Telecom News - מצלמות אבטחה חכמות כוללות יכולות זיהוי פנים. האם זה מותר וממה להיזהר?

מצלמות אבטחה חכמות כוללות יכולות זיהוי פנים. האם זה מותר וממה להיזהר?

דף הבית >> חדשות לארגונים ולעסקים >> מצלמות אבטחה חכמות כוללות יכולות זיהוי פנים. האם זה מותר וממה להיזהר?
מצלמות אבטחה חכמות כוללות יכולות זיהוי פנים. האם זה מותר וממה יש להיזהר?
מאת: מיכאל פנחס, 4.5.19, 18:52מיכאל פנחס
 
במצלמת אבטחה חכמה בכניסה, או במצלמה מזהה פנים שהיא חלק מפעמון הכניסה - יש  להיזהר עם המידע שאוגרים. אילו סוגי מצלמות אבטחה יש כיום בשוק? מה התחדש בתחום מצלמות החכמות בכניסה לבתים ולעסקים? איך מחברים את מצלמות האבטחה אל הבית או העסק? לאן הולכים תחומי "בית חכם" ו"משרד חכם" ובמה כדאי להשקיע כיום?
 
משתמשים פרטיים כמו גם עסקים וארגונים רבים מפעילים מצלמות אבטחה ומצלמות בקרת כניסה מסוגים שונים הן בתוך הבית או העסק והן סביבו (כולל בחניה), כדי להיעזר במצלמות הללו לצרכי אבטחה, מניעת גניבות (פנימיות וחיצוניות), ייעול התפעול של העסק, שליטה מרחוק בנעשה בעסק, תיעוד התרחשויות בעסק ובסביבתו, מעקב אחרי אנשים (לרבות השגחה על תינוקות, חולים וקשישים), מעקב אחרי פעילויות חריגות ועוד.
 
תחום מצלמות אבטחה בווידאו (באיכות של עד 5 או אף 6 מגה פיקסל ויותר) מתפתח במהירות, במקביל להתפתחות כל תחומי "הבית החכם" ו"המשרד החכם" ופתרונות IoT (ר"ת: Internet of Things) המבוססים של סנסורים אלחוטיים חכמים המותקנים בכל מוצר קצה, כמעט לכל מטרה, לרבות במצלמות אבטחה.
 
בד"כ, כשבאים לרכוש מצלמות אבטחה, רבים שוכחים את הדבר החשוב ביותר: למצלמות אבטחה יש תקנים בינלאומיים מקובלים, שמתוקננים ע"י ארגון ONVIF.
 
מצלמה, שעונה לתקן, קל להחליף אותה (אם היא נגנבת, נשברת או מתקלקלת) עם כל מצלמה אחרת, שעונה לתקן, מכל יצרן מצלמות אבטחה בעולם. כך, אין כל בעיות תאימות במערכת בעת החלפת מצלמות או הוספת מצלמות.
 
כ"כ, לא מקובל כיום ולא מומלץ לרכוש מצלמות אבטחה, שאינן מצלמות IP, משום שמצלמות IP מספקות יכולות, שאין במצלמות אנלוגיות, דוגמת יכולת לחיבור למרכזיה עסקית, יכולת לשליטה מרחוק, יכולת צפייה מרחוק בווידיאו בסמארטפון, שליטה באמצעות דפדפן, יכולות ניתוח חכם, חיבור לטכנולוגיות IoT של בית ועסק חכם ועוד.
 
מה התחדש בתחום מצלמות החכמות בכניסה לבתים ולעסקים?
החידוש המרכזי הוא הכנסת "בינה מלאכותית" (AI, ר"ת: Artificial Intelligence) למצלמות. היכולת הכי חשובה היא לזהות פנים ולזהות תנועות חשודות לפי פרמטרים הנקבעים ע"י בעלי המצלמה, מה זה חשוד ומה זה תמים וסביר.
 
בתחום הזה החל שילוב של יכולות של  Personal assistance- "עוזרת אישית", שאפשר לדבר אתה בקול מתוך מצלמת האבטחה. כלומר: המבקש להיכנס לבית או למשרד מזוהה ע"י המצלמה והיא יכולה לשאול אותו למה הוא מגיע ולמי הוא מגיע, אם אין לו הרשאה קודמת להיכנס ללא שאלות. המבקש להיכנס מדבר עם המצלמה, שעונה לו, אבל מאחור אין שום אדם המדבר אתו. הוא מדבר עם מכונה ממוחשבת, שיושבת בענן.
 
