Telecom News - חיבור של עד 1 גיגה מהסלולר ברשת 5G לנתב ביתי (לא צריך סיבים) - היכן?

חיבור של עד 1 גיגה מהסלולר ברשת 5G לנתב ביתי (לא צריך סיבים) - היכן?

דף הבית >> חדשות הסלולר והמובייל >> חיבור של עד 1 גיגה מהסלולר ברשת 5G לנתב ביתי (לא צריך סיבים) - היכן?
חברת הבזק האמריקאית ורייזון (Verizon) השיקה שירות סלולרי חדשני ב-8 ערים ברחבי ארה"ב, שמבוסס על רשת ה-5G שלה, שירות של חיבור נתב ביתי לרשת הסלולר לגלישה ברשת ביתית מקומית של WiFi 6 ברוחבי פס של עד 1 גיגה. השירות מחליף את הצורך בחיבור סיבים לבתים. 
גם החודש, ישראל המשיכה ליפול בטבלת ההשוואה העולמית בתחום הסלולר למקום 94. 
חלקים גדולים מישראל לא יהיו מכוסים בדור 5 בשנים הקרובות. בארץ בעשור האחרון רק מפרקים אנטנות ואיכות הגלישה הסלולרית היא "על הפנים". כל מי שטוען אחרת ומוכר אשליות לא מכיר את המציאות והרגולציה בישראל.
עדכונים בסוף הכתבה
מאת: אבי וייס, 3.10.20, 19:08נתב ביתי 5G

חברת הבזק האמריקאית ורייזון (Verizon) הייתה הראשונה כבר ב-2017 לפרוס שירותי 5G בארה"ב.

כעת, החברה פרסמה הודעה לציבור (כאן) על שדרוג השירות שלה כמפורט כאן, שירות לבתים ולמשרדים בתחום המכונה בשם המקצועי: FWA (ר"ת: Fixed Wireless Access), כלומר: חיבור רחב פס מהסלולר לבתים ולמשרדים ללא כל צורך בחיבור קווי מכל סוג, כולל סיבים לבתים.

השירות הסלולרי החדש הזה מספק בין 300 מגה עד 1 גיגה לכל בית.

בתוך הבית הגישה לרשת מכל מכשירי הקצה היא ב-WiFi 6.

מדובר בנתב סלולר ביתי חדש מטאיוואן (תוצרת חברת WNC, הנתב בתמונה למעלה משמאל), נתב המבוסס על ערכת השבבים של קוואלקום ל-5G. הנתב יכול לספק חיבור ברוחב פס של עד 1.7 גיגה, והוא תומך גם בחיבור בגלים מילימטריים (המתוכננים להפרס בשנה הקרובה ע"י ורייזון).

בחודשים הקרובים, 10 ערים ברחבי ארה"ב תקבלנה כיסוי לשירות החדש, שהחל כבר ב-8 ערים ברחבי ארה"ב ואלו הן: מיניאפוליס, סינט-פול, שיקגו, דטרויד, סקרמנטו, LA, יוסטון ומיניאפוליס. 

בתחום ה-FWA בדור רביעי - LTE, יש לורייזון פריסה מאוד רחבה, בעיקר באיזורים הכפריים (שבהם אין עדיין דור חמישי) והיא מכסה כבר 189 ערים, עיירות ואיזורים כפריים ב-48 ממדינות ארה"ב (כמעט כל ארה"ב הכפרית). הביצועים של FWA בדור רביעי הם של 25 עד 50 מגה, במחיר של 40 דולרים לחודש. 

הנתב החדש של דור חמישי נועד להיות מותקן לבד בבית (ניתן להזמין התקנה, למי שמתקשה בהתקנה הפשוטה הזו), כמודגם בסרטון יוטיוב בתחתית הכתבה. הנתב מסופק בחינם (בהשאלה) ע"י ורייזון ועלות השירות החודשית היא: 50 דולרים ללקוח קיים של ורייזון, או 70 דולרים ללקוחות חדשים, שלא היו קודם לקוחות של ורייזון.

החבילה החודשית כוללת גלישה ללא הגבלה וכן חבילת הטבות מאוד אטרקטיבית בתחום ה-OTT, הבית החכם, ועוד, של החברות המובילות בארה"ב, כולל שנה חינם בשירות ה-OTT של דיסני פלוס (ולאחר שנה, המחיר של שירות זה הוא 6.99 דולרים לחודש, זול יותר מכמעט כל שירותי ה-OTT הקיימים בארה"ב). 

ורייזון צופה הצלחה לשירות הזה, לאור הצורך הגובר בבתים לרוחבי פס, בגלל הצרכים של "העבודה מרחוק" וה"לימודים מרחוק" הנובעים ממגפת הקורונה. 

