Telecom News - איבדו שליטה על חברת הדואר? ככה זה כשלא יודעים לנהל משרד ממשלתי

איבדו שליטה על חברת הדואר? ככה זה כשלא יודעים לנהל משרד ממשלתי

דף הבית >> עולם ה-ICT ותקשורת >> חדשות משרד התקשורת >> איבדו שליטה על חברת הדואר? ככה זה כשלא יודעים לנהל משרד ממשלתי
צמרת משרד התקשורת ובראשה המנכ"לית, לירן אבישר בן-חורין, איבדה לחלוטין את הפיקוח והשליטה על חברת הדואר, שהשביתה את כל שירותיה לציבור מאתמול בצהריים עד היום בבוקר, בהתראה קצרה ביותר, בניגוד לחוק ולרישיון החברה ובניגוד לאינטרסים של הציבור. למה זה קורה דווקא כעת?
עדכונים בסוף הכתבה
מאת: אבי וייס, 22.1.21, 12:25הפסקת שירות דואר

ב-20.1.21 חברת הדואר הפיצה לכלי התקשורת את ההודעה הנמצאת כאן מצד שמאל.

על פי הודעה זו, למחרת, 21.1.21כל שירותי הדואר לציבור יהיו מושבתים, מיום חמישי בצהרים עד יום שישי (היום, 22.1.21) בבוקר, בגלל עבודות מחשוב (כאילו שעבודות כאלו נופלות בהפתעה. לא ברור למה זה חייב להיעשות על חשבון שעות השירות לציבור).

הבעיה: השבתה כזו של השירות לציבור מנוגדת לחוק, לתקנות ולסעיפים מאוד ספציפיים ברישיון של חברתלירן אבישר בן-חורין הדואר (הסעיפים הללו נמצאים כאן וכאן, למתעניינים). לא ניתן להשבית שירות לציבור אפילו לא לדקה, בלי אישור מנכ"לית משרד התקשורת, (לירן אבישר בן-חורין, בתמונה משמאל). אבל לא פורסם בכל מקום, שהיא אישרה את ההשבתה הזו של השירות לציבור.

יצויין, שלא מהיום, "לא סופרים אותה ממטר" גם לא מסנטימטר. למרות שיש בידיה ובידי השר סמכויות עצומות, החל מהפקעת ערבויות ועד ביטול הרישיון של הדואר, לרבות קידום החלטות לסילוק מנהלים סוררים ועוד. 

מייד אחרי שקיבלתי את ההודעה של חברת הדואר ב-20.1.21, שלחתי את השאלה הדחופה ביותר הבאה, לשר התקשורת, בני גנץ, ולצמרת משרד התקשורת בזו הלשון:
"הנדון: הודעה לציבור הלקוחות - פעילות דואר ישראל מחר ב-21.1.2021.
שלום רב,
האם משרד התקשורת אישר את הפסקת השירות הענקית הזו של חברת הדואר - לציבור?"

תגובה לא קיבלתי, די ברור למה. ככל שאקבל תגובה, אעדכן בהתאם. 

אובדן השליטה המוחלט של מנכ"לית משרד התקשורת בחברת הדואר, לא היה הפתעה עבורי ועבור קוראי האתר. למנכ"לית יש שפע של כלי אכיפה על חברת הדואר, אבל היא מסתפקת בפעילות חסרת כל השפעה.

התראנו על כך וכמה פעמים, שהיא (המנכ"לית) מטילה על חברת הדואר קנסות מצחיקים על עבירות חמורות ביותר, עבירות מזעזעות בחומרתן, מה שמעודד עוד יותר את ההפקרות והכאוס, וזה מפורט למשל בכתבות הבאות: בנוסף, ראשי חברת הדואר רואים מולם מנכ"לית מנותקת מהשטח, שממזמן היה צריך לפטר אותה, שלא שולטת בשום תחום במשרד התקשורת, מה שמעודד את ראשי חברת הדואר להתעלם ממנה לחלוטין (ממילא השר בני גנץ לא פנוי לעסוק בתקשורת, מרוב תיקים ותפקידים הנמצאים בידיו), כי היא (המנכ"לית) לא נמצאת על קרקע המציאות, והפעילות הכאוטית וחסרת האחריות, שמתבצעת במשרד שבניהולה אך בימים האחרונים, הולכת ומעצימה, בהיעדר שר מפקח.

