Telecom News - סיבים אופטיים - מהם 5 השיקולים בבחירת תשתית סיבים אופטיים לעסק?

סיבים אופטיים - מהם 5 השיקולים בבחירת תשתית סיבים אופטיים לעסק?

דף הבית >> סקירות טכנולוגיות >> סיבים אופטיים - מהם 5 השיקולים בבחירת תשתית סיבים אופטיים לעסק?
סיבים אופטיים - מהם 5 השיקולים בבחירת תשתית סיבים אופטיים לעסק?
מאת: מיכאל פנחס, 29.8.19, 19:15מיכאל פנחס
 
אילו סוגי פתרונות תקשורת בסיבים אופטיים מוצעים בשוק לעסקים קטנים עד בינוניים? מהם סוגי תשתיות התקשורת הקיימים בישראל לעסקים אלה? אילו סוגי סיבים אופטיים יש בשוק? למה על עסקים לבחור בפתרונות הסיבים האופטיים לעסקים, בדגש על כניסה לשימוש בשירותי ענן?
 
סיבים אופטיים יכולים להעביר עליהם כל סוג של תעבורה. כיום התעבורה הנפוצה ביותר היא מסוג אתרנט, בגלל הפשטות ועלות הרכיבים, שהם מאוד זולים וסטנדרטיים. כיום מקובל לבצע חיבורים של 10 גיגה לפחות (בעבר, החיבורים המקובלים היו 10/100 מגה ואחרי כן בוצע שדרוג לחיבורים של 1 גיגה, שהפכו לסטנדרט מקובל לחיבור רשת בכל מחשב נייח או נייד, כבר בתחילת העשור).
 
השוק נע כיום לחיבורי סיבים אופטיים של 10 גיגה ומעלה. חיבורים של 25 גיגה, 40 גיגה או 100 גיגה - כבר אינם בגדר חלום. ניתן להגיע כבר כיום לחיבורים של 200 גיגה ואף 400 גיגה, אבל יש שאלה: האם זה מעל ומעבר לצרכים של עסקים קטנים עד בינוניים? לא בטוח.
 
סיבים אופטיים מתחרים בחיבורי כבלים מסוג אתרנט, כשהיום מקובל לדבר על כבלים ברמת תקן של Cat8 או שווה ערך.
 
התקנים של הכבלים, שנפוצים כיום בשוק העולמי והישראלי, הם בתקני Cat8.1 ו-Cat8.2 (תקן Cat8 לא מתאים לישראל), כבלי אתרנט המספקים חיבורים של 25 גיגה או 40 גיגה למרחק של עד 30 מטרים.
 
זו גם הבעיה המרכזית של כבלים כאלו: טווחים קצרים (20 עד 30 מטר לכל היותר. יותר מזה צריך הגברה) ואי יכולת לשדרג את רוחבי הפס, בלי להחליף את הכבלים וכל מה שמסביבם. הבעיות הללו כמעט ואינן קיימות על תשתית סיבים אופטיים.
 
בנוסף, המחירים של תשתיות תקשורת בסיבים אופטיים נפלו לטווחי המחירים של כבלי אתרנט. כך, שיש כאן כמה פרמטרים המעודדים בחירה של סיבים אופטיים לעסק. אם לא די בכך, כיום מקובל ועל פי כל התקנים להעביר אתרנט גם על סיבים אופטיים. כך, שאין הבדלים מבחינת טכנולוגיית העברת התעבורה: זה תמיד יהיה אתרנט, קצה לקצה, לא חשוב סוג התשתית הפיזית (סיבים אופטיים או כבלים).  
 
מהם השיקולים בבחירת תשתית סיבים אופטיים (או כבלי אתרנט)?
השיקול הראשון הוא: רוחב הפס הנדרש. יש לבצע ניתוח של צרכי העסק במבט של לפחות 10 שנים קדימה, כי תשתיות כבילה בעסק לא מחליפים כל יום ואפילו לא כל שנה. מומלץ להיעזר במומחה\ים לתחום הזה.
 
השיקול השני הוא: האם יש צורך להעביר זרם חשמלי (ובאיזו עוצמה) על הכבילה למכשירי הקצה. אם כן, אזי הבחירה היא בתשתית כבלי אתרנט (ולא סיבים אופטיים - שאי אפשר להעביר עליהם חשמל).
 
