Telecom News - הסיפור המוזר של גנזך המדינה (ארכיון המדינה). איך עפים המיליונים באוויר

הסיפור המוזר של גנזך המדינה (ארכיון המדינה). איך עפים המיליונים באוויר

דף הבית >> פטורים ממכרזים ICT >> הסיפור המוזר של גנזך המדינה (ארכיון המדינה). איך עפים המיליונים באוויר
בלי כל מכרז, בלי החלטת ממשלה מתאימה, עפים מיליוני ש"ח מכספי הציבור בלי כל בקרה על ציוד מחשוב ויועצים בלי סוף, הכל סביב מערכות מחשוב ארכיון המדינה שהיה אמור לעבור לערד שבנגב. תשובות ברורות: אין.
מאת: אבי וייס, 3.4.13, 22:30ד"ר יעקב לזוביק

הפרסום האחרון כאן, הוא שיאו של התהליך המוזר ביותר בו נתקלתי לאחרונה. כפי שפורסם, גנז המדינה, הממונה על "ארכיון המדינה" (חלק ממשרד ראש הממשלה, בעבר נקרא "גנזך המדינה"), ד"ר יעקב לזוביק (בתמונה, מאתר ארכיון המדינה), יצא לפרויקט אירכוב דיגיטלי של מסמכי המדינה. הפרויקט מבוסס מערכת ניהול תוכן דוקומנטום (Documentum) מבית EMC, ויוטמע על ידי אנשי NessPRO, קבוצת מוצרי התוכנה של נס ישראל ואנשי ה-IT בארכיון המדינה. היקפו הכספי של הפרויקט לא נמסר, אולם נודע כי הוא יעמוד על עשרות מיליוני ש"ח לפחות.

מה מוזר בסיפור הזה?
א. מכרז - לא היה. חברת נס בכלל זכתה במכרז אחר לגמרי, למטרה אחרת לגמרי. נתעלם לגמרי ממה שהיה בזכייה הזו, כי זה היה לפני יותר מ- 3 שנים. נס זכתה ב- 2011 בפרויקט סע"ר [(סביבת עבודה רוחבית)} של משרד האוצר (לסביבת עבודה רוחבית בין המשרדים - משרד ממוחשב), במערכת שמטפלת בכלים דומים במסמכים שוטפים ובסדרי העבודה (כמו לוחות זמנים, ניהול ידע ותכתובת) הקיימים במערכת של משרדי הממשלה. כך, בגנזך המדינה דילגו היום על הצורך במכרז והשתמשו בהחלטה של מכרז מלפני 3 שנים, לנושא אחר לגמרי. אגב, לצרכי עבודה שוטפת מול משרדי הממשלה, גנזך המדינה היה אמור להיות חלק מפרוייקט סע"ר כבר ב- 2012, למה זה לא התבצע עד היום - זה לא ברור. 
ב. החלטות הממשלה (היו כמה, מייד נפרט), בכלל דיברו על פרוייקט בעל אופי אחר לגמרי. טיפול ואחסון מסמכים היסטוריים זו משימה שונה לגמרי מדיגיטציה של מסמכים בעבודה משרדית שוטפת. מדובר כאן במשימה לאומית של שימור ההיסטוריה לדורות, של מוצגים היסטוריים פיזיים. בהחלטה האחרונה נקבע ע"י הממשלה שעל הגנז להציג בפני הממשלה תכנית חלופית לתכנית הקודמת שכשלה. התכנית כללה במרכזה את המעבר לערד. תכנית חדשה לא הוצגה, אבל בינתיים נקבעו עובדות: יש זוכה (במכרז שלא היה) למחשוב גנזך המדינה בירושלים. כך עפו מיליוני בפרוייקט הקודם שכשל וכעת יעופו עוד מעל ל-100 מליון ש"ח על פרוייקט, שלא ברור אם הוא בכלל מתאים ליעדים הממלכתיים, שקבעה הממשלה. 

הסיפור שמאחורי הקלעים:
1. היה צריך להעביר את גנזך המדינה (כיום נקרא ארכיון המדינה) לערד, מזמן, בפרוייקט BOT. זה היה אמור להיות "אתר גניזה לאומי בנגב". סביב הפרוייקט הועסקו יועצים רבים (שמייד נטפל בעלויות שלהם), שייצרו מכרז שכשל כי איש לא ענה לתנאי המכרז. התכנית של "אתר הגניזה הלאומי" מצויה במצגת כאן. המדובר בתכנית לאומית ברמה גבוהה עם יעדים לאומיים חשובים, שנשארו במצגת....

2. לכן שאלתי את משרד האוצר, שהמציא את שיטת ה-BOT וניסה ליישם אותו במקרה של ארכיון המדינה את השאלות הבאות:
"האם הפרוייקט של ארכיון לאומי דיגיטלי בגישת ה-BOT בוטל? כמה כסף תוקצב לפרויקט הזה עד כה? מה הצפי, שניתן להחיות את הפרוייקט הזה?"