למי שלא יודע, מה שהכי מעניין את המנכ"לית - לירן אבישר בן-חורין, זו התמונה שלה. באתר משרד התקשורת עלו כבר בעבר 2 תמונות שלה, וכעת הן נעלמו ועד לפרסום כתבה זו אין שם שום תמונה שלה. נמצאת רק תמונתו של בני גנץ, שר התקשורת. הריבוע לידו עבור תמונתה - ריק כבר כמה ימים. היא, כנראה, עסוקה ברוב זמנה בצילומים, לשיפור התצלומים והחלפתם, כל הזמן.
זה ממש לא מצחיק. זו לא בדיחה ל-1 באפריל, כי כעת ינואר. זה מתועד בפנייה שלי כאן, למתעניינים.
דוגמאות מובהקות למרוץ הזה שלה אחרי תמונות מחמיאות, אפשר לראות בכתבות "המלטפות", שנעשו עבורה ממש לאחרונה ב"כלכליסט" (כאן וכאן), העיתון של נוני מוזס.
אפשר לראת כאן וכאן כיצד גלובס שלח צלם מקצועי במיוחד כדי שיצלם אותה שונה בכל אייטם, ובתמונה כאן היא מצולמת על רקע של פסלון של דוד בן גוריון, לרמוז לקוראים בצורה ברורה שהיא (כביכול) ממשיכת דרכו של בן גוריון. פשוט בדיחה עלובה וחילול מורשתו של דוד בן גוריון. בדיוק כך, המשרד הממשלתי הזה נראה. 

הנפילות הללו לתהום, תהום ללא כל תחתית, של צמרת משרד התקשורת רק של השבועיים החולפים, מתועדות היטב בכמות עצומה של חשיפות ובכלל זה הכתבות הבאות: למה הגענו למצב הזה של "איש הישר בעינין ייעשה", גם בתחום הדואר, תחום שכולו שירות לציבור?
משתי סיבות עיקריות:
1. כל צמרת משרד התקשורת של היום היא "שיבוט" של אנשים דומים. 

במה הם דומים ומה משותף לכולם (כולל המנכ"לית)?
  • אפס ניסיון ברגולציית עולם התקשורת.
  • אפס ניסיון בעולם התקשורת על כל מרכיביו.
  • אפס ניסיון בניהול חברה עסקית (מכל סוג, לא רק בתחום התקשורת).
  • חסרי השכלה רלבנטית בתחומי עולם התקשורת, טכנולוגיות התקשורת ורגולציית התקשורת.
  • אפס ידע וניסיון בתחומים המקצועיים הקיימים סביב עולם התקשורת (בתוספת שפע של בעיות בתחום "ניגודי העניינים", למשל דוגמה בולטת: עו"ד דנה נויפלד - היועצת המשפטית של המשרד. זה לא רק היא. זה חל כמעט על כל התחומים הרבים סביב עולם התקשורת. גם בתחום הדואר). 
מיהם האנשים הללו, בצמרת משרד התקשורת?
כמעט כולם בוגרי הכשרות של ארגונים מהסוג של "קרן וקסנר", "קרן מנדל", "רשת מעוז" וכיו"ב. זה המקור העיקרי ואולי הבלעדי לכמעט כל ה-Deep State ("שלטון הפקידים"), שיש בקרב המערכות הציבוריות בישראל (לרבות במערכות, הביטחון, המשטרה, השפיטה והתביעה). 

דוגמה ממש טרייה היא הקידום הטרי של ענבל מעין, שאת שמה בוודאי לא שמעתם, ש"הוצנחה" אך לאחרונה למשרד וממש לאחרונה במקום לפטר אותה (בעקבות הליכת המנכ"ל נתי כהן, שהביא אותה למשרד, בגלל הכרות אישית עם אביה), היא קודמה ע"י המנכ"לית לתפקיד מנהלת המטה של המנכ"לית. את הסיפור שלה אפשר לקרוא כאן בשאלה שנשאלה ולא נענתה, למתעניינים.

אם תציצו בקורות החיים, למשל, של ענבל אבנון (כאן) היועצת של שר התקשורת, אפשר להיווכח מיד, שהיא לא יותר מ"שיבוט" ממוזער וחיוור של המנכ"ליתלירן אבישר בן-חורין. סביב לשכת השר והמנכ"לית יש עוד סדרה של "משובטים", עם שמות, שדי בטוח, שאתם לא מכירים ובכלל זה: ענבל מעין (שכבר הסברנו קודם מי זו: ראש מטה מנכ"לית), בת ציון ברלין (רכזת לשכת שר התקשורת), מיתר בן-ארצי (יועצת למנכ"לית), עמית פרסיקו (ראש מטה השר), וחגי אורן (דובר השר). ויש עוד.

