Telecom News - מש' החדשנות, המדע והטכנולוגיה הקים קרן הון לאקדמיה ולמחקר לעידוד יזמות

מש' החדשנות, המדע והטכנולוגיה הקים קרן הון לאקדמיה ולמחקר לעידוד יזמות

דף הבית >> סטארטאפים - גיוס השקעות >> מש' החדשנות, המדע והטכנולוגיה הקים קרן הון לאקדמיה ולמחקר לעידוד יזמות
משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה הקים קרן הון לאקדמיה ולמחקר לעידוד יזמות
מאת: מערכת Telecom News, 14.12.21, 21:20STARTUP FREE

הקרן תאיץ את העברת הידע הכלוא במחקר ובאקדמיה למשק בהיקף כולל של 30 מיליון ₪. התכנית תסייע גם להתמודד עם הירידה הדרמטית בכמות הסטארטאפים המוקמים בישראל בשנים האחרונות. מי המוסדות שזכו?
     
מאיצי מדע
בפעם הראשונה משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה מעניק תמיכה לקידום מיזמים ועידוד יזמות בקרב חוקרים, שכוללת חניכה מעשית ועיונית בהיקף של כ-30 מיליון ש"ח. כחלק מהצורך בקידום העברת הידע היישומי מהאקדמיה לתעשייה, המשרד פרסם קול קורא לפיתוח תכנית "מאיצי מדע "לקידום מיזמים ועידוד יזמות בקרב חוקרים באקדמיה ובמכוני המחקר.
 
בשנים האחרונות מוסדות המחקר ובראשן האוניברסיטאות רושמות מדי שנה מאות בקשות פטנט מקדמיות (Provisional) ומחזיקות אלפי פטנטים ובקשות פטנט (PCT) בעלות של עשרות מיליוני ש"ח בשנה, אך למעלה מ-90% מבקשות אלו נזנחות או לא ממצות את ערכן הכלכלי כיון שלא נמצא גורם שיממן, יכווין וילווה את הפעולות הנדרשות לקידום הטכנולוגיות לכדי בשלות להקמת חברה או פיתוח תעשייתי.

דו"ח "העברת ידע וטכנולוגיה אקדמיה-תעשייה", שפורסם ב-2019 ע"י מוסד שמואל נאמן עבור המועצה הלאומית למחקר ופיתוח אף קבע, שיש צורך לפתח מנגנונים ותמריצים לקידום העברת ידע מהאקדמיה לתעשייה, שאינו מומש.
 
תכנית "מאיצי מדע" הוקמה כדי לגשר על הפער הזה שנוצר ולממן מיזמים של חוקרים וחברי סגל במוסדות המחקר, שנמצאים בשלבים ראשוניים, מוקדמים ודורשים מימון וליווי יזמי ועסקי כדי שיוכלו להבשיל לתוכניות המשך ברשות החדשנות או בקרנות הון סיכון ולהאיץ את הטכנולוגיות למשק.

התכנית מעניקה תמיכה לאקדמיה ומוסדות מחקר, שמעודדים תרבות יזמית בקמפוסים ומחקר יישומי, מאפשרים העברה יעילה של טכנולוגיות נבחרות ממכוני המחקר לתעשייה ומגדילים את היקף מסחור הטכנולוגיה, שפותחה במוסדות. בנוסף, התכנית מספקת הכוונה והתאמה של DEEP TECH, ויכולות מדעיות מעמיקות במהירות ובהתאמה לצרכי השוק המסחרי.
 
התכנית תסייע גם להתמודד עם הירידה הדרמטית בכמות הסטארטאפים המוקמים בישראל בשנים האחרונות, ולהביא לצמיחה בכמות החברות המוקמות על בסיס ידע אקדמי מעמיק, באמצעות הבשלת הידע האקדמי לכדי פיתוח מוצרים ברמה הלאומית והבין לאומית.

על הפי הדו"ח הרשות לחדשנות מ-2020-2021 עולה, שבתוך 5 שנים צנח מספר הסטארטאפים החדשים הקמים בישראל - מכ-1,400 סטארטאפים חדשים, שהוקמו ב-2014 לכמות הנאמדת ב-850 ב-2019 ועומדת על כ-520 בלבד ב-2020.

התוכנית נעשתה בשיתוף ות"ת ואג"ת באוצר ולאחר התייעצות עם עשרות אנשי הון סיכון, תעשיה, אקדמיה, יזמים והרשות החדשנות. היקף הפרויקט עומד על כ-30 מיליון ש'ח מתקציב המשרד וכל תכנית פרטנית תמומן בשיטת המצ'ינג (70/30) - משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה יממן לכל מוסד 70% מעלות התוכנית והמוסד יממן לכל הפחות 30% מעלות התוכנית.

