Telecom News - טכנולוגיות סלולר חדשות מיושמות בחברות הסלולר (לא בישראל)

טכנולוגיות סלולר חדשות מיושמות בחברות הסלולר (לא בישראל)

דף הבית >> חדשות הסלולר והמובייל >> טכנולוגיות סלולר חדשות מיושמות בחברות הסלולר (לא בישראל)
בצרפת החלו ליישם Spectrum Sharing, יש שירותי OTT מפתיעים ב-T-Mobile בארה"ב, חלה התקדמות מהירה בכל העולם ביישום VoLTE ו-LTE-U, מוצעות שיחות על WiFi מ-Verizon בארה"ב, והוקמו אנטנות Hot Spots המכסות רדיוס של 25 מייל (כ-32 ק"מ). כל מה ש"חם" בעולם הסלולר, אבל לא שמעו ולא ישמעו אודותיו בישראל.
מאת: מערכת Telecom News, 18.1.16, 13:55LTE-U

בהמשך ללקטי העדכונים הקודמים (לינקים בתחתית המאמר) על ההתפתחויות בעולם טכנולוגיות הסלולר, ברשתות הסלולר ברחבי העולם, נביא כאן לקט נוסף מההתפתחויות הטריות הקיימות בתחום זה:

1. LSA (ר"ת Licensed Shared Access) או : "שיתוף תדרים עם מערכת הביטחון". 
לאחר שבארה"ב נושא "שיתוף התדרים" הפך למציאות, הנושא הזה מגיע לאירופה. המדובר בשיתוף תדרים, שלא מנוצלים (בכלל או חלקית) בידי מערכת הביטחון במדינה, ושניתן לשתף אותם עם מערכות תקשורת ניידות אזרחיות לצרכים מגוונים.

שיתוף התדרים הנפוץ ביותר, שהחל בארה"ב, הוא שיתוף תדרים ב-LTE ב-2 התחומים, שכבר אושרו לשיתוף כזה ע"י כל גופי הרגולציה העולמיים: 3.5 גיגהרץ באזור התדרים של ארה"ב ו-2.3 גיגהרץ באזור התדרים של אירופה. 

בצרפת, החל ניסוי טכנולוגי באזור פריז להפעילת מערכת LSA ("שיתוף תדרים") בציוד רשת סלולר של אריקסון, עם פתרון חדשני של סטארטאפ צרפתי בשם Red Technologies, שפיתח פתרונות בתחוםה-LSA, ומכשירי קצה סלולריים מקוואלקום. הרשת החדשה נבנתה ע"י ממשלת צרפת בשת"פ משרד ההגנה הצרפתי, כדי לבחון יישום שת"פ תדרים בתחום ה-2.3 ו-2.4 גיגהרץ.

ההתפתחות בצרפת מגיעה אחרי שבבריטניה כבר בוצע בהצלחה פיילוט כזה ובאותה מתכונת (כחלק ממדיניות בריטית כוללת המכונה בשם: techUK), וכעת ממתינים לאישור של Ofcom (הרגולטור הבריטי לתקשורת) כדי ליישם זאת בחברות הסלולר.

בינתיים, ה-EU החליט, שגישת ה-LSA תהיה שלב בדרך ליישום רשתות סלולר דור חמישי - 5G (דרך המתוארת כאן). בנוסף, בבריטניה, משרד ההגנה כבר שיחרר 190 מגהרץ בתחום של 2.3 גיגהרץ ו- 3.4 גיגהרץ, לטובת רשתות דור 4 בבריטניה. 

בישראל, משרד התקשורת הישראלי תקוע באין ספור בעיות אקוטיות, החל מ"העבודה בעיניים" של רמי לוי תקשורת על משרד התקשורת והציבור, דרך רכישת גולן טלקום וכלה ב"עבודה בעיניים" של משרד התקשורת עצמו על ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, כשדנה במשבר האנטנות הסלולריות בישראל. 


2. שירותי OTT חדשים מ-T-Mobile בארה"ב
לאחר שחברת ורייזון יצא עם שירות OTT (ר"ת: Over The Top" Television") חדש המוכוון לצעירים בשם Go90, החליטה המתחרה T-Mobile לצאת בשירות מנצח: OTT בחינם לכל לקוחותיה.

המדובר ב-24 ערוצי הטלוויזיה הכי פופולריים בארה"ב, שיהיו זמינים ללקוחות החברה ללא כל עלות נוספת. האיכות המשודרת בחינם היא ברמת 480p, שזו רמת SD המתאימה לרשתות הסלולר. 

חברת T-Mobile מקווה לכסות את ההוצאה הזו ע"י מכירת שירותי פרימיום ב-HD וכן במכירת רוחבי סרט לצריכה המוגברת, שתהיה ברשת שלה לצפייה בטלוויזיה. המערכת החדשה גם עובדת על רשתות WiFi ויש בה מנגנון המקפיץ את השידור לרשת WiFi אם מכשיר הסלולר מזהה, שיש רשת WiFi מתאימה באזור, שבו נמצא המכשיר. 

כיום, T-Mobile מוכרת חבילות, שנקראות Simple Choice, של 2 מכשירים במשפחה ב-100 דולרים לחודש, עם 6 גיגה תעבורה לחודש למשתמש. כל בן משפחה נוסף עולה 20 דולרים לחודש. עד 4 בני משפחה יכולים לקבל את שירות ה-OTT החדש בחינם. ההנחה של חברת הסלולר היא, שצריכת ה-OTT תוביל לרכישת עוד Data ע"י המשפחה. אגב, ב-T-Mobile ניתן להעביר מכסת Data לא מנוצלת לחודש הבא (עד גובה 20 גיגה למשפחה). 

