Telecom News - חשיפת "תחיית המתים" שהובילה ל"שוד" כספי הגמלאים של משרד התקשורת

חשיפת "תחיית המתים" שהובילה ל"שוד" כספי הגמלאים של משרד התקשורת

דף הבית >> עולם ה-ICT ותקשורת >> חדשות משרד התקשורת >> חשיפת "תחיית המתים" שהובילה ל"שוד" כספי הגמלאים של משרד התקשורת
בלעדי: בעקבות אוסף עצום של מסמכים שקיבלתי, נחשף המנגנון, שהוביל ל"שוד" (לכאורה, החקירה טרם החלה) של כספי גמלאי משרד התקשורת לטובת גמלאי חברת הדואר. ראשי חברת הדואר וראשי משרד התקשורת מסרבים להגיב לממצאים (שהועברו לגורמי אכיפת החוק). עדכונים בסוף הכתבה.
מאת: אבי וייס, 14.4.19, 13:30איוב קרא ונתי כהן

הנתונים, שנחשפים כאן, הם הפרק התשיעי בסדרת החשיפות שלי בנושא גמלאי משרד התקשורת ומה קרה לכספי הגמלאים הללו.

התחלתי בסדרת הכתבות הזו, כשגיליתי תנועות כספיות מאוד מוזרות וחשודות מתקציב משרד התקשורת, שהועברו לתקציב עמותה בחברת הדואר (גוף מפוקח רגולטורית ע"י משרד התצקשורת) בהיקף מצטבר של מיליוני ש"ח.

עצם העובדה, שלא קיבלתי תשובות לשאלותי, דירבן אותי להעמיק ולחקור את הסוגיה המטרידה הזו: לאן נעלמו כספי גמלאי משרד התקשורת? למה הגמלאים של משרד התקשורת לא מטופלים ע"י משרד התקשורת?

רשימת כל 8 הכתבות הקודמות מצויות בנספח כאן למטה, הכתבות הללו הן הרקע וההקדמה לחשיפה החדשה כאן.

בעקבות הכתבה הקודמת בנושא, כשכבר הצטברו מספיק ראיות למעשים, לכאורה, פליליים, העברתי את כל החומרים, שהצטברו אצלי עד הכתבה הקודמת - ליועמ"ש, בדרישה לפתוח בחקירה, כנגד ראשי משרד התקשורת (השר איוב קרא והמנכ"ל נתי כהן, בתמונה למעלה משמאל), שכן הם ידעו בזמן אמת (גם משאלותיי) ואישרו במו ידם את השערורייה הציבורית והכספית החמורה הזו. המידע הנחשף בכתבה זו הועבר כהשלמה לתלונה הקודמת ליועמ"ש וכעת גם לרשם העמותות. 

בעקבות הכתבה הקודמת, קיבלתי כמות עצומה של מסמכים מקוריים, בנוגע לעמותת גמלאי משרד התקשורת (שנעלמה מזמן, כי חבריה הלכו לעולמם, מזמן) ואת כל המסמכים הרשמיים הנוגעים לעמותת גמלאי הדואר, שהחליפה את שמה פעמיים (פעם לעמותת גמלאי הדואר ומשרד התקשורת ואחר כך חזרה להיות רק עמותת גמלאי הדואר).

כל הכספים המדוברים כאן, זרמו ממשרד התקשורת לעמותה הזו, ששוכנת במשרדי חברת הדואר (מנכ"ל הדואר הוא יו"ר העמותה), ללא תלות בכל החלפת השמות שלה, מאז תחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת ועד עצם היום הזה

