Telecom News - חשיפת המספרים מאחורי משבר האנטנות: בשנה האחרונה פורקו 721 אנטנות

חשיפת המספרים מאחורי משבר האנטנות: בשנה האחרונה פורקו 721 אנטנות

דף הבית >> עולם ה-ICT ותקשורת >> חדשות משרד התקשורת >> חשיפת המספרים מאחורי משבר האנטנות: בשנה האחרונה פורקו 721 אנטנות
בלעדי: ההתעלמות מהתפוררות רשתות הסלולר בישראל תוביל לידי כך, שבעת אירוע, מכשירי הסלולר בישראל יהיו לכל היותר פריט אופנתי. כבר כיום, כל משתמשי הסלולר בישראל סובלים מעלייה בקרינה, מירידה בביצועים, מחווית שימוש גרועה ומזלילת הסוללות. התודות למשרד התקשורת הישראלי, שטומן ראשו בחול. חשיפת כל המספרים מאחורי תחילת תהליך חיסול רשתות הסלולר בישראל. 
מאת: אבי וייס, 19.9.15, 20:20שלמה פילבר

כשחשפתי את המידע, שהגיע אלי ממקורות שונים, על תחילת התהליך של התפוררות רשתות הסלולר בישראל וחיסול אנטנות יקרות מטעמים כלכליים ע"י חברות הסלולר הגדולות (מעבר לפעילות חיסול רשת האנטנות של גולן טלקום ועוד לפני מהלכי צמצום האנטנות בשת"פ PHI ולפני אישור שת"פ האנטנות פלאפון-סלקום), קיבלתי 2 סוגים של תגובות:

מצד אחד היו שטענו, שאני לא חשפתי את מלא החומרה של המצב, כי לא היו לי נתונים מספריים להציג (אלא רק מידע מאנשים, מידע שקיבלתי מתוך המערכות הסלולריות). כ"כ נטען, שהחל (בשקט) תהליך של הקפאת הקמת אתרי דור 4 חדשים בכל החברות, החל מחודש מרץ 2015.

מצד שני טענו באזני, שכל הזמן מפרקים ובונים אנטנות ברשתות סלולר ברחבי ישראל ובסך הכל המצב מאוזן ואין ירידה בכמות אנטנות הסלולר בישראל.

הגדיל לעשות מנכ"ל משרד התקשורת (שלמה פילבר, בתמונה) שפשוט "טמן ראשו בחול" וטען ש"מלטה יוק". דהיינו: אין דבר כזה (פירוק אנטנות). הוא סרב להשיב לשאלותינו, שנשלחו אליו באמצעות דוברו. למה? תשאלו אותו. אני שאלתי ולא קיבלתי מענה. 

לכן, עשיתי מה שמשרד התקשורת היה אמור לעשות: איסוף נתונים מספריים, כדי לחזק ולאשש (או להפריך) את המידע המהימן שקיבלתי. אגב, זה קל מאוד. הנתונים זמינים וגלויים. רק צריך לבקש אותם. 

מאז שגלעד ארדן היה השר להגנת הסביבה והצליח להכניס את "פוביית הקרינה הסלולרית" לתודעה של כל אזרחי ישראל התמימים (שכיום זו "פוביית קרינה" לכל מקור המשדר באוויר, כולל מ-WiFi), המשרד להגנת הסביבה רכש (כבר ב-2010) מערכת מתקדמת בשם Guardian Government פרי פיתוח של חברת ההזנק הישראלית Wave Guard וחיבר את כל האנטות בישראל למערכת הניטור הזו. מאז 2010, כל הנתונים על כל אנטנה בישראל נמצאים במערכת הזו ב-Online. מכאן, שגם קל לדעת אילו אנטנות מתווספות למערכת ואילו מפורקות ומוסרות מהמערכת. 

