Telecom News - כיצד קרס המודל של שת"פ רשתות, תדרים ואנטנות סלולר ולאן זה הולך?

כיצד קרס המודל של שת"פ רשתות, תדרים ואנטנות סלולר ולאן זה הולך?

דף הבית >> חדשות הסלולר והמובייל >> כיצד קרס המודל של שת"פ רשתות, תדרים ואנטנות סלולר ולאן זה הולך?
פרסום ההודעה של יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל, היא מסמר נוסף בארון הקבורה של הפיברוק ששמו: "שת"פ אנטנות" בישראל. המודל של הרגולציה קרס, אבל לא בוטל. במקום שת"פ בין מפעילים חדשים וותיקים נוצר שת"פ בין מפעילים ותיקים. 
מאת: אבי וייס, 2.9.15, 12:18ח"כ איתן כבל

ח"כ איתן כבל (בתמונה), פרסם אמש את ההודעה הבאה לציבור:
"בהמשך לדיון המהיר שקיימה ועדת הכלכלה, ביוזמתה של ח״כ מיכל בירן, ולבקשתה, התקיימה ביום חמישי 27/8/2015 ישיבה בנושא עובדי חברות הסלולר בלשכתו של יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל בתל אביב.
 
בפגישה נכחו: יו"ר ועדת הכנסת ח"כ דוד ביטן, ח"כ מיכל בירן, הממונה על ההגבלים העסקים פרופ' דיוויד גילה, מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר, יו"ר ועד עובדי חברת סלקום מיה יניב, יו"ר ועדת עובדי חברת פלאפון ברק לוי ויועץ שר התקשורת אלחנן שפירא.
 
במהלך הישיבה הבהירו נציגי ועד העובדים של חברות סלקום ופלאפון את חששם הכבד מעתידם של העובדים, לאור כוונת הממשלה להקים תאגיד חדש, על מנת להגביר את התחרות בשוק הסלולר. חשוב לציין, כי כל הנוכחים הביעו תמיכה בעידוד והגברת התחרות בשוק למען הצרכנים.
 
סיכום הישיבה:
 
1. מנכ"ל משרד התקשורת הבהיר כי לא יוקם תאגיד חדש, כל עוד אין עמידה מלאה בתנאים שמופיעים במסמכי המדיניות לרבות הרישיון, וכי נכון לרגע זה אין התקדמות כיוון שאין עמידה בתנאים.
 
2. בנוסף, סוכם כי במידה ויתקבל מידע על ידי מי מהצדדים, כי ישנה התקדמות בנוגע להקמת התאגיד החדש, ו/או התקדמות בנוגע לעמידה בתנאים, יכונס הפורום שוב, בתוך שבעה ימים, על מנת לדון בסוגיית העובדים.
 
ח"כ מיכל בירן: "הצלחנו להציל מאות עובדים מהעסקה קבלנית ועתיד לא בטוח. לאחר מאמצים רבים כינסנו בחדר אחד את כלל הגורמים האמונים על קבלת ההחלטות בשוק הסלולר על מנת להבטיח את עתידם התעסוקתי של העובדים. ההחלטה של משרד התקשורת על הקפאת הקמת התאגיד החדש היא הצעד ההגון והנכון. אני מקווה כי המשרד יעמוד בהבטחתו ואם בעתיד יהיו שחקנים שיעמדו בתנאי הסף, ניפגש ונשב יחדיו בכדי להוציא לפועל פיתרון הוגן וראוי".

ניתוח מצב: בשביל מה נבנה הסדר שת"פ אנטנות?

א. שת"פ אנטנות הוא הסדר רגולטורי ידוע בעולם, שנמצא בתהליכי נסיגה ואף ביטול. אולם, בישראל הוא הומצא לצורך אחד בלבד: לאפשר לגולן טלקום ולמרתון להתחמק מהצורך של בניית רשת סלולרית בדור 4. 

להלן הפסקה המסבירה את זה במסמך המדיניות של שר התקשורת - גלעד ארדן, שהעתיק מסמך, שהכין לו הרן לבאות (שמייד נעסוק בו): "המשרד מעוניין למקסם את מספר רשתות הרדיו העצמאיות שיפעלו בשוק העתידי, ולצורך כך, שיתוף במתכונת MOCN יתאפשר רק במקרים בהם ימצא כי שיתוף זה הינו הכרחי על מנת לשמר מפעילי רט"ן קיימים בשוק העתידי. הווה אומר, שיתוף במתכונת זו לא יאושר לשני מפעילי רט"ן להם רשת רט"ן פרושה במלואה בדור השלישי, ויישקל בחיוב בהתייחס למפעיל חדש לו רשת רט"ן פרושה חלקית בדור השלישי ביחד עם מפעיל ותיק לו רשת פרושה במלואה בדור השלישי". 

