Telecom News - "שקיפות מונעת שחיתות. אפרסם את כל הצבעותיי בוועדת השרים לחקיקה"

"שקיפות מונעת שחיתות. אפרסם את כל הצבעותיי בוועדת השרים לחקיקה"

דף הבית >> דעות ומחקרים >> על סדר היום >> "שקיפות מונעת שחיתות. אפרסם את כל הצבעותיי בוועדת השרים לחקיקה"
"שקיפות מונעת שחיתות. אפרסם מידי שבוע באתר שלי את כל הצבעותיי בוועדת השרים לחקיקה"
מאת: אבי וייס, 12.6.15, 09:00השרה איילת שקד
 
במשרד התקשורת הישראלי מילים דוגמת: "שקיפות", "שיתוף הציבור", "פתיחת מאגר המידע לשירות הציבור" הן במקרה הטוב בדיחה ובמקרה הרע – טאבו. יש משרדי ממשלה רבים (ולאחרונה הצטרפו לרשימה עוד 3 משרדים: המשפטים, החינוך והרווחה), שחושבים, מאמינים ופועלים לגמרי אחרת.
 
תמצית: שרת המשפטים איילת שקד (בתמונה) באירוע "דמוקרטיה זה סטארט אפ" של הסדנא לידע ציבורי ו-Google הציגה תפיסת עולם המבוססת על שקיפות ושיתוף הציבור במידע ובגישה למאגרי מידע ממשלתיים.

בין האפליקציות, שהוצגו באירוע: מערכת המציגה את התקשרויות הממשלה בפטור ממכרז (כ- 80% מהוצאות המדינה על רכש) והתמיכות, שהיא מעניקה לעמותות, אתר המציג את תאונות הדרכים בישראל ואפליקציה העוקבת אחר החלטות הממשלה.
 
פירוט: תחת הכותרת "דמוקרטיה זה סטארט-אפ", נערך אמש (11.6.15) בבית גוגל בת"א מפגש ייחודי בין מתכנתים, סטארטאפיסטים אנשי ציבור ופקידים בכירים. במפגש השתתפו (בין היתר) שרת המשפטים איילת שקד וחברי הכנסת מיקי לוי ("יש עתיד"), יואב קיש ("ליכוד") וסתיו שפיר ("המחנה הציוני").
 
המפגש הזה מסכם את אירועי ה- National Day of Civic Hacking, שהתקיים ב-26 מדינות במקביל ולראשונה בישראל. מטרת המפגש לקדם שיתופי פעולה בין קהילת המפתחים לבין הממשלה ולעודד פתיחת מאגרי מידע לשימוש הציבור.
 
שרת המשפטים איילת שקד: "השופט ברנדייס (בית המשפט העליון בארה"ב) אמר, שאור השמש הוא המחטא הטוב ביותר. שקיפות מונעת שחיתות ומייעלת תהליכים. בוועדת השרים לחקיקה עולה כל חודש הנושא של שקיפות. אני מפרסמת את הצבעותיי בוועדה באינטרנט. לי אין מה להסתיר. אנחנו שליחי ציבור, ואני כיו"ר הוועדה אפרסם כל שבוע מה אני מצביעה, כי הגעתי לכנסת כשליחת הציבור והוא רשאי לדעת מה אני חושבת ומה אני עושה ומצביעה.
 
אני בטוחה, ששקיפות בפעילות המגזר הציבורי תמנע שחיתות, תחסוך כסף לאזרחים ותספק שירות טוב יותר לכולם. אני מנסה לדחוף SLA  ("הסכם רמת שירות") לכל משרדי הממשלה, כדי שהם יהיו מחויבים לשרת את הציבור בדרך הטובה ביותר. משרד, שלא עומד ב-SLA בשירות מסוים, האזרח שפנה יקבל פטור מאגרה או מתשלום אחר בנושא, שבו פנה.

דהיינו: יהיה למשרד הממשלתי גם תמריץ כספי למה לתת שירות טוב, כי יש קנס לטובת האזרח בצורת פטור מאגרה על אי עמידה ברמת השירות - SLA. זה נוסה בקדנציה הקודמת ע"י שותפי לדרך ולהשקפת העולם הזו, נפתלי בנט, במקום אחד – במכון התקנים, וזה הצליח מעל לכל המשוער. לכן, אנו נפעל להרחיב זאת כעת לכל משרדי הממשלה ומוסדותיה.
 
היעד שלנו, של נפתלי ושלי, שכל משרדי הממשלה ינגישו את המידע הקיים ברשותם. זאת, למעט מידע בטחוני או מידע הפוגע בפרטיות ובאינטרסים חשובים של המדינה. 95% מהמידע הקיים בידי משרדי הממשלה הוא בר הנגשה.
 
אני מצפה, שיזמים וסטארטאפים ייקחו את המידע המפורסם של הממשלה וינגישו אותו לציבור, גם באפליקציות סלולריות, כמו שמוצג כאן היום. אני מגשימה על עצמי את עיקרון השקיפות ואני מצפה שכל משרדי הממשלה יעבדו לפי הגישה הזו".
 
