Telecom News - האם בעלי המניות של בזק בארה"ב פיקחים יותר מהבנקים בישראל? למה אבי גבאי לא נחקר ולא הועמד לדין?

האם בעלי המניות של בזק בארה"ב פיקחים יותר מהבנקים בישראל? למה אבי גבאי לא נחקר ולא הועמד לדין?

דף הבית >> עולם ה-ICT ותקשורת >> חדשות משרד התקשורת >> האם בעלי המניות של בזק בארה"ב פיקחים יותר מהבנקים בישראל? למה אבי גבאי לא נחקר ולא הועמד לדין?
במקביל למהלך של הבנקים הגדולים (הפועלים, דיסקונט והבינ"ל), שפנו לבית המשפט בתביעה לפרק את אימפריית שאול אלוביץ' בגלל חובות המתקרבים למיליארד וחצי ש"ח, בעלי המניות של בזק בארה"ב נקטו במהלך אחר, שדורש לבדוק מה קרה ב-2015 ומה קדם לכך. האם הבדיקה הזו (שמתחילה בארה"ב) תוביל לחשיפת חלקם של אבי גבאי וד"ר יפעת בן חי-שגב בפרשה חמורה זו? עדכונים בסוף הכתבה. 
מאת: אבי וייס, 20.12.17, 22:50שאול אלוביץ'

היום נפל דבר בישראל. החל התהליך של התמוטטות הפירמידה העסקית הגדולה, שהקים שאול אלוביץ' (בתמונה משמאל), פירמידה, שבבסיסה נמצאת קבוצת בזק.

זאת, בגלל פניית 3 בנקים גדולים: הפועלים, דיסקונט והבינלאומי, שהגישו לבית המשפט המחוזי בת"א בקשה לפירוק יורוקום של שאול אלוביץ'. הבנקים מבקשים למנות בעלי תפקידים מטעמם, שיממשו את נכסי החברה, כדי לכסות את חובות אלוביץ' ויורוקום, בעלת השליטה בבזק, להם ולנושים נוספים, חובות המוערכים בכ-1.5 מיליארד ש"ח (כמיליארד ש"ח רק לבנקים). הודעת בזק (בשם יורוקום) לבורסה בנושא זה - כאן

בקשת הבנקים לפירוק יורוקום משפיעה באופן ישיר גם על השליטה בבזק. שאול אלוביץ' מחזיק בבזק בשרשור דרך 3 חברות: יורוקום תקשורת, אינטרנט זהב ובי-קומיוניקיישנס (בי-קום).

המהלך של הבנקים הישראלים מנותח בהרחבה בכל כלי התקשורת ואין צורך שארחיב בנושא. כאן אני מעונין "להרים את המסך" ממהלך אחר, לא פחות חשוב, שהחל בכלל בארה"ב.

בזק בעצמה דיווחה לבורסה (כאן), שבעלי המניות של בזק בארה"ב הגישו בארה"ב "תביעה ייצוגית" נגד ראשי בי-קום (כלומר: שאול אלוביץ'), חברה, שהיא הבעלים של בזק, וגם נגד ראשי YES (די.בי.אס.), בגלל מה שקרה בפירמידה הזו ב-2015

יודגש, שהרשות לניירות הערך (וגם מבקר המדינה) בכלל לא בדקו מה קרה בפירמידה הזו לפני 2015, ומה קרה בה ב-2015. רבים טועים בהבנת מה נחקר ע"י מבקר המדינה ואחריו ע"י הרשות (רשות לניירות ערך) החוקרת בפרשה זו והפרקליטות (מה שמכונה "תיק בזק").

הם חקרו רק מה שקרה בסוף 2016 והלאה. וזו פרשה יחסית מאוד מצומצמת (וגם קטנה בהיקפה הכספי. סה"כ כל החקירות הללו כיסו פרשה אחת בלבד, של כ-170 מיליון ש"ח).

למי שמתעניין בפרטים מה בדיוק נחקר בפרשה ועומד בפני הגשת כתבי אישום נגד החשודים הרבים שנחקרו, זה מוסבר היטב במאמר: "כל מה שלא מספרים לכם בנוגע לחקירת "פרשת בזק-Yes" ולמה ביבי לא בעניין". רק בגין פרשה זו, כעת הבנקים הגדולים בישראל, רוצים לפרק את הפירמידה של שאול אלוביץ'.

