Telecom News - החלטורה בתחום התדרים (הספקטרום) ממשיכה עם מכרז חדש שנראה "תפור"

החלטורה בתחום התדרים (הספקטרום) ממשיכה עם מכרז חדש שנראה "תפור"

דף הבית >> חדשות הסלולר והמובייל >> החלטורה בתחום התדרים (הספקטרום) ממשיכה עם מכרז חדש שנראה "תפור"
אם לא די בכל התעלולים וההחלטות האומללות סביב התדרים והאנטנות (שנעלמו) של גולן טלקום, משרד התקשורת פרסם מכרז ל"תמחור אגרות הספקטרום האלקטרומגנטי והערכת נכסי הספקטרום האלקטרומגנטי של מדינת ישראל". אם לא הבנתם את המשפט הזה, אז הנה תקציר פשוט שלו: עוד "תפירת מכרז", שתוביל לכלום וכולנו נשלם על זה מכיסנו. 
מאת: אבי וייס, 30.9.17, 20:20אשר ביטון

ללא כל פרסום לציבור (למה לפנות לציבור? התשובה ברורה: התדרים - הספקטרום האלקטרומגנטי, הוא משאב ציבורי ולכן יש לשאול קודם כל את הציבור ונציגיו המוסמכים בנושא זה. כך עושים בכל העולם הנאור, חוץ מישראל), ביום 28.9.17 פרסם משרד התקשורת מכרז תחת הכותרת: "תמחור אגרות הספקטרום האלקטרומגנטי והערכת נכסי הספקטרום האלקטרומגנטי של מדינת ישראל". תמצית המכרז כאן והמכרז המפורט כולו מצוי כאן

המכרז הזה נראה כולו כ"תפור" עבור חברת ייעוץ אחת, אבל זה הדבר הכי פחות חשוב כרגע. למה? כי בעשור האחרון, כל המכרזים (מכל הסוגים, גם מכרזי כוח אדם) היו "תפורים" בשיטות שונות ומשונות, הרוב בשיטת ה"פטור ממכרז". אני תקווה, שהסמנכ"לית החדשה למנהל ומשאבי אנוש - אביבית מסבנד, ביחד עם החשב החדש של משרד התקשורת חסן איסמעיל, יעשו מעשה וישימו לחרפה הזו - סוף.

אולם, לא בטוח שהם יצליחו, לנוכח הכאוס המזעזע של התנהלות המשרד, תחת הנהגת המנכ"ל הזמני שמילה מימון (מומחה עולמי ל-Fake News) והשר (איוב קרא), שמתעניין יותר בפרסומים אודותיו בכלי התקשורת ובמה שהוא מפרסם בעצמו בפייסבוק ובטוויטר, מאשר בנעשה במשרד עליו הוא ממונה. 

מה הבעיה הקיימת במכרז החדש הזה? שהוא לא מסונכרן עם הצרכים של השוק הסלולרי, לא מסונכרן עם משרד האוצר ובמיוחד לא מסונכרן עם ההחלטה להקים "ועדת מכרזים" לדור 4 ולדור 5, כפי שפורסם כאן ע"י השר איוב קרא וניתחנו בהרחבה תחת הכותרת: "עוד בדיחה מטייסי החלל: ועדת מכרזים להקצאת תדרים ל-4G ול-5G". 

למעשה, אחרי שאשר ביטון (בתמונה למעלה משמאל) נבחר (כאן) למנהל אגף תכנון והנדסת ספקטרום במשרד התקשורת, הוא עצמו (עם צוות העובדים באגף) אמור לבצע את כל מה שמשרד היועצים, שייבחר במכרז, אמור לעשות, בדיוק כפי שהוגדר במכרז. כנראה, לא היה סנכרון בין בחירת אשר ביטון לתפקיד (הוא ייכנס לתפקיד רק ב-1.11.17) לבין פרסום המכרז המיותר הזה כעת. לאשר ביטון יש את כל הידע, ההשכלה והנסיון כדי לבצע את כל המטלות המצויות במכרז החדש לחברת ייעוץ חיצונית, בעצמו