ח"כ מיקי לוי (בתמונה): "בתפקידח"כ מיקי לויי הקודם כסגן שר במשרד האוצר, פעלתי רבות להנגשת המידע של האוצר לציבור. עשיתי זאת גם בשת"פ עם אחרים, דוגמת הסדנא לידע ציבורי. ראיתי שזה דורש שינוי תרבותי במשרדי הממשלה. יש רבים, גם ברמת השרים וגם ברמת הפקידות הבכירה, שחושבים, שמידע ציבורי זה כוח ולא מוכנים להיפרד משיכרון הכוח הזה.
 
בנוסף, יש יועצים משפטיים רבים המשבשים את תהליכי שחרור המידע במשרדים, שכבר היו מוכנים להיפתח. הם תוקעים את התהליכים הללו בלי כל סיבה. כל מידע שאינו ביטחוני, או פוגע בפרטיות או פוגע בשלום הציבור ובאינטרסים החיוניים שלו, אין כל סיבה, שהמידע הזה לא יונגש לציבור. כך נוהגים בכל העולם התרבותי, רק לא אצלנו, בחלק ממשרדי הממשלה.
 
אני אפעל בכנסת לסייע לשינוי התרבותי הזה להתרחש. צריך להחיל את זה על כל משרדי הממשלה ללא יוצא מן הכלל. כל משרדי הממשלה על כל זרועותיה חייבים להיות שקופים, כל עוד זה לא נוגד את ביטחון המדינה והפרטיות. כמעט כל המידע הקיים הוא כזה ואין כל בעיה לשחרר אותו. צריך רק להזיז כפתור בראש.
 
זה לא דבר קל, אבל אני מאמין, שזה עומד להתרחש. זה קרה במדינות ענק דוגמת ארה"ב ובריטניה, וזה חסך שם מיליארדים רבים של דולרים ברגע שזה התרחש.
 
בתחום המכרזים, אני מאמין, שחייבים לשנות את השיטה ולאפשר לעסקים קטנים לגשת לכל המכרזים. אי אפשר לתת רק לגדולים לגשת למכרזים ועוד לתת להם פטורים, כשהם בסך הכל מתווכים על הגב של העסקים הקטנים. למה שהם יגזרו קופון על חשבון הכסף הציבורי? זה חייב להיפסק. 
 
כשהייתי סגן שר באוצר סיפרתי לכולם את החלום שלי: רשות מיסים ללא נייר, פרקליטות ומשטרה ללא נייר. התחלתי לנסות ולהגשים את החלום הזה, אבל הכל נתקע בגלל יועצים משפטיים, שמוצאים אין סוף תירוצים למה לעצור את הקידמה והיעילות. רק בתחום הזה יכולנו למנוע את הררי הנייר הקיימים במשרדי הממשלה, נייר המגיע מכריתת יערות באמזונס. פשוט כואב הלב שזה לא מתגשם. אולם, אני אמשיך בקו הזה ולא ארפה ממנו ואני מאמין, שהוא עוד יתגשם, ודי בקרוב".
 
ח"כ סתיו שפיר (בתמונה): "כשאסתיו שפירנו מקבלים גישה לכמה שיותר מידע, אנחנו יכולים לייעל תהליכים, ובמקרה למשל של המאבק שלי בוועדת כספים, גם לחסוך כסף. כשהציבור מודע למה עושים עם הכסף שלו, יהיה הרבה יותר קשה לגנוב את הכסף שלנו למשל מקופת הביטוח הלאומי, או להזרים אותו לעמותות של מקורבים.
 
אולם, יש לנו גם אתגר נוסף והוא להטמיע את הכלים המצוינים, שיזמים בונים מבחוץ, בתוך שיטות העבודה של הממשלה.
 
אנו מצויים כיום בתקופה, שיש בה רצון ציבורי עז לשקיפות ופתיחת המידע. אולם, אנו נתקלים בחומות ומכשולים, ששמים לנו בדרך. אני נתקלתי בזה בטירוף של העברות תקציביות בוועדת הכספים.

ידע הוא כוח אבל הוא גם כלי מדהים ליצירתיות, לייעול תהליכים ולחיסכון כספי.
 
אני מקווה, שהממשלה תעשה בעצמה האקתון למפתחים. שהממשלה בעצמה תזמין את היזמים הצעירים וגם הפחות צעירים, כדי לפתח אפליקציות על בסיס המידע הממשלתי, שיהיה נגיש.

זה לא הגיוני להסתיר מידע. אנו אומת הסטארטאפים ואני מאמינה, שהתודעה הזו תחלחל גם למשרדי הממשלה".
 
שבי קורזן, (בתשבי קורזוןמונה), מנכ"לית הסדנא לידע ציבורי: "המדיניות הממשלתית חייבת להשתנות: המידע חייב להיות פתוח ורק במקרים יוצאי דופן להיסגר. למידע פתוח יש תועלת אדירה ברמה הכלכלית והדמוקרטית כאחד. הממשלה חייבת ליזום ולפתוח את כל המידע המצוי ברשותה בפורמט פתוח, נוח לעיבוד ובזמן.