אנשי מקצוע מנוסים ובעלי ידע בעולם התקשורת - אין

2. היעדר "תורת הפעלה" בניהול המשרד.
המשרד יכול להתנהל (מזה שנים ובמיוחד בשנים האחרונות) ללא מדען ראשי וצוות של מדען ראשי, מי שאמור לתת את הכיוון של ההתפתחות של השוק, כי מדובר במשרד ממשלתי-טכנולוגי העוסק בטכנולוגיות מתקדמות המתפתחות במהירות כל הזמן. המשרד יכול להתנהל ללא "מועצה ציבורית", שתייצג את האינטרסים של הציבור ובמיוחד ציבור הצרכנים, כשאין כל התייחסות או קשר קבוע וממוסד לנציגי הציבור המוסמכים בשוק התקשורת (יש הרבה גופים כאלה (והכי חמור:
  • אין מסמך אתיקה לעובדי משרד התקשורת. דוגמאות: רשות המיסים משרד הביטחון ,.מזמן היה צריך לחבר תקנון אתיקה לעובדי ומנהלי משרד התקשורת. ניתן היה להעתיק מה שמתאים - מכאן. זה לא קרה. די ברור למה. אפילו לחברי הכנסת יש תקנון אתיקה - כאן ו"ועדת אתיקה" לטפל בתלונות. למשרד התקשורת - אין
  • אין כל מסמך המגדיר איך מנוהל ומבוצע שימוע במשרד התקשורת..מזמן היה צריך לחבר נוהל עריכת שימועים במשרד התקשורת. אפשר להיעזר במסמכים רשמיים ומקצועיים רבים מהארץ (כולל מסמכים מחייבים רבים, בעקבות החלטות ממשלה) ומסמכים מהעולם בתחום זה, דוגמת מה שיש: כאןכאןכאןכאןכאןכאןכאןכאן וכאן
  • אין כל מסמך לרמת השירות של עובדי משרד התקשורת ואין "אמנת שירות" לפעילות עובדי ומנהלי המשרד. דוגמה טובה: משרד הביטחון.
  • אין למשרד התקשורת תכנית עבודה שנתית ידועה לציבור (ל-2020, שלא לדבר על 2021) ואת התכנית ל-2019 המשרד כלל לא מימש.
  • אין סיכום שנתי (ל-2019, בוודאי לא ל-2020) והדו"חות, שהמשרד כן פרסם, דוגמת "דו"ח פניות הציבור", הם "ישראבלוף" אחד ענק על הציבור.  דוגמה חיובית לדו"ח שנתי של רגולטור יש כאן בדו"ח השנתי של "רשות התחרות". לא רק שהדו"ח נעשה בשקיפות ותחת נהלים ברורים, הנושא של אכיפה (פלילית, מנהלית וכיו"ב), הוא החלק המרכזי בדו"ח, ממש מרכזי ובולט, כי זה רגולטור המבין את תפקידו כרגולטור (בעוד שמשרד התקשורת החליט עוד בעשור הקודם ובמיוחד בשנים האחרונות, שהוא "סוכנות השיווק של קבוצת סלקום" ולפעמים קצת של פרטנר, במקום להיות הרגולטור המרכזי לשוק התקשורת). כך המשרד עובד סביב השעון בשירות האינטרסים הכלכליים של צמרת קבוצת סלקום\IBC ולאחרונה גם בשירות השותפה החדשה של קבוצת סלקום: "מגדלי תקשורת". אין תחתית לתהום הזו, שלתוכה נפל משרד התקשורת. 
  • אין כל מסמך המגדיר את רמת והיקף השקיפות בפעילות עובדי ומנהלי משרד התקשורת. דוגמה: נציבות שירות המדינה. כמו בכל משרד ממשלתי, ברור מאליו וזה מחויב מהחוק, מהתקש"יר, מהנחיות נש"מ ומהחלטות הממשלה, שיש צורך לעבוד בשקיפות מלאה ובשיתוף הציבור ונציגיו המוסמכים. כל מה שלא נוגע לפעילות מערכות הביטחון של ישראל (בפעילות המשרד) חייב להיות בשקיפות מלאה. הפוך מהמצב הקיים.
  • אין מסמכי RIA (ניתוח השפעות ההחלטות הרגולטוריות) לשום החלטה משמעותית, או בכלל. אין במשרד התקשורת של היום שום עבודת מטה נכונה בעולם המודרני ובמנהל הממשלתי המודרני, בעידן הדיגיטלי.

למעשה, אנו ב"אזור הדמדומים" של "איש הישר בעיניו ייעשה". 

מצב חסר תקנה עם הצוות הנוכחי של צמרת משרד התקשורתשמופעל לטובת אינטרסים זרים.

קוראים לזה "קשרי הון שלטון". 