לכן, כשיש כאוס, הכל כאוס ובכלל זה:
  • בצמרת משרד התקשורת ממשיך להסתובב אדם לא מזוהה (הנתי שוברטתמונה שלו כאן משמאל), שחותם על מסמכים והחלטות רשמיות של משרד התקשורת בתור "סמנכ"ל בכיר לניהול ספקטרום ורישוי תדרים", בזמן שמאז 1.1.17 אין לו תואר כזה (יש לו תואר אחר לגמרי: סגן מנהל מינהל הנדסה), ואיש לא עושה דבר בעניין זה. כולם (כולל נציבות שירות המדינה) "עושים עצמם", שהם לא מבינים את מה שאני שואל ומשקרים לציבור פעם אחרי פעם, בלי שום מצמוץ
  • אגף הרישוי במשרד התקשורת, אגף יחסית חדש, שאמור היה לטפל בכשלים של אישורי ייבוא ציוד אלחוטי וסלולרי (כשלים אותם יצר בדיוק אותו מתחזה מהסעיף הקודם, שתמונתו מצויה כאן משמאל), האגף הזה קרס מזמן ואיש לא יכול (ואולי גם לא רוצה) לתקן את זה. זאת, בנוסף לחשדות לפלילים (שוחד), שטוייחו באגף הזה. מדובר בכשל מדהים במתן שירות לציבור (מלווה בקריסת נורמות בסיסיות של מתן שירות לציבור בלי "לקבל שלמונים"), ממשרד ממשלתי, שמפקח על רמת השירות לציבור של חברות התקשורת... כמו שנאמר: "הסנדלר הולך יחף"... 
  • תחום ההיערכות לחירום של רשתות הסלולר - כשל וחוסל. האגף לחירום במשרד התקשורת פוזר וחוסל במסגרת "השינוי הארגוני" כבר בסוף דצמבר 2016 - כפי שחשפנו כאן. הכישלון של אגף החירום הזה היה בדיוק כפי שחזינו וחזרנו והזהרנו (כמפורט: כאןכאןכאןכאן, וכאן). כל התחום הזה פשוט "נגרס" ונעלם "במגרסה של שמילה". כנראה שלא צריך היערכות לחירום בישראל בתחום עולם התקשורת הנייחת והניידת. לא פלא, שאפשר בישראל לפרק אלפי אנטנות סלולר, בלי שאיש (כלומר: שמילה) ירגיש בכך... הבעיה הטרייה הנוכחית: מזה 10 חודשים אגף שלם (או שנה ו-4 חודשים בהתייחס ללשכת ראש האגף), שנמצא במגדל שלום בת"א, עומד ריק ומחיר השכירות לכל משרד היא עשרות אלפי ש"ח לחודש. למה עם ישראל צריך לשלם מכיסו עבור המחדל הכספי והארגוני המתמשך הזה? 
  • גולן טלקום קיבלה משמילה משמילה מימוןימון (בתמונה משמאל) "מתנה" של 46 מיליון ש"ח על חשבון הכיס של כולנו (כאן, מנותח כאן), וקיבלה "הנחות ותשלומים ל- 3 שנים" מהשר איוב קרא, בעניין פירוק רשת הסלולר שלה (כאן, מנותח כאן), אולם, זה לא הפריע לה בכלל, ברוב חוצפתה, לפנות לבג"ץ כנגד השר, המנכ"ל והמשרד (כפי שחשפנו כאן). 
  • משרד התקשורת פרסם (כאן) במרץ 2016, שהוא מגיש הצעת חוק, לעדכן את החוק המטפל בתדרים בישראל ("פקודת הטלגרף האלחוטי". טלגרף זו המצאה אדירה של המאה ה-19, ליתר דיוק, הטלגרף הומצא ב-1833). טיוטת הצעת החוק פורסמה כאן. זה היה במרץ 2016, וכעת אנו בתחילת אוקטובר 2017 ומאומה לא קרה. האם זה יהיה גם גורל הייעוץ החדש של משרד התקשורת בענייני "אגרות תדרים והערכת נכסי התדרים של ישראל"? כנראה שכן... 
  • הנזקים לכיס של כולנו בתחום הסלולר והתדרים עלו בחודש האחרון בכחצי מיליארד ש"ח נוספים, כפי שחשפנו כאן, בגלל הצורך לשדרג את הרשת הניידת של משטרת ישראל (ואחריה גם את הרשת הניידת של צה"ל). זאת, בגלל התנגשות תדרים עם חברות הסלולר, שבמדינות השכנות לנו (בגלל טעויות ענק של משרד התקשורת). איש לא טרח לספר לציבור (למעט אתר זה), שהוא כבר שילם מכיסו מעל למיליארד ש"ח וכעת ישלם עוד כחצי מיליארד ש"ח, רק בגלל התנהלות מופקרת והקצאה מוטעית של תדרים למשטרה ולצה"ל. כך, בתוספת דיווחים מטעים (בכוונה) של משרד התקשורת (כפי שחשפנו כאן), אנו מגיעים לשחיתות הנוכחית, שבה רשויות החקירה עוסקים באינטנסיביות בדיוק כעת, עם צמרת משרד התקשורת. הקו המשותף בין כל הנושאים הללו הוא: הכסף של כולנו זורם במחשכים ובכמויות של מיליארדים ובלי שום מעצורים, לכיס של כמה אנשים בודדים במדינת ישראל. 
  • כל דו"חות מבקר המדינה (וגם של המבקר הפנימי במשרד התקשורת) לגבי הכאוס באגף הספקטרום ורישוי תדרים במשרד התקשורת - נשארו "על הקרח" (כלומר: "נגרסו במגרסה של שמילה"). ככה זה מתנהל שנים. שום חברת ייעוץ לא יכולה לתקן את זה. 
  • שוק התקשורת בישראל הוא השוק היחיד בעולם, שהיה בנסיגה ודעיכה (כמעט בכל התחומים, ובמיוחד בתחום הסלולר והתדרים) ב-2016. ישראל היא המדינה היחידה בעולם, שבה מספר האנטנות הסלולריות יורד משנה לשנה במספרים מבהילים (במקום לעלות). סה"כ מהשיא, שהיה בינואר 2014, פורקו בישראל 2,192 אנטנות, עד יוני 2017. כמעט שליש מהאנטנות הסלולריות בישראל - נעלם. מי הוביל אותנו למצב האומלל הזה? איך מתקנים את המצב החמור ביותר הזה? לאור המשך הכאוס בניצוחו של שר התקשורת איוב קרא, יש לצפות, שבדו"חות המשווים העולמיים הבאים - מצבנו יהיה עגום הרבה יותר
בכל מדינה מתוקנת בעולם, תחום התדרים מטופל בוועדות ציבוריות הפועלות בגלוי, בשימועים ובהחלטות "שר" (בעולם אין שר, יש "רשות לתקשורת"), שמתפרסמות ברבים. בישראל, מסמך המדיניות המקיף האחרון בתחום התדרים נחתם (אחרי עבודת מטה רחבה) ע"י השר לשעבר אריאל אטיאס ב-2009. מאז, חוץ מ-Fake News, לא נעשה דבר וחצי דבר והמכרז החדש לייעוץ בתחום התדרים, שפורסם ממש כעת, לא שינה דבר ולא ישנה דבר. אם אין שיתוף של הציבור והכל חשאי ומלווה באין ספור של ספינים ושקרים, כשאין מדיניות ממשלתית ברורה, שום דבר לא יכול להצליח, וכולנו נמשיך לשלם על המחדלים האדירים הללו. 

