משרד התקשורת "משפץ" דו"חות ומראה שהוא אכן לא מטפל בגמלאיו
מאת:
מערכת Telecom News, 20.1.21, 08:00
המשרד מתחיל להודות, שהעברת כספי גמלאי המשרד לעמותת גמלאי הדואר בוצעה שלא כדין. כל זה קורה ערב פתיחת הדיון בתביעת גמלאי המשרד. המשרד פרסם את דו"ח ההתקשרויות שלו עם ספקים, והוא לא כולל העברות כספים לעמותת גמלאי הדואר עבור "הטיפול" בגמלאי המשרד. הפרשה מסתבכת בכך, שמסתבר, שמשרד התקשורת "שיפץ" בדיעבד את דו"ח ההתקשרויות שלו ל-2019 (שפורסם לציבור), תוך שהוא "העלים" כעת ממנו את התקצוב שיועד אז לחברת הדואר (לעמותת גמלאי הדואר), עבור הטיפול בגמלאי משרד התקשורת.
כידוע, בימים אלה מתנהלת תביעה חמורה של נציגות גמלאי משרד התקשורת, נגד הנהלת המשרד, שלטענתם נטש אותם ואינו מטפל בהם כנדרש. פירוט כל ההשתלשלות של הפרשה העגומה הזו - ב
נספח א' בתחתית הכתבה.
התביעה היוצאת דופן הזו הוגשה ע"י עו"ד
יגאל לוי (בתמונה למעלה משמאל) ועו"ד
חיים גרון (בתמונה למעלה מימין), בעצמם סמנכ"לים בכירים לשעבר במשרד התקשורת, בשם נציגות הגמלאים שנבחרה:
זאב קידר, מירה דאיבוג ואיזי אלמוג.
טענות גמלאי משרד התקשורת נשענות על 3 "רגליים" מרכזיות:
- טיעון מוסרי: במסגרת האחריות הבין-דורית, מחויב כל ארגון לדאוג לגמלאיו, ששירתו בו במשך עשרות שנים. לא בכדי, סיימו גמלאי משרד התקשורת את כתב התביעה שהגישו, בציווי: "אַל תַשְׁלִיכֵנִי, לְעֵת זִקְנָה; כִכְלֹות כֹּחִי, אַל תַעַזְבֵנִי".
- טיעון חוקי: הוראות תקנון שירות המדינה ("התקשי"ר) רואות בגמלאי המשרד חלק מעובדיו ולכן הוטלה חובה חוקית על המשרד לשמור על קשר עם גמלאיו ולטפל בהם במגוון נושאי רווחה. מדובר בזכות חוקית של עובד המדינה, שלא יופקר עם פרישתו לגמלאות.
- טיעון כספי: כחלק מהחשיבות, שרואה המדינה בטיפול בגמלאיה, היא מקצה סכומי כסף נכבדים לכל משרד לצורך הטיפול בגמלאים. על כל משרד לוודא, שכספי מדינה אלה אכן משמשים את הגמלאים.
במאמר זה, נתייחס להתפתחות משמעותית וחמורה, שאירעה בימים אלה, בנוגע להיבט הכספי.
במסגרת התביעה נחשף, שבמשך שנים רבות העביר משרד התקשורת סכומי עתק לעמותת גמלאי הדואר, כדי שזו, כביכול, תטפל בגמלאי המשרד, במקום עובדי אגף מינהל ומשאבי אנוש של המשרד.
עוד נחשף, שסכומי עתק אלה הועברו ע"י המשרד לעמותה ללא כל פיקוח ומבלי שלמשרד יש כל מידע לגבי כמות הגמלאים ואופן הטיפול בהם.
יתרה מכך, נחשף, שמשרד התקשורת העביר במשך שנים כספים עבור כמות מופרכת של כאלף גמלאים למרות שרשות הדואר נפרדה מהמשרד אי שם בשנת 1987 ולכן "הצעירים" שבין הגמלאים אמורים להיות בני 100 ויותר.
עוד נחשף, שהמשרד העביר לעמותה סכומי עתק אפילו עבור גמלאים, שכלל אינם חברים בעמותה ואינם מקבלים ממנה כל שירות.
ואם אין די בכך, נחשף, שהעברת הכספים העצומה הנ"ל, בין המשרד לעמותה, התבצעה אף מבלי שנחתם כל הסכם בין הצדדים (ההסכם הראשון, שנחשף, הוא רק מ-2011, דהיינו:
24 שנים לאחר הפרדת רשות הדואר מהמשרד).
ממסמכים פנימיים של משרד התקשורת, שצורפו ע"י הגמלאים לכתב התביעה, התברר, שהנהלת המשרד ידעה היטב, שמדובר בהעברת כספים בלתי חוקית, שאינם משמשים למטרה, שלשמם הם הוקצו: טיפול בגמלאי משרד התקשורת.
במקביל, פרסמה רשות התאגידים דו"ח ביקורת חמור על התנהלות עמותת גמלאי הדואר, לרבות העובדה, שפנקס החברים שלה כולל גמלאים שנפטרו.
עם חשיפת הדברים, באמצעות כתב התביעה, שהגישו הגמלאים, השיב משרד התקשורת, שאמנם בדו"ח ההתקשרויות שלו מופיעים, מידי שנה, כספים שהוא כביכול העביר לעמותת גמלאי הדואר לצורך טיפול בגמלאי המשרד, אולם, לאמיתו של דבר, המשרד חדל להעביר כספים לעמותה החל מ-2016.