למה למשרד התקשורת הישראלי אין מסוף של מערכת Guardian Government? שאלה יפה שלא נדון בה כאן, אלא במאמר הבא. רמז: זו בדיוק אותה בעיה למה אתר משרד התקשורת הישראלי באינטרנט הוא האתר הגרוע ביותר מבין אתרי משרדי הממשלה בישראל (עם אפס שקיפות וקרוב לאפס עדכונים) והגרוע ביותר מבית אתרי הרגולטורים לתקשורת בכל רחבי העולם. 

לכן, בעקבות החשיפה והתגובות עליה, ביקשתי מהמשרד להגנת הסביבה לנתח עבורי את נתוני המערכת הזו (Guardian Government) לשלושת החודשים האחרונים, לרבות כמה אנטנות נוספו וכמה נגרעו מהמערכת, לנתח נתונים בהשוואה שנתית ואם ניתן לקבל נתונים לגבי האנטנות ביו"ש (זה הנתון היחיד שלא ניתן להפיק כרגע מהמערכת). המשרד להגנת הסביבה שלף את הנתונים הללו די בקלות ובמהירות מהמערכת והעביר אותם אלי בטבלאות מסודרות, כמו שביקשתי. המשרד להגנת הסביבה הוא אחד המשרדים הכי שקופים, מתקדמים וגלויים כלפי הציבור. 

עיקרי הנתונים וניתוח הממצאים:

1. בין ספטמבר 2014 לספטמבר 2015 פורקו בישראל 721 אנטנות (זה המספר נטו, לאחר חישוב מספר האנטנות שנבנו מול המספר של האנטנות שפורקו). המספר הכולל של אנטנות סלולר בישראל מכל הסוגים מכל החברות ירד בשנה החולפת מ-9,631 ל-8,910.

להמחשה: הטבלה המסכמת (מספרי נטו, אחרי חישוב הוספת והורדת אנטנות) ממנה הופק הנתון בסעיף הראשון כאן: 
נתוני אתרי סלולר בישראל

2. בשלושת החודשים האחרונים פורקו 196 אנטנות (זה המספר נטו, לאחר חישוב מספר האנטנות שנבנו מול מספר האנטנות שפורקו). כיום, מפורקים כל סוגי האנטנות ובהיקפים, בעיקר מטעמים כלכליים, כפי שכבר חשפתי

3. הנתונים המדאיגים ביותר משלושת החודשים האחרונים הם בתחום האנטנות הגדולות והמסיביות שמכסות שטחים יחסית גדולים (דהיינו: של פלאפון, סלקום ו-PHI: פרטנר-הוט-מובייל).

בתקופה זו (של שלושת החודשים האחרונים) פורקו 5 אנטנות תורן גדולות על הגג והוקמה אנטנה תורן על הגג אחת בלבד (הפרש: מינוס 4 אנטנות תורן על הגג), פורקו 21 אנטנות תורן קרקעיות גדולות והוקמו רק 2 אנטנות תורן קרקעיות (ההפרש: מינוס 19 אנטנות תורן קרקעיות).

לכן, סה"כ נעלמו משטח מדינת ישראל בשלושת החודשים האחרונים 23 אנטנות גדולות (על הגג ועל הקרקע).

בסה"כ בשנה האחרונה נעלמו משטח מדינת ישראל 48 אנטנות גדולות. דהיינו: כמעט מחצית האנטנות הגדולות שנעלמו מהרשתות הסלולריות בשנה האחרונה, הן נעלמו בשלושת החודשים האחרונים

4. מתוך נתונים קודמים, שנאספו וכבר נחשפו כמה פעמים, בשנה האחרונה גולן טלקום פירקה קרוב ל-450 אנטנות (כמעט כולן קטנות. בשנה וחצי האחרונות גולן טלקום פרקה כ-600 אנטנות קטנות). כך שחברות הסלולר הגדולות (פלאפון, סלקום ו-PHI) פרקו בשנה האחרונה קרוב ל-300 אנטנות מכל הסוגים

7.4% מכלל האנטנות הסלולריות בישראל, נעלמו לגמרי מהשטח בשנה האחרונה, ומשרד התקשורת הישראלי בכלל לא הרגיש בכך...פשוט מדהים.  

