Telecom News - שירותי IoT בישראל מחברות הסלולר: שירות לא חוקי, מיושן ו"חתונה קתולית"

שירותי IoT בישראל מחברות הסלולר: שירות לא חוקי, מיושן ו"חתונה קתולית"

דף הבית >> חדשות הסלולר והמובייל >> שירותי IoT בישראל מחברות הסלולר: שירות לא חוקי, מיושן ו"חתונה קתולית"
ההכרזה של פרטנר על כניסתה לשירותי IoT Pro בתקן LTE-M לעולם ה-IoT, "בית חכם" ו"עיר חכמה" היא מסווה להתחלת שירות נוסף ללא רישיון, תוך התעלמות משרד התקשורת מהתפתחות השוק ויצירת "איים", שבהם הלקוחות, שיבחרו בפתרונות כאלה, "יילכדו" לנצח בחברת הסלולר בלי יכולת ניוד, בשירות יקר ומיושן ביותר. עדכון בתחתית הכתבה. 
מאת: אבי וייס, 4.3.17,  18:47

בלעדי: בכתבה לפני כשבועיים תחת הכותרת: "מי אמור לספק שירותי "עיר חכמה" בישראל? כרגע, רק לא חברות הסלולר", חשפתי, שהחברות פלאפון וסלקום מציעות שירותי M2M (דור 2 עד דור 3 של עולם הסלולר) ולא שירותי IoT ו"עיר חכמה", שהם דור 4 ומעלה בסלולר.

לא עבר שבוע, וחברת פרטנר פרסמה הודעה (כאן), שלפיה היא החלה בשירות חדש בשם IoT Pro בתקן LTE-M. לכאורה זה נראה כהתקדמות יפה ונכונה לעולם ה-IoT, "בית חכם" ו"עיר חכמה" מדור רביעי ומעלה (כזכור, פרטנר, דרך PHI, מתקדמת כעת במהירות ליישום דור 4.5: LTE-A בכל רחבי הארץ ללקוחותיה ובהמשך גם ללקוחות הוט-מובייל).

אולם, היות ולא הוצא שום מסמך של משרד התקשורת בעניין מדיניות IoT \ "עיר חכמה" (כמו שיש למשל בארה"ב), לא הוקצו תדרים לנושאים הללו, לא נקבעו תקנים מחייבים, לא נקבעו הסדרים ותנאים לעניין שרידות, אבטחה וסייבר, פרטיות וכיו"ב, וגם לא ראיתי שום עדכונים של רישיונות חברות הסלולר לספק שירותי IoT, פניתי ביום 26.2.17 למשרד התקשורת בשאלה הדחופה הבאה:
"פרטנר הודיעה היום על השקת שירותי IoT וזו התפתחות חשובה מאוד ומעניינת.
אולם, שתי שאלות נשארו פתוחות:
1. האם פרטנר קיבלה היתר לשירות הזה ולשימוש החדש בתדרים שלה (ברישיון של פרטנר לא מצאתי לזה כל זכר. הדבר הכי קרוב שיש לפרטנר ברישיון שלה אלו "יישומי טלמטריה", שמתייחסים לשירות חד-כיווני M2M בדור 2 או בדור 3 ולא LTE-M דו-כיווני בדור 4 כמו שהושק כעת?
2. האם הלקוחות שיתחברו לשירות של פרטנר יהיו "שבויים לעד" בידי פרטנר (ללא כל יכולת נדידה פנים ארצית וללא כל יכולת נטישה ומעבר לחברות מתחרות), משום שאין שום תקן \ נוהל \ הסדר \ קביעה במדינת ישראל איך רשתותIoT  אמורות להתפרס, באיזו טכנולוגיה, באילו תדרים ובאילו תנאים?".

לא הצלחתי לקבל תגובה ממשרד התקשורת. די ברור למה. ככל שאקבל תגובה, אעדכן בהתאם.

במקביל, פניתי לחברת פרטנר בשאלה הבאה:
"בהמשך לשאלותיי כאן [למשרד התקשורת], האם פרטנר קיבלה איזה אישור (ממשרד התקשורת) לשירות החדש והחשוב, שהושק היום?".

