Telecom News - 6 חשיפות מעולם התקשורת בקצרה החל בהוט מובייל דרך HP וכלה בסלקום

6 חשיפות מעולם התקשורת בקצרה החל בהוט מובייל דרך HP וכלה בסלקום

דף הבית >> חדשות הסלולר והמובייל >> 6 חשיפות מעולם התקשורת בקצרה החל בהוט מובייל דרך HP וכלה בסלקום
סלולר ב- 39 ש"ח לחודש לסטודנטים, בעקבות חשיפת שערוריית הפטורים ממכרז במערכות המחשוב של בתי המשפט נבחרה HP (במכרז) לתחזק את המערכת ותחליף את IBM \ נס טכנולוגיות, איך בוחרים יו"ר למועצת הכבלים והלוויין, בעיות בקליטה במרכז ת"א, צרות בפריסת אנטנות גם להוט מובייל, מבצע מהסרטים ללקוחות סלקום העסקיים.  
מאת: אבי וייס, 30.11.13, 19:30

צרור חשיפות וידיעות בקצרה מעולם התקשורת:

א. סלולר ב- 39 ש"ח לחודש לסטונדטים, מיופון.מבצע לסטודנטים
חברת יופון (YouPhone) לא מפסיקה להפתיע (מתחרה כנראה בהפתעות מול גולן טלקום) ואך בשבוע החולף יצאה במבצע היכרות חדש ומוגבל בזמן לרגל חג החנוכה: מסלול ללא הגבלה ב-8 ₪ ל-3 חודשים למצטרפים באתר (ו-2 חודשים למצטרפים באמצעות נציג שירות). החבילה כוללת שיחות והודעות "ללא הגבלה", ו-GB 3 גלישה. אולם, בתום המבצע יעמוד מחיר המסלול על 89.90 ₪. גם שאר המבצעים של יופון מוגבלים בזמן ובסיום הזמן המוקצב במבצע המחיר קופץ ל- 79 או 89 ש"ח לחודש (אם כי אפשר להורידו באמצעות "מועדון You"). 

בהצעה שלה לציבור הסטודנטים המחיר הוא 39 ש"ח לחודש למשך 4 חודשים למצטרפים באתר, אחרי שאת ה- SIM קנו המצטרפים במשרד אגודת הסטודנטים (ראה תמונה משמאל, שצולמה במכללה האקדמית בת"א). המסלול לסטודנטים כולל שיחות ומסרונים ללא הגבלה וגלישה של 1 ג'יגה לחודש. בסיום המבצע המחיר עולה ל- 79 ש"ח לחודש (עם יכולת להוריד את המחיר במסגרת "מועדון You"). 

ב. לאחר שערוריית הפטורים, זכתה HP במכרז לתחזוקת יישומי מערכת "נט משפט" של הנהלת בתי המשפט.
כאן, כאן, וכאן חשפנו את השערורייה המתמשכת של "הפטורים ממכרזים" במערכת הנהלת בתי המשפט, בהקשר של מערכות המחשוב שלה. גם מבקר המדינה פרסם כמה דוחות חריפים בהקשר של ההתנהלות סביב מערכת "נט משפט", מערכת המחשוב המרכזית של בתי המשפט בישראל.

כנראה שהחשיפות עשו את שלהן, והנהלת בתי המשפט החליטה, ככל המסתמן, לפצל את מערכת המחשוב שלה לשניים (יישומים ותשתיות), כאשר לגבי החלק הראשון (יישומים) כבר בוצע מכרז וזכתה בו חברת HP, שתחליף את חברת IBM (באינטגרציה של נס טכנולוגיות ועוד אינטגרטורים), שתפעלה והחזיקה את מערכת "נט משפט" במשך שנים ללא כל מכרז, בהוצאה מצטברת של מאות מיליוני ש"ח מכספי משלמי המיסים.

היקף המכרז, ש -HP זכתה בו, עומד על כ- 200 מיליון ש"ח ל-4 שנים, עם אופצייה לשתי הארכות של 4 שנים כל אחת. זאת, לתחזוקה, פיתוח ותפעול היישומים של מערכת "נט משפט". המכרז השני הוא על תחזוקת ותפעול התשתיות של "נט משפט" ותוצאותיו תתפרסמנה, ככל הצפוי, במחצית 2014. 

