Telecom News - בזק נערכת ל"מלחמה" ובמקביל פלאפון הסתבכה עם מרתון ועם עובדיה

בזק נערכת ל"מלחמה" ובמקביל פלאפון הסתבכה עם מרתון ועם עובדיה

דף הבית >> חדשות >> חדשות השוק הקווי >> בזק נערכת ל"מלחמה" ובמקביל פלאפון הסתבכה עם מרתון ועם עובדיה
הנהלת בזק כינסה את ראשיה לרבות ראשי ועדי העובדים, והזהירה אותם, שאם היא "תפסיד בקרב" מול משרד התקשורת, יחל תהליך של פיטורי עובדים. במקביל, החלה תסיסה בפלאפון בגלל התכנון להעברת עובדים למעמד של עובדי קבלן בחברת "הרשת המשותפת" הדמיונית, שאולי תקום ביחד עם חברת מרתון (018-אקספון), שלא תורמת דבר לשיתוף הזה. עדכון בסוף הכתבה.
מאת: אבי וייס, 6.5.15, 08:30בזק

ניתוח: הנהלת קבוצת בזק כינסה לפני כ-3 ימים את כל ראשי החברות בקבוצה, לרבות חברי הוועדים, ועידכנה אותם על מצב "המאבק" מול משרד התקשורת בעניין "השוק הסיטונאי". ההנהלה הזהירה את העובדים, שאם היא "תפסיד בקרב" מול משרד התקשורת, היא תיכנס למסלול של צמצומים ופיטורי עובדים בהיקף ניכר.

כדי לא להגיע למצב הזה, הנהלת בזק הציעה כמה הצעות למשרד התקשורת, כדי "להוריד את אבי ברגר (המנכ"ל) מהעץ", לרבות כניסה למסלול של בוררות. בכל מקרה, כפי שכבר ניתחנו לא אחת (באתר זה יש 127 כתבות בנושא "השוק הסיטונאי", למי שמתעניין בפרטים ובניתוחים של הסיטואציה הרגולטורית המוזרה הזו), ה-17.5.15 יהיה יום רגיל (אולי יהיה שרב. העיקר: זה "יום ירושלים" בלוח השנה). בכל מקרה, לא תתחולל ביום זה שום מהפכה נוספת או אחרת בתחום "השוק הסיטונאי".

אם לא די בצרות של "השוק הסיטונאי", הנהלת בזק ניצבת כעת בפני צרה נוספת. מחזי בצלאלנהלי חברת מרתון (בבעלותו של חזי בצלאל, בתמונה משמאל), המוכרת יותר בציבור בשם 018-אקספון, מתרוצצים בשבועיים-שלושה האחרונים בקדחתנות בין 3 מפעילי הסלולר הגדולים (סלקום, פלאפון ופרטנר), לחפש מי הפראייר, שיסכים לתת להם מתנה של מעל לחצי מיליארד ש"ח בלי שום תמורה ממשית.

המועמדים להיות הפראייר התורן כאן היא חברה אחת: פלאפון, שהיא הכי לחוצה, כי ברשותה רק 15 מגהרץ ל-LTE, בעוד שלפרטנר יש כבר 20 מגהרץ והסכם חתום ומאושר (עם הוט מובייל). 

במקביל, החלה תסיסה בקרב חלק מהעובדים של פלאפון, בגלל התכנון של "איחוד הרשתות" עם מרתון, שאם יצא לפועל, יעביר עובדים מאוגדים בפלאפון (שנאבקו קשות כדי להתאגד), למעמד של "עובדי קבלן" בחברה החדשה, שתקום כדי לנהל את "הרשת כביכול המשותפת" עם מרתון.

אולם, וזו הטענה המרכזית הנחשפת כאן, נולד לו מצב חדש, שלא הוגדר בשום מסמך: אין ולא תהיה שום רשת משותפת בין פלאפון למרתון. יש רק רשת של פלאפון עם עובדי פלאפון. נקודה. למרתון אין כלום, ולא יהיה כולם, אפילו רישיון למפעיל סלולר אין לה. יש לה רק 5 מגהרץ, שבו זכתה במכרז, והיא טרם יכולה לממש זאת (כי אין לה רישיון מפעיל סלולר), וכעת היא מנסה לסחור בזה, ללא כל בסיס חוקי או רגולטורי ברור. 

