Telecom News - חשיפה: עוד 700 אנטנות סלולר פורקו בשנה האחרונה (ולא של גולן טלקום)

חשיפה: עוד 700 אנטנות סלולר פורקו בשנה האחרונה (ולא של גולן טלקום)

דף הבית >> חדשות הסלולר והמובייל >> חשיפה: עוד 700 אנטנות סלולר פורקו בשנה האחרונה (ולא של גולן טלקום)
התפוררות רשתות הסלולר בישראל, שהחלה ב-2014, לא נעצרה בפירוק מלא של רשת גולן טלקום (נושא, שכרגע מצוי בתהליך של "חילוט ערבות" מדומה). 700 אנטנות (מהן 90 אנטנות ענק) נעלמו משטח מדינת ישראל בשנה החולפת. אבל, יש איזור אחד ומיוחד, שבו דווקא יש תוספת של אנטנות במימון הקופה הציבורית, מהלך שהוסתר והופקע מוועדת הכלכלה של הכנסת, שבראשה עומד ח"כ איתן כבל.
מאת: אבי וייס, 10.9.16, 17:34שלמה פילבר

בלעדי: כשחשפנו ב-2015 בסדרת כתבות (שהתסיימה כאן) את תהליך התפוררות רשתות הסלולר בישראל, תהליך, שכלל פירוק מהיר של אנטנות בכל מקום וע"י כל החברות (ולא רק של גולן טלקום) הכחיש משרד התקשורת בתחילה, שיש בכלל דבר כזה.

יותר מאוחר, לאחר שהצגתי לציבור ולמשרד את נתוני המשרד להגנת הסביבה, שינה המשרד את גישתו. התוצאה המוזרה של שינוי הגישה הזה של משרד התקשורת (וגם בעקבות בג"ץ של חברת פרטנר), הייתה תהליך של "עונש" מאוד מוזר, שהוטל על גולן טלקום, בתהליך של "חילוט ערבות", בלי לחלט את הערבות בפועל (כלומר: "ישראבלוף". או ספין טיפוסי מבית שלמה פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת, בתמונה), כפי שחשפנו כאן.

פרוק האנטנות ע"י שאר ספקיות הסלולר עבר ללא תגובה (למרות שמדובר בהפרה נרחבת של הוראות הרישיון של חברות הסלולר, כאמור ב"דו"ח המערך ההנדסי" ובסעיפים 25, 27,28, 29, 32, 34, 45.3 ו- 93 שברישיון). לאור תקלות חמורות, שנחשפו ברשתות הסלולר הקיימות, קראנו להקמת "ועדת חקירה ממלכתית בנושא התמוטטות רשתות הסלור בישראל", שתבצע בדיקה מעמיקה של מצב רשתות הסלולר בישראל. למותר לציין, ששום ועדה כזו לא הוקמה... 

גולן טלקום סיימה לפרק את רשת האנטנות שלה בתחילת 2015 (האנטנות נמכרו והועברו לצרפת), אבל תופעת הפירוק המהיר של האנטנות לא פסקה לרגע, בכל 3 החברות, שיש להן תשתיות סלולר (PHI שזו רשת של פרטנר והוט מובייל, המפרקת הראשית של אנטנות בשנה האחרונה, ורשתות סלקום ופלאפון). הכאוס בשוק הסלולרי לא פסק אפילו ליום אחד, מאז שגולן טלקום נכנסה לשוק זה ולימדה את כולם, שניתן ורצוי לצפצף על הרגולציה...

כך, בין השנים 2014 ל-2016, במהלך מאוד מהיר, במדינת ישראל כמות רשתות הסלולר צנחה מ-5 רשתות פעילות ומוצלחות (יחסית) ל-3 רשתות די רעועות. זאת, מבלי שאיש "לוקח אחריות" על המהלך ההרסני הזה. סה"כ נעלמו בשנתיים האחרונות משטח מדינת ישראל 1,509 אנטנות סלולר. 

