Telecom News - להיכן נעלמו כספי הגימלאים של מש' התקשורת ולמי הולכות "שעות הכוננות"?

להיכן נעלמו כספי הגימלאים של מש' התקשורת ולמי הולכות "שעות הכוננות"?

דף הבית >> דואר ישראל וגמלאי הדואר >> להיכן נעלמו כספי הגימלאים של מש' התקשורת ולמי הולכות "שעות הכוננות"?
מנכ"ל משרד התקשורת מעוניין, שהמשרד יהפוך ל"משרד התקשוב". אין גבול למגלומניה. לפני כן אנו מחפשים תשובות לשאלות הרבה יותר פשוטות כגון: לאן נעלמו כספי הגמלאים של משרד התקשורת ולאן הולכות אלפי "שעות הכוננות" הקיימות במשרד (ששוות המון כסף, למי שמקבל אותן למשכורתו)?
מאת: אבי וייס, 7.8.18, 06:00נתי כהן

בגלובס פורסם (כאן), שמנכ"ל משרד התקשורת (נתי כהן, בתמונה משמאל), בגיבוי שר התקשורת (איוב קרא) מתכנן להפוך את "משרד התקשורת" במקום "לרשות לתקשורת" ל"משרד התקשוב", ולבלוע לתוכו כמה משרדי ממשלה אחרים.

כנראה אין גבול תחתון לתהום, שאליו משרד התקשורת הישראלי נפל בו.

ההצעה שלי הרבה יותר מציאותית וקלה למימוש מיידי: ששם המשרד יוחלף כבר כעת ויהיה "משרד מח"י", ר"ת: משרד החלל הישראלי, או באנגלית: NASAI (ר"ת: National Aeronautics and Space Administration Israel). 

לפני שהטיל, שמוביל את צרכני התקשורת בישראל לחלל, ימריא מבסיס השיגור שבמגדל שלום בתל-אביב, אנו מצפים, שמנכ"ל משרד התקשורת (נתי כהן), ייענה לנו ולציבור, על כמה שאלות הרבה יותר פשוטות, שנוגעות למשרד הממשלתי אותו הוא אמור לנהל:

1. להיכן נעלמו כספי הגמלאים של המשרד?
לאחרונה חשפנו את המפגש הראשון וההיסטורי של צמרת משרד התקשורת עם גמלאי המשרד (ש"נזרקו" אחרי יציאתם לגמלאות לחברת הדואר), במאמר: "מפגש היסטורי" ראשון בין צמרת משרד התקשורת לגמלאי משרד התקשורת.

אולם, ציינו במפורש, שעדיין שר התקשורת (איוב קרא) והמנכ"ל לא דאגו להוצאת הגימלאים מיחידת הגימלאים של חברת הדואר, והנושא הזה החמיר, לאור החלטת הממשלה על מהלכי ההפרטה של חברת הדואר, החלטה, שאושרה בתחילת השבוע ע"י ועדת הכלכלה של הכנסת.

לא יעלה על הדעת, שגימלאים של משרד ממשלתי יטופלו ב"מיקור חוץ" ע"י גוף פרטי, שמפוקח רגולטורית ע"י אותו משרד הממשלתי, שממונה על התחום ממנו הם יצאו לגמלאות. 

לאחר "המפגש ההיסטורי", הגיע לידינו מידע, שנציג עמותת הרווחה של חברת הדואר, שהיה במפגש (מי שאמור לטפל מזה שנים רבות בגמלאי משרד התקשורת, שמעולם לא הגיעו לדואר, כי רוב אם לא כל הגמלאים התנגדו כל השנים "להסדר" הזה), אישר בישיבה עם הגמלאים והנהלת המשרד, שמזה כשנה המשרד אינו מעביר לחברת הדואר את הכספים, שהעביר כל השנים עבור "הטיפול" בגמלאי המשרד.