דוגמה מובהקת וצורמת במיוחד מה קורה כשעובדים במחשכים ומסתירים את הכל מהציבור: לקראת מכרז התדרים ל-LTE (שהסתיים ב-2015) בזק נדרשה לפנות תדרים ללא כל תמורה בתחום ה-2,600 מגהרץ וגם הצבא התבקש לעשות כך, באותו תחום תדרים. אך הצבא דרש כחצי מיליארד ש"ח פיצוי על החזרת התדרים הללו למשרד התקשורת. לא ברור כמה בסוף שולם על התדרים הללו לצה"ל (כנראה כמה מאות מיליוני ש"ח), אבל מה שכן ברור, שהתדרים הללו לא נכנסו למכרז התדרים (למרות שצה"ל מסר את התדרים הללו [רצועה ענקית של 60 מגהרץ בתחום ה-2,500-2,600 מגהרץ] למשרד התקשורת עוד לפני המכרז) ועד היום לא נעשה שום שימוש בתדרים הללו. הזהרנו וכמה פעמים מפני ה"פלופ" המחריד הזה (למשל כאן, כאן, כאןכאן וכאן). התוצאה: הכסף שלנו "עף באוויר". ביידיש קוראים לזה "לופט געשעפטן" ("עסקי אוויר"), ובעגת העבריינית קוראים לזה "עשו מכה" - על הכיס שלנו, תמורת כלום. למה? תשאלו את האנשים שתמונותיהם מקשטות את המאמר הזה כאן למעלה. 

חשוב להדגיש שוב ושוב: קודם כל יש לקבוע מדיניות בתכנית סדורה והשר אמור לחתום על המדיניות המעודכנת לטיפול בתדרים לעשור הבא. המדיניות הזו אמורה להיות מאושרת ע"י הממשלה והכנסת, אחרי שימוע ציבורי. אין דבר כזה וגם לא נראה, שיהיה בטווח הזמן הנראה לעין. הכאוס נראה היום כמצב נצחי במשרד התקשורת הישראלי...

משרד התקשורת הצליח בשנתיים האחרונות בנושא אחד בלבד: לדאוג לכך, ש"דמי הכיס" של שאול אלוביץ' יגדלו בכ-3 מיליארד ש"ח על חשבון הכיס של כולנו. כמיליארד ש"ח עברו במסלול של מנכ"ל המשרד ושות' מול בזק וכ-2 מיליארד ש"ח עברו במסלול של מועצת הכבלים והלוויין מול Yes (נושא, שטרם נחקר כראוי). 

לכן, הטיפול הכושל בתחום התדרים של שוק התקשורת הנייד הישראלי, וההשלכות הנובעות מקבלת החלטות על בסיס נתונים שגויים ופרסום "מכרז תפור", כפי שחשפנו כאן, מחזקים את הצורך הדחוף בהקמת "רשות לתקשורת", רשות עצמאית, שתפעל לטובת הצרכנים ולא נגד הצרכנים ולטובת בעלי ההון וה"מקורבים לצלחת" של מקבלי ההחלטות, בניגוד מוחלט לחוק ולאחריות המוטלת על משרד ממשלתי חשוב ובעל כוח כלכלי עצום כלפי השחקנים הגדולים בשוק. 
 
מכרז



 
 
Bookmark and Share