דוגמה היא חברת Ring, שנרכשה ע"י אמזון, והיא מוכרת פעמון כניסה, שיש בו מצלמה חכמה כזו ב-100 דולרים לגרסה הבסיסית. בהחלט מחיר מאוד אטרקטיבי. אפשר להתקין את המערכת לא רק בכניסה אלא גם בפינות הבית או בכל מקום, כדי לנטר ולזהות אנשים ותנועות חשודות.
 
מה יש במערכת הזו? היא מזהה פנים והיא מכילה בתוכה את מערכת אלכסה של אמזון. כך, שניתן לדבר עם המצלמה. בעל המצלמה יכול להתערב בשיחה ולהיכנס לשיחה הממוחשבת הזו מהסמארטפון שלו, מכל מקום בעולם. המצלמה שולחת איתותים ומידע לענן דרך חיבור WiFi. המערכת הקטנה הזו יכולה להיות מחוברת לחשמל או לפעול ללא חשמל באמצעות סוללות במקום בו אין שקע חשמלי..
 
מהן הבעיות והמכשלות בפתרון כזה?
כמה בעיות: הבעיה הראשונה היא, שבעל המצלמה מתחיל לאגור מידע פרטי על אנשים באמצעות זיהוי הפנים שלהם. 
 
תשומת לב, שהמצלמות הללו מצלמות בזווית צילום רחבה. כך, שהן קולטות גם אנשים החולפים בקרבת המצלמה גם כשאין להם כל כוונה להיכנס לבית או לעסק. בעלי המצלמות יכולים לאסוף מידע ולסמן חשודים, שעברו ליד המצלמה ואף להתריע על כך, בלי שאותם אנשים יידעו, שהם צולמו ותוייגו במאגר מידע פרטי.
 
הבעיה השנייה: המידע הזה יכול להיות נגיש גם לעבריינים, מתחרים ועוד, שיכולים לגנוב או לשנות את המידע בענן או בדרכו לענן. המידע יכול להיות נגיש להאזנות סתר, בין של גופי אכיפת חוק ובין של חוקרים פרטיים המתעניינים מי נכנס לעסק.
 
כלומר: בעלי המצלמות חייבים, כדי להגן על עצמם ולא להיות חשופים לתביעות בבתי המשפט, לבצע בדיקת סיכונים של שימוש במערכות כאלו ולהתקין מערכות הגנת סייבר, מערכות לשרידות ולהגנה על הפרטיות. אין לזלזל בעניין זה, כי כבר היו מקרים מתועדים רבים של פריצות סייבר למצלמות אבטחה.
 
תשובות לשאלות נפוצות:
1. אילו סוגי מצלמות אבטחה יש כיום בשוק?
מצלמות אבטחה באות בתצורות רבות:
  • מצלמות גוף (יחסית קומפקטיות ומתקדמות),
  • מצלמות כיפה בגדלים שונים (בד"כ להתקנה על קירות או תקרה),
  • מצלמות צינור בגדלים שונים (המתאימות לכל מקום),
  • מצלמות PTZ (מסתובבות לכל כיוון) בצורות מגוונות,
  • מצלמות פיקוד עם PTZ,
  • מצלמות אבטחה ללא מתח משקע חשמלי,
  • מצלמות ממוגנות לצרכים מגוונים ולמקומות קשים (עם הגנות מפני אש וחום, מים ולחות, עשן, מכות, ברקים, וכיו"ב). נכנסו לשוק מצלמות לצרכים מיוחדים דוגמת: מצלמות מוגנות פיצוץ לפעילות במצבים קשים, מצלמות אבטחה המסוגלות לגלות אש ועשן ולספק התראה, בנוסף או במקום גלאי אש ועשן, מצלמות "אור כוכבים" לצילומי לילה ברורים, מצלמות ללא אינפרה-אדום הניתן לגילוי, מצלמות טרמיות עם ביצועים אנליטיים חדשים ומתקדמים לצילום בתנאי תאורה קשים במיוחד ולמקומות עבודה קשים ועוד.
  • מצלמות גוף זעירות מוסוות (למרגלים, לשוטרים ולבלשים פרטיים),
  • מצלמות לכלי רכב, מצלמות למעקב תנועה ואכיפה בדרכים,
  • מצלמות אבטחה מעופפות ב-Drones (רחפנים),
  • מערכות אינטרקום ובקרת כניסה משולבות במצלמות,
  • מערכות של מצלמות המותאמות לבית חכם (Smart Home), ולמשרד חכם, עם סנסורים וחיישנים מסוג IoT (ר"ת: Internet of Things), כולל זיהוי תנועה בבית ומצבים חריגים, הכל בשליטה מרחוק מהסמארטפון.
2. לאן התחום הזה מתפתח?
טכנולוגיית ה"בית החכם" ו"המשרד החכם" היא אחד התחומים הצומחים בעולם כיום והיא מביאה אתה פתרונות טובים לצרכים בסיסיים ומהותיים לצרכן כגון: הגדלת השליטה, האבטחה והביטחון, גם מרחוק, שליטה על הבית וצפייה על הנעשה בו מרחוק, פיקוח מרחוק על תינוקות, ילדים וקשישים וכמובן חיסכון בעלויות. למעשה, הפתרון הזה מתאים לכל בית ולכל משרד.
 