לכן, פנינו בדחיפות ביום 30.7.18 בשאלות הנוקבות הבאות לצמרת משרד התקשורת:QUESTION FREE
"אודה להתייחסותכם לפסקה הבאה:
"פרשת הזנחת גמלאי משרד התקשורת מקבלת (לכאורה) תפנית פלילית.
מזה תקופה ארוכה אתר Telecom News מסקר את פרשת "הפקרת גמלאי משרד התקשורת" ע"י הסמנכ"לית למינהל ומשאבי אנוש דאז תמי לשם, ומנהלת תחום הרווחה במשרד (שכיהנה בעבר גם כיו"ר ועד העובדים) - רונית בן טל.
 
השיטה עבדה באופן הבא: תמי לשם סיכמה עם עמותת הרווחה של חברת דואר ישראל, שהיא כביכול תטפל בגמלאי המשרד ובתמורה העביר המשרד לחברת הדואר סכום של כמאה אלף ₪ לשנה, ללא כל פיקוח או בקרה. במצטבר במשך השנים המדובר במיליוני ש"ח.

הדבר חסך עבודה וכאב ראש לתמי לשם ולרונית בן טל והעשיר את קופת עמותת הרווחה של חברת הדואר ורק גמלאי המשרד נותרו "מחוץ לחגיגה", כאשר לא לקחו חלק בפעילות גמלאי הדואר וכל תחנוניהם לתמי לשם ולצמרת המשרד לקבלת התייחסות מהמשרד, נדחו.

כפי שנחשף ב-Telecom news, עם עזיאביבית מסבנדבתה של תמי לשם את המשרד וכניסתה של הסמנכ"לית החדשה אביבית מסבנד (בתמונה משמאל), החלה לנשוב רוח חדשה במשרד ובשבוע שעבר נערך מפגש היסטורי של גמלאי המשרד עם הנהלת המשרד; מפגש ראשון לקראת מיסוד הקשר והפסקת החרפה.

כעת אנו חושפים, שהעברת הכספים הזו בהיקף עצום ע"י תמי לשם לעמותה של חברת דואר ישראל, ללא כל פיקוח ובקרה, לרבות כאשר תמי לשם שימשה בעצמה דירקטורית בחברת הדואר (טוב, תמי לשם מעולם לא התרגשה מניגודי עניינים - ראו חשיפות Telecom News לגבי פעילותה במועצת הכבלים והלוויין, וכמובן בגיבוי מלא של שמילה מימון - שבעצמו היה בניגוד עניינים חמור ביותר גם בדירקטוריון הדואר), מקבלת (לכאורה) גוון פלילי ברור.
 
אנו חושפים כעת, שבעקבות החשיפות הקודמות של Telecom News, סירב חשב המשרד, חסן איסמעיל, שנכנס לתפקידו לפני כשנה, לאשר את בקשת תמי לשם להעברת התשלום לחברת הדואר. יצוין, שבחודש מאי האחרון, החשב סיים את תפקידו ומונה לסגן בכיר לחשב הכללי, כממונה על תחום הביקורת ועל ביצוע תקציב המדינה ביחידות החשבות והכספים של משרדי הממשלה ובמטה אגף החשב הכללי באוצר. כנראה הוא לא היה מתקדם כך, אילו לא שמר על "טוהר המידות" בהתנהלותו, גם כחשב משרד התקשורת.
 
לאור הסירוב, תמי לשם, שהבינה, שהדבר יפתח "תיבת פנדורה", הפעילה על החשב לחץ עצום ודרשה לאשר את העברת הכספים, כפי שנעשה שנים רבות, אך החשב עמד בסירובו להעביר כספים לחברת הדואר ללא פיקוח ובקרה ותוך ידיעה ברורה, שמדובר בהעברת כספים פסולה, שלא משרתת את המטרה, שלשמה יועדו הכספים.
 
כך, שבשנה האחרונה משרד התקשורת לא העביר לעמותת חברת הדואר כספים עבור "הטיפול בגמלאי המשרד" ובכל זאת גם בשנה זו (2018) לא טיפל המשרד בגמלאים וחמור מכך, הדבר מדגיש את דרישת Telecom News, שיש לחקור את העברת הכספים ע"י תמי לשם לחברת הדואר לאורך כל הקדנציה שלה, שכן מדובר בכספי ציבור בהיקף מצטבר של מיליוני ₪, שלא ידוע מה קרה להם.
 