לאור הממצאים, שנמסרו לי מהמשרד להגנת הסביבה, שלחתי את השאלה הבאה למנכ"ל משרד התקשורת: 
"על פי הנתונים, שיש בידי, בשנה החולפת (ספטמבר 2015 עד אוגוסט 2016 כולל) פורקו בישראל כ- 700 אנטנות. זה המספר של פירוק נטו.
זה אחרי שגולן טלקום סיימה לפרק את הרשת שלה כבר קודם לנתונים החדשים הללו.
כל 3 החברות בעלות רשת סלולרית (PHI של פרטנר והוט מובייל, סלקום ופלאפון) מפרקות אנטנות בקצב, רשת PHI פירקה הכי הרבה אנטנות, כשני שליש מהכמות הזו של 700 אנטנות.
כל סוגי האנטנות מפורקות, כולל אנטנות גדולות מאוד (למשל: 90 אנטנות ענק פורקו בתקופה הזו).
האם התהליך הזה ייעצר כשנהיה בלי אנטנות סלולר בכלל בישראל?
מי מפקח על זה ולמה התופעה הזו ממשיכה בקצב כל כך גבוה (למרות גידול האוכלוסייה ובניית שכונות חדשות בקצב מהיר בכל רחבי הארץ, מה שמחייב תוספת עצומה של אנטנות, מה גם שדור רביעי דורש יותר אנטנות לאותו תא שטח (כמעט כפול), בגלל התדר הגבוה יחסית של השידורים של דור רביעי – 2,100 מגהרץ)?"

תשובה לא הצלחנו לקבל, לא שלא ניסינו. כשתתקבל תשובה (אם תתקבל), נעדכן בהתאם.

להלן הנתונים המרכזיים שקיבלנו מהמשרד להגנת הסביבה:
אנטנות סלולר בישראל

להלן גרף המראה את התפתחות היקף אנטנות הסלולר בישראל מ-2009 ועד היום (נתוני אוגוסט 2016):
מספר האנטנות הסלולריות בישראל

היכן יש דווקא גידול בכמות האנטנות?
כבר חשפנו כמה פעמים (למשל כאן וכאן), שבישראל הוקמה תעשייה נסתרת ולא ידועה של בניית אנטנות סלולר, שקראנו לה בשם: "ש. פילבר - JV בע"מ, שירותי הקמת תשתיות סלולר במהירות ביהודה ושומרון".

הפעילות הזו ממומנת ע"י משלמי המיסים (ולא ע"י חברות הסלולר, למרות שהאנטנות נבנות עבור חברות הסלולר ובמקומן). סה"כ נבנו ביו"ש כבר 13 אנטנות גדולות ותיבננה סה"כ מעל ל-20 אנטנות גדולות עד סוף 2016. ב-2017 תיבננה עוד 12 אנטנות גדולות (כך, שהמספר הכולל יגיע בסוף 2017 לכ-35 אנטנות). מפת הפריסה של האנטנות החדשות ביו"ש נכון למחצית 2016 מצויה בתחתית הכתבה.

כדי להסתיר את המהלכים הללו מוועדת הכלכלה (שכן בראשה עומד ח"כ איתן כבל, לא בדיוק חסיד נלהב של ההתיישבות ביו"ש), הטיפול בסוגיית אנטנות הסלולר ביו"ש הופקע מוועדת הכלכלה ומטופל ע"י ועדת משנה בוועדת החוץ והביטחון ("ועדת המשנה של וועדת חוץ ובטחון לעניינים אזרחיים ובטחוניים" בראשות ח"כ מוטי יוגב, ח"כ מטעם הבית היהודי). שם יש לעניין הזה אהדה ותמיכה "מקיר לקיר". 