משמעויות:
1. מהנתונים עולה, שתחום "האנטנות הקטנות" (אתר זעיר, מתקן גישה אלחוטי, אנטנת עוקץ ואנטנה משתפלת), נמצא בגסיסה, והיקף האנטנות הקטנות בישראל נפל כמעט לחצי, תוך שנה אחת.

מכלל 721 האנטנות, שנעלמו בישראל בשנה האחרונה, 673 אלו "אנטנות קטנות". אמנם לגולן טלקום חלק נכבד מהנפילה הזו, אבל זו תופעה הקיימת ברשתות של כל חברות הסלולר.

2. המשמעויות של גסיסת תחום האנטנות הקטנות (בדיוק הפוך למגמה הקיימת בכל העולם) הן:

א. הכיסוי הסלולרי במתחמים סגורים, במקומות קשים לכיסוי ובמקומות צפופי קהל ומשתמשים, נופל באופן משמעותי. לכן, משתמשי הסלולר באותם מקומות, שהיו בהם קודם מתקני סלולר קטנים, נאלצים לקבל שירות מהאנטנה הסלולרית הגדולה הקרובה, עליה מצטופפים כעת יותר משתמשים בו זמנית ובמרחקי קליטה ושידור גדולים יותר. 

ב. מכאן, שחוויית השימוש במכשירי הסלולר נופלת וזה קשור בכמה תופעות חמורות למשתמשים, תופעות המתרחשות במקביל:

1) רמת הקרינה המשודרת ממכשירי הסלולר שבידי המשתמשים עולה (בגלל הצורך ליצור קשר עם אנטנה מרוחקת). כך, סך היקף הקרינה בישראל עולה (פחות אנטנות שידור = יותר קרינה). למי שסובל מ"פוביית הקרינה" שגלעד ארדן החדיר בתושבי ישראל מאז היותו השר להגנת הסביבה, זו סיבה טובה לעלייה בדאגה.

2) הסוללה של המכשיר הסלולרי נגמרת מהר. ישראל היא המדינה שבה הסוללות שבמכשירי הסלולר נגמרות הכי מהר. למה? כי אין מספיק אנטנות (וכמות האנטנות פוחתת כעת בקצב מהיר). ככל שהמרחק בין המכשיר לאנטנה הסלולרית יותר גדול, הסוללה נגמרת יותר מהר. הרבה יותר מהר. 

3) ביצועי המכשירים הסלולריים יורדים (זה מתבטא במהירות קבלת קו לשיחה, באיכות השיחה, במהירות שליחת וקבלת מסרונים, במהירות הגלישה ויציבות הגלישה).

ג. עלייה אדירה בעומס על כל אנטנת סלולר, כתוצאה מעליית היקף האיתותים, שמכשירי הסלולר החדשים יוצרים. למשל באייפון, כל דגם חדש כמעט מכפיל את כמות האיתותים, שהוא מפעיל ברשת, מול הדור הקודם של מכשירי אייפון. במכשירי אנדרואיד תופעה זו גם קיימת, אבל לא באותה עוצמה כמו במכשירי אפל. בנוסף, מערכת ההפעלה iOS 9 החדשה עברה אופטימיזציה ל-IPv6 ומכבידה את העומס ברשתות IPv4. היות ורשתות הסלולר בישראל הן כולן IPv4, תודות לאדישות ומחדלי משרד התקשורת, שלא מקדם את המעבר של רשתות התקשורת בישראל ל-IPv6, רק בשדרוג גרסת התוכנה הזו של אפל בסמארטפונים ל-iOS 9, העומס על כל אנטנת סלולר בישראל יותר ממוכפל.

כך, במצב שבו אין Offload ברשתות הסלולר בישראל (בשונה מהנעשה בכל העולם), רק בגלל הרגולציה של משרד התקשורת, כשרשת האנטנות הקטנות בישראל מתפרקת ונעלמת במהירות, כל העומס ההולך וגובר מהמכשירים החדשים ומערכות ההפעלה החדשות נופל על האנטנות הגדולות (שגם הן מתמעטות, כנחשף כאן למעלה). 