כעת, לא מדובר רק בחשיפה עיתונאית שלנו, אלא בעמדה רשמית של חשב משרד התקשורת (שכאמור, זכה לקידום באוצר), שסרב להעביר את הכספים .זאת, בגלל חוסר הבסיס החוקי להעברה כזו, שבוצעה שנים תוך העלמת עין חמורה של צמרת משרד התקשורת, מהמעשים הפליליים (לכאורה) הללו".

תגובה לא קיבלנו, לא שלא ניסינו לקבל. ככל שנקבל תגובה, נעדכן בהתאם.

המצב הוא הרבה יותר חמור ממה שנראה בשאלה שלנו. שכן, בסיומו של "המפגש ההיסטורי", פורסמה הודעה רשמית בפייסבוק של משרד התקשורת ובה נאמר [ציטוט מפי המנכ"ל נתי כהן]: "עמותת חברת הדואר תדאג לרווחתם ותתאים את התוכנית לצרכיהם".
כלומר: לפי דברי המנכ"ל נתי כהן, הכסף ימשיך לזרום מהמשרד לעמותה חיצונית, שלא בשליטה של המשרד ובניגוד לחוק.

למי שחושב שהמצאנו כאן משהו מהדימיון היצירתי שלנו, אז הנה התצלום של הנושא הזה, "שחור על גבי לבן", ממה שכתב דובר המשרד (באישור המנכ"ל), בהודעות הרשמית שפורסמה על ידו ביום 26.7.18:
צילום מהפייסבוק של משרד התקשורת

כבר הצבענו על כך, שהכסף עבור 2018 (כ-108 אלף ש"ח) לא הועבר לעמותת גימלאי חברת הדואר, ולמרות שהכסף נשאר (לכאורה) בידי המשרד, המשרד לא קיבל לידיו את הטיפול בגמלאי המשרד ולא החל לטפל בהם, לפי הנחיות החוק והתקשי"ר.

הדבר הזה סותר את מה שהמשרד עצמו דיווח כל השנים לממשלה ולאוצר, כאילו המשרד כן מטפל בגמלאים (כנראה כדי להסתיר ולטשטש את "נתיב הכסף", שעבר "מתחת לשולחן" מהמשרד, במשך שנים רבות, לעמותת חברת הדואר), כפי שהופיע בדיווח השנתי הבא של משרד התקשורת ושפורסם גם באתר משרד התקשורת:
דו"ח שנתי משרד התקשורת

יתכן והתרגיל בדיווח השקרי הזה, הוא השימוש במילה "פניות", דהיינו: המשרד לא באמת מטפל בגמלאים, כאשר אנו וכולם יודעים, שהגמלאים "נזרקו  ונזרקים" ע"י המשרד החוצה וכמה שיותר רחוק, רק שלא יטרידו את המשרד (כשלמעשה הם "נזרקו" ליחידת הרווחה של חברת דואר ישראל, מיד עם פרישתם). כלומר: משרד התקשורת מטפל ב"פניות" של גמלאים ושולח אותם (את הגמלאים ביחד עם "הפניות" שלהם) לעמותת גימלאי חברת הדואר, להמשך טיפול...

בנוסף, מספר הגמלאים "נופח" בצורה מבהילה ל-1,100 (וקוראים להם בדיווח: "עובדים לשעבר וגמלאים"), שהמספר האמיתי קטן בהרבה והוא 58 (!). הסיבה לבלוף הזה (שמצטרף לשאר הבלופים של המשרד הזה, שרוצה להפוך ל"משרד התקשוב"), די ברורה: לקבל יותר כסף ליחידת הרווחה של המשרד ולהצדיק את רמת התקן והיקף התקנים של היחידה הזו, שרונית עומדת בראשה (יחידה שלא מטפלת בגימלאים וב"עובדים לשעבר" הדמיוניים הללו).  