ג. איך בוחרים יו"ר למועצת הכבלים והלוויין.
הסאגה סביב בחירת יו"ר למועצת הכבלים והלוויין במשרד התקשורת יכולה למלא ספר שלם. מזה כשנתיים יש רק מ"מ (ממלא מקום) יו"ר והוא נתי שוברט, שהוא גם סמנכ"ל בכיר לניהול ספקטרום ורישוי תדרים במשרד התקשורת. איך הוא ביצע את שני התפקידים הללו גם יחד? זה לא ברור. מה שברור, שהכאוס בשני האגפים הללו סיפק לנו מלאי של עשרות רבות של כתבות לא מחמיאות על ההתנהלות של משרד התקשורת בתחומים הללו. דוגמאות עכשויות להתנהלות הקלוקלת והכאוטית הזו מצויים בסעיפים ד' ו- ה' בהמשך הכתבה. לא פלא, שאין דור רביעי (LTE) בישראל, וגם אין IPTV\OTT. גם לא יהיה בקרוב. 

משרד התקשורת פרסם מכרז שני (לרבות במודעה רשמית, ביחד עם נציבות שירות המדינה) לאיתור מועמדים לתפקיד יו"ר מועצת הכבלים והלוויין. מועמדים שהגישו את מועמדותם לתפקיד בסיבוב הראשון לתפקיד זה באפריל 2012, שמם נכלל אוטומטית בסיבוב השני הנוכחי, כולל כאלו, שזכו בתפקיד אך לא נכנסו לתפקיד, סיפור מוזר שקשור בשמו של הזוכה בסיבוב הראשון: אריאל משעל, שהגיש בג"ץ בנושא (שלא הוביל אותו לקבל את התפקיד...).

אולם, במקביל, שר התקשורת גלעד ארדן הגיש לכנסת הצעת חוק לאיחוד מועצת הרשות השנייה עם מועצת הכבלים והלוויין (מה שמכונה "ברית המועצות"). סיפור החוק הזה ומה קרה סביבו גם כן יכול למלא ספר שלם. לעניינו, נשארנו עם הבעיה: בשביל מה בוחרים כעת יו"ר למועצת הכבלים והלוויין, אם ממילא (בסיום עבודת החקיקה של הכנסת) יקום גוף חדש תחתיה?

לכן, פניתי למשרד התקשורת ושאלתי: "משרד התקשורת פרסם כאן פנייה לאיתור מועמדים לתפקיד יו"ר מועצת הכבלים והלוויין. במקביל עברה בכנסת בשבוע שעבר בקריאה ראשונה החקיקה הנוגעת ל"איחוד המועצות". כמה זמן המועמד יכהן כיו"ר מועצת הכבלים והלוויין - לאור החקיקה המתגבשת?"

תשובה לא הצלחתי לקבל, לא שלא ניסיתי. 

מכאן, או שיגיע מועמד, שמאמין באיחוד והשר הבטיח לו משהו להמשך (אולי את התפקיד של ראש המועצה המאוחדת), או שיגיע מישהו שיתאהב בתפקיד ויחבל במהלך היזום של האיחוד בין המועצות. 

ד. בעיות בקליטה ובגישה במרכז ת"א.
השבוע נערך טכס אזכרה לזמר המנוח אריק איינשטיין לפני מסע ההלוויה. הגיעו כמה עשרות אלפים לחלוק לו כבוד אחרון בכיכר רבין בעיר ת"א. הבעיה: רשתות הסלולר באזור כיכר רבין קרסו (לרבות הרשת הטוענת, שהיא המהירה בישראל - פרטנר) והן לא סיפקו יכולת של גלישה במערכות הסלולרית. בנוסף, מערכת ה- WiFi העירונית של עירית ת"א (בשם FreeTLV) המצויה בכיכר רבין, קרסה אף היא ולא יכלה לספק את הביקוש לשירותי גלישה של האזרחים, שהגיעו לכיכר.

בקיצור: עולם שלישי. לחברות הסלולר אין  יכולות של Offload בכלל, ובמיוחד לא לרשתות WiFi ציבוריות, כמו שיש בכל מקום בעולם. בישראל אין בכלל מדיניות של שירותי תקשורת מודרניים, אין מדיניות ואין תדרים ל- Offload. אין גם דור רביעי - LTE ולא יהיה בקרוב. אפילו לפיג'י ולערב הסעודית יש דור רביעי. דהיינו: אנחנו כבר מתחת לעולם השלישי.

יש מדינות רבות, למשל בריטניה, שיש לרגולטור שם מדיניות כתובה וברורה איך אמורים להתנהל שירותי הסלולר במדינה, במבט קדימה בהתחשב ברוחבי הפס הדרושים ובספקטרום המוקצה לצרכים הללו. את מסמך המדיניות הבריטי של הרגולטור לתקשורת - Ofcom בשם: Mobile Data Strategy תוכלו לקרא כאן. כל מילה על הנעשה בישראל מתגמדת מול המסמך הזה. 