לכן, יש לתכנן את הפריסה של כבלי אתרנט בעסק, לפי התקנים של העברת זרם על כבלי אתרנט הללו, כמופיע בתצלום הבא:
 
1
 
שיקול השלישי הוא: תאימות לתקנים.
 
יש תקן ישראלי לכבילה בעסקים הנקרא ת"י 11801 (שני חלקי התקן נמצאים: כאן וכאן ויש לרכוש אותם ממכון התקנים).
 
אולם, התקן הישראלי הזה לא מכסה את כל החידושים של השנתיים האחרונות. כך, שיש להסתמך על תקינה בינלאומית אם מעוניינים בהתקנת כבילה מודרנית המתאימה ל-10 שנים קדימה עד שהתקן הישראלי יעודכן (מה שצפוי להתרחש ב-2020).
 
אם לא זקוקים להעברת חשמל על הכבלים בתוך העסק או מחוצה שלו, אזי הבחירה המומלצת היא: תשתית מבוססת כבלים אופטיים.
 
מכאן, שיש לבחון  את התקנים לכבלים האופטיים המתאימים לעסק לפי רוחבי הפס הנדרשים לעסק. כ"כ, יש לבחון אם רוצים כבלי Single Mode (SM, או SMF), או Multimode (MM, או MMF), שלעיתים מכונים בשם OM (ר"ת: Optical Multimode). עד היום היה מקובל לבחון רוחבי פס עד 200 גיגה, כמופיע בתצלום הבא, כשהבסיס הוא חיבורי 25 גיגה למרחקים משתנים לפי צרכי העסק (70 מטר עד 10 קילומטר):
 
2
         
אולם, אין לפסול על הסף בחירה בחיבורים של 400 גיגה. כיום, בישראל יש כבר גופים גדולים לא מעטים (למשל הבנקים הגדולים), שמחוברים ע"י תשתיות תקשורת בסיבים אופטיים ברוחבי פס של 400 גיגה (גם ברשת המרחבית - WAN וגם ברשת הפנימית - LAN). זה צורך, שילך ויתפשט בשוק. מומלץ לא לפסול את החלופה הזו, שתתאים לעשרות שנים קדימה, לכל עסק בישראל.
 
תקני חיבורי ה-400 גיגה החדשים מופיעים בתצלום כאן:

3
  
תקן נוסף, שנכנס לשוק העולמי ויש לקחת אותו בחשבון, הוא תקן להגנה על הכבלים בעת שריפה. התקן הבינלאומי הזה שמו IEC 60331, ובהיעדר תקן ישראלי מקביל,מומלץ לאמץ אותו בכל התקנה של סיבים אופטיים, או כבלי אתרנט. כבלי אתרנט עונים על התקנים הללו (נגד שריפות) מרמת תקן Cat6a ומעלה.
 
השיקול הרביעי הוא: היכן יש צורך בתשתית הסיבים האופטיים? לפי זה נקבע סוג הסיבים. יש הבדלים את מדובר בתשתית סיבים אופטיים רק בתוך העסק (LAN), או בסיבים לחיבור בין סניפים וחיבורים חיצוניים (WAN), או שמעוניינים שאותה תשתית סיבים תהיה גם ל-LAN וגם ל-WAN.
 
כמובן שיש לבחון האם יש צורך בתשתית עילית (כלומר גלויה, כי אין תעלות \ צינורות להשחיל סיבים), או שניתן להשחיל את הסיבים בתעלות קיימות באחת השיטות הקיימות (כולל נשיפה) בתעלות \ צינורות קיימות, או שיש לפרוס תעלות חדשות לצורך השחלת סיבים בתעלות הללו. 
 
השיקול החמישי הוא: ממי לרכוש את הפתרון של חיבורי סיבים לעסק שלי. בשוק הישראלי נמצאת חברות שונות, שמפתחות, מייצרות, מתחזקות ומתקינות את כל סוגי הכבלים והסיבים, לכל צורך ולכל סוג וגודל של עסק. רצוי לבחור חברה, שמהנדסיה ומומחיה קיבלו הסמכות בינלאומיות כדאי גם ממשלת ישראל, לתחום התקנה ותחזוקה של תשתיות כבלים וסיבים אופטיים.
 
פתרונות התקשורת לעסקים אמורים להיות מותאמים לעידן הענן. המשמעות: סיבים אופטיים בכל מקום, גם בתוך העסק וגם בחיבור של העסק לרשת האינטרנט המובילה לענן, או לרשת הפרטית המובילה לשירותי הענן.
 
