Telecom News - נשים בהייטק הישראלי 2022 - תמונת מצב עגומה

נשים בהייטק הישראלי 2022 - תמונת מצב עגומה

דף הבית >> דעות ומחקרים >> מחקרים, מצגות מסמכים >> Israel ICT >> נשים בהייטק הישראלי 2022 - תמונת מצב עגומה
נשים בהייטק הישראלי 2022 - תמונת מצב עגומה
מאת: מערכת Telecom News, 8.3.22, 00:02דוח נשים בהייטק

דו"ח רשות החדשנות מפרט מגוון תחומים ומדדים, שבהם ניתן לשקף את מצב הנשים לאורך כל מהלך חייהן, ולאורך כל שרשרת הערך (החל מביה"ס התיכון דרך מהלך השירות הצבאי והאקדמיה וכלה בתעשייה וביזמות) המובילה לתפקידים טכנולוגיים בתעשיית החדשנות. סטארטאפים בהובלת נשים משכו 4% מההשקעות וסטראטאפים בהובלת גברים - 96%. כל הממצאים.

תמצית: על פי ממצאי דו"ח נשים בהייטק 2022, נשים מהוות:
  • 49.4% מכלל התלמידים ל-5 יחידות מתמטיקה ו-35% מהניגשים לבגרות במדעי המחשב,
  • 23% מהמשרתים בתפקידי פיתוח וסייבר בשירות חובה בצה״ל,
  • 30.7% סטודנטיות לתאר ראשון במקצועות ההייטק המורחבים,
  • 33.4% מהעובדים בתעשיית הייטק,
  • 28% מהעובדים בתפקידי ליבה טכנולוגיים,
  • 16.5% מהשותפים בקרנות ההון סיכון הגדולות והפעילות בישראל,
  • ב-57% מקרנות ההון סיכון הגדולות והפעילות בישראל בשנים האחרונות אין אף אישה שמונתה לשותפה,
  • 9.4% מכלל המנכ״לים, שהקימו סטארטאפים בשנים 2010-2021,
  • 22.6% מחברות ההנהלה (במדגם חברות טכנולוגיה ישראליות ציבוריות),
  • סבבי הגיוס של סטרטאפים, שבראשן עומדות נשים, נמוך משמעותית מגברים.
דו"ח רשות החדשנות, שנעשה בסיוע של יוזמת "אישה בהייטק", מפרט באופן מעמיק ביותר מגוון תחומים ומדדים, שבהם ניתן לשקף את מצב הנשים לאורך כל מהלך חייהן:

תיכון: 35% בלבד מהניגשים לבגרות 5 יחידות במדעי המחשב הן תלמידות
כמעט מחצית (49.4%) מהניגשים לבגרות ברמת 5 יחידות מתמטיקה ב-2020 היו נשים - כ-9,000 תלמידות. הפער בין שיעור הניגשים והניגשות הצטמצם ממצב בו 6,100 מהניגשים לבגרות ב-2016 היו נשים - 47.6% מכלל הנבחנים. אבל כאשר בוחנים את שיעור התלמידות הניגשות לבגרות ברמת 5 יחידות מדעי המחשב ישנו פער משמעותי לעומת שיעור התלמידים הבוחרים במקצוע זה: 35.5% מהנבחנים בלבד הם נשים - כ-3,500 תלמידות. השיעור עלה מ-31.7% ב-2016. לשם השוואה, 14.8% מהתלמידים במערכת החינוך היהודית ב-2020 ניגשו לבגרות ברמת 5 יחידות מדעי המחשב, לעומת 6.1% בלבד מהתלמידות.

שירות צבאי: 13% בלבד מהמשרתות בתפקידי סייבר
שירות צבאי ביחידה טכנולוגית מהווה מקפצת כניסה מבוקשת לתעשיית ההייטק. השירות מעניק למשרתים בו הכשרה מקצועית, ניסיון ורשת קשרים עם בוגרים נוספים של היחידות. לא ניתן להמעיט בחשיבות השירות ביחידות טכנולוגיות, שכן לפי סקר, שבוצע לאחרונה במכון אהרון באוניברסיטת רייכמן, 47% מהעובדים בתפקידי פיתוח בחברות הצמיחה הם בעלי רקע טכנולוגי בשירות הצבאי. 

