Telecom News - ניתוחי המוח בעולם מבוצעים באמצעות פיתוח ישראלי המבוסס על Solid Edge

ניתוחי המוח בעולם מבוצעים באמצעות פיתוח ישראלי המבוסס על Solid Edge

דף הבית >> פיתוחים חדשים וצ'יפים >> ניתוחי המוח בעולם מבוצעים באמצעות פיתוח ישראלי המבוסס על Solid Edge
ניתוחי המוח בעולם מבוצעים באמצעות פיתוח ישראלי המבוסס על Solid Edge
מאת: אבי וייס, 15.5.14, 20:05

חשיפת הפיתוח והמוצר של אלפא-אומגה הישראלית, שנחלה הצלחה מסחררת בארה"ב ובעולם כולו, מוצר חדשני קל ונייד לניתוחי מוח ממוחשבים, פיתוח שבוצע מא' ועד ת' בכלים של סימנס.
 
היום השני באירוע Solid Edge 2014 (שעל הצפוי בו פרסמנו כאן. הדיווח על היום הראשון לרבות ההכרזה המרכזית על הגרסה החדשה Solid Edge ST7, מצוי כאן), הוקדש בעיקרו לחשיפת הפתרון של Alpha Omega, שסימנס מצאה לנכון להבליט על הבמה העולמית שלה, בנוכחות של כ-1,000 מפתחים, מנהלים ומומחים, עם חשיפה מלאה ומקיפה של מי שעיצב ותכנן את המוצר החדש, כדוגמה להצלחה בולטת של יישום המערכת של סימנס, בקנה מידה עולמי.
 
קרסטן ניובורי (Karsten Newbury) (בתמונה), סמנכ"ל בכיר ומנכ"ל Solid Edge, סימנס: "2 נושאים מצויים על סדר היום ביום השני באירוע שלנו. הראשון: דיווח קצר על ההכרזה הרשמית על השת"פ שלנו עם חברת GrabCAD, חברה, שנולדה באסטוניה כאשר מרכז החברה עבר לארה"ב אך מרכז הפיתוח נשאר באסטוניה [כשבמועצת המנהלים שלה יש כמה ישראלים]. אנו מוסיפים היום שכבה ניובוריטכנולוגית נוספת מעל ל-Solid Edge, עם פתרון המבוקש מאד ע"י סטארטאפים וחברות צעירות בכל רחבי העולם, חברות המבקשות להיכנס במהירות ובצורה חלקה לעולם התכנון של מוצרים חדשים ומלהיבים. GrabCAD זו חברת הזנק צעירה, שנולדה ב-2010, ויש לה קהילה הולכת וגדלה בקצב יפה עם מוצר הפועל בענן והיא מספקת גישה לכ-440 אלף מודלים חופשיים. במערכת הזו משתמשים כבר מעל ל-1.3 מיליון מהנדסים ומפתחים.

הנושא השני, שעל סדר היום ואנו נספק לו את הבמה המרכזית היום במליאה של הכנס, הוא הצגת חברת Alpha Omega, שמרכז הפיתוח שלה מצוי בנצרת - ישראל, חברה, שנוסדה ע"י היזם עימאד יוניס, חברה המפתחת מוצרים המספקים לרופאים יכולת לטפל בהצלחה בבעיות של המוח האנושי. אלו פתרונות מצילי חיים, שהוכיחו את עצמם הלכה למעשה. זה אחד התחומים הקשים ביותר לתכנון ולכן התלהבנו כשראינו, שהפיתוח של הפתרון המרכזי המוצלח של החברה נעשה ב-Solid Edge".
 
אנטוני דקרוליס (Anthony Decarolis) (בתמונה), מנכ"ל Alpha Omega ארה"ב: "אנו עוסקים בתחום מאוד מורכב של ניתוחי מוח – Neurosurgery. אנו חברה יחסית קטנה, כשמרכז הפיתוח שלה מצוי בנצרת – ישראל, עם כמה שלוחות בעולם. אני מנהל את השלוחה הגדולה ביותר של החברה, בארה"ב.

