Telecom News - "פראיירים לא מתים, הם רק מתחלפים" בגרסה החדשה של איגוד האינטרנט

"פראיירים לא מתים, הם רק מתחלפים" בגרסה החדשה של איגוד האינטרנט

דף הבית >> דעות ומחקרים >> על סדר היום >> "פראיירים לא מתים, הם רק מתחלפים" בגרסה החדשה של איגוד האינטרנט
לאחר למעלה מ-11 שנים של אי טיפול ואי פתרון הבעיה, שבה רוב מחזיקי "שמות המתחם" (דומיינים) בישראל מממנים מכיסם שכבה של אלפי מחזיקי דומיינים, שלא משלמים עליהם אפילו אגורה במשך שנים רבות, החליטה הנהלת איגוד האינטרנט לקבור את הנושא ולייצר עי"כ 3 סוגים של פראיירים בתחום הדומיינים.
מאת: אבי וייס, 23.11.17, 08:15פרופ' קרין נהון

לאחר אין ספור של דחיות והתחמקויות, התכנסה הנהלת איגוד האינטרנט הישראלי (הנשיאה של האיגוד: פרופ' קרין נהון, בתמונה משמאל, המנכ"ל: עו"ד יורם הכהן) ודנה בבעיה, שנוצרה ב-1999, שלפיה כ-9 אלף מחזיקי דומיינים לא משלמים מאז ועד היום אפילו לא אגורה ונראה שלא ישלמו לנצח על הדומיינים, שהם מחזיקים, ולכן מעל לכרבע מיליון מחזיקי הדומיינים, שכן משלמים מידי שנה, מחזיקים אותם וממנים אותם ואת הוצאות האחזקה והרישום שלהם, מכיסם.

זו אחת הסיבות למחירים המופקעים של הדומיינים בישראל, נושא, שאין לו שום בסיס חוקי לניהולו ע"י "מונופול בלתי מוכרז", שלא מפוקח ע"י שום גוף שלטוני בישראל, למעט מס הכנסה, שמנסה כבר כמה שנים להילחם (ובלא הצלחה יתרה) ב"ישראבלוף" הזה (של עמותה הפטורה מתשלום מיסים, בטענה שהיא מלכ"ר, בעוד שיש לה הכנסות מאוד יפות מרישום דומיינים, דרך הסדר של רשמי דומיינים מוסמכים ע"י האיגוד). זאת, כשרוב הכסף, שנגבה מהציבור המשלם על הדומיינים (קרוב ל-10 מיליון ש"ח לשנה), "עף באוויר" למטרות סרק (דוגמה טרייה: השירות החינמי של IBM של הגנה על ה-DNS, מה שעלה הון מכספי האיגוד ולא ברור מי בכלל נהנה מזה, מלבד אלה שקיבלו את הכסף להקים ולתחזק את השירות הזה... בכל מקרה - השירות של IBM מייתר את הצורך בשירות דומה מאיגוד האינטרנט).

יודגש שוב, שישראל היא כמעט המדינה היחידה בעולם שהכאוס הזה מתנהל כך (רק בסודן ובארמניה יש הסדרים דומים, אבל פחות כאוטיים), וכדי לשמר את "המונופול הבלתי מוכרז" הזה, הנהלת האיגוד "עובדת בעיניים" באופן רציף גם על הממשלה וגם על הכנסת

בדיון, שנערך בהנהלת איגוד האינטד"ר אלון הסגלרנט (הפרוטוקול המלא מצוי כאן, למתעניינים), נמסרה סקירה חלקית (כנראה באופן מכוון) על הנושא החמור הזה, והועלמו כל הפעולות וההחלטות, שנעשו בתחום הדומיינים ב-3 השנים האחרונות, ובמיוחד הניסיון של מנכ"לית האיגוד הקודמת (דינה באר) לפתור את הנושא, ניסיון, שנעשה בליווי צמוד של "ועדת התשתיות של האיגוד" (גוף מאוד מוזר וסודי, שמעולם לא פורסם איזה פרוטוקול של דיוניו והחלטותיו, גוף שחשפנו אותו לראשונה כאן ונמשיך לחשוף בקרוב את כל אי החוקיות והכאוטיות שבפעילותו).