במסמך הזה אין כל הסבר פרטני מה זה "מפעיל חדש" ומה זה "מפעיל ותיק". את התרגיל הזה עשו במקום אחר, במסמכי המכרז לדור רביעי עצמו, כשהכניסו את גולן טלקום, הוט מובייל ומרתון, באותה הגדרה של "מפעיל חדש".

איך הוט מובייל זה "מפעיל חדש"? הרי זו חברת מירס (שנולדה ב-1994, די במקביל להולדת סלקום), שרק החליפה את שמה, עם הרכישה שלה ע"י בעלי הוט. שדרוג רשת ורכישת תדרים לא הופכים חברה ותיקה לחברה חדשה, חוץ מאשר כשרוצים לתחמן.

ב. עיקר התחמון מקורו במסמך של הרן לבאות (כאן) שכאמור הועתק מילה במילה ע"י השר. למה הרן לבאות, שאין לו מושג בתדרים ואנטנות, כתב את המסמך הזה ולא סמנכ"ל הספקטרום וניהול התדרים (או אולי המנכ"ל עצמו - אבי ברגר, שהבין היטב בתחום)? את זה כבר הסברתי בעשרות מאמרים. 

המסמך של הרן לבאות היה בנוי על כמה פיקציות ותחמונים, שהתאימו בדיוק לאג'נדה של גלעד ארדן: לחסל את התחרות בסלולר, שיצר קודמו בתפקיד שר התקשורת - משה כחלון (תוך חיסול רשתות האנטנות הסלולריות בישראל, "חלום רטוב" שלו עוד מהזמן שהיה השר להגנת הסביבה):

הפברוק המדהים של משרד התקשורת כלל את הנקודות העיקריות הבאות:

א. בגלל מחסור בתדרים אי אפשר לפרוס יותר מ-3 רשתות תקשורת בישראל. במכרז ל-LTE (דור 4) הוקצו למכירה 38 מגהרץ (X2) בתחום ה-1,800 מגהרץ. זה הכל. זה כמובן בקושי הספיק ל-3 רשתות דור רביעי.

כבר כיום ברור, שיש עודף תדרים לדור רביעי: כל התחום של ה-2,600 מגהרץ, שהתקבל מהצבא וכן עוד 10 מגהרץ, שבידי גולן טלקום ומרתון, שאין להם כל שימוש. זאת, עוד לפני שמחפשים תדרים ל-LTE בתחומים, שמתחת ל-1 ג'יגהרץ, כמקובל באירופה, שעל פיה אנו פועלים בתחום התדרים. 


ב. בגלל ששיתוף אנטנות בדור רביעי - LTE חייב (עפ"י פיברוק משלים) להיות גם בדור שלישי, "מוחלים" על הצורך בפריסת דור שלישי לחברות, שזכו במכרז התדרים הקודם (גולן טלקום והוט מובייל), בתנאי שתשקענה מספיק כסף בתשתית דור רביעי.

ג. בגלל שיש "מחסור בתדרים", ניתן ליצור תחרות על התחום המוקצה במכרז, כולל הכנסת חברה חדשה לגמרי לתחרות, חברה שלא מגיע לה בכלל להשתתף במכרז כזה (מרתון) ובכך יוצרים "לחץ מלאכותי" לרכוש את התדרים מעל למחיר המינימום, שנקבע במכרז: 10 מיליון ש"ח לרצועה של 5 מגהרץ לערוץ (בסיום המכרז יצא ,שהחברות שהתמודדו בו אמורות לשלם פי 3.5 מהמינימום).

ד. בגלל שאין מספיק תדרים, גם לא ניתן יהיה לספק בטווח הזמן הנראה לעין LTE-A. כך ישראל נשארת הרחק מאחור, אחרי כל העולם. 

לא עברו כמה חודשים, וכל מגדל הקלפים הזה התמוטט. הכל הפך לבלון נפוח אחד גדול, בדיוק כמו שניתחנו

משרד התקשורת הישראלי ראוי להירשם ב"ספר השיאים של גינס", על כך שיצר ברגולציה מדהימה 2 מודלים חדשים לגמרי ולא ידועים בעולם של חברות סלולר:
א. חברת סלולר עם לקוחות, עם תדרים אבל בלי אנטנות (גולן טלקום).
ב. חברת סלולר בלי לקוחות, בלי עובדים ובלי אנטנות, אבל עםתדרים (מרתון). 

כך, במקום שת"פים באנטנות בין חברות חדשות לוותיקות, יש לנו כעת 2 הסכמי שת"פ בין חברות ותיקות:

1. שת"פ MOCN שאושר בין 2 חברות ותיקות: פרטנר והוט-מובייל בחברת PHI, שת"פ שכבר רץ ופועל עם 20 מגהרץ ב-LTE. 

