Telecom News - חשיפת תקציב איגוד האינטרנט הישראלי: מהיכן מגיע הכסף ולאן הוא הולך?

חשיפת תקציב איגוד האינטרנט הישראלי: מהיכן מגיע הכסף ולאן הוא הולך?

דף הבית >> דעות ומחקרים >> על סדר היום >> חשיפת תקציב איגוד האינטרנט הישראלי: מהיכן מגיע הכסף ולאן הוא הולך?
בלעדי: תקציב איגוד האינטרנט הישראלי בהיקף של כ-11.5 מיליון ש"ח, מגיע (רובו ככולו) ממשתמשי האינטרנט המקצועיים בישראל. האם הכסף הזה חוזר אליהם בתור השקעות בתשתיות ופיתוח התחומים החשובים למשתמשי האינטרנט הללו? או אולי להוזלת העלויות?
מאת: אבי וייס, 12.10.14, 11:00ד"ר אלון הסגל

בכתבה כאן חשפתי כיצד איגוד האינטרנט הישראלי מתנהל בתוכו, תוך חשיפת הטענות לתנהגות חסרת רסן בטיפול בכסף של המשתמשים באינטרנט הישראלי. לפני מספר ימים, חבר ועד איגוד האינטרנט הישראלי בשם לביא שיפמן, העלה פוסט (כאן) תחת הכותרת: "מיליצית המיסוי של האינטרנט הישראלי".

די ברור, שיוקר המחיה בישראל מקורו, בין היתר, בתופעות דומות להתנהלות של איגוד האינטרנט הישראלי, שגובה מחירים מופקעים מהמשתמשים באינטרנט ומחלק את הכסף הזה לקבוצה קטנה של מקורבים (שחלקם לא משלמים, מזה שנים, על השירותים של האיגוד, דהיינו: על הדומיינים שברשותם. אלה שכן משלמים -כלומר כל הציבור -  מממן גם אותם).  

הפעם "נרים את המסך" מעל לפרטי התקציב של איגוד האינטרנט הישראלי. תקציב 2015 של איגוד האינטרנט הישראלי (שעתיד להיות מאושר בימים הקרובים) מצוי להורדה כאן. זה קובץ אקסל.

החלק הכי חשוב בקובץ הוא: מהיכן מגיע הכסף? צילמתי כאן את המקור לכסף (לחיצה על התצלום מגדילה אותו):
מהיכן מגיע הכסף?

מעיון בטבלה עולה, שמתוך 10.7 מיליון ש"ח הכנסות שנתיות, 8.55 מיליון ש"ח מגיעים מ"שמות מתחם" (רישום שמות - Domains) וכחצי מיליון ש"ח מגיעים מספקי האינטרנט (ISP), שמשלמים על החיבור למחלף הישראלי IIX המצוי באיגוד האינטרנט. מדמי חבר נכנסים לאיגוד רק 31 אלף ש"ח. 

מה קורה לכל הכסף הזה, שמגיע מכלל משתמשי האינטרנט בישראל, ובמיוחד ממאות אלפי המשתמשים, שרכשו דומיינים? את זה תגלו בשאר הטבלאות בקובץ האקסל של התקציב שנחשף כאן.

במקום להוזיל את מחירי הדומיינים (וגם את מחירי השימוש ב-IIX) ולהשקיע בתשתיות הללו ולפתחן לעידן המודרני, הכסף הולך בכלל למקומות אחרים לגמרי. רק 3.1 מיליון ש"ח מתקציב של כ-11 מיליון ש"ח מושקע בכל מה שקשור בתשתיות (החל משכר, דרך תפעול וכלה בפיתוחים ורכישות). זה הכל. כל השאר הולך לאין סוף פעילויות שונות ומשונות ובמחירים מאוד משונים. יש גם ספקות אם זה בכלל חוקי (יש סעיף ב"חוק העמותות" האוסר "חלוקת רווחים" של העמותה לחבריה, במישרין או בעקיפין).

לכן, פניתי אל ד"ר אלון הסגל, (בתמונה למעלה), נשיא איגוד האינטרנט הישראלי בשאלות הבאות:
"
מעיון בהצעת התקציב של איגוד האינטרנט הישראלי ל-2015 עולה:
  1. התקציב של איגוד האינטרנט נראה כאילו נבנה בכוונה ברורה אחת: להעביר כסף היישר מהכיס של המשלמים בעל כורחם עבור המונופוליזם של האיגוד (בתחום מרשם השמות - דומיינים ובתחום מחלף האינטרנט הישראלי), אל הכיס של מספר מועט של אנשים, שמתפרנסים מהאיגוד מזה שנים, ושאיש מהם לא נבחר באיזה הליך מכרזי שקוף וראוי.
  2. יתרה מכך, רוב ההוצאות של האיגוד (הוצאות שאינן משוריינות לסעיפים "קשיחים" דוגמת: שכירות מבנה, תחזוקת ציוד ושכר עובדים) – מוקדשים לפעילויות שאין להן שום קשר, ישיר או עקיף, עם "איגוד האינטרנט", החל מסייבר דרך קשרי קהילה (עשרות פעילויות שונות ומשונות) וכלה ב"ידיד בית המשפט", שנדמה שכולן נועדו לאותה תכלית אחת, שציינתי בסעיף הקודם.
  3. גם תחום השכר בתקציב הוא בגדר "רב הנסתר על הנגלה". אולם, בכל מקרה ברור, שניתן לחסוך בו סכומים נכבדים מאוד, אם למשל במקום 2 מנהלות תהייה רק מנהל\ת אחת לאיגוד, שרק בסעיף זה החיסכון הוא 50% בהוצאות השכר של בעל תפקיד אחד, מכלל התפקידים שיש באיגוד, וכנראה שיש באיגוד עוד כמה כפילויות דומות ומיותרות בתחום עלויות השכר. זאת, שלא לדבר על הפרזות שכר, כמו שנחשף לאחרונה כאן (במאמר: "ככה לא לוקחים אחריות באיגוד האינטרנט"). 
אודה להתייחסותך"