3. שירותי LTE-U מתרחבים גם לארגונים 
תחום שירותי הסלולר בדור רביעי, שמשולבים בתדרי WiFi חופשיים (מה שמכונה בשם LTE-U), החל לעבור בארה"ב מתחום היישום לציבור גם ליישומים המתאימים לארגונים ולעסקים גדולים, שיש בהם רשתות WiFi ארגוניות. הפתרון הזה נדחף כעת ע"י נוקיה (על בסיס פיתוחים של אלקטל-לוסנט, שנרכשה ע"י נוקיה), והפתרון כולל כמה מרכיבים:

1) שימוש ברשתות הסלולר הציבוריות ב-LTE ובתחום תדרי ה-WiFi שיש לחברות הסלולר.

2) התקנת Small Cells בארגונים מבוססי LTE-U.

3) שילוב רשתות ה-WiFi הארגוניות, שכבר יש ברחבי הארגון, לתוך הרשת החדשה, תוך שילוב כל המרכיבים תחת מעטפת שליטה אחת: האנטנות הגדולות של חברת הסלולר, ה-Small cells החדשים, שמתקינים ברחבי הארגון, ובסיסי השידור הקיימים של רשתות ה-WiFi. 

השירותים החדשים נעשו אפשריים בגלל ההתקדמות המהירה בתקנון LTE-U והכנסת התקן הזה לתוך 3GPP LTE Release 13. כ"כ, ארגון WiFi Alliance מאמץ את התקינה לתחום ה-LTE-U.

כדי לקדם את הטכנולוגיה הזו הוקם ארגון Evolve, ששותפים לו הענקים בתחום הסלולר בעולם (חברות הסלולר ויצרני ציוד סלולרי). 

הסיסמה, שמלווה את הקמפיין השיווקי של השירותים החדשים הללו, היא: Small Cells + WiFi = Big Capacity. 

עדכון 3.2.16: ה-FCC אישר לוורייזון ולקוואלקום להתחיל להתנסות בטכנולוגיות LTE-U (כאן). 

4. יישום VoLTE מוביל ל-vIMS
עשרות רבות של ספקי סלולר בכל רחבי העולם (לרבות באפריקה) החלו לספק שירותי VoLTE (דהיינו: שירותי קול על ה-LTE דור רביעי, במקום על דור 2 או דור 3 כמו שהיה עד כה).

ההתפתחות הזו החלה לדחוף את ספקי הסלולר ליישם "מרכז רשת סלולר וירטואלית" - vIMS בפתרון חדש של NEC היפנית, בפלטפורמה הנקראת בשם NetCracker. הפתרון הוא פתרון OSS\BSS, שמספק יכולת הגירה חלקה מ-3G ל-4G במערכות וירטואליות.

זה מאפשר ליישם מערכות VoLTE כולל VoWiFi במהירות והרבה יותר בזול. זה משתלב היטב במגמת ההגירה ל-NFV ול-SDN במערכות התקשורת והמחשוב המרכזיות של חברות הסלולר (כ- 50 מפעילי סלולר כבר מצויים בטכנולוגיות הללו).

במקביל, ורייזון (Verizon) החלה לספק שירותי שיחות ומסרונים על רשתות WiFi, לאחר שה-FCC פתר את בעיית הרגולציה, שהייתה בתחום זה. כעת, כל ספקיות הסלולר בארה"ב מספקות שירותי קול על WiFi, לכל מכשירי אייפון ואנדרואיד בדגמים החדשים יותר (מאייפון 6 ואנדרואיד 5 ומעלה). השירות החדש מבוסס על קפיצה בין VoLTE ל-VoWiFi, כאשר המשתמש נכנס לתחום כיסוי של רשת WiFi הנתמכת ע"י ספק הסלולר. יצויין, שארה"ב היא "גן עדן" של רשתות WiFi גם מחברות הסלולר וגם מחברות הכבלים. 

אגב, הפתרון החדש של פלאפון בתחום ה-WiFi אינו מבוסס כלל על VoLTE. זה פתרון של דור קודם בתחום שירותי הקול על WiFi. בניגוד לפלאפון, חברות סלולר מתקדמות בעולם דוגמת AT&T וטלקום אוסטריה, כבר עברו לגישת ה-vIMS עם VoLTE. 

5. אנטנות שידור לרדיוס של 25 מייל
חברת ההזנק 5by5 Wireless, שפועלת במסגרת החממה של InventionShare בארה"ב, מדווחת על פיתוח חדש, שמבטיח כיסוי אלחוטי וסלולרי לטווחים ארוכים גם בשטחים עירוניים וגם בין עירוניים עד לרדיוס של 25 מייל (כ-32 ק"מ) בדגש על חיבוריים עסקיים. מדובר באנטנות קטנות המכסות 360 מעלות בטווחי התדרים של 300 עד אלף קילוהרץ, שאלה הטווחים המבוקשים ביותר לסלולר ושירותי אלחוט ניידים.

הביצועים: ברוחב פס של 48 מגהרץ בערוץ היורד ניתן לספק 216 מגה למכשירי הקצה הניידים בטווח הכיסוי של האנטנה. בערוץ העולה משתמשים ב-24 מגהרץ כרוחב הפס, שמספק 32 מגה למכשיר הקצה.

הפתרון הזה מאוד מתאים לספקי כבלים המעוניינים להרחיב את השירות שלהם במהירות לעולם הסלולר ולהתחרות בכך בחברות הסלולר בתחום השירותים העסקיים, כי הוא תואם ל-Docsis 3.0 וגם ל-LTE. 
 
WiFi



 
 
Bookmark and Share