התוכניות הזוכות הן:

אוניברסיטת בן-גוריון בנגב בשיתוף המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה - אונ' בן גוריון וביה"ח סורוקה שיתפו פעולה והשיקו את תוכנית "המעבדה": תוכנית חדשנית המותאמת לאיתור והבשלת מיזמים מהאקדמיה הנמצאים בשלבי פיתוח מוקדמים 3-TRL2 - והנסמכת על צוות מיומן, שיגויס במיוחד למשימה. צוות התוכנית ייתמך ויתממשק באופן מלא עם מאיץ הסטארטאפים הקיים של מרכז יזמות 360 באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ("אואזיס"), שהופך בהצלחה מחקרים בשלבים יותר מתקדמים למיזמים בוגרים וברי-השקעה. המעבדה תערב שיתוף פעולה עם בית החולים האוניברסיטאי סורוקה כדי להרחיב את אפשרויות החיבור בין חוקרי האוניברסיטה לקלינאים, ומכאן גם את מספר הפרויקטים היישומיים, שיהוו פוטנציאל להקמת חברות.
היקף התוכנית 10.8 מלש"ח
השתתפות המשרד בתוכנית ל 4 שנים: 5.4 מלש"ח
מנהלת התוכנית: דנה גביש ,מנהלת מרכז יזמות 360 , אוניברסיטת בן גוריון בנגב
 
הטכניון - מכון טכנולוגי לישראל - התכנית של הטכניון תפעל במרכז היזמות והחדשנות t-hub בשילוב עם זרוע המסחור T3. ייחודה של התוכנית הוא בשילוב לווי אישי ומקצועי של צוות מומחים מנוסה. מעבר למימון המחקר, התכנית תספק למשתתפים ליווי אקטיבי (hands-on), שיאפשר להם לצמוח ולהתפתח ויקנה להם ידע וכלים מעשים לצד מערכת קשרים רבת ערך להמשך הדרך. התוכנית תתמקד בעולמות תוכן המהווים מנועי צמיחה תעשייתיים המצויים בליבת המומחיות בטכניון - בריאות האדם, קיימות אנרגיה ותעשיה דיגיטלית.
היקף התוכנית: 6 מלש"ח
השתתפות המשרד בתוכנית ל 4 שנים : 3 מלש"ח
מנהל התוכנית: פרופ' עזרי טרזי, ראש המרכז היזמות והחדשנות בטכניון וראש התכנית לתארים מתקדמים בעיצוב תעשייתי
 
אוניברסיטת אריאל בשומרון בשיתוף מכון טכנולוגי חולון - HIT ובית חולים קפלן - שת"פ להפעלת תכנית מאיצי מדע - "בוסטר", שמטרתה להגדיל היקף המיזמים הנובעים מתוך מחקרים וטכנולוגיות של המוסדות בתכנית, לבנות הכשרה והכוונה יזמית ועסקית לחוקרים וקלינאים, ולעודד פעילות יזמית משותפת בקרב קבוצת המחקר במוסדות. התוכנית תיצור מנגנון יעיל וחדשני, שיפתור את הפערים שיש לכל מוסד במאגד בהבאת מחקרים לידי מסחור. התוכנית תמקד ב-3 תחומים עיקריים מולטי-דיסציפלינריים: Bio-Convergence, Sustainability, Engineering and Information Technologies
היקף התוכנית: 8.4 מלש"ח
השתתפות המשרד בתוכנית ל 4 שנים: 4.2  מלש"ח
מנהל התוכנית: איל גולדזנד, ראש המרכז ליזמות וחדשנות אוניברסיטת אריאל
 
אוניברסיטת בר אילן בשיתוף המרכז הרפואי שיבא ומכללת בצלאל - במרחק 949 מטר בלבד, פועלים בנפרד מרכזי החדשנות והיזמות של המרכז הרפואי שיבא ושל אוני' בר-אילן, מכאן נולדה תוכנית מאיצי מדע - 949* כדי  להעמיק את הקשר בין הממד הקליני, המחקר הבינתחומי והחשיבה העיצובית להקמת מיזמי בריאות פורצי דרך מתוך המוסדות. תוכנית 949* תקדם הקמת סטארטאפים ע"י חברי סגל המוסדות ושותפיהם מחוץ, שיפתחו יחדיו פתרונות לבעיות מורכבות עימן מתמודד מגזר הבריאות הגלובלי. התוכנית תחבר, תחנוך ותלווה את המייסדים בתהליכי רעיונאות, תיקוף מתאם מוצר-שוק וגיוס הון למיזמים המשלבים עומק קליני, רוחב מדעי וחשיבה עיצובית.
היקף התוכנית: 10 מלש"ח
השתתפות המשרד: 5 מלש"ח
מנהל התוכנית: אריאל סלע, מנכ"ל אנבוקס ונצ'רס בע"מ (מרכז החדשנות והיזמות של אונ' בר-אילן)
 