לאור המסמכים שקיבלתי (רובם ככולם מאוחסנים גם אצל רשם העמותות במשרד המשפטים), פניתי בדחיפות ביום 6.4.19 לצמרת משרד התקשורת ולצמרת חברת הדואר בשאלות הבאות:
"אודה למענה לשאלות הבאות:
  1. כמה גמלאים חברים בעמותת גמלאי הדואר (שמנכ"ל חברת הדואר הוא היו"ר שלה ומשרדי העמותה נמצאים במשרדי חברת הדואר, ביחד עם משרדי עמותת שירותי רווחה של עובדי חברת דואר ישראל), וכמה מחברי העמותה נחשבים גמלאים של משרד התקשורת? זאת, משום שנטען, שיש הרבה מעל לאלף כאלה (מצ"ב בתצלום), דבר בלתי סביר בעליל, לגמלאים שבאורח פלא הצליחו לחצות את גיל 100 שכרגע הם בסביבות גיל ה-110 עד 130 שנה ואף למעלה מזה, ואף הצליחו להישאר בחיים כל כך הרבה שנים וגם הם פעילים בעמותה, כדי שהעמותה תוכל לקבל כסף עבורם - ממשרד התקשורת. זאת, משום שרשות הדואר קמה ב-1986 (כלומר: הם היו גמלאים כבר לפני 1986). כאשר, על פי מיטב ידיעתי, יש למשרד התקשורת רק 62 גמלאים חיים, מהם רק כחצי משלמים דמי חבר לעמותה.
  2. הכיצד משרד התקשורת שילם לעמותה בשנים 2016 ו-2017 מאות אלפי ₪, כשלעמותה לא היה בשנים הללו "אישור ניהול תקין" ממשרד המשפטים \ רשם העמותות?
  3. האם משרד התקשורת חידש את ההסכם, שנחתם ב-2011 - על פי הדיווח בתצלום המצ"ב ל-3 שנים שהסתיימו ב-2013? אם כן, היכן ההסכם הזה ולכמה שנים הוא נחתם? אם לא, הכיצד העמותה מבקשת כספים ממשרד התקשורת, גם ללא הסכם וגם ללא "אישור ניהול תקין"?
  4. מה מהות השירותים, שמשרד התקשורת היה צריך לשלם ושילם לעמותה בגובה 76 אלף ₪, ברבעון הרביעי 2018 (מצ"ב התצלום), תחת השם: "סל תרבות לגמלאים 2019"? מי מבין הגמלאים נהנה מהכסף הזה בפועל?
  5. למה משרד התקשורת נשאר קשור לעמותה, כאשר היא כבר ב-2006 (מצ"ב צילום), קיבלה אישור להחלפה שמה, מ'עמותת גמלאי רשות הדואר ומשרד התקשורת' ל'עמותת גמלאי הדואר'?"
מצמרת משרד התקשורת לא הצלחתי לקבל תשובה. ככל שתתקבל תשובה, אעדכן בהתאם.

מצמרת חברת הדואר קיבלתי את התגובה הבאה: "אנחנו לא נגיב בנושא".

"תחיית המתים": הנס המופלא של גמלאי משרד התקשורת בעמותת חברת הדואר:
עמותת גמלאי משרד התקשורת, עוד בטרם בוצעה ההפרדה בין המשרד לרשות הדואר וחברת הדואר, הוקמה ב-1981. ב-1986 קמה רשות הדואר, שקיבלה לתוכה את כל עובדי הדואר (שהפכה לחברה ממשלתית וכיום עומדת בפני הפרטה חלקית), לרבות את נושא הגמלאים של הדואר.

משום מה, זה לא בדיוק ברור כיום, גמלאי משרד התקשורת סופחו לעמותת גמלאי הדואר, במקום להיות מטופלים על פי החוק והתקשי"ר, במשרד התקשורת עצמו.

ב-1993 עמותת גמלאי הדואר החליפה את שמה ל"עמותת גמלאי הדואר ומשרד התקשורת" - כאן. זאת, כי עמותת גמלאי משרד התקשורת הפסיקה לתפקד והייתה אמורה להיסגר, אבל לא נסגרה רשמית משום מה במשך כמה שנים (כי כבר לא נשאר מי שיסגור אותה).

ב-1999, בעקבות אי תפקוד עמותת גמלאי משרד התקשורת, כששאל רשם העמותות את "עמותת גמלאי הדואר ומשרד התקשורת" מה קרה עם העמותה הקודמת של גמלאי משרד התקשורת, קיבל רשם העמותות דיווח מעמותת גמלאי הדואר ומשרד התקשורת (שקיבלה את השם הזה ב-1993, כאמור בפסקה הקודמת), דיווח שאומר שגמלאי עמותת משרד התקשורת הלכו לעולמם וזו הסיבה שהעמותה הקודמת הפסיקה לתפקד
הנה זה מופיע בתצלום הבא (המסמך המלא כאן):
הלכו לעולמם

אולם, באופן מאוד פלאי, מה שסותר את כל הטבלאות של "תוחלת החיים" במדינת ישראל באותם שנים, בשנת 2010 (כאן), היו בחיים לא פחות מ-1,759 גמלאים של משרד התקשורת.וב-3 השנים האחרונות מספרם התייצב סביב האלף ומאה גמלאים (שכולם עברו כבר מזמן את גיל ה-100, חלקם הגדול בני 110 עד 130 שנה).