אנו כיום מובילים עולמית בכמה תחומים ובכללם: Microelectronic RecordingMER, Deep Brain Stimulation (DBS), ו-Neuroscience Technology.

כדי להיכנס לשוק הזה בעולם, יש צורך לענות על אתגרים רבים, טכנולוגיים ושיווקיים, שלא לדבר על הבדיקות של ה-FDA. ניתוח מוח זו פרוצדורה מאוד קשה הדורשת התמחות מיוחדת. יש סה"כ 6,000 רופאים בארה"ב בעלי הסמכה לניתוחי מוח. ניתוח מוח לוקח תמיד כמה שעות ובאמצעות הכלים, שאנו הכנסנו לתחום הזה, ההצלחה בניתוחי מוח היא מדהימה.אנטוני דקרוליס
 
השיטה שפיתחנו מבוססת על מיקרו-אלקטרודה הנכנסת למוח דרך חור קטן, שקודחים בגולגולת העליונה. החלק החשוב ביותר הוא, שצריך לדעת לאן להגיע עם האלקטרודה. צריך להגיע בדיוק מוחלט לנקודה בה יש שיבוש או פגיעה עצבית ולתת שם את הפולס החשמלי המדויק. הניתוח הזה נעשה כשהמנותח נמצא במצב של ערנות מוחלטת, כי אין במוח עצבי כאב.

מציאת המקום המדויק של המוח, שאליו צריך להחדיר את המחט נעשה בעזרת האזנה לקולות הקיימים בתוך המוח. המערכת שלנו מקליטה את סיבי העצבים, שבפעולתם שולחים פולסים חשמליים היוצרים רעש - קול. המחט שלנו שומעת את הקול המועבר למערכת הניתוח ולפי הניתוח של הקול אנו יודעים במדויק היכן המחט מצויה במוח ולאן צריך להחדיר אותה. זה מדע מאוד מדויק, מבוסס מו"פ שפיתחנו ופועל על מערכת מחשוב מאוד מדויקת, שפיתחנו לנושא זה, עם הצלחה במידה כזו, שכיום כל מנתח מוח רוצה רק את המערכת שלנו.
 
כיום, כ-500 בתי חולים ומכוני מחקר בתחום של המוח בכל העולם משתמשים בפתרון שלנו. מי שעוסק בתחום ניתוחי המוח ורוצה להצליח בניתוחים שלו, לוקח את המערכת שלנו.
 
התחלנו את המסע שלנו לעולם ניתוח המוח במכשיר מאוד גדול. ממש גדול, מסורבל וכבד. לכן, חיפשנו פתרון חדש, שיענה על כמה קריטריונים: מוצר המתאים לכל הדרישות של חדרי הניתוח בניתוחי ראש, מכשיר קטן עד כמה שניתן, שיענה על כל הדרישות הרפואיות ועל כל הדרישות להאזנה לקולות של סיבי המוח ויקלוט רק את הקולות של סיבי המוח ולא את הרעשים הטבעיים השונים הקיימים בחדר הניתוח ויענה לכל דרישות הרגולציה המחמירות ביותר.
 
התוצאה: פיתחנו מוצר חדש בשם Neuro Omega (בתמונה), מוצר חדש לגמרי הזוכה כבר להצלחה ולהזמנות ראשונות ממש עם השקתו. המוצר הזה, בניגוד לקודמו, שהיה מתאים בעיקר לחולי פרקינסון, מתאים כעת לטווח רחב של מחלות עצבים ומוח. ברור, שזה מוצר, שייענה על מירב הדרישות של הרופאים העוסקים בניתוחי מוח במחלות השונות. כעת השוק הרפואי העולמי מתחיל להכיר את המכשיר ויכולותיו ומתלהב ממנו".
 