תנאי המכרז ל-LTE דורשים, שאם מקימים "רשת משותפת" במתכונת המכונה בשם MOCN ר"ת: Multi-Operator Core Network), ימולאו ע"י הצדדים לשיתוף הזה מספר רב של תנאים כולל הקמה של חברה חיצונית שתוציא רישון תקשורת נפרד, כדי לנהל את הרשת המשותפת. כל זאת, לפי התנאים, שקבע שר התקשורת (כאן), תנאי הרישיון לחברות סלולר בעלות תשתית המעודכנים ל-LTE (כאן), לרבות מסמך תיקוני הרישיון (כאן), בהתאמה לתנאי המכרז (כאן) ובהמשך למסמך "הניתוח הכלכלי" של תהליך "איחוד הרשתות", שהוגש לשר התקשורת ואושר על ידו (כאן).

בקצרה, כל המסמכים הללו דורשים ממרתון להקים ליבת רשת סלולרית מלאה במתכונת של ספק סלולר, ליבה עצמאית לחלוטין, להקצות כ"א ואמצעים לטובת החברה המשותפת לניהול ולתחזוקת האנטנות, ולחתום על הסכם "זכות שימוש בלתי הדירה" - IRU (ר"ת: Indefeasible Rights of Use), מול פלאפון. 

הבעיה: למרתון אין כמעט כלום. אפילו תמונה של איזה מהנדס רשת או טכנאי רשת - אין לה. יש לה אולי מצגת עם תמונות של אנטנות (דוגמה בתחתית הכתבה), תמונות מתגים, שרתים ורשתות, כמו שיש בכל מאגר תמונות למצגות. או בעברית יותר ברורה: מרתון רוצה להיות למעשה MVNO על הגב של פלאפון בהשקעה מינימלית ככל האפשר.

בגלל שהסכם ה-IRU, שנדרש להיחתם במסגרת "רשת משותפת", הסכם זה נותן למרתון למעשה בעלות של 10 שנים על רשת פלאפון, פירושו של דבר, ששאול אלוביץ'שאול אלוביץ', הבעלים של קבוצת בזק (שכוללת בתוכה את פלאפון) (בתמונה משמאל), אמור לתת לחזי בצלאל מתנה של מעל לחצי מילארד ש"ח. זאת, כדי שחזי בצלאל ירכב על כל מה שיש ברשת פלאפון, כולל כל העובדים והמערכות של הרשת, יעביר את הלקוחות של פלאפון אליו ויעשה בחצי מהרשת כרצונו.

חזי בצלאל יוכל אפילו להעביר אליו ספקי MVNO, שישלמו למרתון, ולא לפלאפון. זו התגשמות "החלום הרטוב" של "שוק סיטונאי" מלא, החלום של 018-אקספון, שכבר רוכבת על רשת בזק (קווי), ורוצה לעשות את אותו דבר בדיוק, גם על רשת הסלולר של פלאפון... זה משתלב היטב בשימוע המוזר שחשפנו כאן, שנועד גם הוא לאוצה מטרה בדיוק: לרכב על הגב של בעל תשתיות חזקות, במינימום השקעה. 

למעשה, מרתון רוצה לעשות על רשת פלאפון את מה שעושה גולן טלקום על רשת סלקום: קניבליזציה, אבל הרבה יותר גרועה. למה קניבליזציה יותר גרועה? מפני שלגולן טלקום יש לפחות ליבת רשת מלאה ועצמאית וקצת אנטנות (כ-200), רשת תמסורת ועוד רכיבים עצמאיים של רשת סלולר, לקוחות בהיקף משמעותי ושירותי סלולר, בעוד שלמרתון יש רק מצגת. זהו. דהיינו: בתפיסה של "שיתוף הרשתות המדומה", פלאפון תעשה עבורה כמעט הכל, די דומה למצב שבו פלאפון עושה הכל עבור רמי לוי, שאפילו צילום של מתג אין לו (ספקי ה-MVNO נדרשו בחוק להחזיק מתג תקשורת עצמאי).

