיס טיסנים מונחים מעל לתעלה. זה שימש לצרכי צילום מודיעיני בקו התעלה בסיני ונולד מצרכי 'מלחמת ההתשה' בתעלה. זה היה בזמנו פרוייקט מאוד סודי בישראל. ארה"ב החלה עם פיתוחים דומים במקביל לנו בווייטנאם. אולם, בישראל התפתחה סביב זה ודי מהר, תעשייה שלמה, מה שקרה בארה"ב הרבה שנים אחר כך. 

בשנות ה-70 וה-80 היו בשוק בעיקר UAV תוצרת תדיראן, בשמות כמו 'סורק' ואחר כך 'זהבן'. האמריקאים באותן שנים היו חסרי יכולת כזו ולכן הם קנו את ה-UAV לצרכים שלהם מישראל. 


רובוט עם רוטוריםעם השנים, המכשירים הללו נהיו יותר ויותר גדולים, בעיקר אלה, שהחלו לייצר בארה"ב. רק בשנות האלפיים החלו לפתח בישראל UAV קטנים, כולל בגדלי מיני, ממש על כף היד. כ"כ, החל פיתוח של UAV עם כמה רוטורים, בדיוק כמו שיש להליקופטר (בתמונה משמאל). 

שוק ה-UAV בעולם הוא שוק גדול. שוק עולמי של 64 מיליארד דולרים הנשלט ע"י חברות ענק.

אולם, עד השנה, כל השוק הזה היה מכוון לתחום הביטחוני ולגופי הביטחון. רבים בתעשייה הזו חיפשו איך לשכפל את ההצלחה הזו לשוק האזרחי.

היו כאן 2 חסמים:
א. המחיר הגבוה של ה-UAV לא מתאים לשוק האזרחי. ה-UAV הכי קטן וזול עלה לפחות חצי מיליון דולרים. 
ב. בעיית הרגולציה. לא היה ברור אילו חוקים אזרחיים חלים על ה-UAV. ביצעו בתחום זה דיונים רבים ובסוף יצאו הרגולטורים, בעיקר הרגולטורים לתחום התעופה, בהנחיות, שמאוד קשה לאכוף אותן. כל אזרח מטיס טיסנים להנאתו ולא שואל איש ואיש לא מסוגל לדרוש דבר ממטיסי הטיסנים. הטסת UAV היא בדיוק אותו הדבר. 

לאור הקשיים, הגיע יוזמה לאן לפתח UAV לצרכים אזרחיים. היוזמה התחילה במשימות של צילומים, למשל לאולפנים בהוליווד, לצילומים של אירועי ספורט, צילומים של חתונות, צילומי חדשות ועוד. הרעיון היה להשתמש ב-UAV מרובה רוטורים.

כך, 40 שנה אחרי המצאת ה-UAV הצבאי, הומצא UAV לשימושים אזרחיים. הוא כולל את כל החידושים הטכנולוגיים הקיימים כיום, החל מניווט באמצעות טאבלט וכלה בחיבור ה-UAV לאינטרנט (IoT = Internet of Things). נוצרות קהילות של מפתחים סביב המוצרים הללו. זה עולם חדש ופתוח, שהוא ההפך הגמור מהעולם של היצרנים של UAV לצבא.

הפיתוחים המרכזיים היום נעשים ב'קוד פתוח' והמוצרים הם 'פתוחים', ומפותחים ע"י הקהילה לטובת הקהילה. המחירים של המוצרים נעים סביב ה-200 עד 500 דולרים למוצר. כל הרכיבים, שמשתמשים בהם כיום, הם רכיבי Off-The-Shelf. חלק מיוצר במדפסות תלת-ממד. המחירים של ה-UAV היקרים ביותר הם בסדר גודל של עד 2,000 דולרים.

הרגולטורים לא יודעים איך לטפל בתופעה הזו וכרגע התחום הזה לא מפוקח מספיק. במציאות, כל אחד יכול להטיס UAV בכל מקום. רשות שדות התעופה האזרחית גיבשה ניירת וחוק מיוחד לנושא הזה. בארה"ב אין עדיין חוק פדרלי וברוב המדינות שם אין אישור להשתמש ב-UAV. בכל מקרה, גם כשיש חוק כמו בישראל, יש כאן בעית אכיפה ענקית. ברשות שדות התעופה גיבשו מערכת הדרכה והסמכה לנושא ה-UAV. כבר 2 חברות צילום קיבלו אישור של רשות שדות התעופה וכמה חברות נוספות קיבלו אזהרות. השוק ממשיך להתפתח, כשהפרמטרים של הבטיחות והיעילות משתפרים כל הזמן.

