Telecom News - ניתוח: הנפילה והשפעותיה על ההייטק (תקשורת, IT ו-Startup Nation)

ניתוח: הנפילה והשפעותיה על ההייטק (תקשורת, IT ו-Startup Nation)

דף הבית >> דעות ומחקרים >> אנליסטים >> ניתוח: הנפילה והשפעותיה על ההייטק (תקשורת, IT ו-Startup Nation)
שיחזור התחזית שלי מלפני פחות משנה: אנו עומדים בפתחו של "צונאמי כלכלי", שיימשך בתנודות חריפות למעלה ולמטה עד 2020, מה שעתיד להשפיע על כל כלכלות העולם. ישראל חזקה מספיק כדי לשרוד את הסערה, אולם תהיינה לא מעט קריסות. "תחזיות על" ומעט עצות במבט מפוכח.
מאת: אבי וייס, 9.7.15, 08:30הארי דנט

לפני כשנה יצאתי במספר תחזיות, כשהברורה והחדה ביותר פורסמה כאן תחת הכותרת: "האם כלכלת ארה"ב נמצאת לפני "נפילה חופשית" ומיתון שיימשך אחרי 2020?". ניתוח זה היה מבוסס על ניתוח הגיוני של מה שאני רואה ושומע, שיחות עם אנליסטים וקריאת תחזיות של אנליסטים, כשאת אחד הבולטים בהם הצגתי במאמר הנוקב מספטמבר 2014 - הארי דנט (Harry S. Dent Jr) (בתמונה משמאל). תחזית מעודכנת של הארי דנט נכונות להיום נמצאת כאן, כאן, כאן וכאן, למי שמתעניין ממש בפרטים. 

מיותר לציין, שרבים גיחכו ולגלגו על התחזיות הללו. כמו שרבים לגלגו על שאר התחזיות שפרסמתי, למשל שאבי ברגר יתפטר או יפוטר תוך כמה חודשים, מה שקרה בדיוק לפי התחזיות שלי. גם חזיתי את הנפילה של פרופ' דיויד גילה (הממונה על ההגבלים העסקיים), שכשל בכל מה שנגע בו בעולם התקשורת. בשנה החולפת הוצאתי כל השקעה אישית שלי שהיה לה קשר ישיר לשוק המניות, כי אני כן מאמין בתחזיות של עצמי. 

גם כיום, ברור לי לחלוטין, שכלכלת מדינת ישראל חזקה מאוד. ישראל היא לא יוון ולא ארגנטינה ולא נגיע בכלל למחוזות, שהמדינות הללו הגיעו אליהן. אולם, כל מה שהוא בועה ומבוסס על תרגילים של הונאה עצמית (או הונאת הלקוחות): יקרוס. הקריסה של קבוצת מגה (ובכלל זה מכירת יופון לפלאפון), היא רק תחילתו של תהליך של קונסולידציה, שיתרחש בשוק התקשורת הישראלי בשנה הקרובה ואף מעבר לכך. 

למה ברור לי, שיתרחש תהליך של קונסולידציה די מכאיב (לחלק מהשחקנים) בשוק התקשורת הישראלי? מפני שמשרד התקשורת לא ביצע שום תהליך של "הפקת לקחים וביטול החלטות, חוות דעת ומסמכים מפוברקים". ככל הנראה, משרד התקשורת בכלל לא מסוגל לבצע תהליך "תיקון עצמי" שכזה. "השקט התעשייתי" הנוכחי (שהחל עם המנכ"ל החדש, שלמה פילבר), אסור לו שיטעה איש: הקריסות בדרך

אחזור כאן בקצרה על כמה תחזיות, שפיזרתי במהלך השנה האחרונה, על הבועות הקיימות בעולם התקשורת המקומי ושסופן קריסה:

א. כבר לפני יותר משנה קראתי להלאים את Unlimited\IBC כדי להציל אותה מקריסה. עם הקמת הממשלה החדשה קראתי, דבר ראשון, לבצע מהלך להצלת Unlimited, לכל מי שמעוניין בקיום תחרות בשוק הקווי בישראל, תחרות אמיתית המבוססת על תשתיות סיבים, ולא תחרות מדומה המבוססת על מניפולציות של טכנולוגיות של המאה הקודמת עם אוסף ניירות ומונחים מפוברקים, שנקראים בשם המטעה: "שוק סיטונאי". יש באתר זה קרוב ל-150 מאמרים (149 מאמרים ליתר דיוק) רק בתחום הזה של "השוק הסיטונאי". כך, שאין צורך שאחזור כאן על כל הפרטים. היות ושום דבר ממשי לא נעשה (לתיקון המצב), הסוף של הסיפור הזה ברור לי לחלוטין.

ב. הפלופ הקרוי "שת"פ אנטנות" ובמיוחד בכל הקשור לסלקום-גולן-טלקום ופלאפון-מרתון, כנראה יקרוס, אלא אם יקרה איזה נס בדרך. ייתכן ומרתון תצטרך בהמשך דרכה להחזיר את התדרים למשרד התקשורת וסביר להניח, שהעתיד של גולן טלקום מצוי (אולי) ברכישתה ע"י אחד מהשחקנים הקיימים. עדכון 10:10: לאור ההסכם החדש בין סלקום לפלאפון, ייתכן וקריסת גולן טלקום תהיה מהירה מאוד. 

ג. העתיד של הטלוויזיה על האינטרנט (OTT) בישראל ימשיך להיות במצב כאוטי בשנה-שנתיים הקרובות. בלי איחוד המועצות (מועצת הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין) ובניית רגולציה חדשה לגמרי לשוק הטלוויזיה, הכאוס יימשך. בנוסף, הבלוף של בניית "רשות שידור חדשה" פרי המצאת גלעד ארדן, כבר נמצא לפני קריסה ואנשים רציניים מתחילים לקלוט את המשמעויות של התחזיות שלי בעניין רשות השדור, כבר מלפני שנה ושנתיים.  

מנקודת המבט של "אומת הסטארטאפים": Startup Nation: מחצית 2015, שהייתה המוצלחת ביותר בעשור האחרון (כמפורט כאן), הרבה יותר משנת 2014, סימנה את השיא (שיא של גיוסים ואקזיטים). מכאן והלאה יתחיל מסע של "נדנדה במספרים" מעלה ולמטה, עם כיוון אחד די ברור: למטה. מי שחזק ויש לו פתרונות אמיתיים העונים על צרכים אמיתיים - יצליח. מי שחי בסרט, יישאר בסרט ויחבוט את הראש בקיר. 

בעולם ה-IT, המעבר לעננים (שאינם עננים פרטיים) מצד החברות הגדולות מאוד יואט, גם בגלל "פוביית הסייבר" כמנותח כאן, וגם בגלל חוסר הוודאות הכלכלי והתנגדות רגולטורים צרי אופקים (דוגמת בנק ישראל). אולם, שירותי ענן מוזילים את הוצאות ה-ICT לעסקים וארגונים, כך, שבסה"כ המגמה של מעבר עסקים קטנים ובינוניים (וגם חלק מהגדולים) לשירותי ענן ציבוריים והיברידיים, תימשך ואף תעצים, בשנים הקרובות, ברוב ארצות העולם וגם בישראל.

המחשבה, שה-IoT הוא "מכרה הזהב" הבא, תתברר כמוגזמת ביותר (ניתחתי זאת אך לפני יומיים - כאן, בהתייחס לשירות החדש של בזק - Bhome). יש עוד בועות בעולם הטכנולוגי, אבל את זה נשאיר למאמרים הבאים... 
נפילה



 
 
Bookmark and Share