יש הטוענים (ובצדק) ש"החטא הקדמון" שהביא לכאוס ברגולציה בתחום הסלולר מקורו בכך שרמי לוי יצא ראשון כ-MVNO, וקיבל רישיון וההסכמים שלו עם פלאפון אושרו, למרות שלא היה לו מתג תקשורת ("מרכזת"), כנדרש בחוק (ראה כאן סעיף 14 ובהגדרה של "מרכזת" בפרק ההגדרות). כך, הכאוס הזה בתחום תשתיות הסלולר ו"החסינות מהחוק" התפשט והפך לנורמה אצל גולן טלקום, שעושה את זה כבר "בגדול". 

אולם, מצב חוקי של חברה בסגנון MVNO, שיהיה לה רישיון סלולר מלא, שמחזיקה בבעלות מלאה תשתיות רשת ואנשים של מישהו אחר, שהוא מתחרה שלה, זו סכנה ברורה לפראייר, שרוכבים עליו (דהיינו. פלאפון). זה לא המודל של MOCN, כי המודל הרגולטורי של MOCN זה Multi-Operator (שיתוף אנטנות בין מפעילי סלולר של ממש), לא בין מפעיל אחד שיש לו תשתיות, משאבים ואנשים, וחברה שניה שפועלת בסגנון "שוק סיטונאי", שרוכבת באופן מלא או כמעט מלא על הגב שלו.   

כך, שפלאפון יכולה להאשים כאן רק את עצמה, איך הגיעה למצב האומלל הזה. כשמוותרים לאחד קטן על הצורך בהשקעה עצמית ב"מרכזת", מגיע אחריו אחד קצת יותר גדול, שדורש עוד יותר ממה שהקטן קיבל בחינם לפניו... למה פלאפון לא רכשה 20 מגהרץ במכרז ה-LTE כדי לא להגיע למצב הכאוטי הזה? ללא ספק, מדובר בסדרת מהלכים מוטעים וכושלים.  

אגב, בעולם החלה מגמה הפוכה, של ביטול השת"פ של אנטנות ו"נדידה פנים ארצית", כפי שחשפנו כאן לגבי בריטניה, מדינה שממנה לקחנו הרבה מאוד רעיונות רגולטורים, אבל לא את הרעיונות הנכונים והעדכניים. 

היות ואין בשום מסמך רשמי בישראל מודל כזה של "שיתוף רשתות", שבו צד אחד לא מביא שום דבר פיזי או אנושי לשיתוף, מלבד ניירות ומצגות ואולי מעט כסף ותדר קטן, סביר להניח, שהעניין הזה יתפוצץ או יגיע לערכאות, או שמרתון תחזיר את התדרים שזכתה במכרז (5 מגהרץ) למשרד התקשורת ותגנוז את חלום הסלולר של חזי בצלאל. אפשרות נוספת היא, שמרתון תצטרף לרשת של פרטנר-הוט-מובייל, שם חלקה יהיה לכל היותר רק שליש, שזה פחות השקעות מצידה.

יש עוד אפשרויות, אבל הן דורשות תחמונים רבים נוספים מצידו של אבי ברגר מול מרתון, שבספק אם יעמדו במבחן משפטי (דהיינו: למחוק למרתון את ההתחייבויות שיש בכל מסמכים המכרז והנלווים לו, כמצויין למעלה, מה שמעמיד בסכנה את המכרז עצמו, כי אי אפשר לשנות תנאי מכרז אחרי שהוא כבר נסגר והוכרזו הזוכים). כזכור, כפי שכבר ציינתי לא אחת, יש חברות תקשורת שזוכות כנראה ב"חסינות מהחוק" במשרד התקשורת, חסינות שניזונה בין היתר מ"חפרפרות", מה שהוביל לעיוות ולכישלון של מכרז ה-LTE (מלבד ההישג החלקי והקדימות של פרטנר-הוט-מובייל). המשך יבוא. 