תגובה לא הצלחתי לקבל. ככל שאקבל תגובה - אעדכן בהתאם. 

גורמים, ששוחתי עימם, טענו באזני, שלהערכת פרטנר, לא מדובר ברשת חדשה (ברזלים/תדרים), אלא בשימוש ברשת ובליבה הקיימות, והטמעת יכולות חדשות בזכות פיתוחים שונים. היכולת לעשות זאת, נובעת, בין השאר, מפיתוחים עצמיים של פרטנר ומכך, שהמערכות ברשת שלה הן מבית אריקסון, ולכן הן מתאימות לשימושים מתקדמים כאלה. לדברי הגורמים הללו, פרטנר פועלת בכל עניין עפ"י הנחיות משרד התקשורת ובתיאום מלא. יתרה מכך, לטענת הגורמים הללו, משרד התקשורת הקצה לפני מספר חודשים "קווים סלולריים" ל-IoT לכל החברות הסלולרית הגדולות. כולן קיבלו מספרים, סלקום ופלאפון כבר פרסמו על כך הודעה.

ובכן, 3 חברות הסלולר הגדולות אכן קיבלו ביולי-אוגוסט 2016 הקצאת מספור סלולרי ל-M2M: פלאפון - כאן, סלקום כאן ופרטנר כאן. 3 חברות הסלולר הגדולות החליטו לקרוא לשירותים הללו IoT בעוד שאלה שירותי M2M (למרות שבפרטנר זה יהיה בדור רביעי - LTE, מייד נסביר למה). הסעיף הכי חשוב בהקצאות המספרים הללו ממשרד התקשורת הוא: אין ניידות מספרים בטווחי המספרים, שהוקצו ל-3 חברות הסלולר הגדולות

מה המשמעות של כל מה שנכתב כאן ובכתבות הקודמות בתחום?
  • על פי הרישיון של כל חברות הסלולר, כל שירות חדש דורש אישור (כולל הגשת "תיק שירות"). זה לא נעשה. אולם, הפרות החוק והרישיון הן הסעיף הפחות חשוב כרגע, בעניין הנדון כאן. הפרות חוק בחסות משרד התקשורת יש כמעט כל יום. זה ממש לא חדש. פרטנר התמחתה בשנה האחרונה בהפעלת שירותי תקשורת חדשים ללא רישיון תוך "עצימת עין" של משרד התקשורת, למשל: "סיבים לבתים" שהחלו (כאן) ברמת גן וכיום התפשטו לערים נוספות דוגמת קרית-אונו, ושירותי סלולר מתקדמים
  • העיקר כאן: כל לקוח, שיצטרף לשירותים הללו (כולל של פרטנר), יקבל שירות בציוד קצה ישן, שיש בו SIM (אותו סים מוכר הקיים בכל סמארטפון), עם מספר סלולרי והוא ישלם על שירות של קו סלולרי. זה אותו שירות M2M הישן והיקר, ללא טיפול, ניתוח וניהול הסנסורים בענן (כי לחברות הסלולר הישראליות אין בכלל ענן תקשורת למי מהן וגם לא יהיה בקרוב). מדובר בשירות שקיים בשוק הסלולרי מזה שנים, בתחפושת כביכול מודרנית. בקצרה: ישראבלוף" חדש בחסות משרד התקשורת
  • הכי חמור: הלקוח של שירותי ה-IoT כביכול הללו, "יילכד ב"חתונה קתולית" עם ספק הסלולר שלו לעולמים ולא יוכל לנדוד לחברה אחרת עם המספר וציוד הקצה שלו (כלומר: עם סנסורים שלו שרכש בכספו).
  • יתרה מכך, בגלל שפרטנר מפעילה את השירות שלה על דור רביעי בטכנולוגיה LTE-M, אי אפשר יהיה לעבור ממנה לסלקום או לפלאפון, שמספקות שירות בטכנולגיות מיושנות לגמרי, ולהיפך. כלומר: יווצרו "איים" של M2M - IoT בישראל, לכל חברה סלולרית בנפרד.
  • לקוחות של החברות, שנמצאות בהסדרי נדידה פנים ארצית ו\או "שת"פ אתרי סלולר", דוגמת הוט מובייל על רשת PHI עם פרטנר, ובעתיד גולן טלקום ומרתון על רשת סלקום, לא יוכלו לקבל את השירות הזה, כי זה "אי מבודד", ללא כל יכולת נדידה בין החברות
  • אם לא די בכך, כל לקוחות חברות ה-MVNO, ש"רוכבות" על סלקום, פלאפון ופרטנר, לא יוכלו לקבל את השירות הזה.
  • כלומר: 3 חברות הסלולר הגדולות מקבלות ייתרון תחרותי בלתי חוקי ובחסות משרד התקשורת, על כל שאר החברות הסלולריות הקיימות בישראל. 
  • רק לידיעה כללית: ב-IoT אין ממש צורך במספרי טלפון, כי איש לא מחייג ומדבר עם הסנסורים בטלפון. הסנסורים גם לא מחייגים לאיש... הסנסורים של עולם ה-IoT ו"עיר חכמה" מחוברים לרשת ב-IP ומשרד התקשורת לא מקצה מספרי IP...
התפתחות הזו מדאיגה מכל היבט צרכני ורגולטורי שלא נביט עליה. אנו חוזרים "במנהרת הזמן" יותר מ-10 שנים אחורה, לפני מהפכת יכולת נטישת חברות הסלולר ומעבר לחברות מתחרות, עם אותו מספר טלפוני. למי שלא בקי, ניידות מספרים חלה גם על המגזר העסקי.