סוגי תשתיות התקשורת הקיימים בישראל לעסקים קטנים עד בינוניים:
  • תשתיות חוטי הנחושת הוותיקים של בזק.
  • תשתיות חוטי הקואקס הוותיקים של הוט.
  • חיבורים עסקיים וותיקים דוגמת PRI ו- IP-PRI לחיבורי טלפוניה.
  • חיבורי נל"ן וותיקים.
  • חיבורים עסקיים חדשים יחסית, דוגמת: IP-VPN ו-MPLS וקווי SIP לטלפוניה.
  • חיבורי סיבים אופטיים (לעסק ובתוך העסק)
  • חיבורי סלולר (בעיקר דור 4-LTE ובשנה הבאה - 5G).
  • חיבורי אלחוט דוגמת WiFi וטכנולוגיות אחרות באוויר דוגמת לייזר, מיקרוגל, גלים מילימטריים (שזה הלהיט האחרון בתחום החיבורים האלחוטיים רחבי סרט) ועוד.
  • תשתיות תקשורת וירטואליות (מקביל להתפתחות תשתיות מחשוב וירטואלית, שעברו לענן. גם תשתיות התקשורת עוברות לענן).
תשובות קצרות לשאלות נפוצות:
1. אילו סוגי סיבים אופטיים יש בשוק?

יש כיום מגוון רחב של סוגי סיבים אופטיים. אולם, לעסקים קטנים עד בינוניים מומלץ להתרכז בבחירת אחד מ-2 הסוגים המובילים: בסיב של Single Mode (SM), או של Multi-Mode (MM) (שמכונים גם בשם OM), שכן הביצועים והמרחקים של פריסת הסיב שונים לגמרי בין 2 הסוגים הללו.
 
ברוב העסקים הקטנים, סיבים אופטיים של Single Mode (SM) יספקו את הצרכים. בעסקים עם תעבורה בהיקפים גדולים וצורך לבצע הפרדות פיזיות של התעבורה בין הסוגים השונים של השימושים, סיב אופטי מסוג Multi-Mode (MM) הוא המומלץ. למי שמפעיל מולטימדיה ו\או שיחות ועידה מבוססות וידיאו איכותי ברוחבי פס עצומים על הרשת שלו, וצריך להפריד זאת מהתעבורה השוטפת הרגילה של העסק, סיב Multi-Mode (MM) הוא בגדר המלצה.  
 
בנוסף, כיום, חשוב, שכל המחברים האופטיים, שמתקינים בעסק לחיבור של הסיבים האופטיים, יהיו בגישת ה-Hot-pluggable. כלומר: חיבור מהיר של הכבל לכל תקע מתאים. זאת, בדיוק כמו שאנו רגילים לחבר כבל אתרנט או כבל טלפון לשקע שלו, בקליק מהיר אחד. התקן המקובל של מחברים לכבלים אופטיים ששמם SFP הוא תקן MSA.  
 
2. לאן מתפתח תחום החיבורים הקווים העסקיים גם בישראל?
בעולם עברו מזמן העסקים והארגונים לשירותי מחשוב, תקשורת וטלפוניה בענן ולחיבורי סיבים אופטיים לתשתיות האינטרנט הללו. קרוב ל-90% מכל ההתקנות החדשות של תשתיות תקשורת וטלפוניה בעסקים בארה"ב וברוב מדינות העולם המערבי הן בענן (ענן פרטי, ציבורי או היברידי, כשבשנה האחרונה עולה חשיבותו ותפוצתו של שירות הענן ההיברידי) עם חיבורי סיבים אופטיים. חיבורי סיבים אופטיים בתשתיות ה-WAN מסופקים בישראל בעיקר ע"י: בזק, פרטנר, סלקום (כיום ביחד עם אנלימיטד) והוט.
 
יודגש, שפריסת תשתיות אופטיות (סיבים אופטיים) לעיתים יקרה יותר מתשתיות מבוססות אתרנט בתקני Cat6, Cat7, או תקנים מקבילים. אולם, לסיבים אופטיים יש רוחבי פס בלתי מוגבלים ויתרונות נוספים (דוגמת: חסינות מהאזנות, העברת התעבורה למרחקים גדולים, חיבורים פשוטים ואמינות גבוהה). 
 
