Telecom News - רובוטים יסייעו לקשישים

רובוטים יסייעו לקשישים

דף הבית >> דעות ומחקרים >> מה חדש באקדמיה? >> רובוטים יסייעו לקשישים
רובוטים יסייעו לקשישיםרובוט
מאת: חיים חביב, 4.5.15, 23:09

חוקרות מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב זכו במענק לפיתוח אלגוריתמים ליווי, שיאפשרו לרובוטים לסייע לקשישים בשגרת יומם.

פרופ' טל אורון-גלעד מהמחלקה להנדסת תעשייה וניהול וד"ר עידית שלו מהמחלקה לחינוך באוניברסיטת בן-גוריון בנגב זכו במענק משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל הישראלי במסגרת תכנית לרווחת אזרחים ותיקים, לפיתוח אלגוריתמים, שיאפשרו לרובוטים לסייע לקשישים בחיי היום-יום. הפרויקט זכה לשם "עקוב אחריי... חקר המרחק הפיזי בין אדם לזולתו והתאמת אופן עקיבת רובוט מסייע למשתמש ולמשימה".

מטרת הפרויקט היא לקדם פיתוח אלגוריתמים אדאפיטיביים לעקיבה של רובוט אחר אדם (Adaptive Person Following Algorithems), כך, שיכללו עקרונות של אינטראקציה בין אדם-לאדם. מתוך מספר כוונות:

א) לשפר את רווחת המשתמשים המבוגרים.
ב) ליצור קווים מנחים לתכנון רובוטים מסייעים הקשובים לצרכי המשתמש. כך, שיהיו מותאמים באופן אישי לצרכים המיוחדים של כל משתמש קשיש.

האלגוריתם יותאם לקצב המשתמש, ליכולותיו ולפעולותיו, וייקח בחשבון את מאפייני הסביבה ואת ההקשר (סוג המשימה). התוצאות הסופיות של הפרויקט יכללו קווים מנחים להטמעה עתידית של הטכנולוגיה והדגמות שלה.

פרופ' אורון-גלעד: "אנשים מבוגרים רוצים לשמור על עצמאותם גם כשהם מזדקנים, ורובוטים יכולים לסייע להם במטלות היום-יומיות. אף על פי כן, הכנסת רובוטיקה מסייעת לחיי היום-יום של הקשישים תלויה בכך, שהמשתמשים יקבלו אותה, יהיו מרוצים ממנה ויוכלו להרשות אותה לעצמם. הקירבה לאנשים היא היבט חשוב ביישומים של רובוטיקה מסייעת, אך בד בבד קירבה זו יוצרת גם בעיה לא פשוטה לפתרון.

פלטפורמות רובוטיות צריכות לנוע ביעילות ולהיות בעלות כוח מספיק לנשיאת חפצים. עליהן להיצמד למשתמשים השונים זה מזה בניידותם ובדרך הליכתם. מערכת הרובוט חייבת להסתגל לאדם הספציפי ולהיות מסוגלת לשמור על המרחק ועל התגובה ההולמים, במיוחד בקרב משתמשים מבוגרים, שעלולים להיות יותר פגיעים פיזית וחסרי ניסיון באינטראקציה עם מערכות רובוטיות.

בעוד שרוב האלגוריתמים לעקיבה אחר אדם מתמקדים ביעילות ובנצילות של הרובוט, מה שמיוחד בגישה שלנו הוא, שאנו מתמקדים ביעילות של הממשק בין האדם-לרובוט תוך שימוש בהקשרים  מהאופן בו מתקשרים אנשים במרחב".
 



 
 
Bookmark and Share