זאת, אחרי שאחרוני הגמלאים הללו הלכו לעולמם כבר בשנת 1982, כמופיע בדיווח לרשם העמותות בתצלום כאן למעלה.

זו "תחיית המתים" נוסח משרד התקשורת וחברת הדואר.

או בעברית יותר ברורה: "ישראבלוף" פלילי, לכאורה, חמור ביותר.    

הגמלאים ההיסטוריים של משרד התקשורת לא בחיים וממילא לא היו שייכים למשרד מזה שנים רבות, אלא לבזק \ דואר וכל מה שהיה סביב הגופים הללו. על פי חוק התקשורת וגם על פי חוק הדואר, כל העובדים כולל כל זכויותיהם וגמלאיהם עברו לגופים החדשים שהוקמו בזמנו: בזק וחברת הדואר, מיד אחרי הקמתם. ראה למשל פרק ח' בחוק הדואר שמפרט את העניין הזה לפרטי פרטים וכך גם חוק התקשורת ותקנות התקשורת. מי שממשיך לספור את האנשים הללו כאילו הם עדיין חיים - פשוט משקר ומזייף, זה ברור כשמש (לכאורה, שכן החקירה טרם החלה ויש כמובן חזקת חפות לכל המעורבים).

ב-2006, כאשר היה ברור לראשי העמותה (עמותת גמלאי הדואר ומשרד התקשורת), שאין בעמותה גמלאים חיים של משרד התקשורת, אלא רק "גמלאים פיקטיביים שקמו לתחייה", רק כדי לקבל כספים מקופת משרד התקשורת (למעט כמה גמלאים חדשים שיצאו לפנסיהממשרד התקשורת אחרי 1987. כיום מספרם הוא 62, אבל רק מחציתם חברים בעמותה מסיבות רבות המפורטות בכתבות הקודמות), ולכן הובאה החלטה לאסיפה הכללית של העמותה, לחזור לשם הקודם של העמותה והנה ההחלטה מ-17.5.2006:
החלפת שם

ואכן כעבור זמן לא ארוך (ב-29.10.2006) אישר רשם העמותות את שינוי שם העמותה (כאן).

כלומר: גם על פי שמה ומיקום משרדי העמותה (בתוך חברת הדואר בי-ם והיא נשענת על סגל חברת הדואר. מנכ"ל חברת הדואר הוא גם יו"ר העמותה), מדובר בעמותה שנועדה לדאוג לרווחת גמלאי חברת הדואר. לא ברור מה יש לגמלאי משרד התקשורת, משרד שהוא גוף רגולטורי שמפקח על חברת הדואר ופעילותה, לחפש שם ולמה המשרד מעביר כספים בהיקפים לא מבוטלים, לעמותה הזו, שדואגת לגמלאי הדואר. 

במהלך השנים האחרונות, נציגי הגמלאים הבודדים של משרד התקשורת, שהיו בעמותה (אלה שפרשו לגמלאות אחרי 1986), ניסו "לסובב את הגלגל בחזרה" וביקשו שהעמותה תחזור ותיקרא "עמותת גמלאי הדואר ומשרד התקשורת", גם בגלל שבקרב כ-5 אלף הגמלאים החברים בעמותה, כולם גמלאים של הדואר, יש כמה עשרות גמלאי משרד התקשורת וגם בגלל שמשרד התקשורת משלם לעמותה הזו כסף רב עבור מעל לאלף גמלאים (ש"קמו לתחייה") מקופת המשרד (כלומר: מכספי משלמי המיסים), והכסף הזה מממן למעשה את גמלאי הדואר, במקום לממן רק את גמלאי משרד התקשורת.

