Telecom News - האם שר התקשורת בני גנץ יפתור את פלונטר "שמות המתחם" (דומיינים)?

האם שר התקשורת בני גנץ יפתור את פלונטר "שמות המתחם" (דומיינים)?

דף הבית >> פורומים וביטקוין >> Web 2.0/3.0 >> האם שר התקשורת בני גנץ יפתור את פלונטר "שמות המתחם" (דומיינים)?
עדיין לא ידוע כמה זמן בני גנץ יהיה שר התקשורת. אולם, בעיית הדומיינים ("שמות מתחם"), שנתקעה עמוק בבוץ אצל השר היוצא, יועז הנדל, חייבת לבוא על פתרונה וכמה שיותר מהר לטובת שוק האינטרנט בישראל. רפי הוידה, שפועל במרץ מזה שנים בתחום זה, פנה גם להוד בצר, מנכ"ל המשרד החדש של ראש הממשלה החלופי (בני גנץ, שהוא גם שר הביטחון ושר התקשורת), כדי לקדם את הנושא.
עדכון בסוף הכתבה.
מאת: אבי וייס, 19.12.20, 17:22רפי הוידה

תחום "שמות המתחם" (דומיינים") לא יורד מסדר היום, בגלל שישראל נמצאת בפיגור עצום מול העולם הנאור ובגלל שתחום הדומיין ".ישראל" נתקע בטיפול שגוי ביותר של צמרת משרד התקשורת הקודמת (מנכ"ל ושר), ובניגוד להנחיית היועמ"ש. 

הסאגה של הטיפול הכושל בתחום הזה עד כה, מפורטת ב-6 הכתבות האחרונות, שפרסמנו בתחום זה, כאן למטה בנספח א', למי שמתעניין בנושא ומעוניין להכיר את כל המסמכים וההחלטות הקיימות בעניין זה.

רפי הוידה, בתמונה משמאל, מבכירי צה"ל\חיל הקשר וגמלאי צה"ל, מבכירי משרד התקשורת לשעבר וגמלאי של המשרד, פנה לשר החדש מיד עם פרסום טקס הליכתו של השר המפוטר, יועז הנדל, מהמשרד, טקס, שכרגיל הגמלאים של המשרד לא הוזמנו אליו.




כך, רפי הוידה פנה מייד עם עזיבתו של יועז הנדל, לשר התקשורת החדש בני (בנימין) גנץ, בתמובני גנץ, מאתר משרד התקשורתנה משמאל, דרך דובר המשרד וגם ישירות ב-2 פניות בזו הלשון:
1. ב-17.12.20 נשלחה הפנייה הבאה של רפי הוידה לשר התקשורת הנכנס, בני גנץ ולידיעת צמרת המשרד ומנכ"ל איגוד האינטרנט הישראלי בזו הלשון:
"הנדון: בהמשך להודעה לתקשורת - פרידת משרד התקשורת משר התקשורת יועז הנדל.
שלום רב,
א. אחד הנושאים, שחה''כ יועז הנדל שר התקשורת היוצא לא קידם, הוא הסדרת שמות המתחם בישראל המהווים חלק בלתי נפרד מתחום תקשורת האינטרנט.
ב. עקב כך, מרשם שמות מתחם בסיומת ישראל בעברית - .ישראל – לא הופעל עד כה לאור סרבנותו לקבל אחריות על תחום שמות המתחם בישראל.
ג. אני מקווה כי חה''כ בני גנץ שר התקשורת הנוכחי יקדם את הסדרת שמות המתחם בישראל ויפעל למנות בהקדם את מנהל המרשם הלאומי של שמות המתחם בישראל."

תגובת לשכת השר בני גנץ הייתה מיידית:

"רפי הוידה שלום רב,
תודה רבה על פנייתך לראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בנימין גנץ.
פנייתך התקבלה בלשכה והועברה ללשכת משרד התקשורת.
בברכה,
לשכתו של ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון, בנימין גנץ".