תגובת נשיא איגוד האינטרנט הישראלי:

"מר אבי וויס שלום רב
 
חשוב לי להתמודד עם שאלותיך, אך תחילה אומר שנדמה לי שישנן בדבריך הנחות עבודה שאנחנו חלוקים עליהם.
 
1. פעילותו של איגוד האינטרנט הישראלי ISOC-IL בהמשך לפעילות ISOC העולמי מבוססת על תרומה חברתית לחברה דיגיטלית תוך מיקוד בניהול רישום שמות המתחם ותשתית האינטרנט לטובת צמצום הפער הדיגיטלי, לקידום נייטרליות הרשת, פתיחות ושקיפות התוכן. פעילויות אלו נעשות על ידי האיגוד בראיה חברתית מערכתית ובאה לידי ביטוי הן בניהול ואחזקה מקצועית ברמה גבוהה של התשתיות כולל אבטחת מידע והתמודדות עם התקפות סייבר לא פשוטות, והן בניהול והשתתפות בפעילות המחזקות את האסדרה החברתית, התמודדות עם הצעות החלטה שלדעתינו עלולות להפר את האיזון הרגיש באינטרנט, כמו גם תמיכה בנפגעי רשת או בצמצום הפער הדיגיטלי, כאמור.
2. כיון שכך, וועד המנהל של איגוד האינטרנט בגיבוי חברי העמותה ויש לציין גם גופים ממשלתיים וציבורים נוספים תכנן ואישר בפעילויות שקשורות כולן בקידום החברה הדיגיטלית, כאמור. החלטות הועד המנהל מכוונות כולם לקידום החברה הדיגיטלית בכללותו.
3. באשר לשאלתך לגבי ספקים: באיגוד האינטרנט יש נוהל רכש מעודכן שנבדק הן על ידי מבקר והן על ידי רשם העמותות. נוהל זה מטרתו לאפשר לאיגוד לאתר ספקים שונים בעלי איכויות נדרשות ועלויות מתאימות. ישנם ספקים רבים שונים לאיגוד בנושאים מגוונים. ישנם מקרים בהם הועד המנהל מתבקש לאשר ספק יחיד בגלל איכות יוצאת דופן של ספק זה או אחר והתהליך עובר אישור כנדרש.
4. באשר להערתך בנוגע לניהול התקין: איגוד האינטרנט מבוקר כאמור ושקוף לציבור בכל הנדרש כולל התקציב והמאזן. משכורות העובדים נבדקות ומבוקרות וכל טעות שנמצאת משוקפת לחברי הועד המנהל ומתוקנת מידיית כנדרש.
 
אני מקווה שתשובותיי משקפות לך שאיגוד האינטרנט הינו גוף ציבורי המנוהל על ידי וועד מנהל שחבריו נבחרו על ידי מליאת חברי העמותה ומייצגים תפיסות עולם שונות. המצב הזה נראה לי כשקף נכונה את המאזן הנדרש לניהול אפקטיבי של העמותה.
כיון שכך, מעבר לניהול התקין שקיים ואושר על ידי הרשויות, קיימות מחלוקות בין בעלי התפיסות השונות בנוגע לסדרי עדיפויות שלל פעילויות שונות. מבחינתי, עצם קיומן של המחלוקות מלמד על ניסיון לאסדרה חברתית פנימית בתוך האיגוד. מחלוקות אלו מועלות ובאות להצבעה מסודרת ולהחלטה כנדרש. 
 
אני מכתב את כלל חברי הועד המנהל שכן לכל אחד מחברי הועד הזדמנות להעלות את תפיסותיו כולל מול העיתונות וכל גורם חיצוני אחר, ובלבד שתהליך הניהול וקבלת ההחלטות ישמר בצורה תקינה.
 
שנה טובה ומשגשגת. והלוואי שנתקרב גם בשנה זאת להגשים את חלומותינו.
  
בברכה
 
ד"ר אלון הסגל
נשיא, איגוד האינטרנט הישראלי [ISOC-IL]"


ברור שהתשובה הזו היא לא סוף פסוק. המשך יבוא...
לוגו איגוד האינטרנט הישראלי
עושים עלינו כסף



 
 
Bookmark and Share