Telecom News - חשיפת נפוטיזם וניגודי עניינים חמורים באיגוד האינטרנט הישראלי

חשיפת נפוטיזם וניגודי עניינים חמורים באיגוד האינטרנט הישראלי

דף הבית >> דעות ומחקרים >> על סדר היום >> חשיפת נפוטיזם וניגודי עניינים חמורים באיגוד האינטרנט הישראלי
בלעדי: לאחר דו"ח ביקורת קטלני של משרד המשפטים - רשות התאגידים, מגיע תור החשיפות, מה שמשרד המשפטים עדיין לא יודע: הפקרות מוחלטת בצמרת איגוד האינטרנט הישראלי. המנכ"ל מביא את אחותו כדי שתתמוך בהצבעות, שהוא מעוניין לקדם עבור עצמו, ועוד ניגודי עניינים חמורים בבחירות הקרובות לוועד המנהל של האיגוד. הקריאה להתפטרות המנכ"ל יורם הכהן או לפיטוריו מקבלת כעת משנה תוקף.
מאת: אבי וייס, 18.11.16, 07:30יורם הכהן

בכתבה, שבה חשפנו את הדו"ח הקטלני של משרד המשפטים תחת הכותרת: "חשיפה: דו"ח ביקורת קטלני של משרד המשפטים על איגוד האינטרנט הישראלי", ציינו, שמה שמשרד המשפטים גילה, זה רק "קצה הקרחון". 

לכן שלחנו את השאלה הדחופה הבאה לאיגוד האינטרנט הישראלי:
"1. בבחירות הקרובות לוועד המנהל של איגוד האינטרנט מופיעה מועמדותו של חיים ליטבין, שמשמש כסמנכ"ל חברת דומיין דה נט טכנולוגיות בע"מ, שהיא אחד מהרשמים המפוקחים והמופעלים ע"י האיגוד. הייתכן שחברה קבלנית של האיגוד (שנמצאת בתחרות עזה) גם תנהל את עצמה וגם תפקח על עצמה בתוך הוועד המנהל של האיגוד?
2. מה תגובת האיגוד למכתבו של חבר האיגוד רועי שלומי, בעניין מעורבותה של אחותו של מנכ"ל האיגוד בהצבעות באיגוד לטובת אחיה, תוך הסתר העניין הזה מחברי האיגוד?
להלן מכתבו של רועי שלומי:
"הנדון: ניגוד עניינים בבחירות:
שלום רב,
לאחרונה התברר לי כי מנכ"ל העמותה, יורם הכהן, הצביע באסיפת האיגוד. בנוסף גם אחותו, בתיה הכהן, הצביעה באמצעות כתב הצבעה באותה האסיפה.
מזה שנים היה נהוג כי עובדי האיגוד, אינם מצביעים באסיפות הכלליות ואינם כלל חברי איגוד. עם זאת, מר יורם הכהן פועל אחרת מהנוהג שהיה באיגוד.
לפיכך אבקש לדעת האם הוועדה נתנה את דעתה לכך שמנכ"ל העמותה ואחותו יצביעו בבחירות הקרובות, והאם פעלה על מנת להסדיר את ניגוד העניינים הנדון.
אודה לתשובתכם המהירה".

תגובת איגוד האינטרנט הישראלי:
"1. לעניין מועמדותו של מר חיים ליטבין: תקנון האיגוד, חוק העמותות וכללי הניהול התקין של רשם העמותות אינם שוללים את זכותו של חבר עמותה, הנושא תפקיד בספק או בעל חוזה של האיגוד, להעמיד את עצמו לבחירה כחבר ועד מנהל. במידה ומר ליטבין ייבחר לתפקיד תחול עליו מגבלתו של סעיף 33 (א) (2) לחוק העמותות, וייתכן שיידרש לבחור בין תפקידו אצל הרשם המוסמך ובין חברותו בוועד המנהל, או שיידרש להסדיר את ניגוד העניינים המובנה בתפקידו בהסכם ניגוד עניינים סדור ומפורט כמקובל בתהליכים דומים בשירות הציבורי. הנושא נבחן ואושר על ידי היועץ המשפטי של האיגוד, עו"ד ירון קידר, ועל ידי  ועדת הבחירות של האיגוד, הכוללת גם את הגוף המבקר של האיגוד, רו"ח מני צמח
2. לעניין חברותו של מנכ"ל האיגוד ואחותו בעמותה: בהתאם לסעיף 3 ב' בתקנון האיגוד (המאפשר ל"כל אדם אזרח ישראל או תושב קבע בה..."), לחוק העמותות ולכללי הניהול התקין של רשם העמותות, אין כל איסור על נושא משרה באיגוד או קרוב משפחתו להיות גם חבר באיגוד".