כיום, אין טעם להתפתות ולקנות מצלמות אבטחה ברמה ירודה ובמחיר אפסי, שמביאים סוחרים מעודפים מהמזרח הרחוק. המצלמות הללו תקלקלנה מהר ויכולת התיקון שלהן - לא קיימת. הכיוון הנכון והמומלץ הוא בחירה במצלמות באיכות טובה, אם אפשר אז 4K, מצלמות הנתמכות בענן (או בהקלטה מקומית על כרטיס זיכרון), מצלמות בעלות מיקרופון ורמקול איכותיים.
 
3. היכן מוצאים מצלמות אבטחה כאלו והאם ניתן להתקין אותן לבד?
כיום ניתן, למשל, להשיג מוצרי וידאו לשליטה על כניסות (לבתים, משרדים ועסקים), מה שמכונה בשם Video Doorbell, בחנויות מקוונות דוגמת אמזון, איביי או אלי-אקספרס, בפחות מ-200 דולרים, ויש מוצרים די טובים (אך פחות מומלצים) גם בפחות מ-100 דולרים.
 
ההתקדמות המהירה בתחום טכנולוגיות מצלמות אבטחה והתחרות העצומה, שהתפתחה בשוק, מספקות פתרונות מתקדמים וזולים, וניתן להתקין אותן ולהפעיל אותן לבד, ללא עזרת מומחים. מצלמות האבטחה הפשוטות של העבר זוכות כיום לדגמים משופרים וחכמים, ברמה של 4K לפחות (K8 כבר נכנס לשוק העולמי), דגמים המנצלים את החיבור לסמארטפון, חיישנים חכמים, מערכות שליטה ובקרה מרחוק וחיבור לשירותי ענן מתקדמים.
 
4. איך מחברים את מצלמות האבטחה אל הבית או העסק?
בנוסף להחלטה על סוג מצלמות האבטחה שרוכשים, אחת הבעיות החמורות, שבעלי עסקים נתקלים בה בעת התקנת המצלמות, היא הצורך ליצור ולבצע חיווט כפול אל המצלמות. חיווט כפול (אחד להעברת ה-Data של המצלמה ואחד להעברת החשמל אל המצלמה) הוא בזבוז כסף, תחזוקה כפולה ולרוב: כיעור של חוטים על הקירות. בנוסף, חיווט כפול חשוף לתקלות, פריצות וחיתוך החוטים.
 
הפתרונות המקובלים ליצירת חיבור למצלמות בחיווט אחד הם בעיקר סביב:
 
א. חיבורי PoE (ר"ת: Power Over Ethernet), דהיינו: מבצעים חיבור אחד למצלמה ע"י סלילת קו של חיווט אתרנט, שמעביר עליו גם את ה-Data (כלומר הווידיאו, השליטה והפקודות למצלמה ומהמצלמה) וגם את המתח החשמלי.
 
יש פתרונות PoE גם על כבלי קואקס, במקום בו יש חיווט של חוטי קואקס בקירות. יש גם פתרונות על חוטי הנחושת (קווי בזק). תשומת לב, שאין אפשרות פשוטה לבצע PoE על תשתיות סיבים אופטיים.  
 
ב. חיבור WiFi. דהיינו: יש כבר חיבור מתח למצלמת האבטחה וה-Data מועבר באוויר בחיבור אלחוטי מסוג WiFi. זו התצורה מומלצת כיום. היא אינה דורשת חיווט ל-Data והיא פשוטה להתקנה ולתפעול.
 
