Telecom News - למה רשת האיתותים בארץ נתקעה מאחור ולא התקדמה לעידן ה-LTE וה-IoT?

למה רשת האיתותים בארץ נתקעה מאחור ולא התקדמה לעידן ה-LTE וה-IoT?

דף הבית >> חדשות >> חדשות השוק הקווי >> למה רשת האיתותים בארץ נתקעה מאחור ולא התקדמה לעידן ה-LTE וה-IoT?
הצלחת רשתות LTE המתפתחות במהירות לקראת עידן ה-5G והעלייה המטאורית של חיבורי IoT ו"עיר חכמה", מחייבים מעבר ל-Diameter Signaling.  מה זה בכלל Diameter Signaling? למה לא שמעו על זה בישראל? 
מאת: אבי וייס, 28.8.16, 07:10רשת איתותים

מחקר חדש של ABI Research מנתח את ההתפתחות של רשתות הסלולר (מ-LTE עד וכולל 5G) ואת מה ש"ירכב" על הרשתות הללו (פתרונות של מיליארדי סנסורים של IoT לצרכים ביתיים, עסקיים, ארגוניים, תעשייתיים ו"עיר חכמה"). זאת, מנקודת ראות של רשתות האיתותים והאימות של הלקוחות, שהן המנוע והמנהל המרכזי העומד מאחורי הקישוריות "קצה לקצה" ברשתות התקשורת.

כיום, רוב רשתות התקשורת בעולם (וכמובן בישראל) מבוססות על רשתות איתותים ישנות שנולדו בתחילת שנות ה-70 של המאה הקודמת מסוג SS7, שהן רשתות עם יכולות נמוכות ורמות שרידות ואבטחה לקויות ביותר (מפורט במאמר מקצועי בתחתית הכתבה).

פרוטוקול האיתותים SIP, שנכנס לרשתות ה-IP בשנות ה-90 של המאה הקודמת (במקביל לעוד פרוטוקולי איתותים בעיתיים ביותר דוגמת SIGTRAN, שנזכיר אותו בהמשך), מספק מענה מצומצם לשיחות, למסרים מידיים ולווידיאו, אבל לא לכל צרכי הרשת החדשים של המאה ה-21. למעשה, פרוטוקול SIP אינו מתאים לצרכים של רשתות הסלולר החדשות, בדגש על פתרונות לעולם ה-IoT ו"עיר חכמה". 

לכן, עבור צרכי הרשתות של חברות הסלולר, פותחה מערכת Diameter, זהו פרוטוקול לצרכי AAA (אימות וזיהוי) והוא בא על מנת להחליף את פרוטוקול Radius הנמצא בשימוש כבר יותר מ-30 שנה.

Diameter אמור לתת מענה לעשור הקרוב לכל ההתפתחויות של רשתות הסלולר, לרבות המעבר ל-VoLTE, ל-IMS, ל-EPC וכיו"ב. כמובן, שיש צורך (בהתפתחות התקן הזה) לספק מענה מלא לצרכי IoT, שעד היום קיבל מענה בעיקר ברשתות 2G ו-3G עם רשת האיתותים SS7. כל הספקים, שמפתחים פתרונות ב- Diameter, עובדים כעת על הנושא הזה במרץ רב. 

להערכת ABI Reserach, תחום Diameter Signaling הוא תחום הנמצא ושיהיה בצמיחה מואצת בכל העולם, וספקי הפתרונות בגישת ה-Diameter ישמרו עוד כמה שנים על "תאימות לאחור" לגישת ה-SS7. זאת, עד שרשתות דור 2 ודור 3 תיסגרנה ותיעלמנה. הגישה, שמספקת את התאימות לאחור, קרויה בשם: IWF (ר"ת: Diameter InterWorking Functions). 

כמו בהרבה תחומים בישראל, "הסנדלר הולך יחף". חלק מהפיתוחים החדשים של מערכת Diameter נעשו בישראל, למשל הפתרון של חברת F5 ל-Diameter פותח כולו בישראל. הסברים יותר מעמיקים בנושא זה מצויים בלינקים ובמצגת בתחתית הכתבה. 

