Telecom News - המירוץ ל-LTE - ההפתעות עדיין לפנינו. מה קורה עם פלאפון וסלקום?

המירוץ ל-LTE - ההפתעות עדיין לפנינו. מה קורה עם פלאפון וסלקום?

דף הבית >> חדשות הסלולר והמובייל >> המירוץ ל-LTE - ההפתעות עדיין לפנינו. מה קורה עם פלאפון וסלקום?
ניתוח: לקוחות פלאפון כן מצליחים לקבל את מלא רוחב הפס של 15 מגהרץ (מול 20 מגהרץ של רשת PHI פרטנר-הוט-מובייל), בסלקום "דממת אלחוט". נשמעת קריאה, שמשרד התקשורת יבקש בחזרה את התדרים מגולן טלקום וממרתון, כי אין להם יכולת שימוש בתדרים הללו. הרשת בת היומיים בפרטנר וב-PHI כבר מתחילה להיסתם. 
מאת: אבי וייס, 12.8.15, 16:20LTE

בהמשך לחשיפות שלנו על הפלופ שסיים את מכרז התדרים לדור רביעי - LTE בישראל, ולנחיתות של רשת פלאפון מול רשת PHI (פרטנר + הוט-מובייל), קיבלנו הסבר מחברת אריקסון, זו שבנתה את רשת ה-LTE של פלאפון, שהרשת נבנתה כך, שמכשירי הסלולר הותמכים ב-LTE יכולים להסתנכרן מול הרשת במלוא ה-15 מגהרץ (או שהמכשירים אינם מסתנכרנים בכלל, אם למשל אין אנטנה תומכת ב-LTE באזור, או שהיא עמוסה מדי). 

לדברי מומחי אריקסון, הרשת של פלאפון מוגדרת כ-15 מגה רציפים ולכן אין בה הסתנכרנות של 5 מגהרץ או 10 מגהרץ. דהיינו: למי שיש בידו מכשיר סלולר התואם את CAT4 (בערך 25% בממוצע מלקוחות חברות הסלולר בישראל), הקצבים שהוא יקבל כעת מהמכשיר הם פי 3 לערך מהחיבור הקודם, שפלאפון סיפקה עד תחילת שבוע זה, של 5 מגהרץ בלבד לערוץ. 

יחד עם זאת, הכיסוי הארצי של ה-LTE בחברת פלאפון לא ידוע. באתר פלאפון (כאן) אין שום מפה או מידע היכן יש אנטנות של LTE ואין שום מידע מתי יהיה כיסוי ארצי. לא הצלחנו לקבל נתונים יותר מדוייקים מפלאפון, לא שלא ניסינו. כ"כ, שאר הטענות של מנכ"ל פלאפון, שנותחו כאן - נשארו בלתי קשורות לאיזו מציאות. 

הבעיה של 15 מגהרץ בפלאפון היא גם הבעיה של סלקום, שכרגע שומרת על "דממת אלחוט" ונותנת לפלאפון לרוץ קדימה ולהסביר ללקוחותיה למה הם מקבלים רק 15 מגהרץ (דהיינו רק 75% מהביצועים האפשריים של רשת PHI [פרטנר-הוט-מובייל], שבה הלקוחות מקבלים 20 מגהרץ). הפער בביצועים בין 15 מגהרץ ל-20 מגהרץ ב-LTE מצוי בגרף בתחתית הכתבה.

יתרה מכך. ממדידות, שבוצעו בכמה מקומות הומי אדם במרכז הארץ התברר, שכבר היום יש ירידה בביצועים (גם ברשת פלאפון וגם ברשת PHI), בגלל עומסים. הירידה בביצועים תלך ותגבר, ככל שיהיו יותר משתמשים בעלי מכשירי סלולר מדרגת CAT4 ומעלה (רשימת המכשירים - כאן באתר פרטנר, או כאן באתר הוט מובייל), מכשירים שמצויים ברגע נתון על אותו סקטור שידור באנטנה ספציפית. 