ג. חיבור סלולרי. במקום בו אין WiFi או יש בעיה בקליטת רשת ה-WiFi בגלל המיקום של המצלמה, מומלץ לבחור מצלמות עם חיבור סלולרי, ולחבר את המצלמה לספק סלולר, שיש לו כיסוי טוב למקום בו מותקנת המצלמה. החיסרון: יש לשלם על קו סלולרי מידי חודש. לספק הסלולר.
 
ד. חיבורי PLV NVR (ר"ת: Power Line Communications Network Video Recorder), כלומר: פתרון רשת וידיאו על רשת החשמל. השיטה כאן מאוד פשוטה: אין צורך בכל חיווט חדש למצלמה באשר היא, בתנאי שיש שקע חשמלי במרחק סביר מהמצלמה. ה-Data עובר על קווי החשמל, בין השקעים הקיימים לחשמל. מדובר במשפחה טכנולוגית, ששמה PLC (ר"ת: Power Line Communications), שכוללת מתאמי PLC לשקעי החשמל ומצלמות אבטחה תואמות ל-PLC. הקונפיגורציה היא אוטומטית ללא צורך בכל ידע או איזו פעולה מצד המשתמשים: השרת מוצא לבד את מצלמות האבטחה על רשת החשמל. החיסרון המרכזי של הפתרון הזה, שהוא לא עובד אם החשמל מתנתק. במקומות, בהם יש חשש, שפורצים ינתקו את החשמל, או שיש בהם הפסקות חשמל מכל סיבה שהיא, מומלץ לתכנן מערכת גיבוי נסתרת בעת הפסקת חשמל, דוגמת חיבור ב-WiFi המבוסס על הזנת סוללות, או מהזנה של אל-פסק.
 
ה. חיבורי אלחוט אחרים: יש כמה סוגי חיבור אלחוט נוספים דוגמת Z-Wave (בעיקר לפתרונות בית חכם), חיבורי RFID ועוד. בין החברות המובילות בתחום זה ניתן לציין את קבוצת אפקון ואת קבוצת ויסוניק.
 
החלק החשוב הוא השילוב של המערכות הללו במערכות קיימות אחרות בבית או בעסק ובכלל זה: סמארטפונים וטאבלטים, מערכות ביומטריות, מערכות זיהוי פנים, מרכזיה טלפונית, מערכת אבטחה פיזית, מערכת לגילוי אש ועשן, מערכות אלחוטיות, מערכות מולטימדיה, מערכות IoT, הגנה על מקומות רגישים, גיבוי ושליטה בענן ועוד.
 
5. מה עוד יש לקחת בחשבון בעת בחירת מצלמות אבטחה חכמות?
הפתרונות החכמים של היום נעשים במצלמות מתקדמות ומשלבים שמירה ואגירה (וגם יכולת ניתוח) של הווידאו המצולם בענן. כך, שיש לקחת בחשבון, שמעבר למחיר המצלמה והאביזרים סביבה, יש עוד תשלום בד"כ סמלי עבור השמירה של הווידאו בענן (עד כ-30 דולרים לשנה) ולעיתים תשלום נוסף עבור הניתוח החכם של המידע (AI) הנעשה בענן. בכל מקרה, תחום ה- Video Doorbell ופתרונות מעקב בווידאו הפכו לנגישים (גם מבחינה כלכלית) לכל אחד.
 
במציאות ביטחונית וחברתית כמו זו הקיימת בישראל, מערכות "בקרת כניסה" לרבות מערכת אינטרקום (המשולבת במקרים רבים עם מצלמת אבטחה), הופכות להיות מצרך חיוני והן בהחלט ממדרות את הבתים, המשרדים והעסקים, מאורחים בלתי רצויים ומשמשות גם כ"בקרת כניסה" למשפחה, לעובדים, לספקים, לשותפים, לאורחים ולרכביהם.
 
בעידן בו המידע כ"כ חשוף וזמין מכל מקום ולכל אחד, חשוב לכולנו להגביר את רמת הביטחון האישי בסביבה העסקית ובמיוחד בסביבת העבודה. לכן, שילוב של פתרונות חכמים דוגמת טביעת אצבע או זיהוי פנים, עם או בלי שילוב של צילום בווידאו איכותי בצבע, הופכים להיות מקובלים, והמערכות האלו יכולות לשמש גם למטרות נוספות, או כחלק ממערכת "בית חכם", "עסק חכם", או מערכת אבטחה מקפת לבית, לעסק, לעובדיו ולנכסיו.
 