2. היות והפנייה הועבר למשרד התקשורת, רפי הוידה פנה שוב למשרד התקשורת, באותו יום, ב-17.12.20 בזו הלשון:
"הנדון: הסדרת שמות המתחם בישראל ומינוי מנהל המרשם הלאומי.
ערן בר עוז – דובר משרד התקשורת
ערן שלום רב,
א. מצ''ב הודעת ראש הממשלה החליפי שר הביטחון ושר התקשורת.
ב. אנא עדכן כיצד בכוונת משרד התקשורת להסדיר את שמות המתחם בישראל ולרבות ההליך למינוי מנהל המרשם הלאומי.
בברכה,

רפי הוידה"

תגובה מסודרת טרם נתקבלה מצמרת משרד התקשורת. ככל שתתקבל, נעדכן בהתאם. 

רפי הוידה"חשוב להדגיש שוב ושוב, שמערכת האינטרנט בעולם כמו גם במדינת ישראל, כוללת 3 מרכיבים: 
1) ספקי תשתית פיזית או אלחוטית ולרבות סיבים, תחום בתחרות,
2) ספקי גישה ותוכן, תחום בתחרות
ו-3) רק בישראל - ספק יחיד של שמות מתחם בסיומת ישראל ללא הסדרה (מונופול בלתי מוכרז וללא כל בסיס חוקי, ששמו איגוד האינטרנט הישראלי).

הפליא אותי מאד, מדוע שר התקשורת היוצא, יועז הנדל, לא היה מוכן לקבל אחריות על תחום שמות המתחם. לא שמעתי כל הסבר ממנו או ממישהו אחר ממשרד התקשורת, בעניין זה. 

ראוי, שכולנו נתגייס ונפעל בדחיפות לקבלת החלטת ממשלה, שתאפשר לשר אחר, ואני מתכוון לשר בני גנץ, שאולי כן יהיה מוכן לקבל אחריות לנושא, ובמקביל ראוי, שתוכן הצעת חוק להסדרת שמות המתחם בישראל (או דרך תיקון חוק התקשורת, או דרך חקיקת חוק יעודי). הצעות חוק מוכנות, שעברו בדיקה משפטית מעמיקה ע"י יועצים משפטיים של כמה חברי כנסת, קיימות כבר על השולחן של הכנסת. 

להערכתי, תוך כשנתיים נוכל לסגור את הפער ונוכל להגיע למספר הדומיינים של שווייץ (2.5 מיליון שמות מתחם) בגישה הזו, שכולה מוכוונת לציבור, וזה יקדם את הכלכלה ויאפשר פיתוח מסחר אלקטורני, הקמת פורטלים ע"י בני נוער, תלמידים סטודנטים ועוד שימושים המתאימים לעבודה מרחוק ולמידה מרחוק. 

בכל העולם, כולל בכל מדינות ה-EU, תחום הדומיינים מנוהל ע"י גוף ציבורי בפיקוח ממשלתי, או ברישיון ממשלתי, ולא ע"י עמותה פרטית, שמתיימרת להיות עמותה ציבורית - מה שהיא לא, עמותה עם פחות מ-200 חברים רשומים ומשלמים דמי חבר לעמותה, שעושה 'מה שבראש שלה' וגובה מחירים מופקעים על הדומיינים, ובנוסף לכך מחפה על אלפי בעלי דומיינים 'המקורבים לצלחת' שלא משלמים מזה שנים רבות, אפילו לא אגורה, ולכן אלו שכן משלמים, צריכים לסבסד אותם מכיסם, וזה גם תורם למחיר הגבוה של דומיינים בישראל. 