כפי שהדגשנו, תפקיד הטיפול בגמלאים לפי החוק והתקשי"ר (למשל סעיפים 82.561 ו-82.565) מוטל על מנהל/ת הרווחה והלוגיסטיקה (במשרד התקשורת זו רונית בן טל, שהייתה גם בעברה יו"ר ועד העובדים במשרד), שהייתה כפופה לתמי לשם וקיוותה להחליף אותה עם פרישתה, תקווה שלא התממשה.

בכל משרדי הממשלה, קטנים כגדולים, הטיפול בגימלאים נעשה ע"י יחידת הרווחה של המשרד, כחלק מהטיפול של אגף משאבי אנוש של המשרד, האמון על הטיפול בכוח האדם של המשרד, חוץ ממשרד התקשורת הישראלי, שבו הכאוס זה המצב הרגיל של התנהלות המשרד, במשך שנים

כלומר: נתי כהן מחפה אף הוא, על המחדל הזה וגם מסתיר מה נעשה עם כספי הגמלאים: הכספים הללו גם לא הועברו ליחידת הגמלאים בחברת הדואר וגם לא נוצלו במשרד התקשורת עצמו - לטיפול בגמלאים, מה שמחויב על פי חוק והתקש"יר, כיצד לטפל בגמלאים.

אז מה קרה לכסף הזה כל השנים ומה קורה עם הכסף הזה כעת?? זה לא ידוע.  כנראה, שב"משרד התקשוב" (או מח"י - NASAI) ידעו איך לטפל בתעלומות החמורות והפליליות (לכאורה) הללו. 

2. מה קורה עם "שעות הכוננות" של עובדי המשרד?
את הפרשה החמורה של ההתנהלות הפנימית במשרד התקשורת בכל הקשור להתנהלות השוטפת של עובדי המשרד, שכרם, הרכב המוצמד אליהם, תנאי עבודתם ומהלכי "השינוי הארגוני" הכושל, חשפנו בסדרה ארוכה של כתבות מגובות במסמכים, שהתקבלו מתוך משרד התקשורת עצמו (כאן, כאן, כאן וכאן).
היעלמות כסף FREE
לאור מידע חדש, שהגיע אלינו ב"מייל האדום", הוצאנו ביום 6.8.18 את השאלות הדחופות והחשובות הבאות לצמרת משרד התקשורת:
"אודה להתייחסות לפסקה הבאה:
הסמנכ"לית הטרייה יחסית למינהל ומשאבי אנוש במשרד התקשורת, אביבית מסבנד, ממשיכה למחוק כל זכר לשיטות העבודה הפסולות של קודמתה בתפקיד, תמי לשם, ומיישמת שקיפות והוגנות בניהול משאבי המשרד.

כפי שנחשף ב-
Telecom News ביום 1.3.18, דו"ח מבקר הפנים אלון זולר מצא, כי תמי לשם חילקה את שעות הכוננות של המשרד (תגמול גם כשהעובד בבית) רק למקורביה באגף, שבראשו עמדה ובאגף כספים, שאישורו נדרש לצורך ההקצאה ("דמי שתיקה").

כך, רק 11 מעובדי המשרד קיבלו, במשך שנים, "שעות כוננות". כל ה-11 הם עובדי אגפי המינהל, כ"א וחשבות של המשרד. ​ 


עוד נחשף בדו"ח המבקר, שההקצאה ניתנה ע"י תמי לשם ללא נימוקים וללא בחינת כלל צרכי המשרד.

עובדים ומנהלים מהאגפים המקצועיים של המשרד, שפנו לתמי לשם בבקשה לקבלת שעות כוננות, נתקלו בסירוב בטענה, שלא ניתן להקצות להם שעות כוננות. למה הדבר דומה? ללוחמים קרביים, שנמנע מהם לבוש ומזון בשטח ומתברר, שאנשי המפקדה, שאמורים לתמוך בהם, חילקו ביניהם את הלבוש והמזון הזה.