מי שמובילה בעולם את תחום פתרונות Diameter זו אורקל. לספקיות הפתרונות לחברות הסלולר דוגמת: אריקסון, נוקיה ווואווי יש גם פתרונות בתחום זה והן התקינו ומתקינות פתרונות כאלה בהיקפים הולכים וגדלים ברשתות הסלולר והתקשורת בכל העולם (בישראל - לא שמעו על זה). . 

עפ"י תחזיות של חברת המחקר ARCchart, ב-2017 יעברו בכל שניה כ-120 מיליון איתותים ברשתות הסלולר בעולם (מול כ-1 מיליון איתותים לשנייה בשנה שעברה. כלומר: קפיצה של פי 120 בעומס האיתותים), מה שמבטיח נפילות חוזרות ונשנות של הרשתות, אם הן לא תיערכנה נכון לקראת הצונמי הזה.

בעולם, יש התקדמות מהירה ליישום מערכת Diameter כחלק מההתקדמות של רשתות התקשורת לעידן ה-IoT. זה משתלב היטב בהתקדמות הרשתות הללו ל-IPv6. ברוב מדינות העולם הנושאים החשובים הללו מטופלים ברמה מיניסטריאלית בכירה (בארה"ב: ברמת הנשיא, בשאר מדינות העולם ברמת שר, או ראש הממשלה)

מה קורה בישראל?
לא קרה מאומה, לא קורה מאומה ולא יקרה מאומה (מנקודת מבט רגולטורית). למה? הסבר בהמשך. מדובר בהפקרות "מקצה לקצה" תוך אדישות מוחלטת של משרד התקשורת לתחומים הללו (למרות שהנושא באחריות משרד התקשורת, כמוגדר בסעיף 5 בחוק התקשורת).

לא רק שכלי התקשורת לא מבינים בתחומים הללו ולכן לא כותבים על הנושא בשום מקום, בספק אם במשרד התקשורת הישראלי יש 3 אנשים, שהבינו לעומק מה כתוב במאמר הזה.

התוצאה של ההפקרות הזו: ישראל מידרדרת במהירות בכל מדד בהשוואה עולמית בתחומי ה-ICT. לאחרונה נפלנו למקום ה-35. משרד האוצר, שאין אצלו ולו אדם אחד, שמבין מה כתוב במאמר הזה, אין שם ולו אדם אחד שמבין איך רשתות התקשורת בעולם פועלות ומה נלמד בעולם בתחומי הרגולציה ברשתות התקשורת, החליט, שהצלת שוק התקשורת בישראל תיעשה ע"י מיחזור של חוקי רגולציה, שפג תוקפם מזמן ותרומתם האפשרית לשוק התקשורת הוא אפס. זה בדיוק מה שיש בחוק ההסדרים במשק בתחום התקשורת, שיגיע בקרוב לחקיקה בכנסת. 