בארגון סנטר האירופאי יש 54 מרשמים לאומיים, שמוסדרים ע"י חוק המדינה, או ברישיון חוקי של הרגולטור המדינתי לתקשורת. המגמה היא לעבור לחוק מדינה, כמו שכעת נעשה בשווייץ (ברוב המדינות ב-EU יש מזה שנים חוק מדינה לתחום זה), ונשארנו אולי המדינה היחדיה בעולם שהנושא הזה לא מוסדר כחוק.

הוזלת הדומיינים והפיכתם להמוניים ונגישים לכל אחד, יכולות לקדם את הכלכלה ובמיוחד את המסחר האלקטרוני והפעילות של עסקים קטנים ושל עצמאים. זה מקדם את הלמידה וההתנסות של התלמידים כבר בגילאים צעירים בבניית אתרים ובטכנולוגיות האינטרנט, מגביר שקיפות, ובנוסף זה מאפשר יצירת מיתוגים לגופים ציבוריים, עירוניים וממשלתיים (למשל, לפי שם עיר, לפי שם אזור גיאוגרפי וכיו"ב), כמקובל בכל העולם, תחום, שלא החל בישראל בכלל, בגלל הניוון של התחום הזה בישראל במשך שנים. 

חשוב לציין, שרשות המיסים פעלה בעבר למיסוי פעילות איגוד האינטרנט, בתחום הפעילות העסקית של העמותה, "מרשם" ו"מחלף", וטרם פורסמה החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים בנושא זה, מה שיכול להשפיע במידה מרובה על פעילות העמותה ותהיה לו השפעה ממשית על האיתנות הפיננסית של העמותה. 

אם לא די בכך, הטיפול בנושא שם המתחם בעברית .ישראל נתקע, בגלל היעדר בסיס חוקי לנושא. אני סבור, שיש לקדם את הנושא בדחיפות, בגלל הצרכים ההולכים וגוברים של שימוש באינטרנט בישראל, גם ובעיקר לצרכי עבודה ולמידה מרחוק, מה שמסייע בקידום הכלכלה בישראל, המקווה להיחלץ בקרוב ממגפת הקורונה"

האם השר החדש בעולם התקשורת בני גנץ יחליט לטפל אישית בנושא הדומיינים? לא בטוח שזה מה שיקרה. נעקוב מקרוב אחרי ההתפתחויות בתחום זה. 

בכל מקרה, היות ועינכם רואות, כמפורט בנספח א' כאן למטה, שלא ניתן לסמוך על משרד התקשורת בשום תחום, בוודאי שלא בתחום הדומיינים, שלחתי פנייה לרוה"מ בנושא זה, ואני ממתין תגובתו. הפנייה לרוה"מ נמצאת במלואה כאן

נספח א':
החשיפות והכתבות האחרונות (משלושת החודשים האחרונים) בתחום הדומיינים:
אינטרנט
עדכון 19.12.20, 19:45: בעקבות פרסום הכתבה כאן, רפי הוידה שלח פניה דחופה להוד בצר – מנכ''ל משרד ראש הממשלה החליפי. פנייתו המלאה של רפי הוידה נמצאת כאן, למתעניינים. 

עדכון 17.1.22: הפתעה שנדחפה ע"י רפי הוידה: הצעת החוק "מרשם שמות מתחם בישראל", מתשפ''ב-2022, שהונחה אתמול, 17.1.22, בחתימת כל חברי הכנסת של ליברמן (שר האוצר): יוסף שייןיבגני סובהיוליה מלינובסקיאלכס קושנירלימור מגן תלםאלינה ברדץ' יאלובשרון רופא אופיר. 

ההצעה שהונחה על שולחן הכנסת - פ/3026/24 כאן.

ההצעה המלאה כאן

הצעת החוק דומה בעיקרה לזו שהונחה ע''י חה''כ נחמן שי בכנסת העשרים, על ידי חה''כ נחמן שי בדחיפת רפי הוידה, מה שטורפד אז בכנסת ע"י איגוד האיטנרטנט ומשרד התקשורת.



 
 
Bookmark and Share