טלקום

6. מי עוד מתחרה בתחום של "בתים חכמים" עם מצלמות אבטחה חכמות?
השוק הזה מלא מתחרים והכוח נמצא בידי הלקוחות, בגלל ריבוי המתחרים בשוק זה.
 
אחד המתחרים, שנכנסו לאחרונה לשוק זה, הוא חברת מובוטיקס (שבסיסה בגרמניה, הפיתוח והייצור בגרמניה, ייצוג בישראל ע"י גטר), שעוסקת בתחום המצלמות החכמות (עם איכות צילום ברמה של 5 מגה-פיקסל ומעלה. רוב המצלמות החדשות הן ברמה של 6 מגה-פיקסל), עם אנליטיקה מובנית (אין צורך בטעינת תוכנה חיצונית). הן מגיעות עם יכולות AI בשילוב עם פתרון זיהוי פנים של הסטארטאפ FST הישראלי, ומכילות הגנת סייבר מובנית מפני חדירות למצלמות.. מתחרה נוספת היא חברת CSP מפתח-תקווה.
 
ספקים מתחרים נוספים בשוק: ארגוקום, אפקון, סינריון (Synerion), בינת מערכות יישום, לדיקו - בוש, בזק, Avcom, Milesight, Arlo, ריסקו, BGC, לנ-טק, iLANOT, קרמר (הישראלית), DM - Dedicated Micros, קרסטון (Crestron), iCATCH, HIKVISION, Provision (הישראלית), B-Eye, Foutec Digital, מקור טכנולוגיות, SpotCam (Video Doorbell Solution), טופ אודיו, NeoCam, תדאור טכנולוגיות, מקור טכנולוגיות, ,One1SaMBa מור מערכות תקשורת, סקיוריטי מערכות אינטרקום, MindoLife (פתרון ישראלי), "מוקד 301", Octopus, עולם המיגון והאבטחה, ALSEC, "אביגדורי עודד ואילנה", "עידן מערכות תקשורת"" מוקד אמון", Advice, מצלמות אבטחה נוספות מבית אמזון - Alexa (שאינן של Ring), מצלמות אבטחה מבית Nest של גוגל ועוד.
 
7. מהן השאלות, שאני צריך לשאול את ספק מצלמות האבטחה באלחוט ובענן, לפני הרכישה לבית או העסק שלי?
מדובר במשא ומתן עסקי - מקצועי לכל דבר, שרצוי שייעשה ע"י מומחים לתחום הזה. אם לבעל הבית או העסק אין ידע בתחום מצלמות אבטחה, קל יהיה "לעבוד עליו" ולשכנע אותו לרכוש מה שטוב רק לכיס של ספק הפתרון.
 
השאלה החשובה ביותר, שבעל הבית יכול לשאול בעצמו (גם ללא ייעוץ מקצועי) את ספק המערכת היא: מה העלות הכוללת של הרכישה, עלות הכוללת הכל: התקנה, נפח התקשורת ואחסון המידע בענן, הביטוח, התחזוקה, רישיונות (אם יש), תוכנות וכיו"ב. כך, ניתן להשוות בקלות בין ספקים ולחשב את העלות הכוללת (TCO) של כל פתרון.
 
שורה תחתונה בתחום מצלמות אבטחה חכמות בכניסות לבתים ומשרדים:
בבחירת ספק מצלמות אבטחה חכמות מתקדמות, יש להשקיע מחשבה ולקבל החלטות רק לאחר הבנת הצרכים של בעל הבית או העסק. יש לקבל החלטה אם מעוניינים במערכת מצלמות אבטחה המופעלת בענן (התצורה המומלצת כיום), או בתצורה אחרת, שמתאימה לצרכי הבית, העסק, מנהליו ועובדיו.
 
מאוד מומלץ לרכוש רק ציוד העונה על התקנים החדשים הקיימים בתחום הזה (ONVIF), כי מערכת של מצלמות אבטחה לבית או למשרד רוכשים רק אחת לכמה שנים. יודגש, שיש לקחת בחשבון את נושא ההגנה על המידע הנצבר במצלמות החכמות הללו, בגלל רגישות של מידע המכיל זיהוי פנים, שנצבר ממצלמות כאלו.

מאת: מיכאל פנחס, מהנדס תקשורת, מאי 2019.
מחבר המדריך לפתרונות תקשורת ומחשוב ענן ולרכישת מרכזיות טלפון IP לעסקים

SECURITY CAMERA FREE
 
 



 
 
Bookmark and Share