האם יש פתרון לירידה בביצועים עקב עומסים? כן. קוראים לזה Offload (או הסטת עומסים. מקובל כיום להסיט עומסים ל-WiFi. אם כי בעולם יש גם שיטות אחרות להסטת עומסים דוגמת: פמטוסל, פיקוסל ומיקרוסל). אולם, משרד התקשורת ברוב חוכמתו הצליח להרוג את נושא ה-Offload ב-WiFi ופתרונות אחרים לא ישימים בישראל, בגלל "פוביית הקרינה" והעובדה, שנושא הרישוי של "מתקני שידור קטנים" תקוע בבג"ץ ככבר שנים בגלל חוסר יכולת לקבל החלטות בנושא. 

כך, חברות תשתיות הסלולר (סלקום, פרטנר, פלאפון), שהיכולות הכלכליות שלהן הצטמצמו בשנתיים האחרונות בצורה ניכרת, ומתנדנדות בין רווח אפסי להפסד, לא מסוגלות להשקיע כיום בקידום תשתיות סלולר נוספות ומתאימות לעומסים לתושבי ישראל. המצב הזה רק ילך ויחמיר כמנותח כאן.

תוך פחות משנה, הביצועים של רשתות דור 4 LTE ידרדרו לביצועים של דור 3.5\3.9. כבר ניתחתי בהרחבה כאן, מדוע הביצועים של דור רביעי בישראל ירדו ויורדים, למרות תוספת התדרים (בעיקר בגלל עומסים וגם בגלל שהתדרים בישראל מוקצים בתדרים הלא נכונים לטיפול בעומסים).

אין כרגע שום מועד לביצוע "מכרז המשך" לתדרים ל-LTE, כדי שניתן יהיה לספק בישראל LTE-A. כפי שציינו, גם אין Offload ולא יהיה, כל עוד משרד התקשורת לא מפיק לקחים ומשנה כיוון. 

לאור העובדה, שיש 2 חברות סלולר, שקיבלו תדרים במכרז (5 מגהרץ לכל חברה), והן לא עושות עם התדרים הללו כל שימוש, עלתה היום הקריאה מכיוונים שונים, שמשרד התקשורת יתעשת ויחליט לקחת את התדרים הללו מגולן טלקום וממרתון.

אם יש (כטענת משרד התקשורת) מחסור חמור בתדרים ל-LTE בישראל, אי אפשר להשאיר 10 מגהרץ בידים של חברות סלולר בלי סלולר (מרתון), בלי אנטנות (שתיהן) ובלי לקוחות (מרתון). לדברי בכירים בשוק התקשורת, הגיעה העת להפסיק את "תיאטרון האבסורד" הזה, ולקחת משתי החברות הללו את התדרים ולספק אותם למי שכן זקוק לתדרים. 

בימים הקרובים אנו צפויים למספר הפתעות בתחום זה.

כ"כ, בקרוב נדווח על תוצאות המדידות, שבוצעו על האנטנות בדור רביעי בישראל ונדווח על הפער ההולך וגדל בביצועים, בין רשת פרטנר לזו של מתחרותיה, לאור העובדה, שזו (כרגע) הרשת היחידה עם 20 מגהרץ בישראל

הפער בביצועים ב-LTE בערוץ היורד

הביצועים בדור רביעי בערוץ היורד
 
בתצלום: ביצועי רשתות LTE על פי רוחבי הסרט במגהרץ. מה שמעניין כרגע זה מה שמצוי בסימון בריבוע הכחול מימין: הפער בין ביצועי הרשת המכסימליים האפשריים בתנאים אופטימליים במגה סיביות לשניה (Mbps) בערוץ היורד (גרף עליון) ובערוץ העולה (גרף תחתון), ב-15 מגהרץ (דהיינו: רשתות סלקום ופלאפון של היום) מול 20 מגהרץ (דהיינו: רשת PHI של פרטנר והוט-מובייל). כל זאת, בתלות ביכולות של הסמארטפון שבידי המשתמש. כל מכשירי CAT4 תומכים ב-MIMO בערוץ היורד ו-16QAM בערוץ העולה. רק מכשירים יותר מתקדמים דוגמת CAT5 או CAT6 ומעלה (מספר קטן של סוגי מכשירים חדישים שיש בישראל), תומכים ב-64QAM בערוץ העולה. דהיינו: ב-20 מגהרץ הביצועים המכסימליים הם כ- 150\51 מגה וב-15 מגהרץ הביצועים המכסימליים הם כ- 110\38 מגה, ברוב מוחלט של מכשירי הסלולר המתקדמים שיש בישראל. 
 
אנטנות סלולר



 
 
Bookmark and Share