הסיפור המלא על הנעשה בפרשה החמורה של המנכ"ל ואחותו:
  • לאור מכתבים אנונימיים, שקיבלתי (שניים, שיטפולו בהרחבה במאמר נפרד), ולאור תגובות, שקיבלתי מהמנכ"ל (יורם הכהן, בתמונה למעלה) לכמה שאלות, שהחל באיומים והעלבות (זה בד"כ, מניסיוני, סימן ברור לחולשה אישית ורצון עז להסתיר דברים לא ראויים), התעורר בי החשד, שמשהו לא כשר התרחש באסיפה השנתית האחרונה של איגוד האינטרנט הישראלי. 
  • החשד הזה גבר כשהתפרסם הפרוטוקול של האסיפה הכללית (מצוי כאן למתעניינים). לא הופיעו בפרוטוקול שמות המשתתפים (היו 12 חברי האיגוד + 10 כתבי הצבעה). זאת, בניגוד מוחלט לנהוג ולמקובל. ראה למשל הפרוטוקול של האסיפה הכללית משנה שעברה. מפרוטוקול האסיפה של 2016 לא ברור עד רגע זה למה נעלמו שמות מגישי כתבי ההצעה והמשתתפים, במסמך הזה, ולא רק בו. השמות של המשתתפים והמצביעים לא הופיעו בשום מקום אחר (גם לא באתר האיגוד). הדו"ח הזה נמסר כך לרשם העמותות במשרד המשפטים ללא הפירוט כמקובל בכל האסיפות השנתיות הקודמות.
  • במקביל, אחד מחברי האיגוד, רפי הוידה, הרגיש גם הוא, שיש משהו חשוד בפרוטוקול הזה, שנעלמו ממנו השמות. רפי הוידה הצליח להשיג את השמות וביקשתי אותם ממנו כדי לעיין בשמות, כדי לנסות למצוא מה באמת חשוד ברשימה, שמישהו טורח להסתיר את הרשימה הזו מהציבור ומחברי האיגוד.
  • וכאן, מייד שם אחד "קפץ לי" מהרשימה וזו בתיה הכהן, שהיא, כמו יורם הכהן, הצביעו בעד כל ההחלטות, שיורם הכהן ביקש להעביר באספה הכללית, כוללל אישור הדו"חות הכספיים, שכוללים את השכר של יורם הכהן ושאר בעלי התפקידים באיגוד.
  • כהערת אגב די חשובה, היה ניסיון מקביל בדיוק באותו זמן, להסתיר את רשימת 5 מקבלי השכר הגבוה באיגוד, ורק בעקבות התערבות מול משרד המשפטים (של חבר האיגוד, רועי שלומי), הרשימה הזו שוחררה לעיון פתוח, כנדרש בחוק. החלטת משרד המשפטים בנושא זה מצויה כאן ורשימת 5 מקבלי השכר הגבוה באיגוד מצויה כאן, למתעניינים. הקשר בין ניסיונות ההסתרה הללו די ברור
  • נחזור לאסיפה הכללית ומשתתפיה: בבדיקה מהירה באינטרנט גיליתי, שבתיה הכהן, היא אחותו של יורם הכהן (בתצלום למטה). עכשיו זה נהיה ברור לחלוטין למה רשימת המשתתפים הועלמה מהפרוטוקול של האספה הכללית ומכל מקום אחר, שדווח בו על החלטות האספה הכללית השנתית של האיגוד. 
  • לכן, פניתי בדחיפות ביום 29.7.16 לחברי הוועד המרכזיים: נאוה גלעד (נשיאת האיגוד) ולביא שיפמן (חבר בולט באיגוד) בשאלות הבאות: "בתקופה האחרונה התחלתי לקבל פניות אנונימיות מכמה עובדים באיגוד, שסיפרו לי סיפורים מסמרי שיער על המנכ"ל (עו"ד יורם הכהן), דפוסי ההתנהגות שלו וההתעללות שלו (כדבריהם) בעובדים, מתוך מטרה לסלק אותם ולהביא את מקורביו ובני משפחתו לעבוד באיגוד, במקומם, ולהפוך את האיגוד לפלטפורמה אישית שלו.
