Telecom News - איגוד האינטרנט פרסם כללים חדשים לרישום דומיינים בהליך שנראה לא חוקי

איגוד האינטרנט פרסם כללים חדשים לרישום דומיינים בהליך שנראה לא חוקי

דף הבית >> פורומים וביטקוין >> Web 2.0/3.0 >> איגוד האינטרנט פרסם כללים חדשים לרישום דומיינים בהליך שנראה לא חוקי
בלי שום שימוע ושום תהליך ברור וללא כל הודעה לציבור, פרסם איגוד האינטרנט הישראלי כללים חדשים לתחום רישום דומיינים (אולי כהכנה לקראת החקיקה "המתבשלת" בכנסת בתחום זה). בכללים יש כמה סעיפים הסותרים לכאורה את חוק חוזים אחידים ואת ההיגיון. בעלי הדומיינים, שרובם הם עסקים קטנים ומשתמשי אינטרנט מקצועיים, נפגעים ללא יכולת השפעה. עדכונים בסוף הכתבה. 
מאת: אבי וייס, 23.8.16, 10:30איגוד האינטרנט

ללא כל פרסום (די ברור למה), וכנראה כמענה וכתגובה לתהליכי החקיקה, שהחלו בכנסת בנושא רישום הדומיינים בישראל (פעילות אותה חשפנו כאן), עלה לאתר איגוד האינטרנט מסמך של כללים חדשים מנוסחים בלשון משפטית די כבדה וארוכה, לתחום רישום הדומיינים בישראל. המסמך נמצא כאן למתעניינים. 

אין בשום מקום (לא באתר האינטרנט של האיגוד ולא בכל מקום אחר), שום הסבר כיצד נולדו לפתע הכללים החדשים הללו. הנימוק היחיד שמצאתי באתר האיגוד אומר כך: "הכללים תוקנו בעקבות הפסקת הרישום והניהול הישיר של שמות מתחם ע"י איגוד האינטרנט הישראלי". זה כמובן לא מהווה הסבר לשום סעיף בכללים החדשים ולא מסביר כיצד התנהל תהליך שינוי הכללים. 

הכללים הקודמים כפי שיש בלינק באתר היו בתוקף מ-1998 ולא חל בהם לכאורה שום שינוי במשך 18 שנה. פתאום, אחרי 18 שנה, הכללים משתנים לחלוטין (ממסמך בן עמוד אחד למסמך בן 12 עמודים) ולא מוסבר בשום מקום מי שינה את הכללים, איך הם השתנו ולמה, מדוע לא נערך שום שימוע או איזה תהליך ציבורי או אחר של אישור של הכללים החדשים וכיו"ב.

בחיפוש באתר הקודם של איגוד האינטרנט אפשר למצא שנעשה עדכון של הכללים ב-2010 (כאן), וגם כאן אין שום הסבר למה אחרי 6 שנים התעורר לפתע הצורך להוציא גרסה חדשה של הכללים, איך השינויים הללו מתבצעים ומאושרים, ע"י מי ולמה. יתרה מכך, בתגובת האיגוד (למטה) עולה שהוועד המנהל של האיגוד לא ידע ולא אישר את הכללים הללו, הן פורסמו בהחלטת המנכ"ל בלי לשאול איש. 

הדבר היותר מטריד הם 2 סעיפים שנמצאים בכללים החדשים (מול הכללים הישנים שהאתר מכווין אליהם), ושנראים על פניהם סותרים כמה חוקים וביניהם את "חוק החוזים האחידים" וחוקים צרכניים אחרים. והנה 2 הסעיפים הבעייתיים העיקריים (יש הרבה סעיפים בעייתיים, בחרתי להציג כאן את הכי בעייתיים), סעיפים, שנמצאים בכללים שפורסמו והם כבר בתוקף:

א. מה קורה עם 9 אלף מחזיקי דומיינים שלא משלמים על הדומיינים וכמה בכלל עולה רישום דומיינים:
להלן צילום של הסעיף הבעייתי:
כללים

בסעיף הזה יש כמה בעיות חמורות:
  • בשום מקום בכללים לא כתוב כמה משלמים על הדומיינים (דמי הקצאה, דמי חידוש, דמי העברת זכויות). אז איך אפשר לבטל רישום דומיינים למי שלא משלם, אם לא ידוע כמה צריך לשלם, על מה ולמי? זה דבר הסותר במפורש את חוק חוזים אחידים. 
  • והעיקר: התשלום של רישום דומיינים נעשה לרשמים, לא לאיגוד. אם הרשם לא מעביר לאיגוד (לא מעביר בזמן, או לא בכלל) את דמי הרישום, שאזרח שילם לרשם עבור הדומיינים שלו, למה האזרח צריך להיפגע מכך? מה זה בכלל עסקו של האזרח אם לא הועבר כסף לאיגוד ע"י מי מהרשמים?
  • ובנוסף, מה זה בכלל עיסקו של האיגוד אם האזרח משלם או לא משלם לרשם. מה קורה אם הרשם עשה מבצע של "דומיינים בחינם"? אגב, יש מקרים, שאין תשלום על דומיינים לרשם, למשל: שהרשם רושם דומיינים עבור עצמו ועבור בני משפחתו.
  • לכן, כל הסעיף הזה הוא לא הגיוני בכלל. תהליך ההתחשבנות בין האיגוד לרשמים של האיגוד, הוא נושא, שבכלל לא מתאים לכללים של רישום דומיינים. זה עניין לחוזה עסקי בין האיגוד לרשמים, חוזה המסדיר את העברת הכספים ביניהם ואת הסנקציות בגין אי העברת כספים ביניהם. לעניות דעתי, אי אפשר לבטל רישום של דומיין בגלל סכסוך כספי מכל סוג שיכול להתעורר בין הרשם לאיגוד האינטרנט. 
  • הדבר הכי סתום כאן הוא: מה קורה עם כ-9 אלף בעלי דומיינים (שחלקם הם "המקורבים לצלחת" ובעלי תפקידים באיגוד), שלא משלמים על הדומיינים שלהם מאז 1999 (ולכן אלו שכן משלמים, כ-230 אלף בעלי דומיינים, מסבסדים אותם מזה שנים רבות)? לפי הסעיף הזה, מזמן היו צריכים לבטל להם את רישום הדומיינים, מה שלא קרה וגם לא יקרה. אז איך זה מסתדר עם הסעיף הזה, כשיש כל כך הרבה בעלי דומיינים שלא משלמים אגורה על החידוש השנתי של הדומיינים שלהם ולא קורה בעניין זה מאומה?? 
ב. האם אפשר להעלות מחירים בלי כל הגבלה?
להלן צילום של הסעיף הבעייתי:
כללים

על פי הסעיף הזה, איגוד האינטרנט יכול לא רק לשנות את הכללים ללא כל התראה, או כל הליך של שימוע ואישור מסודר, הוא יכול להעלות מחירים בלי כל הגבלה (או אולי להוזיל מחירים בלי כל הגבלה...).

מדובר בשערורייה, מכל נקודת מבט צרכנית, איך שלא נסתכל על הסעיף הזה. פשוט הפקרות של מונופול בלתי מוכרז המסובך עם מס הכנסה ונמצא תחת חקירה של רשות התאגידים, שעושה ככל העולה על דעתו עם כספי הציבור, ללא כל פיקוח ציבורי וללא כל הסמכה חוקית

לכן, פניתי להנהלת איגוד האינטרנט הישראלי בשאלה הבאה: 
"איגוד האינטרנט פרסם כללים חדשים לרישום דומיינים, אחרי 18 שנה שלא חל בהם שום שינוי משמעותי.
מי אישר את הכללים הללו? למה לא נערך לגביהם שימוע? למה זה לא פורסם בשום מקום?"
טרם התקבלה תגובה. ככל שתתקבל, נעדכן בהתאם. 