3. התוצאה המצטברת של כל הנתונים הללו: הסכנה של קריסת רשתות סלולר עולה בצורה תלולה. לא פלא, שרשת גולן טלקום (שרוכבת על רשת סלקום) כבר קורסת מפעם לפעם. זה ילך ויחמיר. לא רק ברשת גולן טלקום \ סלקום. 

יתרה מכך. "הכתובת מצויה כבר על הקיר". באירוע הגדול הבא (בטחוני או אזרחי), כשרשתות הסלולר תקרוסנה, אזרחים רבים (מדי) יבינו מה שכתוב כאן למעלה. הסמארטפונים בידיים של כולנו יהפכו לחפץ אופנתי חסר כל קשר עם רשת סלולרית. מי שניתק את עצמו מרשת הטלפוניה הקווית (של בזק והוט), יגלה שהוא חסר כל תקשורת, דווקא במצבי מצוקה וחירום.

להרוס רשת סלולרית זה מאוד קל. לבנות - זה כמעט בלתי אפשרי. כך נראית מדינת ישראל ב-2015. התודות למשרד התקשורת הישראלי, שטומן ראשו בחול. המספרים המבהילים שנחשפו כאן הם עוד לפני פירוק האנטנות המסיבי בחברת PHI ועוד לפני פירוק האנטנות המסיבי בשת"פ פלאפון-סלקום (אם יאושר סופית ויצא לפעול). כך, עד סוף 2016, כמחצית מכלל האנטנות שהיו ב-2014 בישראל - תפורקנה. במקום שתשתיות הסלולר של מדינת ישראל תתפתחנה במסלול של LTE ל-LTE-A ומשם ל-LTE-U ומשם ל-5G, תוך פריסה מסיבית של מגוון פתרונות Offload, מדינת ישראל עוברת תהליך של התקדמות מהיר לעבר "אפס אנטנות". 

כך, החלום של 
גלעד ארדן אותו חשפתי כאן ב-2013, לחסל את תשתיות הסלולר בישראל, מתגשם לבד, גם כשהוא כבר לא שר התקשורת. אי אפשר לפרוס אנטנות קטנות בישראל, עוד מהתקופה שגלעד ארדן היה השר להגנת הסביבה. כעת, בגלל הכאוס בשוק, החל תהליך חיסול האנטנות הגדולות בנוסף לקטנות, כדי לחסוך בהוצאות. רמת שירות, שרידות, איכות הרשת, כל זה נזרק לפח. גם נזרקו לפח ההבטחות של חברות הסלולר לכסות את יו"ש, לרבות באנטנות דור 4. 

תחום שת"פ האנטנות קרס מזמן, אך אין מי שיכריז על מועד הקבורה. גם התשתיות של התחום הקווי נתקעו (מול ההתקדמות המהירה בכל העולם), ובזק חוגגת בגדול. תמיד כשיש כאוס, יש מי שיודעת לנצל את המצב ולחגוג (על הכיס שלנו). 

המרוויחה היחידה מהמצב הכאוטי הזה בתחום האנטנות, היא גולן טלקום. שיטת "השקט התעשייתי" של מנכ"ל משרד התקשורת פשטה את הרגל והובילה לכך, שכל חברות התקשורת מצפצפות על משרד התקשורת, החוק, התקנות והרישיונות. החברות ראו, שלא קורה שום דבר למי שמצפצף על החוק, אז זה הוביל לתוצאה הברורה: כולם מצפצפים על החוק...

כולנו (כל תשובי ישראל) כבר משלמים על המחדל הזה, במכשירי סלולר מתקדמים אך עם ביצועים נחותים המתאימים לעולם השלישי, עם סוללות, שנגמרות מהר וקרינה מוגברת. הקריסות הבאות של רשתות סלולר כבר בפתח. בלי אנטנות סלולר אין סלולר. אז בשביל מה כולם רצים וקונים מכשירים חדשים ובכמויות? אנו פשוט חיים ב"לה לה לנד". המשך יבוא. 
אנטנות סלולר



 
 
Bookmark and Share