יודגש, שמחצית מ-62 הגמלאים של משרד התקשורת דהיום, לא מוכנים להיות מטופלים ע"י עמותה של גוף המפוקח רגולטורית ע"י משרד התקשורת (וגם עליהם לשלם עוד מעל ל-300 ש"ח לשנה, דמי חבר לעמותה, מעבר לכסף שהעמותה מקבלת מידי שנה מקופת משרד התקשורת). כך, שכמחצית מגמלאי משרד התקשורת לא מטופלים ע"י שום גוף ולא נהנים בכלל מכספי המדינה המוקצים לרווחת גמלאי משרד התקשורת, אבל הכספים הללו מגיעים לגמלאי הדואר. 

הנה הבקשה לשינוי השם של העמותה, שנקראת מאז 2006 עמותת גמלאי הדואר (בלבד), בקשה של גמלאי משרד התקשורת צבי יונדלר, שהוצגה באסיפת המועצה של העמותה מ- 21.1.14צבי יונדלר

צבי יונדלר לא מתייאש מאי מילוי בקשתו, ומבקש עוד 3 דברים חשובים, שלא מתבצעים והוא, כמובן, לא מקבל מענה לבקשות הללו, שהעלה באסיפה המועצה הבאה של העמותה ב-17.9.14:
צבי יונדלר
צבי יונדלר 3

ב-2016 הסיפור המוזר הזה חוזר על עצמו, הפעם עם הגמלאי בשם צבי סלע, ב-19.1.16, וההבטחה, שניתנה לו בדיון במועצה של העמותה, לדון בנושא במועצה הבאה, כמובן לא התממשה ושם העמותה לא השתנה:
צבי סלע

בהערת אגב נוספת נציין, שהעמותה עברה פעמיים בקרה של רשם העמותות, עם ממצאים די חמורים ונוקבים, בגלל תלונות, שהוגשו לרשם העמותות, על אי סדרים (כולל אי סדרים כספיים) בעמותה. 

בנוסף, העמותה גם הייתה פעם אחת בתהליך של "תכנית הבראה", בין השנים 2008-2009 בפיקוח צמוד של רואה חשבון מלווה, כמוגדר בחוק העמותות. זה לא בדיוק "הבריא את העמותה" (אבל כן "הבריא את המתים"). מדהים

כ"כ, מאז סוף 2015 אין לעמותה הזו "אישור ניהול תקין" מרשם העמותות. כך, שהעברות הכספים לעמותה הזו ע"י משרד התקשורת, בשנים 2016 עד 2018 (כולל), היו בניגוד לחוק, להחלטות הממשלה ובניגוד להוראות החשב הכללי של האוצר.

ראשי משרד התקשורת ידעו על כל הבעיות הללו (לא רק ממני ומסדרת הכתבות והחשיפות שלי, הם ידעו זאת גם מהחשב הקודם של המשרד, שניסה לעצור את הכאוס הזה), אולם, זה בכלל לא הזיז לראשי משרד התקשורת. הכסף המשיך לזרום מהמשרד לעמותת גמלאי הדואר והגמלאים של משרד התקשורת המשיכו להיזרק מייד עם פרישתם - לעמותת הדואר, במקום להיות מטופלים באופן מלא ע"י המשרד עצמו. 

עדכון 17.5.19:
רשם העמותות החליט לפתוח בבדיקה \ חקירה של עמותת גמלאי הדואר בעקבות פנייתי - כאן

עדכון 23.5.19: פרקליט המדינה החליט להעביר את הנושא הזה לחקירת המשטרה - כאן

עדכון 28.11.19
המשך החשיפות והמסמכים של Telecom News בעניין שערוריית שוד (לכאורה) של כספי הגמלאים, הועברו גם הם ע"י הפרקליטות - לחקירה המשטרה, כאמור בהודעת הפרקליטות - כאן

עדכון 8.1.2020: נציגי הגמלאים של משרד התקשורת הגישו תלונה (המצויה כאן), לרשם התאגידים במשרד המשפטים והדליפו את עצם הגשת התלונה לגלובס (כאן) שפרסם זאת עם תגובה מתחמקת ממשרד התקשורת. 

נספח
הכתבות הקודמות בנושא "שוד כספי גמלאי משרד התקשורת": 
ROBBERY FREE



 
 
Bookmark and Share