חברת המחקר New Street Research מדווחת על עלייה בביקושים בהיקף של 30% לשירותי FWA, מאז שהחל תהליך הסגר בארה"ב באפריל 2020 ועד היום. עד כה, השירותים הללו היו מוגבלים בהיקף הגלישה (הייתה מגבלה של כמה עשרות גיגות גלישה), מה שמנע התפשטות הביקוש לשירות הזה בצורה יותר חדה. אך כעת, עם החבילה החדשה של ורייזון ללא הגבלת גלישה, הצפי הוא, ששירות זה ינחל הצלחה מהירה. 

הגישה של FWA בסלולר (גישה שלא מוכרת בישראל, בעיקר בגלל משרד התקשורת), נוחלת הצלחה בכל העולם, ועל פי דו"ח חדש של GSA לספטמבר 2020 - כאן, יש בעולם 397 מפעילי סלולר ב-129 מדינות המספקים שירותי 5G. מכלל זה, היקף החיבורים רחבי הפס לתוך הבתים מהסלולר הוא עצום וזה כולל:
1) מעל ל-190 חברות המספקות ותספקנה חיבורי CBRS לבתים ולמשרדים, בעיקר בארה"ב אבל גם במדינות אחרות, תחום, שהחל להתפשט כמו "אש בשדה קוצים", בעיקר בארה"ב. נתונים מעודכנים על ההצלחה המדהימה הזו בארה"ב יש כאן.
2) לא פחות מ-37 מפעילי סלולר ברחבי העולם כבר מספקים שירותי FWA ב-5G. 

הגישה של FWA היא חלק מהמסע המהיר של חברות הסלולר ברחבי העולם לעתיד חדש, גם בשירותים וגם בתשתיות הסלולר, החל מה-Core (מרכז הרשת) ועד הקצה, דרך האנטנות - לכל מכשירי הקצה (Edge).

בכנס, שנערך השבוע לתחום ה-5G בו השתתפתי (כנס בזום, תחת השם: Open5GCon), כנס ביוזמת חברת Red-Hat ובשיתוף כל ענקי תעשיית הסלולר ל-5G (פרטי הכנס כאן), עולה, שתעשיית הסלולר העולמית נעה במהירות לכיוון של "מערכות פתוחות", בין היתר, במסגרת תקני O-RAN (ר"ת: Open Radio Access Network).

ניתוח של חברת המחקר הבריטית היוקרתית Analysys Mason על עתיד שירותי 5G, בדגש על שירותים מתקדמים רחבי פס לצרכי ההווה והעתיד, מצוי במצגת כאן - למתעניינים. יש במצגת החשובה הזו תחזיות עד 2025 בעולם ה-5G, כפי שהוצגו למשתתפי הכנס של Red-Hat ועוררו עניין רב, היות ונושא ה-Open ב-5G יצא לדרך ובגדול.

מתברר, שספקיות הסלולר הגדולות בעולם כבר מיישמות (חלק באופן מלא וחלק באופן חלקי) את "הגישה הפתוחה" בתשתיות הסלולר שלהן (כולל, למשל, חברות הסלולר הגדולות מגרמניה, טורקיה, בריטניה, ספרד ועוד).

בישראל (כמובן) לא שמעו על זה. גם אין כמעט כתבים ואנליסטים בארץ המבינים בנושאים הללו. כמעט כל הכתבים בכלי התקשורת, יודעים רק לבצע Cut & Paste לספינים, שנשלחים אליהם, ספינים של צמרת משרד התקשורת בתחום ה-5G. זה הכל.

כך, הציבור בארץ "עיוור" לעובדה, שגם החודש, ישראל המשיכה ליפול בטבלת ההשוואה העולמית בתחום הסלולר למקום 94 (וזה לא ישתנה בעתיד, כי אנו בפיגור עצום מול העולם), והיקף השירותים הסלולריים הקיים בישראל הוא ממש נכה ומצומצם מול העולם, שלא לדבר על כך, שתשתיות חברות הסלולר הגדולות בישראל, מבוססות על מערכות קנייניות ישנות וסגורות.

אין כל צפי לשינוי בתחומים הללו בישראל, בעיקר בגלל הטמטום המתמשך של צמרת משרד התקשורת, שאין לה צל של מושג, ניסיון, השכלה או ידע בעולם טכנולוגיות הסלולר, תקני עולם הסלולר והרגולציה הקיימים בעולם בתחום הסלולר. אבל ספינים - זה קל לשלוח לכתבים, שממחזרים אותם לציבור בחוסר הבנה מוחלט.