ה. צרות בפריסת אנטנות גם להוט מובייל.
אם לא די בצרות, שעושות הרשויות המקומיות (בגיבוי בתי המשפט המקומיים) לחברת גולן טלקום (כמפורט כאן לגבי שהם, רחובות וחיפה), גם הוט מובייל נתקלת בתרגילים של הרשויות המקומיות, שמנסות לתקוע גלגלים ביכולת של החברות הסלולריות החדשות לפרוס מתקני שידור קטנים ברחבי המדינה. אמנם, בעתיד, הוט מובייל מתכוונת לשתף אנטנות עם פרטנר, אך מהלך זה הוא עתידי. בינתיים צריך לפרוס תשתיות. 

אולם, המציאות היא, שבית משפט השלום בפתח-תקווה אישר השבוע צו הפסקה מנהלי של עיריית גבעת שמואל, שאוסר על חברת הוט מובייל לבנות "חדר תקשורת" ללא "אישור חורג". כידוע, לכל אנטנת סלולר, גם הקטנה ביותר, יש "מתקן שידור" הצמוד אליה לצורך ביצוע השידורים. עירית גבעת שמואל החליטה להתחכם לצו של בג"ץ ולחוק הקיים וטענה, שהתקנת "מתקן התקשורת" הצמוד לאנטנות דורש היתר "שימוש חורג" למגורים. מדובר בתרגיל נוסף, שיש לו השלכות נרחבות על מהלך בניית מתקני שידור קטנים בישראל. זאת, כי הליך "שימוש חורג" מחייב פרסומו ברבים, מתן הזדמנות לציבור להתנגד, שימוע, ועדות ערר, היטלי השבחה ועוד. בקיצור: תהליך ההופך את נושא התקנת האנטנות הקטנות לבלתי רלבנטי, בהתאם למציאות הרגולטורית הזו בישראל. היכן שר התקשורת גלעד ארדן וצוותו בכל הסיפור הזה של פריסת אנטנות קטנות? זה סיפור אחר לגמרי, ולא פחות עצוב או מצחיק, תלוי בנקודת המבט. השר הנכבד נוסע עם כמה מעוזריו לטייל לאירופה, כדי ללמוד מה עושים שם עם פריסת האנטנות...

ו. מבצע מפתה ללקוחות העסקיים הקטנים עד הבינוניים של סלקום.
על פי הידוע לי, חברת סלקום יצאה "במבצע מהסרטים" ללקוחות העסקיים, המשלב תקשורת נייחת וניידת גם יחד, שירות שלא קיים בשום חברת תקשורת ישראלית אחרת (בעיקר בגלל בעיית "ההפרדה המבנית". בסלקום, נושא "ההפרדה המבנית" לא מפורט מספיק וגם אינו ברור, ככתוב ברישיונה. כך, שלמעשה, אין עליה חובת "הפרדה מבנית" בין שירותי הסלולר לשירותים הקוויים). נודע לי על חבילה משולבת של "סלקום לעסקים" (חבילה שלא מצאתי באתר החברה) כדלהלן:

25 חבילות סלולריות ללא הגבלה (דהיינו: ל- 25 מינויים סלולריים) כולל גלישה כולל 100 דקות לחו"ל לכל חבילה לחודש.
4 MINI IPAD במתנה עם חבילה סלולרית לכל אחד, כולל גלישה.
טלפוניה קווית לעסקי מסוג סנטריקס עם 22 שלוחות.
12 טלפונים IP חכמים לעסק (סנום 320) במתנה, ועשר שלוחות רגילות - ללא מכשירים, 
8,000 דקות שיחה לחודש לחיבור הקווי.
 
כל החבילה הנ"ל ב- 2,400 ש"ח לחודש לפני מע"מ וללא התחייבות. אם מפסיקים את החבילה, משלמים 12 ש"ח לחודש לכל מכשיר טלפון IP שניתן במתנה.

ניסיתי לקבל את תגובת סלקום לחשיפה, אך לא הצלחתי.

אין ספק, שמדובר בחבילה מאוד אטרקטיבית לעסקים קטנים הזקוקים כיום גם לשירותי סלולר וגם לשירותים קוויים. 
 
טלפון עתיק
צילום: ש. וייס

 



 
 
Bookmark and Share