ואולם, מנתונים, שפורסמו בעיתונות, שיעור הנשים המשרתות בתפקידים טכנולוגיים כמעט ואינו משתנה ונותר נמוך. 31% מהמשרתים בתפקידי מחשוב ותוכנה ב-2019 היו נשים. אולם, שיעור הנשים בשיעור חובה בתפקידים בליבה הטכנולוגי - תפקידי פיתוח וסייבר - היה 23% בלבד מהמשרתים בתפקידים אלה. כך, שלמעשה, שיעור המשרתות בתפקידי הליבה הטכנולוגית בצה״ל נמוך משיעורן בתעשיית ההייטק. בתפקידי סייבר שיעור המשרתות היה 13% ב-2019, כך לפי נתוני צה״ל.

גם בקרב המשרתים במסלולי העתודה האקדמית המצב עגום: רק 15% מקרב הלומדים במגמות ההנדסה והמדעים המדויקים, שמהווים כ-75% מכלל העתודאים בצה"ל, הן נשים.
 
אקדמיה: כמות הסטודנטיות למקצועות ההייטק גדלה ב-64% בעשור - אבל הן מהוות עדין פחות  משליש מכלל הסטודנטים
האוניברסיטאות והמכללות האקדמיות הן תחנות חשובות בדרכן של הנשים להייטק. המגמה המעודדת בעשור האחרון היא, שכמות הסטודנטיות למקצועות ההייטק המורחבים לתואר ראשון באוניברסיטאות ובמכללות האקדמיות עלתה ב-64% תוך כעשור - מ-8,686 סטודנטיות בשנה"ל 2010/2011 ל-14,211 בשנה"ל 2019/2020. כך, לפי נתוני הלמ״ס.

בוגרי התואר הראשון הם העתודה המשמעותית (מבחינת כמות) להשתלבות בתעשייה עם תום לימודיהם הגבוהים. קצב הגידול של הסטודנטים הגברים למקצועות ההייטק המורחבים איטי יותר - ומספר הסטודנטים הגברים עלה ב-20.1% באותה תקופה. למרות המגמה המעודדת, סטודנטיות היו ב-2019/2020 רק 30.7% מכלל הסטודנטים לתואר ראשון במקצועות ההייטק המורחבים. מספר הסטודנטים הגברים באותה שנה"ל היה 32,198.

תעשיית ההייטק: שליש מהעובדים הן עובדות - רק 22.6% מהמנהלים הבכירים הן מנהלות
מתוך 361.5 אלף מועסקים בהייטק ב-2021 מספר הנשים הוא 120.7 אלף בעוד כמות הגברים היא 240.8 אלף לפי נתוני הלמ״ס. שיעור הנשים המועסקות בהייטק כמעט ולא משתנה ונשאר יציב על כשליש מהשכירים בהייטק מזה 3 עשורים לפחות. ב-2021 שיעור הנשים בתעשייה, שכולל בתוכו תפקידי ליבה טכנולוגית ותפקידים אחרים (כמו תפקידי שיווק, מכירות, משאבי אנוש וכו׳), היה 33.4%. שיעור זה משקף ירידה של 0.6% בחלקן של הנשים בתעשייה בהשוואה ל-2020.

22% מחברות ההנהלה בחברות ההייטק הן נשים
אחד המדדים המשמעותיים ביותר למדידת השוויון המגדרי בענף הוא שיעור הנשים הממלאות תפקידי ניהול בכירים. ב-23% מהחברות יש רק אישה אחת בלבד בתפקיד הנהלה. ב-79% מהחברות יש 3 נשים בהנהלה לכל היותר. ס"ה, מבין 575 מנהלים בכירים בחברות הטכנולוגיה, שנבדקו, 130 בלבד הן נשים - 22.6% מחברי ההנהלות הבכירות.

הבדיקה מעלה, ש-28.5% מהמנהלות במדגם עוסקות בתפקידי ניהול משאבי אנוש. המשמעות היא, שמעבר לכך, שנשים נמצאות בתת ייצוג בהייטק ובפרט בתפקידי ניהול בכירים - גם כשהן ממלאות תפקידים בכירים הם בתחומים, שעל פי רוב הם פחות מתגמלים.