התמיכה וההבנה, שהביעה השרה שקד בנושא במהלך האירוע הן צעד משמעותי וחשוב בכיוון ואני מקווה, שרוח חדשה של פתיחות תחל לנשב במסדרונות המדינה.

מלבד משרד המשפטים, גם משרדי החינוך והרווחה הצטרפו לרשימת משרדי הממשלה, שמוכנים לשתף פעולה בהנגשת ידע ובשקיפות. אנו כרגע מבצעים 15 פרויקטים ואנו קוראים לשיתוף ולהשתתפות האזרחים בפעילות, כי זה מוסיף ערך כלכלי ממשי לכולם".
 
באירוע הוצגו סדרה של אפליקציות, שפותחו ע"י מתכנתים מתנדבים על בסיס מידע ממשלתי פתוח. בין האפליקציות הציגה הסדנא לידע ציבורי את אתר "מפתח התקציב". באתר פותחה לראשונה האפשרות לקבל מידע מלא על כל התקשרויות הממשלה בפטור ממכרז, המהוות 80% מהרכש הממשלתי, ואת כל התמיכות הממשלתיות בעמותות.
 
עוד הוצג אתר Anyway: לאחר שאחותו נהרגה בתאונת דרכים גילה גל רייך (26) כי הטוקבקים באתרי האינטרנט מספרים כי ניתן היה לחזות את התאונה ואף למנוע אותה. גל הצטרף ל"סדנא לידע ציבורי" והקים אתר המציג את כלל תאונות הדרכים עם נפגעים, שקרו בישראל משנת 2005, ומאפשר לכל אדם לנתח את הדרכים, שבהן הוא נוסע ואת הסכנות המצפות לו בכל צומת וצומת בישראל. עוד מאפשר האתר לראות את הרחוב עצמו באמצעות Google Street View ולראות היכן בדיוק אירעו התאונות השונות, וממה צריך להיזהר. האפליקציה לאנדרואיד - כאן
 
פיתוחים ומיזמים נוספים שנחשפו באירוע:

א. בריזומטר: אפליקציה המדווחת על איכות האוויר על בסיס מידע בזמן אמת המגיע ממאגרי המידע של המשרד לאיכות הסביבה (ובמדינות אחרות: מהרשויות הממשלתיות העוסקות בזיהום אוויר). המערכת מזהה גורמי זיהום אוויר והתפשטותם במרחב ובזמן.
 
ב. המרכז להעצמת האזרח: חשפו אפליקציה להנגשת מידע ציבורי בשם EzGOV, שתעלה לחנויות (אפל וגוגל) בעוד כשבועיים, אפליקציה הכוללת את כל החלטות הממשלה והכנסת בשפה פשוטה להבנה (בצד הנוסח המקורי של ההחלטות). לדברי היזמים, הממשלה מקבלת כאלף החלטות בשנה והכנסת מחוקקת כמאה חוקים בשנה. כמה מזה מיושם וכמה מזה האזרחים יודעים אודותיו? מעט מאוד. האפליקציה נועדה לגשר על פערי הידע הזה.
 
ג. ד"ר קירה רדינסקי, מנכ"לית SalesPredict הציגה את הכלים שפיתחה כדי לבצע תחזיות מאוד מדויקות בכל תחום, רק על בסיס מידע ציבורי הנגיש לכל.
 
ד. HAC, האקסלרטור של הרצליה. תאיר קתאיר קובלסקיובלסקי (בתמונה), הציגה את מיזם HAC: "אנו העירייה הראשונה והיחידה, שיש בה אקסלרטור לצרכי העירייה בלי שותפים. זה אקסלרטור העוסק בנושאי אורבניים, החל מעיר חכמה וכלה בבריאות הציבור.
 
אנו ממיינים, בוחרים ומכינים את הסטארטאפים, שעוברים דרכנו, כדי שיהיו בשלים להיות ספקים ושותפים של העיריה ומספקי פתרונות לאתגרים הקיימים בעיר. אנו פותחים כיום את המחזור השני באקסלרטור, עם 6 סטארטאפים באקסלרטור ועדו 2 סטארטאפים נלווים.

פתחנו בעירייה את מאגרי המידע העירוניים, במיוחד את מערכת ה-GIS בפני הסטארטאפים וזה משמש אותם לפיתוח יזמויות מדהימות".
 
ה- National day of civic hacking הוא יוזמה של ארגון Code for America העוסק בהנגשת מידע ממשלתי והחדרה של טכנולוגיות אינטרנטיות מתקדמות לממשל. האירוע נערך זו השנה השלישית ברציפות ב-26 מדינות במקביל. בישראל נערך האירוע לראשונה בהובלתה של הסדנא לידע ציבורי ובשיתוף חברת Google וההאקתון הזה התקיים במהלך הסופ"ש האחרון בתאריכים ה- 5-6/6, ב-Campus TLV של גוגל בתל אביב.
 
הסדנא לידע ציבורי



 
 
Bookmark and Share