גם את ועדת המדע של הכנסת (בראשות ח"כ אורי מקלב) "קירקס" ו"מרח" שלמה פילבר "מלמעלה  עד למטה", כשח"כ מקלב בתמימותו החליט לרחרח ולבדוק מה קורה עם רשתות הסלולר בישראל (ראה בפירוט כאן). 

אכן, איזור יו"ש סבל שנים מנחיתות בתחום פריסת האנטנות הסלולריות, ע"י כל חברות הסלולר, אבל זה לא שונה מהנחיתות של פריסת אנטנות סלולר ברמת הגולן, במגזר הערבי, במגזר הכפרי, או בשכונות חדשות בכל רחבי הארץ. כפי שחשפנו כאן, בכל הארץ מפרקים אנטנות בקצב, חוץ מאזור אחד שבו רק מוסיפים אנטנות (יו"ש).

הפירוק של 700 אנטנות בשנה האחרונה זה מספר נטו, אחרי התוספת של האנטנות ביו"ש. כלומר, בשטח מדינת ישראל למעט יו"ש פורקו כ-713 אנטנות, ה-13 שניבנו ביו"ש הורידו את המספר הזה ל-700 אנטנות, שנעלמו משטח מדינת ישראל בשנה החולפת). 

רק ביו"ש בונים ומוסיפים אנטנות ע"י קבלן של צה"ל - המנהל האזרחי, במימון כספי משלמי המיסים ובפיקוח אישי של "ש. פילבר - JV בע"מ, שירותי הקמת תשתיות סלולר במהירות ביו"ש", באמצעות קמ"ט יו"ש במשרד התקשורת - דוד כהן. מסתירים זאת מהציבור תחת מעטה של סודיות בוועדה סודית של ועדת החוץ והביטחון.

זה אותו ש. פילבר שמבטיח, שנוביל את העולם ב-5G, אולם, בינתיים הוא יוצר במו ידיו כאוס בשוק הסלולר וישראל כרגע נמצאת במצב של מדינות אפריקה העניות ומוכות מלחמות ומגיפות.

אפילו בלבנון, שכנתנו "הידידותית" מצפון, כל המדינה מכוסה ברשת סלולר של LTE-A בביצועים של עד 262 מגה בערוץ היורד, והמדינה שצפונית ללבנון, טורקיה, כבר מכוסה בכל המדינה ברשת LTE-A Pro, שיכולה לספק עד 1 גיגה בערוץ היורד (כרגע, בגלל היעדר מכשירי קצה תומכים, השירות מספק עד 600 מגה בערוץ היורד). זאת, ע"י 3 ספקיות הסלולר הגדולות הקיימות בטורקיה, שמיישמות ומספקות כבר שירותי LTE-A Pro בפריסה כמעט ארצית שם.

בארה"ב, חברת Verizon הכריזה באוגוסט 2016 שהיא סיימה לפרוס LTE-A במעל ל-460 ערים ברחבי ארה"ב בקצבים של עד 300 מגה בערוץ היורד. כעת ורייזון החלה בהכנות ובניסויים לפריסת חיבורי 5G לבתים ברוחבי פס של עד 1.8 גיגה, פריסה שתחל מסחרית בסוף 2017, כפי שפרסמנו כאן

אצלנו, ב-Startup Nation, אין עדיין פריסה ארצית של LTE ל-3 חברות הסלולר (כשל-2 חברות, פלאפון וסלקום, אין בכלל 20 מגהרץ ל-LTE ולא ידוע מתי יהיה להן הספקטרום הנדרש). בנוסף, כל 3 החברות טרם סיימו פריסה ארצית של LTE בתדרים, שכבר יש להן, למרות שהתדרים ניתנו להן בחצי הראשון של שנת 2015, אחרי מכרז, שהסתיים בינואר 2015. אז לחלום ולדבר על 5G זה לא יותר מספין הזוי ביותר, פרי הדימיון המפותח של שלמה פילבר
 
מפת פריסת האנטנות החדשות ביו"ש:



 
 
Bookmark and Share