התחומים הבאים, שנפוצים במדגם עבור נשים בהנהלות, הם ייעוץ משפטי (16.2% מחברות ההנהלות) וכספים (11.5%). תחומים נוספים, שהם נפוצים יחסית בקרב חברות ההנהלות, הם שיווק, פיתוח עסקי ותפעול (אופרציה). 6.9% מחברות ההנהלות ממלאות תפקידי ניהול מוצר (פרודקט), שנמצאים תחת תחום הפיתוח הטכנולוגי, אך מקרב החברות, שנבדקו, לא נדגמה אף חברת הנהלה, שתפקידה מוגדר כסמנכ״לית טכנולוגיות או מו״פ. 6.2% מהנשים, שהן חברות הנהלה, הן מנכ״ליות החברות או נשיאות שלהן.

נשים עומדות בראש פחות מ-10% מהסטארטאפים, שהוקמו בעשור האחרון
על פי עיבוד רשות החדשנות לנתונים, שנלקחו ממאגר IVC עולה, ששיעור הנשים, שהקימו סטארטאפים וניהלו אותם הוא 9.4%, שמייצגים 819 מנכ״ליות, שהקימו סטארטאפים. כאשר בוחנים סטארטאפים, שהוקמו בתקופה הזו והם עדיין פעילים (כלומר לא נסגרו) ומגדר המנכ״ל/ית שלהם ידוע, שיעור המנכ״ליות עולה ל-10% - 626 מנכ״ליות בלבד מתוך 6,269 סטארטאפים, שהוקמו בתקופה.
נשים בהייטק

סטארטאפים בהובלת נשים משכו 4% מההשקעות וסטראטאפים בהובלת גברים - 96%
ביטוי נוסף לפער הגיוס בין נשים לגברים בא לידי ביטוי בגודל הממוצע והחציוני של סבב גיוס של סטארטאפ בהובלת נשים לעומת גברים. גודל סבב גיוס ההון הממוצע של סטארטאפים בהובלת נשים ב-2021-2018 היה 8.7 מיליון דולרים, בהשוואה לסבב ממוצע בגודל 17.6 מיליון דולרים בקרב מנכ״לים גברים.
נשים בהייטק

הגודל החציוני של סבבי הגיוס צונח משמעותית: הגודל החציוני הממוצע ב-2021-2018  לסבב גיוס של סטארטאפ, שבראשו עומדת מנכ״לית, היה 1.17 מיליון דולרים, בהשוואה לגודל חציוני ממוצע של 3 מיליון דולרים בקרב המנכ״לים הגברים - פער של יותר מפי 2.5.

פחות נשים פונות לקבל השקעות מרשות החדשנות  אולם שיעור התמיכה בנשים וגברים דומה
שיעור היזמיות, שניגשות לקבלת מענק למו״פ מרשות החדשנות המיועד לעידוד חדשנות ופיתוח טכנולוגיות חדשות בחברות החל משלב הסיד, הוא 10% מכלל המענקים, ואילו במענק למימון הטמעת טכנולוגיות (מסלול הפיילוטים) שיעור ההגשות של נשים הוא 11% מההגשות.

אולם, שיעור הבקשות של נשים וגברים המקבלים אישורים וזוכים לתמיכת הרשות הוא דומה. כלומר, לא ניתן להצביע על פער בטיב הבקשות על פי הפרמטרים אותם בוחנת רשות החדשנות בבקשות לתמיכה. במענקים לסטארטאפים בשלבי המחקר והפיתוח 44.5% מהבקשות של יזמיות אושרו לעומת 49.3% מהיזמים, ובמענקים להטמעת טכנולוגיות (פיילוטים) אושרו 19% מהבקשות של יזמיות מול 21% מהבקשות של יזמים.

נשים יזמיות - המצב בישראל רע במיוחד בהשוואה לארה"ב
מול ישראל, בה שיעור הנשים היזמיות עומד על 9.4%, באקוסיסטמים היזמיים הבולטים בארה"ב - שיעור הנשים היזמיות גבוה יותר מאשר בישראל: בעמק הסיליקון השיעור הוא 12.9%, בבוסטון שיעור דומה של 12.8% ובניו יורק שיעור גבוה יותר של 16.8% מכלל היזמים - כך לפי נתוני חברת Startup Genome, שהופקו עבור רשות החדשנות.