אולם, הכסף הגדול והכי בעייתי מצוי בכלל בפרשה של טרום 2015, שבכלל לא נחקרה (מוסבר כאן חלקית למה), ועדיין יש מקום לחקור אותה לעומק, לפני שיחול עליה חוק ההתיישנות. זאת, כפי שמציינים המשקיעים של בזק בארה"ב בתביעתם. הנה מה שהם טוענים שם בארה"ב (צילום מהודעת בזק לבורסה):
צילום 1

מה קרה ב-2015 והאם חקירת הנושא תוביל גם ד"ר יפעת בן חי שגבלאבי גבאי?
במחצית 2015 אישר רוה"מ ושר התקשורת ביבי נתניהו, לפי המלצת מועצת הכבלים והלוויין (כאן), החלטה, שהתקבלה בראשותה של היו"ר ד"ר יפעת בן חי-שגב (בתמונה משמאל), את המיזוג הפיננסי בין בזק ל-YES. הפרוטוקול של הדיון וההמלצות של מועצת הכבלים והלוויין מעולם לא פורסמו ולא נחקרו (די ברור למה, כשקוראים כעת את הודעת התביעה של מחזיקי מניות בזק בארה"ב).

האישור הפורמלי של שר התקשורת, היה סופו של מהלך שהחל ב-2012 (מפורט בהמשך), ולפי טענת בעלי מנייות בזק בארה"ב, בוצעו "הצהרות כוזבות ומטעות" מצד ראשי בי-קום ו-YES. איך הם יודעים שבוצעו אז עבירות כאלו, אם הן לא נחקרו?

לכן, אני פרסמתי בעניין זה מאמר מאוד נוקב תחת הכותרת: "חייבים לחקור את הסיוע שמועצת הכבלים והלוויין נתנה ל-Yes בניגוד לחוק". מדובר בשערוריה אדירה, שהיקפה הוא לפחות 2 מיליארד ש"ח, שנמשכה ונמשכת מ-2012 ועד עצם היום הזה, שכוללת מספר עצום של עבירות שהחלו בתחילת העשור, שחשפתי אותן בזמנו בזמן אמת, אך לא הקשיבו לי בזמנו (וכעת בעלי המניות של בזק בארה"ב "גילו" זאת), ובכלל זה:
  • המלצה לשר התקשורת לאישור מיזוג פיננסי בין בזק ל-YES בניגוד לתנאים המצויים בהחלטות של הממונה על ההגבלים העסקיים, בניגוד לשכל הישר, בניוגד לחוק ובניגוד להחלטות שנבעו מ"וועדת חייק" שעסקה בנושא (לרבות החלטת השר דאז משה כחלון). החלטה זו נולדה בלי שום לחץ או השפעה של שר התקשורת דאז נתניהו, שבכלל לא היה מעורב בתהליכים הללו. 
  • סיוע בלתי חוקי לשאול אלוביץ' (דרך "יורוקום" שבשליטתו), בתחום הממירים ללקוחות YES, בהיקפים של מאות מיליוני ש"ח. 
  • סיוע בלתי חוקי לשאול אלוביץ' (דרך "חלל תקשורת" שבשליטתו) לרכישת "מקטעי חלל" לעשרות שנים, במחירים מופקעים וללא הצדקה כלכלית, חוקית, רגולטורית ומעשית. רק בסעיף הזה יש כמיליארד ש"ח. 
  • העלמת עין משירותי YES הבלתי חוקיים בתחום ה-VOD, לאחר שהחקיקה בנושא עברה בכנסת, רק בגלל בקשת YES. 
  • העלמת עין מ-5 שירותי OTT של YES המסופקים ללא כל רישיון: שירותי yesGo ו-yesGo Kids, שירותי MultiRoom, שירותי yesStreamer, שירותי PrimeTime, לאחרונה, שירות StingTV.
  • הארכת הרישיון של YES ל- 6 שנים נוספות ללא כל תנאים וללא כל חקירה של כל הפרות החוק של YES. 
כל הפעולות הללו העבירו במישרין ובעקיפין מעל ל-2 מיליארד ש"ח מהכיס של הציבור הרחב ומהכיס של לקוחות קבוצת בזק לכיס של אדם די צנוע ואלמוני בשם שאול אלוביץ'. ההתנהלות הזו בדיוק חוזרת על עצמה בפרשיות חמורות אחרות (כמפורט למשל כאן, במאמר: "עוד Fake News של שר התקשורת איוב קרא: רישיון לחדשות לערוץ 20".