עדכון 6.5.15, 13:00: כמה שעות לאחר פרסום מאמר זה, שלחה בזק הודעה לעיתונות, שפורסמה במלואה כאן. אין בהודעה זו חידושים מרעישים, אבל יש בה משפט אחד, שהוצנע בתוך הכתבה, שיעורר מאבקים נוספים ודי בקרוב.

המשפט הזה אומר כך: "במסגרת ההערכות קיימה בזק מספר פגישות עם כלל ספקיות האינטרנט, במסגרתן תיאמו החברות את תהליכי העבודה הממוכנים. במהלך הפגישות בהן השתתפו נציגים טכנולוגיים מכל החברות, פרטו אנשי הטכנולוגיה בבזק בצורה מקיפה את כלל הממשקים. חשוב להדגיש כי מדובר בהערכות משותפת לבזק וליתר המפעילות שאמורות מצידן לפעול להטמעת ממשקים תואמים גם במערכות הליבה שלהן". 

מי שלא הבין את המשפט, הרי הסבר קצר בעברית קלה: בזק הכינה ממשק משתמש חדש, די מסובך ולא זול (שמפורט כאן, עם "ברכת הדרך" ממשרד התקשורת, ששלח את ה-ISP להתדיין ישירות מול בזק - כאן, למי שמתעניין בפרטי הממשק החדש של בזק). לכן, ISP, שלא יבנה אצלו מערכת מיחשוב התואמת בדיוק את המפרט של בזק, לא יוכל אחרי 17.5.15, לפנות לבזק ולהעביר אליו לקוחות במסגרת "השוק היסטונאי", כי כל ההסדרים הקודמים מבוטלים. בזק מבהירה למי שלא הבין, שאפשר יהיה לפעול ולהעביר לקוחות החל מ-17.5.15, רק על פי המפרט החדש של בזק... 

המשמעות: ISP גדולים ובעלי "כיסים עמוקים" יוכלו לעמוד בהשקעה הנדרשת במערכת המיחשוב הזו ותחזוקתה השוטפת מול בזק. אולם, ISP קטנים יעמדו בפני "שוקת שבורה". שכן, השקעה במערכת כזו תשחק את כל הרווח הקטן שיש להם (אם בכלל יש להם) מ"השוק הסיטונאי".

מכאן, ה-ISP הקטנים יכולים לנקוט באחד מהצעדים הבאים:
א. לצאת מהסדר "השוק הסיטונאי" ולשכוח מההרפתקאה המוזרה וחסרת התוחלת הזו.
ב. להעלות את המחירים ללקוחות "השוק הסיטונאי", כדי לממן את הרפתקאה של בנייה ותחזוקת הפלטפורמה החדשה, לפי המפרטים המאוד מדוקדקים של בזק.
ג. לצאת בתלונות ו"זעקות שבר" למשרד התקשורת, שם ישמעו אותם מייד. זאת, כי לחלק מהזועקים יש "חפרפרות" במשרד, שיפעלו לנסות ולבטל את "רוע הגזרה".

להערכתי, סעיף ג' הוא זה מה שיקרה. כך, בימים ובשבועות הקרובים, יחל מאבק חדש סביב הנושא המסעיר (את ה-ISP ובעקבותיהם גם את משרד התקשורת): "פלטפורמה ה-API האוטומטית של ממשקי בזק"... 

שורה תחתונה: כל הכבוד לבזק על התרגיל המבריק, שבו היא שוב מצליחה "לקרקס" גם את משרד התקשורת וגם את ה-ISP, במכה אחת. 
בתמונה: האנטנות של מרתון, שיהיו חלק מ"הרשת המשותפת" שלה עם פלאפון, אם היא תקום. זו למעשה תרומה של אתר טלקום ניוז ל"שיתוף האנטנות" החדש הזה... 



 
 
Bookmark and Share