בסצנת הסטארטאפים, שצומחת באירופה, נשים מהוות 10.8% מכלל היזמים של סטארטאפים, אלה שיעורי הנשים היזמות בערים, שנחשבות למובילות בתחום היזמות באירופה: בלונדון שיעור היזמיות הוא 13%, בפריז 9%, בברלין 10.2% ובשטוקהולם 12.9%.

משקיעות בהון סיכון: 16% בלבד מהשותפים בקרנות הן נשים – ב-57% מהקרנות אין אף אישה, שמונתה לשותפה
תעשיית ההון סיכון הישראלית נשלטת באופן מובהק ע"י גברים משקיעים, שמחזיקים בה את רוב תפקידי השותפים - מי שמקבלים את ההחלטות בנוגע להשקעות חדשות. על פי בדיקת רשות החדשנות לרגל פרסום הדו״ח נמצא ,שב-56.9% מקרנות ההון סיכון הגדולות והפעילות בישראל בשנים האחרונות אין אף אישה, שמונתה לשותפה. ב-31% מהקרנות יש שותפה אחת בלבד.

לפי הבדיקה, 16.5% בלבד מהשותפים בקרנות הפעילות בישראל הן נשים - 38 נשים מתוך 230 שותפים ב-58 קרנות שנבדקו. חשוב לציין, שמדובר בשותפות המכהנות בכלל סוגי השותפויות בקרן, ולא רק שותפות משקיעות (כלומר המספר כולל שותפות האחראיות על ניהול משאבי אנוש, ייעוץ משפטי וכו׳).
 
סיכום והמלצות: כיווני פעולה לשיפור מצב הנשים בהייטק הישראלי
  • השקת תוכניות לעידוד נערות לבחור בלימודי מתמטיקה, טכנולוגיה ומדעים בגילאי התיכון,
  • פעילות פרואקטיבית להגדלת כמות המשרתות בתפקידי הליבה הטכנולוגיים, לרבות פיתוח וסייבר, בצה״ל,
  • הצבת יעדים להגדלת כמות הסטודנטיות למקצועות הרלבנטיים להשתלבות בתעשיית ההייטק,
  • מיקוד תשומת הלב הממשלתית בהעסקת נשים בתוכניות הכשרה להייטק,
  • הגדלת כמות הנשים בסגל הבכיר במחלקות הרלבנטיות למקצועות ההייטק,
  • הפעלת תוכניות לצמצום להטיות לא מודעות בתחום המגדר במגוון הגופים המעורבים בתחום ובהכשרות הייעודיות אליו,
  • דאגה לרגולציה תומכת בשוק העבודה, שתקל על השתלבות נשים, ובפרט אימהות, בתעשייה,
  • מתן דגש בתעשיית ההייטק על קידום נשים לעמדות ניהול - החל מתפקידי הניהול הראשונים,
  • הרחבת מאמצי רשות החדשנות לעידוד פניית נשים למסלולי ההשקעות בסטארטאפים,
  • פעילות פרואקטיבית בתעשייה למינוי נשים לתפקידי שותפות בקרנות הון סיכון.
נשים בהייטק


דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: " תעשיית ההייטק הישראלית היא חוד החנית של החדשנות הישראלית ושוברת בהישגיה שיאים מדי שנה. עם זאת, בכל הקשור לשוויון המגדרי - ההייטק הישראלי עדיין מאחור. כדי להביא לשינוי ולצמצם את הפער המגדרי יש להאיץ את התהליכים ולפעול בכל אחד מהשלבים במאמץ משותף של תעשיית ההייטק וגופי הממשלה הרלוונטיים. האחריות היא על כלל הגורמים המעורבים באקוסיסטם. השתתפות גבוהה יותר של נשים בהייטק היא מפתח לטיפול בבעיית המחסור בהון אנושי לתעשייה זו".

הדו"ח המלא - כאן.
נשים בהייטק
 
 



 
 
Bookmark and Share