גם מנקודת ראות של לקוחות, שאינם רוצים לנדוד, או שחושבים, שהם לא צריכים לנדוד מחברה לחברה, יש עדיין בעיות לא פשוטות. שכן, יש שירותים התלויים, בין היתר, ביכולת הנדידה, למשל סנסורים, שמוצמדים למכולות הנעות בין ערים, נמלים ומדינות, או למוצרים בתנועה, סנסורים של מכוניות חכמות, סנסורים חכמים על בני אדם, סנסורים חכמים על חיות בית, או על חיות בחוות חקלאיות, וכיו"ב.

חברות הסלולר קיבלו לאחרונה פטור מ"פריסה אוניברסלית", כפי שחשפנו כאן. כך, שבהחלט יהיה מצב, שבו הקשר הסלולרי לסנסור בתנועה - ייאבד.

אם לא די בכך, ה-ROI של שימוש במודמים סלולריים ובסימים נפרדים עם מספר סלולרי - הוא מאוד בעייתי. בשירותים של חברות IoT עולמיות דוגמת Sigfox ו-Ingenu, הן גובות עד כ-1 דולר לשנה כולל הכל, לחיבור לסנסור (שמחירו אפסי), שדרוגים של הסנסורים נעשים דרך האוויר והניהול הוא בענן. בשיטה הסלולרית של IoT-M2M בישראל, הסנסור גדול (יחסית) ויקר (אלו לא הסנסורים הזעירים במחיר אפסי שאנו מכירים מעולם ה-IoT). עלות החיבור הסלולרי תלויה גם בהיקף כמות ה-Data שהסנסור משדר וקולט, וזה יכול לנוע בין 2 ל-15 דולרים לחודש (ואף יותר), לסנסור.

עירייה קטנה שיכולה להפעיל אלפי עד עשרות אלפי סנסורים בשטחה, לכל היישומים העירוניים, תשלם הון עתק לחברת הסלולר בשירות הזה, רק עבור החיבורים הסלולריים, בלי עלות הציוד (הסנסורים והסימים). חברות הסלולר הישראליות גם גובות כסף עבור IP קבוע (גם בגלל שהן נתקעו בהתפתחות הרשת שלהן עם IPv4) ועוד כל מיני הוצאות בלתי צפויות, וכמובן יש עלות התקנה, התחזוקה, השדרוגים, חלפים (צריך להחליף את הסוללות כל כמה שנים, גם בגלל שהסים "זולל זרם") והביטוח. בקיצור: לא רק שאתה הופך להיות "שבוי" של חברת הסלולר בשירות הזה, אתה גם נותן לה "צ'ק פתוח", לגבות ממך כסף כרצונה, לעד