בשוק רצים כמה רעיונות מעניינים, כמו של אמזון, להטיס משלוחים למזמינים באינטרנט, באמצעות רובוטים - UAV, שיגיעו ישירות לבתים בכל רחבי ארה"ב. זה עדיין בראשית הדרך. יש כמה סטארטאפים ישראליים, שנכנסו לתחום ויש להם פתרונות מאוד מעניינים. הבעיה המרכזית כיום היא תחום הבטיחות, כי היכולות של המוצרים הללו עדיין לא מספיק טובה בתחום הבטיחות. ברור לכל, שיש שימושים, שיתפתחו בשנים הקרובות לתחומים, שלא חשבנו עליהם".

ד"ר גבור קוזה
ד"ר גבור קוזה (בתמונה), בית הספר להנדסה, אוניבסיטת ת"א: "אני עומד בראש תחום הרובוטיקה ומיקרו מערכות בשירות הביו-רפואה באוניברסיטת ת"א. למעשה, אני מנהל מעבדת פיתוח לרובוטיקה בשירות הרפואה. יש כיום בשוק רובוטים רבים בגדלים מגוונים, כולל כאלה הנוסעים במערכת הדם של גוף האדם. יש כבר רובוטים המשמשים מנתחים ואני רואה בתחום הזה התפתחות מאוד מהירה.

השימושים המרכזיים הקיימים כיום לרובוטים זעירים:
א. ניתוחים עם פולשנות מזערית.
ב. ניהוג והצבת כלים רפואיים בגוף האדם.
ג. אנדוסקופיה. בתחום הזה מובילה גיוון אימג'ינג, יש לה כבר היום כמה מתחרים.
ד. מיקרו-רובוטים רפואיים למשימות מגוונות. מה שמקובל כיום הוא לתחומי מערכת העיכול ועיניים.

הבעיה המרכזית של כל הרובוטים הזעירים: הסוללות חלשות מדי. פתרון לבעיית הסוללה יכול להגיע מכיוונים שונים. אנו מפתחים כיום רובוט זעיר השוחה בדם באמצעות שדה מגנטי, שמועבר אליו במכשיר MRI בזמן בו האדם מצוי בתוך המכשיר. כ"כ, אנו בוחנים כיום העברת אנרגיה באמצעות אור למשטח זעיר הנראה כמו קולט שמש זעיר, למעשה תא פוטו-וולטי, דרך העור של האדם. זה בתהליכי מחקר ופיתוח. 

יש
רובוט זעירכיום כמה פיתויים מעניינים: ניתוחים לעוברים כשהם עוד ברחם האם לתיקון פגמים עוד לפני הלידה. יש כיום פיתוח מרתק, שאנו עוסקים בו: מפתחים רובוט הדומה לזרעון בגודל מאוד זעיר והוא שוחה כמו זרעון עם זנב (בתמונה משמאל).

כ"כ, אנו בונים גלולה אנדוסקופית עם יכולות מתקדמות כגון: זיהוי, אבחון, ניתוח ועוד. הגלולה בגודל של 22 מ"מ ובקוטר של 10 מ"מ. 

תחום חדש, שמתפתח יפה, הוא תחום הסנסורים, למשל, לקרדיולוגיה. ניתן לבצע צריבה של מיקום מאוד ספציפי בלב באמצעות שליטה אלחוטית על הסנסור. זה נעשה ע"י חיישן תלת-ממד המשמש כקטטר לב, שיכול לשמש גם כאולטאסאונד לתוך הלב. 

פיתחנו רובוט מונחה אולטראסאונד לצרכי ניתוח. הרובוט הזה הוא חצי אוטונומי. הוא יכול לשחות בתוך הגוף ולזהות סרטן ולנתח אותו כמעט באופן אוטומטי. הדיוק של הרובוט הזה נמצא כעת בפיתוח מתקדם, עם שימוש בצילומים תלת-ממדיים כדי להגיע לדיוק רב יותר בטיפול, בדיוק בנקודה בה נמצאים תאי הסרטן. קשה להאמין לאיזו רמת דיוק ניתן להגיע ברגע, שעוברים לתנועה וצילום תלת-ממדי עם הרובוט הזעיר הזה". 

 
רובוט זעיר
רובוט זעיר
קרדיט תמונה: הטכנולוגיה שייכת לחברת מיקרוביט מדיקל בע"מ



 
 
Bookmark and Share