תגובת משרד האוצר: "באופן כללי החלטת ממשלה מחודש נובמבר האחרון קבעה כי מתכונת הבנייה של הגנזך תשתנה וכי על הגנזך להציג בפני הממשלה תכנית בעניין. אני מציע לך לדבר עם הגנזך, הם יוכלו לפרט".

במשך זמן רב ניסיתי להשיג את תגובת גנז המדינה ד"ר יעקב לזוביק ולא הצלחתי לקבלתשובות, למעט תשובה די מוזרה אחת: "שלום,
 אני ממתין לאישור תקשורת רה"מ לשוחח איתך. בהיותנו חלק ממשרד רה"מ, אלה הכללים. דר' יעקב לזוביק, גנז המדינה". זהו. זה היה ב- 3.3.14. מאז, שום דבר לא קרה, שום תשובה או התייחסות, עד הפרסום מהיום על כניסת נס לפרוייקט. די ברור למה גנז המדינה לא דיבר איתי ולא השיב לשאלותיי...

לכן, חזרתי לשאול את משרד האוצר, שכן הגיב ומגיב די מהר:
"בהמשך לשיחתנו, החלטת ממשלה מנובמבר האחרון:
http://www.pmo.gov.il/Secretary/GovDecisions/2013/Pages/des911.aspx
שהיא המשך להחלטה ממרץ 2012 שהיא עצמה המשך ל- 3 החלטות ממשלה קודמות:
http://www.pmo.gov.il/Secretary/GovDecisions/2012/Pages/des4473.aspx
שיש בה גם את פירוט התקציבים שהוקצו לנושא, כפי שציינתי בשיחתנו, ההחלטה מנובמבר האחרון כלל לא מזכירה את מה ששאלתי (אין בה מכרז ולא ביטול מכרז) ובמיוחד אין מענה לגבי השאלה: כמה כסף תוקצב לפרויקט הזה עד כה? בהחלטה מנובמבר 2013 כתוב רק: "בהתבסס על ההצלחה עד כה ביישום התוכנית..." נראה לי, שמי שחיבר את המסמך רצה להעלים את כישלון מכרז ה-BOT והפך זאת להצלחה...".

תגובת משרד האוצר: "עד עכשיו הפרוייקט לא יצא לדרך ואף בוטל, כך שלא הושקעו בו כספים למעט התשלומים עבור הכנת המכרז וביטולו".

לכן, חזרתי ושאלתי: "היו יועצים ומשרדי ייעוץ, שעבדו כמה שנים בייעוץ לפרויקט המתוכנן, מלבד הוועדות ועובדי המדינה, שעסקו בכך, האם זה לא עלה כסף ולא מעט?"

תגובת משרד האוצר: "סך ההוצאה שהושקעה בפרוייקט הינו כ-4 מיליון ש"ח. הידע שנצבר ישמש את הגורמים הרלוונטים לצורך בניית הארכיון במתכונת עליה יוחלט". 

במציאות, שום ידע לא נצבר, כי נס נבחרה בלי מכרז למחשב את הארכיון, בלי להקים "אתר גניזה לאומי בנגב", כאמור בהחלטות הממשלה ובאישור הכנסת. 

לסיכום
כך, ארכיון המדינה לא הועבר לנגב (לערד). גנז המדינה הצליח למנוע העברת הארכיון לנגב, כמו שצה"ל יורד לנגב בשמחה ובתרועה. ראש העיר ערד יכול רק לחלום לראות את ארכיון המדינה עובר לעירו... אגב, בהחלטת הממשלה נכתב [ציטוט]: "שר החוץ (אביגדור ליברמן) מציע כי יישום ההחלטה ייעשה בתיאום עם ראשת עיריית ערד". המשפט הזה הפך כעת לבדיחה של ה -1 באפריל. 
בנוסף, גנז המדינה יצר עובדה בבחירה של נס לפרוייקט מחשוב, בלי כל תהליך של מכרז, בלי להציג חלופות, בלי לבצע איזה תהליך שקוף הנמצא תחת בקרה ציבורית מינימלית. זאת, במקום לבצע את החלטות הממשלה המפורטות מאוד, ברורות והמצויות כאן וכאן. די ברור, שמבקר המדינה חייב לבדוק ובדחיפות את הפרשה המוזרה והשערורייתית הזו. 

שערורייה

עדכון 24.2.22משרד מבקר המדינה, שמזמן הפך לסניף של הפרקליטות (כאן), התעלה על עצמו וסגר \ גרס בבת אחת 5 תלונות שלי מהשנה החולפת (אחת בתחום גנז המדינה), בנימוקים מעורפלים עד בלתי מובנים לחלוטין. ככה "מכונת הצדק" הכוזבת עובדת במדינת ישראל. מכתב הגריסה המדהים של משרד מבקר המדינה - כאן, למתעניינים. 



 
 
Bookmark and Share