Telecom News - רפואה אנליטית הוכרזה בישראל

רפואה אנליטית הוכרזה בישראל

דף הבית >> חידושים הכרזות >> רפואה אנליטית הוכרזה בישראל
רפואה אנליטית הוכרזה בישראל
שירותי בריאות כללית
מאת: חיים חביב
19.02.13, 22:15
 
שירותי בריאות כללית מפעילה כלי תוכנה של יבמ לשיפור הטיפול ולחיזוי סיבוכים.

שירותי בריאות כללית מפעילים כלי תוכנה של יבמ, לניתוח תוצאות טיפולים, צמצום אשפוזים חוזרים, חיזוי סיכונים ומזעור סיבוכים באמצעות הגדרת תהליכי טיפול משופרים.

כך, באמצעות הגדרת מדד חדש ופעילות נחושה של צוותי מרפאות הכללית, הצליחה קופת חולים הכללית ליישם תכנית ייחודית לצמצום פערים בבריאות בין אוכלוסיות חלשות לחזקות המטופלות בקופה. התוכנית הניבה במהלך שלוש שנים, צמצום בשיעור 60% בפער בין העשירון התחתון ובין העשירונים האחרים. בארגון ה- OECD, ציינו לאחרונה את ההישג לשבח, בסקירה על מערכת הבריאות הישראלית.

מכון כללית למחקר, שהוקם לפני כשלוש שנים ביוזמת מנכ"ל שירותי בריאות כללית, אלי דפס, והרופא הראשי של הקופה פרופ' חיים ביטרמן, כולל צוות רב-תחומי של קלינאים בכירים, אפידמיולוגים, ביו-סטטיסטיקאים, מומחי אלגוריתמיקה וכריית מידע, אנשי טכנולוגיות מידע ומומחים בתחומי בריאות הציבור. המכון מתמקד תובנות מחקר ופיתוח לשיפור הטיפול בחולה, באמצעות ניתוח מידע בריאותי, פיתוח כלי ניבוי וזיהוי מוקדם וגישות חדשניות לטיפול.

פרופ' רן בליצר (בתמונה מימין, מקבל תעודה מיבמ), מנהל מכון כללית למחקר ומנהל המחלקה לתכנון מדיניות בריאות במשרד הרופא הראשי בשירותי בריאות כללית, מסביר כי הקופה עושה שימוש בכלי הסטטיסטיקה של יבמ על מגוון רחב של בסיסי נתונים, בכל תהליכי הניתוח: החל מהרמה הבסיסית ועד למודלים מורכבים. במסגרת זאת, היא מנצלת מגוון רחב של יכולות אותן מציעה מערכת IBM SPSS Modeler. רכיבי ה- Modeler  הפועלים בכללית מטפלים הן בשלב גילוי הנתונים והן בהמלצה לפעילות ומקצרים את הדרך משלב איסוף הנתונים עד ליישום דפוסי הפעולה המתבקשים, על בסיס הניתוח שלהם.

פרופ' בליצר הדגיש, כי המחקר לא נועד לשימוש אקדמי – אלא מתמקד בדגש יישומי. כל מחקר במסגרת המכון מיועד ליצור כלי חדש לשימוש הצוותים הרפואיים או המנהלים, או לגלות תובנות שישמשו לקידום מדיניות הקופה.

מומחי הניתוח האנליטי של מכון כללית למחקר מבצעים מחקרים הבוחנים תוצאות בפועל של טיפולים והתערבויות בהיקף גדול באוכלוסייה - הרבה מעבר לבחינת תוצאות בניסויים רפואיים רגילים, המבוססים על אוכלוסיות מדגם. כך, למשל, נבחנת מידת היעילות של חיסונים, כמו גם התוצאות בפועל של תוכנית מורכבת לטיפול במחלות כמו אי ספיקת לב. פעילות אחרת, מתמקדת ביצירת כלים לניבוי תוצאות תהליכי טיפול וניהול מחלה, המאפשרים לרופאים ולאחיות לספק רפואה יוזמת לאוכלוסייה בסיכון גבוה. לדוגמא, בשירותי בריאות כללית מסוגלים כיום  לזהות חולים בסיכון גבוה להידרדרות כלייתית, שנים לפני שהיא מתגלה בפועל. צוותי רפואה בקהילה בהובלה של חטיבת הקהילה של הקופה משתמשים במידע הזה על מנת להביא לשינוי במהלך המחלה, למנוע הידרדרות ולחסוך בטיפולים יקרים.

ניתוח אחר המתבצע על בסיס הנתונים של כללית ובתי החולים שלה, מאפשר להקטין את הסיכון הנובע מאשפוז חוזר. בסיוע כלי IBM SPSS Modeler, פותח מודל ניבוי לזיהוי הסיכון לאשפוז חוזר, המשקלל מדדים דמוגרפיים, קליניים, ונתונים אודות צריכת שירותי בריאות ומציג ציון סיכון של אדם להזדקק לאשפוז חוזר לאחר שחרורו. הערכת הסיכון מתבצעת אחר הקלעים ומובילה לטיפול ממוקד בחולים בסיכון, הן במהלך האשפוז והן במרפאות הקהילה, בתקופה הרגישה לאחר האשפוז.  פרופ' בליצר מציין, כי באמצעות מערכות מסוג זה הפועלות בכללית, ניתן כבר כיום לזהות, בשלב מוקדם, קשישים בסיכון להידרדרות גריאטרית, לזמנם לבדיקות ולהתערב כדי לצמצם את הנזק הפוטנציאלי.

אנשי שירותי בריאות כללית הציגו את לקחי הניסיון שצברו בתחום הניתוח האנליטי, במסגרת סדרת ימי הכרות עם כלים אנליטיים מתקדמים, שהתקיימה בשבוע שעבר במרכז הלקוחות של יבמ בפתח תקוה. למכון הוענקה בכנס תעודת הוקרה על ההישגים בשימוש ב- Business Analytics לשיפור ביצועי הארגון. 
 
 


המלצה לגולשים באתר TelecomNews:
חומר חדשותי נוסף לדף הבית נמצא בתפריטים המשניים. אתר חדשות זה בנוי כמו עיתון, בו כתבות רבות נמצאות בדפיו הפנימיים. באתר יש כבר מאות פריטי מידע וכתבות. בדף הבית מצויות, כמו בכל עיתון, רק הכתבות הראשיות. לכן, מומלץ להקליק על התפריטים בסרגל העליון ולמצוא את תחומי העניין. 
 
 
 
Bookmark and Share