לפעול בצורה עקבית כדי למלא את צרכי הציבור - את זה ראשי משרד התקשורת לא יודעים

עבר כמעט עשור מאז המכרז לסלולר דור 3 ואין כיסוי ארצי של דור 3 (בגלל החלטה מנהלית המסתתרת בתוך מסמך של פקידים זוטרים - כאן). עברו כ-6 שנים מאז מכרז ה-LTE (דור רביעי) ואין ולא תהיה פריסה ארצית של דור רביעי, שלא לדבר, שדור 4.5 (LTE-A או +4G) הוא חלקי ביותר. Gigabit LTE בכלל לא הגיע לישראל. כך גם יקרה עם פריסת דור חמישי - 5G. חלקים גדולים מישראל לא יהיו מכוסים בדור 5 בשנים הקרובות, או בכלל. בישראל, בעשור האחרון רק מפרקים אנטנות ואיכות הגלישה הסלולרית היא "על הפנים". כל מי שטוען אחרת ומוכר אשליות, לא מכיר את המציאות והרגולציה בישראל. בורות בסיסית של רוב הכותבים והאנליסטים בתחום הזה.

                                                       סרטון: התקנת נתב ביתי 5G של חברת ורייזון:
עדכון 8.10.20: פורסם כאן (כותרת בלבד): "פיתוח ישראלי חדשני יאפשר שירותי 5G בתוך מבנים. חברת Verizon, אחת מספקיות התקשורת הגדולות בארה"ב שלאחרונה רכשה ציוד תשתיות לפיתוח רשת 5G בעלות של 6.65 מיליארד דולר מסמסונג, תחל להשתמש בטכנולוגית ה-5G גלים מילימטרים שפותחה על ידי מרכז הפיתוח של Corning בישראל."

עדכון 10.10.20: פורסם שה-FCC (הרגולטור לתקשורת בארה"ב) קיבל החלטה המפורטת כאן, להקצות כ-9 מיליארד דולרים לעידוד פריסת דור חמישי - 5G באזורים הכפריים של ארה"ב, בהם מתגוררת אוכלוסיה של כ-200 מיליון תושבים. התכנית היא ל-10 שנים, אבל רוב הכסף יוקצה בשנים הראשונות של התכנית (בעיקר בשנתיים הראשונות של התכנית). זו תכנית שתכלול בתוכה 680 מיליון דולרים לעידוד פריסת דור חמישי בטריטוריות של הילידים האינדיאניים ברחבי ארה"ב וכמיליארד דולרים לפתרונות דור חמישי המתאימים עבור החקלאים ברחבי ארה"ב. 

עדכון 15.10.20: הוקמה התאגדות בשם Next G Alliance, לקידום דור שישי בסלולר - 6G. בין מייסדי הארגון הזה יש את כל השמות הגדולים בתחום התקשורת בעולם, החל מ-AT&T וכלה בסמסונג. קבוצות העבודה שתוקמנה על בסיס ההתארגנות הזו תחלנה לפעול בתחילת 2021, כדי לקדם את התקינה והסטנדרטים לקראת המעבר ל-6G בעשור הקרוב, עם מטרה מוצהרת שארה"ב תהיה בין המובילות של 6G. 

עדכון 18.10.20: ארז רביב מ-Davar1 פרסם כאן מאמר מעניין תחת הכותרת: "העלות האנרגטית של המעבר ל-5G. המעבר לרשתות הדור החמישי יביא לעליה משמעותית בצריכת האנרגיה. כך המעבר ל-5G מביא לעליה בצריכת החשמל: הטכנולוגיה של רשתות ה-5G, הפעלת הרשת החדשה במקביל לרשתות הישנות והדרישה האנרגטית המוגברת של המכשירים הניידים."

עדכון 31.10.20: ארגון RINA (ר"ת: Rural Independent Network Alliance) הכולל 26 מפעילי תקשורת סלולרית עצמאיים ב-21 מדינות ברחבי ארה"ב, הודיע שחתם הסכם עם חברת אריקסון (פרטי ההסכם כאן וכאן), כדי להרחיב את שירותי דור רביעי - LTE ודור חמישי - 5G של חברות הסלולר החברות בארגון, לטכנולוגיית CBRS. בשלב ראשון, 21 מפעילות תקשורת סלולרית מארגון RINA תפעלנה שירותי CBRS ללקוחות באזורים שבהן הן פרוסות, בין היתר כדי לספק תחליף לשירותי DSL האיטיים שיש באיזורים הכפריים במדינות הללו, מחברות הבזק הקוויות. השיטה הזו כבר מופעלת בג'ורג'יה ובאלסקה וזה יתפשט במהירות, לאור ההסכם החדש עם אריקסון, לכל 21 המדינות שבהן יש נוכחות של המפעילות החברות בארגון RINA. 