אלון רזגור, מבחירי המעצבים התעשייתיים בעולם (בתמונה), הבעלים של חברת Razgour Design מתל-אביב: "שימשתי כראש הצוות, אלון רזגורשפיתח את המוצר החדש עבור אלפא אומגה ביחד עם המהנדסים של החברה מנצרת. זה ממש לא שגרתי עבורי לקבל משימה מהסוג הזה ועוד בעולם הרפואי בקצה הקשה ביותר והמסובך שלו. עבדתי עם הצוות שלי ביחד עם צוות מהנדסים מ-Geomatrix, אותה מנהל אביב אנטבי. כולנו יחד עבדנו סביב השעון כדי להמציא את המוצר החדש, שכעת נקרא בשם Neuro Omega.
 
לפני שניגשנו לתכנון, ביצענו מחקר מהם הצרכים של השחקנים בתחום הזה, מדובר בעיקר ברופאים וגם בגופי הרגולציה. קיבלנו המון רעיונות בעיקר מהרופאים והעלינו הרבה מאד רעיונות בחשיבה היצירתית של כל המשתתפים בתהליך שלנו. אולם, אחרי שניתחנו את כל הרעיונות, הרגשתי שחסר דבר בסיסי ביותר במוצר.
הבעיה המרכזית, שראיתי, באה בכלל ממקום אחר לגמרי ממה שכולם, כולל הרופאים והמפתחים באלפא אומגה, חשבו. מה שראיתי הוא, שמחזור המכירה, תהליך המכירה של המוצר הקיים, הוא מאוד ארוך. בגלל שמדובר היה במוצר מאוד מורכב וכבד, שיש צורך לפרק ולהעביר אותו ממקום למקום, היה ניתן לבצע לכל היותר 2 הדגמות שלו בעולם בחודש. זה לא נראה לי סביר. אני חיפשתי מוצר, שיהיה קל ונייד.
 
זה היה בלתי נתפס בעיני, למה המוצר הזה נראה בגודל של מקרר וכבד כמו מקרר מלא. חיפשתי לפתח מוצר, שייראה לכל היותר כמו טרולי, מזוודה קטנה, שמעלים למטוס כמטען יד. פשוט עלה לי בראש תמונה של טרולי, משהו שניתן לסחוב אותו ביד בקלות ממקום למקום בנסיעות בכל רחבי העולם.
 
כדי להגיע לגודל של טרולי, התחלתי להפריד את החלקים ממנו מרכיבים מכשיר כזה. את כל החלקים הסטנדרטיים, למשל את רוב חלקי המחשוב והמסכים הפרדתי לגמרי. כי מחשב ומסך יש בכל מקום, גם על לפטופ. לא צריך לסחוב אותם סתם בתוך אריזה של מוצר לשימוש רפואי.
 
היינו צריכים לעבור מבחני רגולציה מאוד קשים, לא רק של ה-FDA. הקשים ביותר אלה המבחנים של EMC לתאימות אלקטרומגנטית. הפתרונות היצירתיים שלי כל הזמן התפתחו כי הגעתי לפיתוח של המוצר מעולם אחר לגמרי, מכיוון אחר בעולם העיצוב התעשייתי. הרעיון שלי למוצר בא בכלל מרעיונות, שלא שאובים מעולם הרפואה, שעל פיהם נבנו המוצרים הקודמים.
 
באמצעות כלי הפיתוח של סימנס, ה-Solid Edge, פיתחנו יחידה בסיסית, שיש בה הכל והיא ניתנת לנשיאה ביד כמו טרולי, כדי להציג אותה בכל מקום בעולם. את המערכת עיצבתי בצורה של יהלום עם ראש שטוח, כך שזה יענה לכל הצרכים של חדרי הניתוח וקל יהיה לתחזוקה. התחזוקה נעשית ע"י הורדת המכסה העליון וכל החלקים נעים ונשלפים במסילות הנעות למעלה, כך שלא צריך לפרק שום בורג במכשיר כדי לתחזק אותו. זו גם הייתה הברקה, שהכנסתי בעיצוב המכשיר. אני הבנתי, שבבתי חולים רופאים לא אוהבים להתעסק בלמידה של מוצר חדש והטכנאים רוצים מכונות, שקל לתחזק אותן ושאין להן זמני השבתה, כדי לחסוך בכסף. אז אני מספק לכולם את הצרכים שלהם: מוצר, שלא דורש למידה וקל מאוד לתחזוקה.
 