שחיתות הזו החלה להיות מטופלת כשאביבית מסבנד החליפה את תמי לשם. ראשית וכפי שנחשף ב-Telecom News, נקבעו קריטריונים שקופים להקצאת כוננויות (כמו גם דרגות ודרגות רכב) והוקמו ועדות במשרד, שתפקידן לבחון כל בקשה והתאמתה לקריטריונים שנקבעו.

בימים אלה החלו ראשוני העובדים מהאגפים המקצועיים במשרד ושאינם נמנים על מקורביה (לשעבר) של תמי לשם באגף מינהל ומשאבי אנוש ואגף הכספים, לקבל שעות כוננות. מתברר שהדבר אפשרי
.

מדו"ח מבקר הפנים, שנחשף ב-Telecom News, עולה, שמדובר בהיקף משמעותי של 2,641 שעות כוננות נכון לשנת 2016. מכאן, שאין מדובר "רק" בטיפול בשחיתות בהקצאת כספי ציבור למקורבים וקניית שתיקתם, אלא מדובר בכלי ניהולי חשוב ביותר, שיכול להביא לתגמול ראוי של העובדים המקצועיים וחיזוק השירות המסופק לציבור.

לא קשה לנחש כיצד חשו העובדים המקצועיים בתקופה החשוכה, שתוארה היטב בדו"ח מבקר הפנים (שלא זכה לדיון כנדרש בחוק ע"י הנהלת המשרד), התקופה של תמי לשם, כאשר הם נדרשו לתת מעצמם עוד ועוד, עד השעות המאוחרות של היום והלילה, כשהם יודעים, שכספים, שאמורים להיות משולמים להם, מועברים ל"מקורבים".

אולם, הדרך לתיקון עדיין ארוכה. בשלב זה מדובר בהקצאה של שעות כוננות מועטות בלבד לעובדים המקצועיים, שעות המוקצות לפרקי זמן קצרים בסבבים, בעוד שאלפי השעות, שמוקצות מזה שנים ל"מקורבים", עדיין ממשיכות להיות משולמות להם, ללא כללים ברורים וללא שקילת כלל צרכי המשרד.

יש לקוות, שאביבית מסבנד תשלים את המהלך, תבחן את כלל צרכי המשרד ביחס לכלל שעות הכוננות במשרד, תיקח את השעות, שהוקצו שלא כשורה ל"מקורבים" ביחידות המנהליות, ותעביר אותם לדרג המקצועי.

אנו סבורים, שיש לשים סוף לשחיתות הפנימית הזו, בעיקר כיום, שנקבען כללים להקצאת שעות כוננות והוקמה ועדת הקצאה ולא יתכן, שרוב שעות הכוננות תמשכנה (עדיין) להיות מחולקות למקורבים מ"כח האינרציה"."

תגובה לא קיבלנו, לא שלא ניסינו לקבל. ככל שנקבל תגובה, נעדכן בהתאם.

כלומר: נתי כהן המנכ"ל, מחפה גם על המחדל הזה וגם מסתיר מאתנו ומהציבור מה נעשה עם "שעות הכוננות" לעובדי המשרד עליו הוא ממונה. הוא לא יכול לטעון, שהוא לא יודע, כי הוא חותם כל חודש על כל הדו"חות הכספיים של המשרד, לרבות ניצול "שעות הכוננות"

כנראה, שב"משרד התקשוב" (או: מח"י - NASAI) העתיד לקום על פי התכנית של נתי כהן, על חורבות "משרד התקשורת", ידעו איך לטפל גם בתעלומות החמורות והקשות הללו, של "שעות הכוננות", תעלומות הנעשות תחת הנהלתו של "טיס החלל הראשי" במשרד. 

עדכון 28.11.19המשך החשיפות של Telecom News בעניין שערוריית שוד (לכאורה) של כספי הגמלאים, הועבר ע"י הפרקליטות לחקירה המשטרה, כאמור בהודעת הפרקליטות - כאן
 
כסף עף באוויר



 
 
Bookmark and Share