יודגש, ששום דבר לא היה מתרחש בפירמידה של שאול אלוביץ' ב-2015, שכעת בעלי המניות של בזק בארה"ב תובעים ב"תביעה ייצוגית" שם, אם משרד התקשורת לא היה עומד מאחורי זה, וזה ממש לא החל ב-2015 או ב-2014, כמפורט במאמר: "העסקה הבעייתית של בזק-Yes לא הייתה מתבצעת בלי משרד התקשורת". זה חלק מתופעה, שתיארנו היטב במאמר כאן: "קשרי הון-שלטון הם שיצרו את תופעת שתי המדינות בתוך מדינת ישראל".

את הקשרים של שאול אלוביץ' למשרד התקשורת חשפתי מזמן (בעלה של שולה זקן עבד ביורוקום), במאמר שפורסם תחת הכותרת: ""תעלולי" שולה זקן במשרד התקשורת - התעלומה והרמזים". תמרורי האזהרה החמורים הללו לא הזיזו בזמנו לאיש. כעת רבים "עטים" על הפירמידה של שאול אלוביץ' ומחפשים את כספם (שכנראה לא יחזור). הם היו יכולים למנוע זאת, מזמן

אם לא יחול שינוי של הרגע האחרון, שאול אלוביץ' עלול (או עשוי, תלוי בנקודת המבט) לאבד בכל מקרה את בזק – בין אם על ידי מכירתה על ידי הבנקים דרך בית המשפט, או בשל העברת השליטה בבזק לבעלי איגרות החוב שלה. הבעיה החמורה של המהלכים הצפויים הללו: אפשר היה למנוע אותם, אפילו בחודש האחרון, אם אחרי ההודעה על "גמר החקירה", היו ראשי הפירמידה פשוט משעים את עצמם, עד לסיום ההליכים המשפטיים, ונותנים לדירקטורים ומנהלים חיצוניים לנהל את הפירמידה, לטובת הציבור ולטובת בעלי מניותיה מהציבור. 

איך כל זה קשור לאבי גבאבי גבאיאי?
את פועלו "המזהיר" של אבי גבאי כשר (בתמונה משמאל), בממשלת ישראל, כבר סיכמתי בהרחבה כאן, תחת הכותרת: "אבי גבאי התפטר - שר כושל ביותר הולך הביתה"...

כעת, אני מביא ציטוט מדויק מה נכתב במאמר על פרשת בזק האמיתית והמלאה (זו שקדמה ל-2015), ואני מביא כאן את דבריו של עו"ד דוד לוי (המאמר המלא מצוי כאן), ללא כל שינויים או פרשנות משלי.

מדובר במאמר, שפורסם על ידי עו"ד דוד לוי, תחת הכותרת המדברת בעד עצמה: "איך "תפר" אבי גבאי את עיסקת "חלל תקשורת" לסטלה הנדלר וכך התחמק מחקירת הרשות לניירות ערך".

אביא כאן צילום רק של הקטע המרכזי במאמרו הנוגע לענייננו:
צילום אבי גבאי

למי שסובל מבעיות זיכרון: אבי גבאי עבר מהאוצר לבזק ב-1998 ושימש בכמה תפקידים בכירים בחברת בזק (כולל מעורבות בעסקה עם אילן ישועה - בריטניקה, שמאוחר יותר ב-2006 בזכות אבי גבאי, הפך למנכ"ל קבוצת "וואלה! תקשורת" שאבי גבאי היה היו"ר שלה), עד שב-2007 התמנה למנכ"ל בזק והיה בתפקיד הזה עד 2013.

אפשר לראות כאן את כל "עסקאות בעלי עניין" שבוצעו בין בזק לחברות השונות של שאול אלוביץ'. מדובר במאות רבות של מיליוני דולרים, שעברו במסלול די נסתר מהציבור, מהכסף הציבורי של בזק ולקוחותיה, היישר לכיס של בעליה (שלא במסלול של דיביבדנדים, שחשופים לציבור וששאול אלוביץ' מקבל רק לפי חלקו הצנוע בעוגת בעלי המניות, ומשולם על זה מיסים, כמו כולם). 

מבדיקה שערך בעבר "גלובס" עלה כי בזק חילקה מאז רכישתה ע"י שאול אלוביץ' דיבידנד בהיקף של מעל 18 מיליארד ש"ח, אולם שאול אלוביץ' עצמו לא נהנה ולו משקל אחד, שכן הדיבידנד שימשו לפירעון החוב של הקומות התחתונות בפירדמידה שלו. לכן, הופעלו על ידו בסיוע מנהלים, דירקטורים ויועצים, "מנגנונים עוקפים" בדמות "עסקאות בעלי עניין" ושאר תרגילים פיננסיים (בשת"פ מלא של משרד התקשורת ומועצת הכבלים והלוויין), שהעבירו את הכסף של הציבור (ולקוחות בזק) בהיקפים מצטברים של כ-3 מיליארד ש"ח לשאול אלוביץ', מחוץ למסגרת של תשלום דיבידנדים, שחשופים לציבור, לתקשורת, למשקיעים ולרשויות המס. 