בתקופת כהונתה של דינה באר כמנכ"לית האיגוד ונשיא האיגוד היה אז ד"ר אלון הסגל (בתמונה משמאל), נעשו כמה מהלכים בתחום הזה ובמרכזם 2 מהלכים מאוד חשובים:
  • פורסם שימוע (כאן), שהושקעה בו המון עבודה, שימוע, שנועד לפתור את הבעיה של כ-9 אלף מחזיקי דומיינים, שלא משלמים עליהם מ-1999 (ושלפני 11 שנה כבר הוחלט בהנהלת האיגוד ובאסיפות הכלליות של האיגוד "לפתור בדחיפות" את הבעיה הזו. אולם, עברו 11 שנה והנושא לא נפתר. די ברור למה: מי מוכן להתחיל לשלם על משהו שהחזיק בחינם כל כך הרבה שנים...במיוחד כשמדובר באנשים "הקרובים לצלחת" במשך שנים, לרבות חברי הנהלת האיגוד, שדאגו ושדואגים שה"בחינם" - לא יסתיים לעולם).  
  • החל מבצע של האיגוד בשת"פ הרשמים המוסמכים, מבצע, שהושקע בו הון ומאמץ אנושי רב (כולל מסע פרסום נרחב), מבצע, שנוהל תחת הכותרת: "שחרור דומיינים לציבור". במסגרת המבצע, מחזיקי הדומיינים מ-1999, שלא משלמים עליהם, קיבלו הזדמנות להעביר את רישום הדומיינים שברשותם מהאיגוד, אל הרשמים המוסמכים (שכן האיגוד החליט די מזמן להפסיק לעסוק בעצמו ברישום דומיינים ולהשאיר זאת בידי הרשמים המוסמכים). העברת הרישום של הדומיינים הללו בוצעה במסגרת המבצע בחינם והמחזיקים בדומיינים הללו קיבלו שנתיים רישום בחינם והם היו אמורים להתחיל לשלם על הדומיינים הללו לרשמים המוסמכים שבחרו לעבור אליהם, החל מאפריל 2017. 
  • למבצע של האיגוד (שהחל במרץ 2015), הוקם ע"י האיגוד פורטל ודומיין בשם שאומר הכל: http://www.1999.co.il, פורטל שדרכו נוהל כל המבצע הזה, בשת"פ של כל הרשמים המוסמכים שהיו אז לאיגוד. 
אולם, גם דינה באר וגם ד"ר אלון הסגל כבר לא קיימים באיגוד האינטרנט וכך גם נעלמו ההחלטות מהתקופה שלהם, והפורטל של המבצע - נזנח ונשאר מצבה דוממת ברשת האינטרנט. פשוט, ההחלטות הללו  "התאדו להם" מהדיון הטרי של הנהלת איגוד האינטרנט מהחודש החולף. האיגוד החליט בדיון המוזר הזה, למעשה, לדחות את הטיפול בנושא אי התשלום על דומיינים, לזמן בלתי מוגדר, והחזיר את הטיפול בנושא ל"ועדת התשתיות" של האיגוד... 

בהערת אגב אציין, שבדיון הזה הודיע אחד מחברה ההנהלה: רו"ח אייל דרורירו"ח אייל דרורי (בתמונה משמאל) על התפטרותו מהוועד המנהל של האיגוד, אחרי שהבין (כמו רבים לפניו), שאי אפשר לשנות את האיגוד מבפנים ולא ניתן לשפר את פעילותו מבפנים. בהחלט צעד נבון ואמיץ מצדו.

אייל דרורי התמודד בבחירות לוועד המנהל כבר ב-2015 (כאן) ולא הצליח להיכנס לוועד המנהל. הוא חזר והתמודד על מקום בוועד המנהל בבחירות ב-2016 וכן הצליח להיכנס (כאן). אולם, לא עברה שנה לכהונתו של אייל דרורי בוועד המנהל והוא החליט להתפטר. 