מרכז רפואי ע"ש ברוך פדה, פוריה -  התוכנית מהווה הזדמנות לביה"ח, ששם לו מטרה לקידום מו"פ יישומי באמצעות רתימת הרופאים והסגל לטובת פיתוח מוצרים לרווחת החולים. התוכנית צפויה להשפיע על פיתוח המו"פ בפריפריה ולהביא להבשלת מיזמים והקמת סטארטאפים נוספים באזור.
היקף התוכנית: כ-3 מלש"ח.
השתתפות המשרד בתוכנית ל 4 שנים: 2 מלש"ח
מנהלת התוכנית: קלאודיה בן יעקב, מנהלת תחום החדשנות
 
אפקה המכללה האקדמית להנדסה בשיתוף המרכז הרפואי מאיר - התוכנית מבטאת חזון של פיתוח טכנולוגיה רפואית תוך שימת דגש על פתרונות להגברת השוויון במענה שירותי הרפואה בעבור הפריפריה החברתית והגיאוגרפית וזאת באמצעות טכנולוגיה מתקדמת המאפשרת טיפול וניטור ביתי ואזורי תוך שמירה על סטנדרטים רפואיים גבוהים. התוכנית תאתר את הצרכים הרפואיים והחברתיים של הפריפריה החברתית באזור השרון, תיצור פתרונות טכנולוגים מתקדמים בדגש על רפואה מרחוק ופיתוח טכנולוגיות, אמצעים ומכשור רפואי המתאים ליישום, גם בבית החולים וגם במרפאות, ותדע לקדם את המיזמים עד שילובים באקוסיסטם הישראלי.
היקף התוכנית: 6 מלש"ח
השתתפות המשרד בתוכנית ל 4 שנים: 4.2 מלש"ח
מנהל התוכנית:  אלון ברנע, סגן נשיא לפיתוח
 
האוניברסיטה העברית בירושלים - תוכנית יזמות, שתופעל ע"י חברת יישום החברה לפיתוח המחקר של האוניברסיטה העברית בירושלים בע"מ, במסגרתה יופצו לחוקרי האוניברסיטה קולות קוראים בהם יינתן דגש על שילוב בינתחומי. החוקרים יגישו הצעות הבאות לענות על צרכים ואתגרים בתחומים ממוקדים, שיוגדרו, בין השאר, ע"י חברות בתעשיות רלוונטיות ו/או יועצים מומחים כל אחד בתחומו מהתעשייה יחד עם גורמי מקצוע בחברת יישום. התוכנית תיתן דגש למינוף המחקר של חוקרים צעירים במוסד ע"י עידוד לפעילות יזמית לטובת בניית תשתית עתידית של דור החוקרים היזמים תוך דגש על שיתופי פעולה בין דיסציפלינות שונות בתוך המוסד עצמו או בין 2 מוסדות אקדמיים.
היקף התוכנית: כ-6.5 מלש"ח
השתתפות המשרד בתוכנית ל 4 שנים: 4 מלש"ח
מנהל התוכנית: ד"ר איציק גולדווסר, מנכ"ל יישום
 
עזריאלי מכללה אקדמית להנדסה ירושלים בשיתוף המרכז הרפואי שערי צדק ובית החולים סנט ג'וזף - הקמת תכנית אקסלרציה לקידום העברת הידע היישומי מהאקדמיה לתעשייה. תכנית ההאצה המוצעת תאפשר מינוף של טכנולוגיות ראויות והבאתן לתעשייה בתחומי רפואה, מדע והנדסה. מטרת תכנית "רמה מאיצי מדע" לאתר קבוצות מחקר מובילות ב-2 הארגונים, והפיכת רעיונות לחברות צעירות באמצעות תמיכה, מעטפת של שירותים, והכוונה מקצועית רחבה. התכנית תכלול 2 רכיבים: האחד, עידוד סקרנות ויזמות בקרב הצוותים ואנשי הסגל מ-2 המוסדות - חשיפה לתעשייה והיכרות עם עולם פיתוח הטכנולוגיות, והשני מסלול מובנה למיזמים, שיבחרו ע"י ועדה ממיינת על פי דירוג של צוות שופטים.
היקף התוכנית: 6 מלש"ח
השתתפות המשרד בתוכנית ל 4 שנים: 4.2 מלש"ח
מנהל התוכנית: ד"ר רננה אופן, מנכ"לית מדענית , מחלקת מחקר ופיתוח בביה"ח שערי צדק



 
 
Bookmark and Share