עדכון 23.8.16, 21:30מאיגוד האינטרנט הישראלי נמסר בתגובה: "לא נקבעו כללי רישום חדשים. כללי הרישום תוקנו לאור מהלך הפסקת הרישום הישיר באמצעות איגוד האינטרנט הישראלי. שינויים ועדכונים של כללי הרישום מתבצעים מעת לעת על מנת להתאימם לשינויים טכניים או ניהוליים, דוגמת הפסקת הרישום הישיר, או כאשר הוחל בהפעלת רשמי שמות המתחם מטעם האיגוד בשנת 2006. בדומה למרשמים אחרים בעולם, סיכום השינויים שהתבצעו לאורך השנים שקוף לציבור וזמין לצפייה חופשית באתר האיגוד. הנוסח המעודכן גובש על ידי הדרג המקצועי באיגוד בליווי ייעוץ משפטי, ואושר לפרסום לציבור על ידי מנכ"ל האיגוד. תהליך עדכון הכללים נזכר במפורש בכללי הרישום עצמם. ככל שיש מי שסבור כי הוא נפגע כתוצאה מתיקון הכללים הוא מוזמן לפנות ישירות ל-info-domains@isoc.org.il ופנייתו תטופל במלוא תשומת הלב".

עדכון 23.8.16, 21:40: בעקבות החשיפה כאן, חבר האיגוד, רפי הוידה, פנה לרשות התאגידים במשרד המשפטים בזו הלשון:
"עו''ד אייל גלובוס – ראש רשות התאגידים – משרד המשפטים
אייל שלום רב,
א. מצ''ב לעיונך ולהתייחסותך כתבה שפורסמה היום המדברת בעד עצמה.
ב. לאור הנאמר בכתבה, אבקשך להפעיל את שיקול דעתך לפי חוק העמותות סעיף 40, ובדיקתך האישית של חוקיות כללי הרישום של שמות מתחם שפורסמו לאחרונה ע''י איגוד האינטרנט הישראלי (ע''ר)...מצ''ב...
ג. לאור האינטרס הציבורי המובהק, ראוי במיוחד כי תבחן ותנחה את איגוד האינטרנט הישראלי (ע''ר) בנושאים הבאים :
 1. הליך קביעת כללי הרישום חייב להיות בתקנון העמותה. תקנון האיגוד אינו כולל כל התייחסות להליך קביעת כללי הרישום, שינויים, דיווח לציבור בעלי שמות המתחם. 
 מכאן העמימות בניסוח כללי הרישום בסעיפים 21 ו-28. וועד האיגוד התנגד בעבר וגם כיום לכל התייחסות בתקנון לנושא זה – ראה פרוטוקולים של הועד בחודשים ינואר-יולי 2016 המפורסמים באתר האינטרנט של האיגוד וכן בפרוטוקול האסיפה האחרונה בה נדחו כל הצעותי לשינוי המצב הקיים. 
 אבקשך לא לאשר את השינויים בתקנון העמותה כל עוד לא יכללו בו הוראות ברורות בתקנון העמותה לדרך קביעת כללי הרישום והחידוש ולרבות פירסום התעריפים של רישום וחידוש שמות מתחם בסיומת ישראל.
 2. כללי הרישום חייבים להיות גלויים, אחידים, שוויוניים ומאושרים ע''י בית דין לחוזים אחידים.

 3. יש לבטל את כללי הרישום הישנים ולהכיל על 8,174 שמות המתחם שנרשמו לפני 1.1.99 את כללי הרישום האחידים ולרבות תשלומי חידוש החל מ-1.11.16.
ד. אודה להיענותך ואישור קבלת פנייתי זו."

המשך יבוא...
סימן שאלה



 
 
Bookmark and Share