לטענת המשרד, הוא חדל להעביר כספים לעמותה מהמועד הנ"ל, בשל העובדה, שהעמותה מסרבת להעביר לו נתונים לגבי גמלאי המשרד. אולם, הגמלאים חשפו, שרשות התאגידים היא זו ששללה מהעמותה את "אישור ניהול תקין" ולכן נאסר על המשרד להעביר כספים לעמותה.
כעת אנו חושפים, שכל דו"ח רבעוני כולל בתוכו גם את השנים שעברו. לכן, אם חל שינוי מבחינים בו מיד. ב
דו"ח רבעון רביעי שנת 2019 קיים סעיף הוצאה של
144 אלף ש"ח לעמותת גמלאי חברת הדואר עבור גמלאי משרד התקשורת.
בימים אלה פרסם משרד התקשורת את דו"ח ההתקשרויות שלו עם ספקים (
רבעון רביעי 2020) ו
מאז תחילת 2020, לאורך כל השנה, לא נכללות בו העברות כספים לעמותת גמלאי הדואר עבור "הטיפול" בגמלאי המשרד גם לגבי 2019.
כלומר, בדו"חות של 2020, כולל כמובן ב
דו"ח הרבעון האחרון של 2020, כאשר הולכים אחורה ל-2019, רואים, שהסעיף ההוצאה הנ"ל
נעלם. והשנה - 2020
אין בכלל סעיף כזה.
נשאלת השאלה האם הכספים עוברים בדרך נסתרת אחרת (למשל ישירות לחברת הדואר, תחת שמות מוסווים), או שאכן הם כבר לא עוברים בכלל?
יתר על כן, הפרשה מסתבכת בכך, שמשרד התקשורת העלים את נושא ההתקשרויות שלו לעמותת גמלאי הדואר ל-2019 (שפורסם לציבור במסגרת חוק חופש המידע), החל מתחילת 2020. כלומר, המשרד "העלים" ממנו את התקצוב, שיועד לחברת הדואר עבור הטיפול בגמלאים ב-2019. זאת, למרות שעמותת גמלאי הדואר מדווחת בעצמה לרשם העמותות, שקיבלה כסף ממשרד התקשורת ב-2019 (
כאן). כך גם דווח ב-2018 ובשנים הקודמות ל-2018.
כלומר: הטענה של המשרד בתשובתו לבית המשפט (בית הדין לעבודה בת"א) שהמשרד לא מעביר כספים לעמותת גמלאי הדואר מ-2016 - היא פשוט לא נכונה.
מעבר לכך, שמדובר בהודאה מאוחרת של משרד התקשורת, שהוא אינו מטפל בגמלאי המשרד ואף אינו מעביר כספים לגוף חיצוני, שיטפל בהם במקומו, נראה, שמדובר בניסיון של המשרד לבצע "מקצה שיפורים" ערב פתיחת הדיון המשפטי בתביעת גמלאי המשרד שנקבע ל-22.2.21, תוך "העלמה" לחלוטין של כספי הגמלאים המיועדים לעמותת גמלאי הדואר, מדו"חות המשרד, שפורסמו מאז תחילת 2020 ועד הדו"ח הרבעוני האחרון ל-2020, שפורסם כעת.
חשוב להדגיש, שבמסגרת כתב התביעה אכן טענו הגמלאים, בין היתר, שבעוד שהמשרד "מרדים" אותם, הסתבר להם מדו"ח 2019, שהמשרד העביר בדצמבר 2019 מאחורי גבם
144 אלף ש"ח לחברת הדואר (סכום שכאמור, לא מופיע מתחילת 2020 בדו"חות הרבעוניים, כולל בדו"ח האחרון).
פירוט התשלומים של המשרד לעמותת גמלאי הדואר לשנים 2018-19 יש בכתבה -
כאן.
יש לקוות, שבכך מבקש משרד התקשורת להודות, שהעברת הכספים על ידו לעמותה במהלך כל השנים, הייתה
שלא כדין וכעת עם מחיקת רישומם של כספים אלה (בהתייחס ל-2019) מדו"חות המשרד
ואי הכללת הנושא הזה בכלל בדו"ח רבעון רביעי 2020,
בא הקץ גם על מראית העין שהמשרד, כביכול, מטפל בגמלאיו.
בכל מקרה, סוגיית העברת כספי גמלאי משרד התקשורת ע"י הנהלת המשרד לעמותת גמלאי הדואר, "שיפוץ" דו"חות ההתקשרות של המשרד והיעדר הפיקוח על השימוש בכספי הגמלאים, יידונו לעומק במסגרת ההליך המשפטי בחודש הבא.
מדוע שר התקשורת הנוכחי,
בני גנץ, לא מסיים את הסאגה הזו (כגמלאי מצה"ל, הוא יודע היטב את חשיבות הטיפול בגמלאים)? שאלה טובה - ללא תשובה.
נספח א'
15 החשיפות הקודמות של
שערוריית הגמלאים, חשיפות הנוגעות
רק לתקופה של כהונת השר
יועז הנדל, (בתמונה למטה
), כשר התקשורת (לפני פיטוריו):