    המכתב האנונימי האחרון כאן למטה, שגם את\ה מכותב אליו, דורש לעניות דעתי, שהוועד יבצע תחקיר עצמאי וישוחח עם העובדים ישירות ולא דרך המנכ"ל.
    במקביל, אני אעביר בקרוב לאיגוד שאלה רשמית בנושא אחד, שאותו אני חושב - שוקל אולי לפרסם (השתתפותה של אחותו של המנכ"ל, בתיה הכהן, בהצבעות חשובות באסיפה הכללית הנוגעות אליו).
    אני סבור, שאנשים, שממלאים תפקיד חשוב בגוף ציבורי כמו איגוד האינטרנט הישראלי, לא יכולים להיות אדישים למה שכתוב כאן למטה. אשמח לשמוע דעתך בנושא".
  • מנאוה גלעד לא קיבלתי כל מענה, מלביא שיפמן קיבלתי מענה, שהחלק החשוב בו מובא כאן: "לגבי אחותו של יורם - עד לקריאת מכתבך לא היה לי מושג, שהיא חברת האיגוד. אם היא אכן חברת האיגוד והצביעה באסיפות האיגוד, הרי שלפי חוק העמותות ותקנון האיגוד, שמאפשר לכל 'אדם אזרח ישראל או תושב קבע בה' (סעיף 3ב') להיות חבר בו, היא עשתה זאת על פי דין".
  • כלומר: מי שהציג את כתבי ההצבעה לאישור, לא הביא לידיעת איש מהנהלת האיגוד וממי שניהל את האספה השנתית, שבתיה הכהן היא גם אחותו של המנכ"ל והיא עתידה להצביע בנושאים, שקשורים ישירות אליו, דוגמת אישור כל החשבונות והדו"חות הכספיים, לרבות שכרו, סמכויותיו, ההחלטות, שהוא מביא (או לא מביא) לאישור, תנאי העסקתו וההוצאות שהוא מוציא, אישור דו"ח המבקר על פעילות האיגוד שהוא עומד בראשו ועוד נושאים רבים, שהובאו בפני האספה הכללית, לאישור או דחיה. 
  • יתרה מכך, התגובה המתחמקת והמטעה של עורכי הדין ורו"ח המבקר של האיגוד (שגם משתקפת בתגובתו המקוממת של לביא שיפמן), מצביעה על מערכת טיוח אחת גדולה ובלתי מתקבלת על הדעת, של איגוד ציבורי, שחי מכספי הציבור, דוגמת איגוד האינטרנט הישראלי. לא פלא, שחבר העמותה, שגם אותו "מרחו" בעניין חמור זה, רועי שלומי, שלח אך לאחרונה מכתב תלונה רשמי וחמור ביותר לגורמים הרשמיים במדינת ישראל (מצ"ב כאן פנייתו, למתעניינים). 
  • אם לא די בכך, עורכי הדין וחברי הוועד, שחברו יחד לעניין חמור זה, שכחו לציין, שלא רק החוק ותקנון האיגוד הם הקובעים אם אחותו של המנכ"ל יכולה לדאוג לאחיה, אלא גם השכל הישר, ההגינות, הנראות הציבורית ובעיקר הם שכחו, שיש תקנון שלם של משרד המשפטים כיצד עמותה ציבורית אמורה להתנהג, תקנון מחייב מבחינה חוקית את האיגוד. אם חברי הוועד המנהל ועורכי הדין ורואי החשבון של האיגוד שכחו איך נראה המסמך המשפטי הזה, אז הוא כאן להורדה. המסמך המרתק הזה קרוי "הנחיות להתנהלות עמותות", מסמך די טרי, שנחתם ועודכן ע"י שרת המשפטים הנוכחית, ויש בו המון פסקאות מעניינות והנה צילום של רק אחת מהן:
  • ניגודי עניינים
  • כלומר: מדובר במערכת טיוח וחיפוי "קצה לקצה", שניסתה להסתיר את דבר קיומה של אחותו של המנכ"ל (שניהם היו 10% מכלל המצביעים באותה אסיפה. גם בין שאר המצביעים באותה אסיפה היו אנשים התלויים במנכ"ל), מה שהופך את כל מערכת קבלת ההחלטות באיגוד האינטרנט הישראלי לצחוק ציבורי אחד גדול ומחריד. 
  • נשאלת השאלה כיצד המנכ"ל, שמסתיר, שאחותו (בתיה הכהן) מצביעה עבורו באספה הכללית האחרונה, בלי להביא זאת לידיעת המשתתפים ואלה, שאישרו את כתב הצבעתה, ואחר כך ניסה (בעצמו או באמצעות עושי דברו) לטשטש את העניין ע"י הסתרת כל השמות של המשתתפים מהפרוטוקול שפורסם, יכול להמשיך ולשבת על כסאו "כאילו כלום"?
הסיפור של סמנכ"ל דומיין דה נט כמועמד לבחירות לוועד המנהל של האיגוד
  • כאן ניגודי העניינים לא זקוקים להוכחה. זה פשוט זועק לשמיים, שאם סמנכ"ל דומיין דה נט ייבחר, יווצר מצב, שלרשם אחד מכלל כל הרשמים של האיגוד יהיה "מרגל" בתוך האיגוד, שיכול לקדם את ענייני העסק שלו, בתחרות מול כל שאר הרשמים, תחרות שהיא לפעמים מאוד חריפה. הוא ידע ויהיה חשוף למידע מסחרי ואחר, לפני כל מתחריו
  • יש המון כללים בעניין הזה, במסמך הרשמי של משרד המשפטים, שעורכי הדין של האיגוד וחברי הוועד המנהל "שכחו" שהוא קיים, למשל, 2 צילומים מהמסמך, שאני מביא כאן רק להדגמה:
  • ניגודי עניינים
  • ניגודי עניינים
  • החלת כללים של "הסכם ניגוד עניינים" בעניינו של חיים ליטבין, שהוצעו ונקבעו ע"י האיגוד, אינם חוקיים, כי אין להסכם כזה כל בסיס בשום נוהל. בשירות הציבורי יש מנגנונים, חוקים, תקנות, נהלים, בתי דין ובית משפט מחוזי מיוחד, מערכות בדיקה וחקירה וכיו"ב, שעוסקים בטיפול ומניעת ניגודי עניינים בשירות הציבורי - ממלכתי. אין דבר מזה בעמותה ציבורית, שחברי הוועד בה הם מתנדבים. האיגוד חושף את עצמו לתביעות של הרשמים המתחרים, אם המצב הזה ייווצר.
  • לכן, הדבר היחיד ההגיוני כאן, שחיים ליטבין יפקיד בידי האיגוד "מכתב התפטרות מותנה" מדומיין דה-נט ומכל קשר לחברה זו, אם הוא ייבחר לוועד המנהל ויחליט להיות חבר בוועד המנהל של האיגוד. הוא לא יכול "לרקוד על 2 החתונות", גם אם "קליקת הפרקליטים" של האיגוד כותבת אחרת והוועד המנהל והמנכ"ל החליטו אחרת. 
  • עדכון 20.11.16: הבחירות לוועד המנהל בוטלו
שורה תחתונה: 
נראה כי איגוד האינטרנט הישראלי, בדיוק כפי שחזיתי כאן וכאן, החל קורס מבפנים ... כיום הגענו למצב של "איש הישר בעיניו ייעשה". האיגוד איבד כל רמת מוסר ואתיקה ציבורית. לכן הקריאה שלי להביא להתפטרות יורם הכהן (המנכ"ל) או לפיטוריו מקבלת כעת משנה תוקף

בתמונה: האחים לבית הכהן. (קרדיט צילום: ראובן רפ). 
האחים לבית הכהן



 
 
Bookmark and Share