נחזור לדומיינים: החלטת הוועד המנהל לא להחליט בעניין התשלום על הדומיינים (לאלה שלא משלמים), ולהחזיר את נושא של אי התשלום על דומיינים לוועדת התשתיות (נושא, שנסחב כבר מעל ל-11 שנה מאז שהוחלט לפתור את הבעיה הזו בדחיפות), יצר בבת אחת 3 סוגים של פראיירים בישראל:
  • כרבע מיליון בעלי דומיינים, שכן משלמים על הדומיינים שברשותם, ימשיכו גם בשנים הקרובות לשלם מחירים מופקעים, גם עבור אלה שלא משלמים.
  • כמות לא ידועה של בעלי דומיינים ,שלא שילמו עליהם (כי הם מחזיקים בהם מלפני 1999) והאמינו למבצע "שחרור דומיינים לציבור" של האיגוד בראשותם של דינה באר וד"ר אלון הסגל, והעבירו את הרישום של הדומיין שלהם מהאיגוד לאחד מהרשמים המוסמכים, שהם בחרו - נשארו "תלויים באוויר". זאת, בלי לדעת כמה ומתי הם יתחילו לשלם על הדומיינים המועברים הללו לרשמים, אחרי שהם העבירו את הרישום של הדומיינים שלהם אליהם. כל השאר (שלא העבירו את הרישום במסגרת המבצע הזה, מהאיגוד לרשמים), ממילא ממשיכים לא לשלם לאיגוד על הדומיינים שברשותם. הם היחידים "שלא יצאו פראיירים"...
  • הרשמים המוסמכים, שהסכימו למבצע של הנהלת האיגוד וקיבלו על עצמם לממש את תהליך העברת דומיינים לרשותם ללא עלות, נתקעו עם כמות (שלא ידועה) של בעלי דומיינים ותיקים, שהעבירו את הדומיינים בחינם אליהם ועדיין לא משלמים עליהם, למרות שהמבצע של "שנתיים בחינם" כבר נגמר באפריל 2017. כלומר: הרשמים הפכו גם הם להיות פראיירים, בכך, שהם צריכים לממן מכיסם את הרישום והתחזוקה של דומיינים, שעברו אליהם, שבעליהם לא משלמים ולא ידוע מתי כן ישלמו. 
לכן, שלחתי את השאלה הבאה להנהלת איגוד האינטרנט הישראלי:
"בדיון, שהתקיים בוועד המנהל של האיגוד מיום 24.10.17 (כאן), נעדר דיווח על מהלכים חשובים, שנעשו באיגוד בשנתיים האחרונות בעניין שמות המתחם מלפני 1999:
  1. הוצאת שימוע בנושא (השימוע כאן), שימוע, שאמור היה להסתיים במאי 2015.
  2. קיום מבצע מאוד מתוקשר, שהעסיק רבות את האיגוד, של "שחרור דומיינים לציבור", שנערך אף הוא ב-2015, שבו כמות נכבדה (שלא פורסמה) של דומיינים מלפני 1999 הועברו לרישום (בחינם, עם רישום בחינם לשנתיים) לרשמים המוסמכים של האיגוד, ולמעשה מאפריל 2017 בעלי הדומיינים הללו היו אמורים להתחיל לשלם עליהם כמו כולם (ולא ברור כעת אם זה אכן קרה).
כ"כ היו בדיון הנ"ל עוד התעלמויות מהחלטות העבר.
התוצאה: שוב הנושא החשוב הזה נמרח ולא התקבלו בדיון כל החלטות מעשיות, לטווח הזמן הנראה לעין, או בכלל.
הכיצד?"

תגובת איגוד האינטרנט הישראלי:
"הנושא מצוי על סדר היום של איגוד האינטרנט הישראלי ומטופל באופן יסודי ומקיף בסיוע יועצים משפטיים וגורמים נוספים. הפרוטוקול של ישיבת הוועד, שנגיש לכל דורש באתר האיגוד, מאוד מפורט בנושא הזה וכולל הצעה קונקרטית לקידום פתרון לנושא המורכב. ההסדר שמתגבש ייבחן ע"י ועדת ההיגוי לשירותי התשתית של האיגוד והמסקנות לציבור יפורסמו עם גיבושו באופן סופי".

למי שלא הבין את התשובה הזו, זו לא אשמת Telecom News. 