עדכון 9.11.20: עידו יוסף מ-News1 פרסם כאן את הידיעה המעניינת הבאה:
"לראשונה בארץ: תאגיד כאן השתמש בטכנולוגיית 5G.
תאגיד השידור הישראלי בשיתוף חברת הוט מובייל וחברת LiveU קיים שידור טלוויזיה ראשון בישראל בטכנולוגיית הדור החמישי (5G).
▪  ▪  ▪*****************************************
השידור החי הראשון בטכנולוגיית הדור החמישי התקיים במוצאי שבת (7.11.20) בשעה 21:00 מירושלים למהדורת "חדשות השבת" של כאן חדשות. מדובר בניסוי טכנולוגי משותף לתאגיד השידור להוט מובייל ולחברת LiveU, שמטרתו לבחון שימוש מיטבי בקווי תקשורת וטכנולוגיות חדשות לשם שידור תמונות טלוויזיה יציבות ולשיפור איכות השידור וצמצום עלויות.
תאגיד השידור היה הראשון ששידר באיכות 4K וכעת הוא מכין את התשתיות לשימוש בטכנולוגיות הדור החמישי. טכנולוגיות אלו ישפרו את מהירות העברת התכנים לשידור וידאו חלק ובאיכות גבוהה ויאפשרו שידור מהיר מהשטח לאולפן בלי השהיית תמונה ובאיכות גבוהה וחלקה יותר. הן יאפשרו גם ניידות של המצלמות בזמן אמת לקבלת סיקור מדויק של האירועים המסוקרים בכל רגע נתון.
מטרת הניסוי לוודא כי אפשר לשדר שידור יציב ובאיכות גבוהה להפקות טלוויזיה מקצועיות הכוללות 50 תמוניות (פריימים) לשנייה באמצעות רשת דור 5. מדובר בחיסכון בתשתיות שידור יקרות כגון לווינים, ניידת שידור, מסוקים ומטוסים, ובאפשרות של הגעת צוות שידור למוקד אירוע וסיקורו בזמן קצר מאוד.
קורי קורקוס, סמנכ"ל הנדסה וטכנולוגיות בכאן: "התאגיד מחויב לתוכן הטוב ביותר באיכות הטובה ביותר. נמשיך לצעוד אל העתיד, לבחון יוזמות חדשניות ולהיות הראשונים להשתמש בהן".
אבי בן גיגי, מנהל חטיבת הנדסה בהוט מובייל: "אנחנו שמחים להיות הראשונים בישראל להעביר שידור בטכנולגית דור 5 יחד עם תאגיד השידור. מהפכת דור חמש תשנה את כל המשק ובין היתר גם את יכולות השידור, והוט מובייל גאה להיות ממובילי שינוי זה״."

עדכון 1.12.20: חברת הבזק הענקית הגרמנית DT (ר"ת: Deutsche Telekom), שיש לה נוכחות במדינות רבות באירופה, הודיעה שהיא מפתחת ומקדת פתרונות O-RAN ו- Cloud-Based Open ביחד עם שותפים טכנולוגיים רבים ובראשן חברת VMware ואינטל. ההתקנות הראשונות לצרכי ניסוי נעשים כבר בבון (גרמניה). ההודעה של DT לתקשורת - כאן

עדכון 22.1.21: על פי מחקר חדש של ABI-Research, תחום ה-FWA (חיבור רחב פס לבתים מהסלולר, תחום שלא מוכר בישראל בכלל, תודות לרגולציה העקומה של משרד התקשורת) הוא תחום בצמיחה מהירה בכל העולם, כמופיע בתצלום התחזית שהם פרסמו לתחום זה כדלהלן:
תחזית FWA

עדכון 11.5.21: פורסם כאן ב-YNET (כותרת בלבד): "דרך עמוס 17: חלל תקשורת תספק אינטרנט לעסקים בארץ.
בחלל תקשורת ובגילת טלקום אמרו כי השירות יאפשר הנגשת אינטרנט איכותי באזורי הכיסוי, כולל באזורים בעלי תשתית מוגבלת של סיבים וסלולר ובנוסף ישמש כגיבוי אמין ואיכותי, לצרכי שרידות ויתירות, במצבי עומס קיצוני וקריסה של הרשתות היבשתיות".

עדכון 20.7.21: ההתפשטות של O-RAN כטכנולוגיה דור 5 מבוססת תוכנה בלבד, מזעזע את עולם תשתיות הסלולר, כמפורט בסרטון כאן, סרטון שפורסם תחת הכותרת: 5G for industry 4.0; use cases and the significance of O-RAN. מומלץ לצפייה. 
 



 
 
Bookmark and Share