אין כל צפי לשינוי בתחומים הללו בישראל, בעיקר בגלל האטימות המתמשכת של צמרת משרד התקשורת, שכאמור, אין לה צל של מושג, ניסיון, השכלה או ידע בעולם טכנולוגיות התקשורת, תקני עולם התקשורת והרגולציה הקיימים בעולם בתחום התקשורת. אבל ספינים - זה קל לשלוח לכתבים של כלי התקשורת, שממחזרים אותם לציבור בשיטת Cut & Paste - בחוסר הבנה מוחלט.

לפעול בצורה עקבית כדי למלא את צרכי הציבור - את זה ראשי משרד התקשורת לא יודעים

עצוב, מרגיז ומקומם.

טוב זה לא יכול להיגמר

לא פלא, שהשר וצמרת המשרד גם מתנגדים לשמוע ולטפל בגמלאי המשרד. אלה אנשים מקצועיים ומנוסים, שמבינים בעולם התקשורת, אנשים, שיכולים רק להפריע ולשבש את עבודת ראשי המשרד, שפועלים מחוץ לכל חוק, נורמה, דרישות הציבור והדרישות המקצועיות והטכנולוגיות של תחום התקשורת. 

מומלץ, שראשי משרד התקשורת (לא הנוכחיים, הם אבודים וחסרי תקנה וממילא הם לא מבינים דבר וחצי דבר בתחומים בהם הם עוסקים ומקבלים החלטות. אני מתכוון לבאים), יכירו את המחקר החדש, שפורסם ממש לאחרונה, תחת הכותרת: " כיוונים חדשים למדיניות הרגולציה בישראל", מד"ר יצחק קליין - כאן.  

לסיכום:
רק החלפת כל צמרת משרד התקשורת באנשים, שרק האינטרס הציבורי עומד מול עיניהם, תציל (אולי) את שוק התקשורת של ישראל, מהתחתית העמוקה שהשוק נפל אליה, בגלל מנהלים כושלים ומכשילים ורגולציה מוטעית מיסודה, שבה "איש הישר בעיניו ייעשה".

כמובן שיש צורך בהקמת "רשות לתקשורת", אבל זה לא יקרה בקרוב (או בכלל).

עדכון 22.1.21, 17:00:
א. התקבלה תגובת חברת הדואר (לשאלתי האם משרד התקשורת אישר את השבתת השירות לציבור), מאת נוי קדם, סמנכ"ל תקשורת והסברה, דואר ישראל: "התשובה היא כן. מעדכנת שהשירות חזר לפעול במלואו, כבר הבוקר בשעה 8.00."

ב. לאור תשובה זו מייד החזרתי שאלה: "שלום רב, תודה על התשובה המהירה. מי אישר את ההשבתה הזו?"
אני עדיין ממתין לתשובה. ככל שתתקבל תשובה, אעדכן בהתאם. 

די ברור שלא אקבל תשובה. גם די ברור שאם המאשרת את ההשבתה הייתה המנכ"לית, כנדרש ברישיון ובחוק, מיד היו משיבים לי: זו המנכ"לית... גם אי המענה מהמשרד מצביע על כך. כי אחרת הייתה הודעה באתר המשרד, או הודעה בפייסבוק של המשרד, על ההשבתה. או שמא מדובר כאן באישור רשלני של פקיד זוטר במשרד, שלא על דעת המנכ"לית, פקיד שלא בדק חלופות, או שכנוע של הדואר את המשרד, כי הדואר נקט בכל הפעולות הנדרשות להפחתת הפגיעה בשירות לציבור.
כך או כך, הסיפור הזה ממחיש היטב את אבדן היכולת הניהולית של המנכ"לית, אם הייתה לה אי פעם - יכולת שכזו. 

עדכון 25.1.21: נשלחה פנייה לשר בני גנץ שיפטר את כל שאריות מפלגת "דרך ארץ" ממשרד התקשורת. הפנייה כאן. תגובה טרם נתקבלה. ככל שתתקבל תגובה, נעדכן בהתאם. 

עדכון 26.1.21: כצפוי, עלתה תמונה חדשה של המנכ"לית, לירן אבישר בן-חורין, בתצלום הנמצא כאן, תמונה, שצולמה ע"י צלם מקצועי (ראה כאן) בשם רפי קוץ

עדכון 29.1.21: בעקבות פרסום הלו"ז של המנכ"לית, לירן אבישר בן-חורין ל-Q3 2020 (כאן), נשלחה הפנייה הבאה (כאן) למנכ"לית ולדובר המשרד. תגובה טרם נתקבלה. ככל שאקבל תגובה, אעדכן בהתאם. 



 
 
Bookmark and Share