3. אילו תשתיות צריך להכין מי שמעוניין לעבור לשירותי תקשורת עסקית בענן?
הכיוון של השוק הוא: Unified Infrastructure, "תשתית אחודה" לכל צורך. מכנים זאת בשם: xTTx, "תשתית לכל", החל ממתח נמוך דרך האינטרנט, כולל הזנת חשמל. כל מי שדורש להעביר ביטים של מידע לכל צורך ולכל מקום, יכול העביר את הביטים הללו על כבל יחיד ללא הצורך, שהיה עד היום, לסלול לכל מערכת רשת נפרדת של תשתיות חיווט וכבלים בעסקים. זה נגמר.
 
כך, כל הרשת מנוהלת במערכת אחת וקל לבצע בה שינויים והתאמות לפי הצרכים המתפתחים בעסק ללא צורך בטכנאי ומהנדסי רשת לכל שינוי. ה-TCO (עלות הבעלות הכוללת) של הרשת מוזל בעד 75% במעבר ל"רשת שטוחה".

TELECOM EXPERTS
 
4. למה על עסקים לבחור בפתרונות הסיבים האופטיים לעסקים, בדגש על כניסה לשימוש בשירותי ענן?
המעבר לתשתיות סיבים אופטיים מתבסס על הניתוח הבא:
  • המציאות הטכנולוגית בה ארגונים פועלים כיום כוללת העברת כמות אדירה של מידע על פני תשתיות תקשורת ארגונית ומרכזי Data-Center.
  • ארגונים כיום פועלים תוך תעבורת מידע רבה ובנפחים גדולים מאוד, החל מתעבורת אינטרנט, דרך טלפוניה וקבלת שידורי מדיה למיניהם וכמובן שזה כולל תשתיות תקשורת פנים ארגוניות, שגם בהן מעורבים נפחי מידע רבים.
  • תקשורת אופטית היא כלי חיוני עבור ארגונים, כלי המקל על התפעול, מוזיל עלויות ומשפר ביצועים באופן משמעותי.
  • אפשרות פריסת תשתית אופטית בשילוב POL (Passive Optical LAN) מוזיל את העלויות לעסקים, כי סיבים אופטיים מהסוג הזה זולים יותר וגם נוחים יותר לפריסה ולתחזוקה.
  • היתרונות של סיבים אופטיים למול תשתית כבילת נחושת הם רבים, החל מרוחבי פס, דרך שרידות וכלה בהגנה על הנתונים (לא ניתן להאזין לתעבורה בסיבים אופטיים). קיימים יתרונות בניצול טוב יותר של רוחב הפס בתשתית סיבים אופטיים ושימוש ברוחב פס רב יותר, תחזוקה נוחה יותר, הפחתת נפחי תעלות פיזיות ועוד יתרונות רבים, למשל שסיבים אופטיים יכולים להחזיק מעמד כמעט לנצח.
  • קיימים סוגים שונים של סיבים אופטיים ותעבורת מידע על גבי תשתית אופטית וציוד חיבור או קליטה ייעודי מיוחד, מדובר על שיטה הממירה אותות חשמליים לאור ולהיפך והיא כוללת ציוד רגיש. לכן, המקצועיות מחייבת זהירות בבחירת התשתית המתאימה לצרכי העסק.
  • היכן יכולה להתאים פריסת תשתית סיבים אופטיים? למעשה בכל מקום. במיוחד במקום, שיש בו צורך בתעבורה בהיקפים גבוהים, במקומות, שיש בהם צורך באמינות ושרידות של התשתיות ובמקומות, שיש בהם צפי להרחבת נפחי התעבורה. ברוב סוגי הסיבים אפשר להגדיל את נפחי התעבורה כמעט עד אין סוף ללא החלפת תשתית הסיבים (רק בהחלפת רכיבי הקישור בקצה).
השוק מוצף פתרונות של סיבים אופטיים לעסקים ויש בשוק ספקים ואינטגרטורים רבים בתחום זה. למעשה, כל טכנאי מחשבים יכול להציג את עצמו כמומחה לפריסת סיבים אופטיים לעסקים.
 
מכאן, ש"צרכנות נבונה" היא שם המשחק, כי בגלל התחרות הרחבה בשוק הזה הכוח נמצא כיום בידי הלקוחות העסקיים.
 
 מאת: מיכאל פנחס, מהנדס תקשורת, אוגוסט 2019.
מחבר המדריך לפתרונות תקשורת ומחשוב ענן ולרכישת מרכזיות טלפון IP לעסקים

OPTIC FIBERS FREE



 
 
Bookmark and Share