כלומר (על פי מה שאני מבין): התשובה המתחמקת הזו מבהירה לכל, שחזרנו "לנקודת האפס", של תחילת הטיפול בנושא מלפני יותר מ-11 שנה

זאת בדיוק הסיבה, שחבר האיגוד הוותיק רפי הוידה הוציא 2 פניות דחופות, זו אחר זו, למבקר האיגוד, להנהלת איגוד האינטרנט ולגורמים נוספים, פניות, שאני מביא אותם כאן כלשונם [ציטוט]:

1. "רו''ח מני צמח – מבקר איגוד האינטרנט הישראלי (ע''ר)
מני שלום רב,
א. המצ''ב לעיונך פרוטוקול ישיבת ועד האיגוד לחודש אוקטובר 2017 הדן בסוגיית ''שמות המתחם שנרשמו לפני 1.1.1999''.

https://www.isoc.org.il/files/docs/protocols/isoc-il-october-2017-protocol.pdf
ב. סוגייה זו הועלתה על ידי בעת האסיפה הכללית השנתית בשנת 2006 ולא נפתרה עד היום למרות פניותי הרבות לועד האיגוד.
ג. מעבר לעיקרון השקיפות בפעילות העמותה (כתבי הצבעה גלויים) שהתקבל לאחרונה באיגוד לאור דרישת רשם העמותות נדרש ליישם גם את עיקרון השוויון בכללי הרישום והחידוש של שמות המתחם בישראל.
ד. המשמעות המעשית לכך היא קבלת החלטה של ועד העמותה כי כללי הרישום והחידוש יהיו אחידים, שוויוניים וללא הפלייה – החלטה שלא התקבלה בישיבת הועד בחודש אוקטובר.
ה. הועד המנהל אף נמנע לאמץ את המלצת היועץ המשפטי של האיגוד לפנות לבית המשפט לקבלת פס''ד הצהרתי על סמכותו לפעול לקידום עיקרון השוויון בתחום שמות המתחם.
ו. לאור הנ''ל אבקש את התערבותך המיידית לבחינת הפעילות בתחום זה והמלצתך לועד האיגוד לקבלת החלטות מעשיות לקידום עיקרון השוויון.
ז. צריך להיות ברור לכל כי הימנעות מקבלת החלטות מתאימות בהקדם האפשרי עלולה לגרום למצב שרשם העמותות ימנע להעניק לאיגוד אישור ''ניהול תקין'' לשנת 2018 לאור הפעילות הכושלת של האיגוד ב-11 השנים האחרונות.
ח. כמו כן, ראוי לזכור כי הצעת החוק של ח''כ ד''ר נחמן שי בנושא ''מרשם שמות המתחם בישראל'' להסדרת מרשם שמות המתחם בישראל צפוייה להידון בכנסת ישראל.
ט. אודה להיענותך.
בברכה,

רפי הוידה"

2. "רו''ח מני צמח – מבקר איגוד האינטרנט הישראלי (ע''ר)
מני שלום רב,
א. ברצוני להביא לידיעתך מידע נוסף – השימוע הציבורי שהתקיים בשנת 2015 בו התחייב איגוד האינטרנט להחיל כללים אחידים לרישום שמות מתחם ... מצ''ב ...
http://www.1999.co.il/LMC_infopage.pdf
ב. למרות הכוונות הטובות שהיו בשנת 2015 המהלך כשל לחלוטין ועד היום אין כל החלטה ערכית ומעשית ליישום בפועל של החלת כללי רישום וחידוש אחידים ...
ג.  אני חוזר על בקשתי כי תפעל מיידית לקבלת החלטה מתאימה בועד המנהל ... ובמידת הצורך אף תפעל, בתוקף סמכותך החוקית עפ''י חוק העמותות, לכינוס אסיפה כללית מיוחדת לאישור הכללים האחידים. 
ד. צריך להיות ברור כי הימנעות מקבלת ההחלטה המתבקשת וביצועה המיידי עלול לגרום להפקעת סמכות זו מאיגוד האינטרנט באמצעות הליך חקיקה בכנסת – ראה הצעת החוק שהועברה לעיונך.

ה. אודה להיענותך.
בברכה,
רפי הוידה"

תגובות ל-2 הפניות הדחופות הללו (של רפי הוידה) טרם נתקבלו. ככל שתתקבלנה, נעדכן בהתאם. 
כאוס



 
 
Bookmark and Share