לסיכום:
משרד התקשורת (לרבות מועצת הכבלים והלוויין והרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו) הצליחו בשנתיים האחרונות בנושא אחד בלבד: לדאוג לכך, ש"דמי הכיס" של אזרח די נחבא אל הכלים בשם שאול אלוביץ', יגדלו בכ-3 מיליארד ש"ח על חשבון הכיס של כולנו. כמיליארד ש"ח עברו במסלול של מנכ"ל המשרד ושות' מול בזק וכ-2 מיליארד ש"ח עברו ועוברים במסלול של מועצת הכבלים והלוויין מול Yes (נושא, שטרם נחקר כראוי). 

מוטב היה, שהשר יעסוק כעת בדבר הכי חשוב למשרד התקשורת: פיזור מועצת הכבלים והלוויין ואיתור מנכ"ל ראוי, מקצועי והגון ("עובד ציבור" ולא "עובד על הציבור") למשרד התקשורת. זאת, בנוסף להפסקת "שוד משאבי הציבור" וההפקרות הנמשכת של מתן שירותי תקשורת בלי רישיונות. 


לכן, הטיפול הכושל ברגולציית עולם התקשורת בישראל והטיפול הכושל וחסר האחריות של ראשי משרד התקשורת וגופי הסמך של המשרד בתחום פעילות "הפירמידה של שאול אלוביץ'" בישראל (שכעת עומדת בפני פירוק בגלל הבנקים ושאר הנושים), מחזקים את הצורך הדחוף בהקמת "רשות לתקשורת", רשות עצמאית, שתפעל לטובת הצרכנים ולא נגד הצרכנים ולטובת בעלי ההון וה"מקורבים לצלחת" של מקבלי ההחלטות, בניגוד מוחלט לחוק ולאחריות המוטלת על משרד ממשלתי חשוב ובעל כוח כלכלי עצום כלפי השחקנים הגדולים בשוק. 

עדכון 24.12.17, 12:00: באופן מפתיע, בזק החליטה להצטרף לצד של הבנקים בבית המשפט (ונגד יורוקום ובעלי בזק - משפחת אלוביץ'). להלן הודעת בזק לבורסה מהיום: "בהמשך לדיווח המיידי של החברה מיום 20.12.2017 בעניין בקשה שהוגשה על ידי תאגידים בנקאיים לפירוק יורוקום תקשורת בע"מ ("יורוקום תקשורת") וכן לסעד זמני למינוי בעלי תפקיד/משקיפים אשר ילוו את יורוקום תקשורת במסגרת בחינת תהליכי מימוש נכסים ושירות חוב, ניתן בזאת דיווח משלים כי ביום 24.12.2017 הגישה החברה בקשה להצטרף כצד להליך וזאת מאחר שהחברה הינה נושה מהותית של יורוקום תקשורת, בסך של כ- 119 מיליון ש"ח.
מדובר בסכום שהחברה שילמה ליורוקום די.בי.אס בע"מ ("יורוקום די.בי.אס") כמקדמה המותנית בתנאים בהתאם להסכם לרכישת מניות יורוקום די.בי.אס בחברת הבת של החברה, די.בי.אס שירותי לווין (1998) בע"מ, ואשר נדרשת השבתו, בצרוף ריבית כקבוע בהסכם, וזאת לאחר שעל פי הנתונים שבידי החברה היעדים המזכים את יורוקום די.בי.אס בסכום האמור, לא יושגו בבירור, באופן המחייב את החזר כל הסכום או רובו המכריע, בשים לב לכך שהמועד הקובע לבחינת השגתם הינו בסוף שנה זו. 
לעניין זה ראו גם עדכון לסעיף 1.1 לפרק תיאור עסקי התאגיד בדוח הרבעוני של החברה ליום 30.9.2017".

עדכון 24.12.17, 23:30: הסכמות עקרוניות על מכירת חברת יורוקום הושגו בין שאול אלוביץ',  המחזיק בחברה, לבין איש העסקים נתי סיידוף (מארה"ב) (בתמונה משמאל). כזכונתי סיידוףר, יורוקום מחזיקה בשליטה בבזק (במעלה הפירמידה). בנק הפועלים אישר את מתווה העיסקה וממתינים כעת לאישור של בנק דיסקונט, המלווה הגדול של יורוקום. ההחלטה צפויה להתקבל מחר (25.12), ואם העסקה תאושר, יידחה הדיון המשפטי בתביעת הפירוק של הבנקים נגד יורוקום תקשורת.