השלב הבא היה לתכנן עגלת נשיאה לחדר הניתוח, עגלה נוחה, שעליה נרכיב את כל החלקים, שהורדתי קודם, לרבות מערכות המחשב והמסכים. הוספנו את כל החלקים של המגע בין המנתח והצוות שלו עם המכשיר, כולל מקלדת וכלי הניתוח והאלקטרודות. הפיתוח של החלקים הללו נעשה בסינכרוניזציה ביננו לבין אלפה אומגה, כי המוצר Solid Edge מספק יכולת עבודה סינכרונית כזו גם אם נמצאים רחוקים זה מזה.
 
כשהגענו לשלב הייצור היה לי חשוב ביותר למצוא יצרן המשתמש ב-Solid Edge, כי יש כאן עניין חשוב של חסכון בהוצאות. אלפא אומגה זו חברה יחסית קטנה, חברה של כ-70 איש בסך הכל, עם תקציבים מוגבלים. חיפשתי יצרן, שאפשר לעבוד מולו סינכרונית ומצאנו אחד כזה. הכנסתי המון שינויים בשלבי הייצור כדי לחסוך בהוצאות ולשפר את המוצר, ממש בתוך תהליכי הייצור. הכל נעשה בזמן אמת, מעל מערכת המחשוב, שחיברנו דרך האינטרנט למערכת של היצרן. זה היתרון של עבודה סינכרונית במערכת של סימנס.
 
בתהליך הייצור הגעתי למסקנה, שיש לייצר 2 סוגים של מכשירים: מכשיר מסוג אחד המיועד לחדרי הניתוחים בבתי החולים ומכשיר שני המיועד למעבדות המחקר.
 
סה"כ לקח לנו 5 חודשים מהעלאת הרעיון הראשון למוצר חדש ועד שהצגנו פרוטוטייפ - Prototype. היה לנו רק פרוטוטייפ אחד, שזה דבר יוצא דופן בתעשייה של התכנון והייצור של מוצרים חדשים. מהפרוטוטייפ הזה הגענו ישירות לייצור וכעת המוצר כבר בחוץ. כבר עברנו את כל האישורים הנדרשים לשיווקו לרופאים, שמתלהבים מאוד ממנו ברגע שהם רואים אותו".
 
קרסטן ניובורי, סמנכ"ל בכיר ומנכ"ל Solid Edge, סימנס: "אני שמח, שהבאנו לאטלנטה את סיפור הלקוח של אלפה אומגה. אני בטוח, שזה משמש השראה לכל יזם, איך לעקוף את כל המכשולים ולפתח מוצרים חדשים ככל העולה על הדמיון האנושי.
 
אנו נמשיך באירועים מהסוג הזה. אנו גם נמשיך במבחני ההסמכה, שהתחלנו בהם כאן בפעם הראשונה בהיסטוריה של ה-Solid Edge. בפעם הבאה, בספק אם זה יהיה בחינם כמו שעשינו הפעם. בקרוב נפיץ את התוצאות של המבחנים כשנגמור לבדוק אותם. אנו מחלקים את ה-3DSync בחינם, לכל מי שהשתתף באירוע ונשקול לספק זאת גם לנרשמים לכנס בשנה הבאה.
 
אנו קוראים למעצבים וליזמים בכל העולם לשתף מודלים, שהם יצרו עם הקהילה. הקהילה היא ההתפתחות הכי חשובה שלנו. כך, אנו רואים זאת ומעודדים את הקהילה. זה הכוח המניע אותנו ואת המפתחים קדימה ואנו מספקים עידוד ותמיכה מקיפים לכל מי שתורם לקהילה הענקית הזו".
 
הכותב הוא אורח Siemens ומקיט מערכות בכנס Solid Edge 2014 באטלנטה.

 
המזוודה



 
 
Bookmark and Share