2. שת"פ פסיבי בין סלקום לפלאפון שטרם אושר סופית (ואני קראתי לרוה"מ לא לאשר אותו, מטעמים שפורטו כאן וכאן).

דהיינו: 2 החברות הסלולריות "החדשות" (גולן טלקום ומרתון) נתקעו עם תדרים בלי רשת ואנטנות. ההודעה של ח"כ איתן כבל (שעוסק בנושא זה בעקביות), שמובאת כלשונה בתחילת הכתבה, אמורה לסיים את הפרשה הזו. אולם, זה לא כך.

מסמך מדיניות השר, תוצאות מכרז התדרים וכל המסמכים שמסביב - לא בוטלו. פשוט: משרד התקשורת מעדיף כרגע לשבת בצד ולתת ל"כוחות השוק" לעשות את שלהם, בגישה הידועה: "או שהכלב ימות או שהפריץ ימות". 

דהיינו: יש לצפות עוד להפתעות מהכיוון של גולן טלקום ומרתון (שזו אקספון-018, בבעלות חזי בצלאל). הם לא יוותרו כל כך בקלות על המתנות. שקיבלו במכרז התדרים. "יישפך דם" לפני שזה ייפתר.

תרגיל ראשון כבר ראינו מהכיוון של גולן טלקום (תרגיל המכירה שלא הייתה). יהיו עוד תרגילים ויותר מורכבים. כשלא מפיקים לקחים ולא מבטלים מסמכים מפוברקים (כמו אלו של הרן לבאות וגלעד ארדן), כל שוק הסלולר צריך לסבול ולהתפתל

עדכון 3.9.15, 19:30: ועד עובדי פלאפון הבין שהמפגש שמתואר למעלה לא פתר שום בעיה, כפי שניתחנו זאת כאן. לכן, וועד העובדים בפלאפון החליט אמש למממש את סכסוך העבודה עליו הכריז לפני חודש והחל בהשבתת חלק ממחלקות החברה. יו"ר הוועד, ברק לוי, הורה לעובדי המרכז הלוגיסטי באיירפורט סיטי לסיים את עבודתם בשעה 16:00. כמו כן החליט הוועד לא להוציא מהמרכז מכשירים ניידים לאחר תיקון. בנוסף לוי הורה להשבית את אחת ממחלקות שירות הלקוחות בפלאפון. היום (ה') נערך כינוס הסברה בבית פלאפון בגבעתיים בנוכחות מאות עובדי המטה בחברה. בכנס השתתפה גם חברת הכנסת מיכל בירן (המחנה הציוני), המלווה את החברה. הצעדים בהם נוקט הוועד חריפים כיוון שהם פוגעים בשירות שנותנת החברה ללקוחותיה, וממנו למעשה היא מתפרנסת. על פי הוועד, הצעדים באים לאור הוצאת שירותים שביצעה מחלקת הנדסה למיקור חוץ על ידי ההנהלה. כמו כן הוועד מתנגד להכנסת משווקים מורשים, שאינם עובדי החברה, למערך המכירות של החברה. בוועד טוענים כי ההנהלה מציבה בנוסף יעדים לא ריאליים לעובדי מחלקת המכירות בחברה ומוציאה עבודה מהמרכז הלוגיסטי לגורמים פרטיים.

ברק לוי: "הגיע הזמן לעבור מדיבורים למעשים. כבר חודש שאנחנו נתקלים בסחבת מצד הנהלת פלאפון ובחוסר רצון כן ואמיתי לדון בנושאים הבוערים לנו, כמו מיקור-חוץ ותופעת עובדי הקבלן, שרק הולכת ומתרחבת". לדבריו, "הצעד שנקטנו הוא רק יריית הפתיחה. אם נמשיך לקבל תשובות מגומגמות מצד ההנהלה, נשבית בתקופה הקרובה את פעילות החברה בכל הארץ". בהנהלת פלאפון דוחים את הטענות שמעלים העובדים וטוענים כי אין בכוונת החברה לבצע פיטורים. כמו כן נמסר כי ההנהלה מתכוונת לשתף את העובדים בתוכניות שלה, כשהן תהיינה רלוונטיות.

עדכון 6.9.15, 10:00: על פי הודעת בזק לבורסה, בעקבות פניית הנהלת פלאפון לבית הדין לעבודה, הסכימו העובדים והנהלת פלאפון להמשיך במשא ומתן אינטנסיבי בחסות בית הדין וללא נקיטת פעולה על ידי מי מהם. ביום 13.9.15 נקבע מועד לדיווח הצדדים ועיון בית הדין לעבודה. 
LTE



 
 
Bookmark and Share