יש רק "בעיה קטנה": העסקה הזו דורשת אישור משרד התקשורת ואחד התנאים הוא שהרוכש של "יורוקום תקשורת" שמחזיק (גם) בבזק, יהיה "ישראלי". אולם, את המכשלה הזו קל לעקוף בשיטת "ישראבלוף" של משרד התקשורת הישראל. האחים סיידוף תושבי LA (ארה"ב) יכולים להיות "ישראלים" בקלות רבה, בדיוק כמו שהבעלים של הוט (פטריק דרהי) הוא ישראלי, בדיוק כמו שהבעלים של פרטנר (חיים סבן, גם כן מ-LA...) הוא ישראלי, בדיוק כמו שהבעלים של סלקום (אדוארדו אלשטיין) הוא ישראלי, וכך הלאה. אני מניח שהבנתם מהדוגמאות הללו את הפרנציפ של ה"ישראבלוף" ה"ישראלי"... 

עדכון 26.12.17, 10:00: חברת בזק מדווחת לבורסה (כאן) כדלהלן: "ביום 25.12.2017 החליט בית המשפט, לאחר דיון בתיק, למנות החל מיום 27.12.17 שלושה משקיפים בחברת יורוקום תקשורת להם הוקנו בעיקר סמכויות של קבלת מידע, פיקוח והשתתפות בדיוני הדירקטוריון וההנהלה של יורוקום תקשורת, תוך שנקבע כי אין במינוי כדי לאיין את סמכויות האורגנים ובעלי התפקידים של יורוקום תקשורת."

יצויין שבעקבות הודעות אלו, אילן ישועה החליט למסור לרשות ניירות ערך חומר שאגר כביכול כנגד שאול אלוביץ' ובנימין נתניהו. יכולת הסחטונות שלו (של ישועה) נגמרה, בגלל שעומד להגיע בעלים חדשים ל"פירמידת בזק" (נתי סיידוף), שסביר להניח שיפטר אותו ולכן החומר הזה שאגר ככל הנראה כדי לסחוט את שאול אלוביץ', כעת הופך להיות "קלף הגנה" של ישועה מפני פיטוריו, חקירה והעמדה לדין על העבירות (לכאורה) שהוא עצמו ביצע, כל השנים, בין היתר בשת"פ אבי גבאי

עדכון 7.1.18, 09:00: בזק מסרה דיווח מיידי לבורסה: דרישת חוב מיורוקום די.בי.אס בע"מ:
"ניתן בזאת דיווח מיידי, כי ביום 4.1.18 פנתה החברה בכתב לחברת יורוקום די.בי.אס בע"מ ("יורוקום די.בי.אס") בדרישה לשלם לחברה תוך 21 יום את סכום המקדמה על חשבון התמורה הנוספת השנייה אשר שולמה ליורוקום די.בי.אס על ידי החברה בהתאם להסכם בין הצדדים מיום 16.2.15 למכירת הלוואות הבעלים ומניות יורוקום די.בי.אס בדי.בי.אס שירותי לווין (1998) בע"מ לחברה, בצרוף ריבית כקבוע בהסכם, וזאת לאחר שהיעדים המזכים את יורוקום די.בי.אס בתמורה זו לא הושגו.
יצויין, כי דרישת החברה נשלחה גם לפי סעיף 258(1) לפקודת החברות [נוסח חדש], התשמ"ג-1983, הקובע תנאים שבהתקיימם רואים בחברה כחברה חדלת פרעון הניתנת לפירוק על ידי בית המשפט.
עוד יצויין, כי בקשר עם החוב האמור, כפי שצויין בדיווחים המיידיים של החברה מהתאריכים 20 ,24, 25 ו-26 בדצמבר 2017, החברה גם צורפה, בהמשך לבקשתה, לבקשה שהוגשה על ידי תאגידים בנקאיים לפירוק יורוקום תקשורת בע"מ ("יורוקום תקשורת")."

עדכון 6.2.18: מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר יושעה מתפקידו למשך חודשיים נוספים, לאחר ששיגר היום (שלישי 6.2) מכתב לנציבות שירות המדינה שבו הסכים להארכת ההשעייה. עורכי דינו הסבירו כי ההסכמה נובעת מההבנה שהחקירה בעניינו של פילבר, החשוד בפרשת בזק, נמצאת בשלביה האחרונים. עורכי דינו מבהירים: הבנו שאין סיכוי לתוצאה אחרת...



 
 
Bookmark and Share