כדי לקדם את רשתות התקשורת בישראל מהמאה ה-19 והמאה ה-20 למאה ה-21, צריך קודם כל לטפל בהפקרות המוחלטת, שנוצרה בשוק התקשורת הישראלי, וההפקרות הזו כוללת את המרכיבים הבאים:
  • רשת האיתותים של ישראל SS7 הועברה (בטעות או בכוונה, זה קשה לדעת בגלל מרחק הזמן) לבזק בתחילת שנות ה-80 במסגרת תהליכי ההפרטה של בזק. מאז, הרשת הזו (שמשרתת את כל ספקי התקשורת בישראל) "נתקעה עמוק בבוץ" ולא התקדמה אפילו מילימטר אחד. כלומר, כל רשתות התקשורת בישראל נשענות על רשת איתותים הישנה של שנות ה-70 וה-80 של המאה שעברה, שנתקעה כנראה בטעות בבזק, ללא כל בסיס חוקי. אין מי שמטפל בנושא זה (למרות שהנושא הוגדר כבר לפני שנים רבות בתקנים בינלאומי בשם: ITU-T Q.70x כשהתקן המרכזי הוא 708, והנחיות נוספות שמתעדכנות כל הזמן בהתאם להתפתחות הרשתות והטכנולוגיות בעולם התקשורת). 
  • תחום רשת האיתותים SIGTRAN הופקר לחלוטין (לא שמעו על זה במשרד התקשורת)הפרוטוקול הזה הוא למעשה SS7 מעל IP, ומשחרר את ספקי התקשורת מהתלות בבזק. אין לו בכלל "אבא ואמא" ויש לו אין ספור צרות של תאימות. אין מי שקובע תקנים ודרישות תאימות בין ספקי התקשורת. אין מי שקובע רמת שרידות והגנה מפני סייבר. אין מי שמודד ואוכף את האיכות של רשתות התקשורת מכל סוג שיש בישראל.
  • תחום רשתות האיתותים בתקן ה-SIP הופקר לחלוטין (לא שמעו על זה במשרד התקשורת). אין לו בכלל "אבא ואמא". אין מי שקובע תקנים ודרישות תאימות בין ספקי התקשורת. אין מי שקובע רמת שרידות והגנה מפני סייבר. אין מי שמודד ואוכף את האיכות של רשתות התקשורת מכל סוג שיש בישראל. יש רק כלום מכלום. 
  • תחום ה-Interconnect בין רשתות האינטרנט זכה לסוג מיוחד של רישיון תקשורת בשם "שירותי מיתוג לאינטרנט". רק רישיון אחד כזה קיים במשרד התקשורת הישראלי (לאיגוד האינטרנט). הנושא לא מפוקח בכלל ולא מתפתח לאיזה כיוון. חברות תקשורת נוספות, שמספקות את השירות הזה (הגדולה מבינהן היא סלקום), בכלל לא טרחו לבקש רישיון לסוג השירות הזה, כי הוא לא מטופל ע"י משרד התקשורת, בשום מסגרת. 
  • תחום חלוקת מספרי IP והטיפול במעבר מ-IPv4 ל-IPv6 הופקר לחלוטין. לאחרונה, ארגון אירופאי, שעוסק בתחום זה, החליט להגיע לישראל על חשבונו כדי "ללמד את הילידים" בישראל מה זה IPv6, כפי שחשפנו כאן. פשוט בושה. בישראל, חברות הסלולר לא התקדמו אפילו לא במילימטר אחד במסע לכיוון IPv6, כנעשה בעולם הרחב
  • תחום הדומיינים הופקר לחלוטין. תחום זה מטופל ברשלנות ובחובבנות מדהימים ע"י איגוד האינטרנט הישראלי, שהשתלט על התחום הזה, ללא כל בסיס חוקי, ללא כל פיקוח ציבורי והתחום הזה כולל בתוכו מרכיבים חיוניים, שמסכנים את הגולשים ורשתות האינטרנט בישראל
מה שמאפשר את קיומם של "האחוזות הביזנטיות" המונופוליסטיות הללו, בתחומים הכי חשובים בעולם התקשורת, זו האימפוטנציה באכיפה (בגיבוי כמה שרי התקשורת לדורותיהם), בתחומים הכי מרכזיים בשוק התקשורת. האכיפה שקיימת בשוק התקשורת עוסקת רק ב"זוטי דברים" ובשטויות, עם שפע של תחמונים, זיופים ופיברוקים.  

מכאן, שלדבר כיום בישראל על רשתות IoT ארציות ועל מערכות Diameter Signaling, זה יהיה לא יותר מבדיחה די עצובה המתאימה ל-1 באפריל. אגב, בספינים אנו מאוד חזקים. תשאלו את שלמה פילבר (מנכ"ל משרד התקשורת), "מלך הספינים" בעולם התקשורת. 

שורה תחתונה: אנו StartUp Nation בתחום היזמות וההמצאות. גם בתחום הביטחוני ובעוד תחומים אנו מובילים (במזרח התיכון ובעולם). אולם, בתחומי התקשורת לתושבי ישראל עצמם, אנו ברמה של מדינת עולם שלישי מוכת רעב ומגפה באפריקה. מדינות ערב (לרבות: לבנון, ערב-הסעודית ולוב, שלא לדבר על מדינות המפרץ הפרסי) מזמן "עקפו אותנו בסיבוב".

אין שום עתיד לרשתות התקשורת בישראל כאשר כל הבסיס לרשתות הללו (דהיינו: רשתות האיתותים ופרוטוקולי האינטרנט) "נתקעו עמוק בבוץ" במאה הקודמת ואין מי שמסוגל לחלץ אותנו מהבוץ הזה, בגלל קוצר הראות המוחלט של מקבלי ההחלטות לתחום התקשורת בישראל. 

 



 
 
Bookmark and Share