זו הטכנולוגיה המזהירה והמתקדמת, שמשרד התקשורת אישר ליישם בישראל: סנסורים M2M המכונים ע"י "מומחי השיווק" בחברות הסלולר בשם IoT, עם מספרי טלפון רגילים... פשוט רעיון גאוני

כך, השיטה הזו של "לכידת לקוחות" ב"איים מבודדים", יוצרת כאוס בשוק ה-IoT ו"עיר חכמה" בישראל, כבר בתחילת דרכו של השוק הצעיר הזה. זה בדיוק הפוך מהתקנים, שארגוני התקינה הבינלאומיים תקננו לעולם ה-IoT ומיושמים בכל העולם (מלבד ישראל).

למטה נמצאים מסמכים כולל מארגון GSMA, שמדגישים בצורה מאוד ברורה, שבעולם ה-IoT, אחד הפרמטרים החשובים ביותר הוא יכולת הנדידה ומעבר לקוחות (כלומר: סנסורים) מרשת לרשת באופן מהיר ושקוף, בהתאם לצרכים ולמיקום של הסנסורים. לכן, גם פותח ואושר כבר בשנת 2013 תקן ל"סימים וירטואליים" בשם Embedded SIM (פרטים נוספים בלינקים בתחתית הכתבה).
 
אולם, בשום חברת סלולר ישראלית, גם לא בפרטנר, לא מתכוונים ליישם זאת. לא יהיה בפרטנר בטווח הזמן הנראה לעין (ואולי בכלל) Embedded-SIM. זה חלק מהגישה, שחברות הסלולר בישראל נוקטות - הן לא מתכוונות להתקדם לדור 5, שהוא הבסיס להצלחת שירותי IoT ו"עיר חכמה" בעשור הקרוב

כך, נפלנו בישראל ל"בור ללא תחתית", גם בתחום ה-IoT ו"עיר חכמה".

שורה תחתונה:
כל חברות הסלולר הישראליות מציעות ללקוחות הפוטנציאליים שלהן טכנולוגיות ישנות ויקרות בשירות ללא רישיון, בשיטות, שמזמן היו צריכות להיעלם בישראל, של "לכידת לקוחות בחתונה קתולית לעולמים" ויקרה, בגישות טכנולוגיות של M2M עם SIM רגיל ומספר סלולרי, גישות, שמזמן היו אמורות לעבור מהעולם. קשה להאמין, אבל זו בדיוק המציאות של ישראל בשנת 2017, מציאות, שהוביל אליה שלמה פילבר, כשהכריז שהוא יקדם בישראל IoT...  

עדכון 6.3.17: פרטנר מכריזה על השקת שירות PartnerGuard שלטענתה הוא שירות של IoT Pro (לא ברור כיצד זה קשור. השירות הזה דומה מאוד לשירותים קודמים שפרטנר השיקה וכמה פעמים בתחום האבטחה). מה שהתחדש בשירות הזה הוא בכמה גאדג'טים ל"זיהוי מיקום". המדובר במוצרים של חברת Foxi שתוכננו בישראל ושמיוצרים בסין ואפשר לקנות אותם בנפרד, מזה למעלה מ-4 שנים באתר החברה, בלי תלות בפרטנר. מדובר בפתרון ממש לא חדש וגם לא ממש מתקדם (מול מה שיש כיום בשוק), כי הוא מבוסס על טכנולוגיות סלולר דור 2. בכל מקרה, הלקוח שבוחר בשירות הזה כיום בפרטנר, לא יכול לנדוד עם הציוד שהוא רוכש בשירות הזה, לחברת סלולר אחרת, כי הוא מקבל מפרטנר מספר סלולרי מרשימת מספרי הסלולר ל-IoT, המוגנים מפני נדידה, כמוסבר בכתבה.
 
המיצוב של טכנולוגיות IoT הקיימות בעולם:
תרשים IOT
לכוד בסמארטפון



 
 
Bookmark and Share