חקירת המשטרה ב"תיק 4000" הייתה רשלנית ופספסה כמעט את כל סעיפי העבירות, לכאורה, שבוצעו בפרשה זו. אחד הסעיפים "יוצא כעת לאור" בהודעה של YES (שהיא כרגע חלק מקבוצת בזק) לבורסה, על ביטול ההסכם לרכישת שירותים מ"עמוס 8", לוויין של חברת "חלל תקשורת".
מאת: אבי וייס, 18.12.18, 07:30
חברת YES (כיום חלק מבזק) הודיעה אמש לבורסה ( כאן, הודעה המלאה נמצאת כאן - למתעניינים), שהיא תשתמש ב"סעיף היציאה", שיש לה בחוזה לרכישת שירותי חלל ("מקטעי חלל" בלשון מקצועית) מהלוויין "עמוס 8", ובכך היא מבטלת את ההזמנה שלה מ"חברת חלל" בכל הנוגע ל"עמוס 8", שטרם המריא ולא ברור כעת - אם בכלל ימריא.
YES תמשיך בשנים הקרובות להשתמש בחיבורים לווייניים ל"עמוס 3" ול"עמוס 7" ובהדרגה תעבור לחלופות (ובכלל זה במעבר ל-OTT), כמפורט בהודעתה לבורסה.
ההודעה הזו מסמנת את ביטול הסכם בשיווי מצטבר של קרוב למיליארד ש"ח (227 מיליון דולרים עד 2028, לפני הצמדות ועדכונים, לשם הדיוק ההיסטורי), שמשטרת ישראל לא חקרה במסגרת "תיק 4000". המשטרה אפילו לא "גרדה את הקצה של הקרחון" הזה, בגלל אי הבנה מוחלטת של המפכ"ל (לשעבר), ראשי להב 433 ו הפרקליטות המלווה, איך עובדת הרגולציה בעולם התקשורת בישראל.
חברת "חלל תקשורת", גם על פי הודעת YES לבורסה, נמצאת "בבוץ עמוק" (בידי "כונס נכסים") ויורוקום איבדה את השליטה בה. תזכורת: אך לפני כ-5 שנים, שאול אלוביץ' (בתמונה משמאל), רצה לבצע "אקזיט" מוצלח ולמכור את חברת "חלל תקשורת" לחברת תקשורת ספרדית בשם היספסאט, ומשרד התקשורת טירפד בזמנו את האקזיט הזה (מפורט כאן).
כיום אנו במצב בו שאול אלוביץ' איבד את כל רכושו (בתחום התקשורת) לרבות כל החברות שלו (קצת סותר את טענת המשטרה שביבי "עזר לו"...). כך, שההסתלקות של YES מההסכם עם "חלל תקשורת" לגבי "עמוס 8" היא בבחינת "מסמר כמעט אחרון" בארון הקבורה של עסקי החלל, שהיו עד לאחרונה של שאול אלוביץ'.
למה העסקה הזו (וביטולה) הייתה אמורה להיחקר במסגרת "תיק 4000"?
עסקת YES עם "חלל תקשורת" הייתה חלק מסדרת "עסקאות בעלי עניין" מושחתות ובניגוד לחוק ולרישיונות, שבין החברות בקבוצת בזק ו-YES לבין החברות במעלה הפירמידה של שאול אלוביץ': בעיקר יורוקום ו"חלל תקשורת".
העסקאות הבלתי חוקיות הללו ובניגוד לרישיונות, באישור ועצימת עין בלתי חוקית של משרד התקשורת, החלו בימיו של משה כחלון כשר התקשורת ואבי גבאי כמנכ"ל בזק. הנושאים הללו לא נבדקו, לא ע"י המשטרה ולא ע"י מבקר המדינה (כאן).
למה? לא יודע. לא מסבירים לי ולציבור. בפועל אני כן יודע, זה די ברור וכתבתי זאת עשרות פעמים עם מסמכים ברורים: החקירות הללו תגענה ל"קליקת הפרקליטים" עצמה ולכן הם "שומרים היטב על התחת" אחד לשני.
כתבתי על כך עשרות מאמרים ומי שמתעניין בפרטים יוכל למצוא אותם למשל: כאן, כאן, כאן, כאן, כאן, כאן, כאן, כאן, כאן וכאן.
בקצרה למי שלא מעוניין בפרטים: משרד התקשורת בכלל ומועצת הכבלים והלוויין בפרט (המפקחת רגולטורית על הרישיון של YES וממונה על פי חוק התקשורת לאכוף את החוק על YES), "נתנו יד" לכמות הפרות חוק ורישיון בקנה מידה של מעל ל-2 מיליארד ש"ח, שזרמו היישר מהכיסים של הציבור (ציבור הלקוחות) אל הכיסים של שאול אלוביץ' ושאר בעלי המניות השותפים שלו במעלה הפירמידה של החברות שהקים.
אם הגופים הרגולטוריים היו ממלאים את חובתם החוקית, מחירי שירותי הטלוויזיה בישראל היו יורדים בעשרות אחוזים, כבר בתחילת העשור.
עיקרי הפרות החוק ותנאי הרישיון (היו הרבה, אני מציג כאן רק את העיקר):
- שירותים ללא רישיון (ע"י YES) בלפחות 6 שירותי OTT. אגב, סיבה זו (אי קיום תנאי חוק ורישיון) הייתה סיבה מספקת למועצת הכבלים והלוויין לא לאשר את מיזוג בזק-YES. העיקרון, שמי שמפר חוק ורישיון לא יכול לקבל הקלות ומענה לבקשות, הופעל ע"י מועצת הכבלים והלוויין על "ערוץ 20" והעיקרון הזה אושר (ולא בפעם הראשונה) בבג"ץ. אולם לגבי YES העיקרון הזה פשוט נעלם. ההתעלמות מהפרות החוק והרישיון הללו היא הטבה רגולטורית במצטבר של עשרות מיליוני ש"ח ל-YES, מתחילת העשור ועד היום.
- הפרת חוק ורישיון בגלל אי דרישה מ-YES להוציא רישיון ל-VOD, על פי תיקון חוק שעבר בכנסת, לפי בקשתה של YES ממשרד התקשורת. ההטבה הרגולטורית הזו במצטבר שווה ל-YES כמה עשרות מיליוני ש"ח.
- חידוש הרישיון ל-YES ב-6 שנים נוספות, ללא תנאים נוספים וללא עדכון הרישיון ותוך התעלמות מוחלטת מעשרות הפרות חוק ורישיון שלה. גובה ההטבה הרגולטורית הזו במצטבר הוא עשרות מיליוני ש"ח.
- הפרות חוק ורישיון בעניין ציוד הקצה בבתי המנויים (שלילת "חופש הבחירה" מהמינויים). רק בסעיף הזה יש במצטבר כחצי מיליארד ש"ח ואולי אף יותר.
- התעלמות מהסכם, שנולד בחטא, עם "חברת חלל" בהיקף של כמיליארד ש"ח, בעוד שהחלופות לא נבחנו אז. טענו אז, שאין חלופות ושיקרו (גם ראשי משרד התקשורת וגם YES). רק כעת, YES בעצמה מדווחת, שיש חלופות. אי התעלמות מההסכם הזה, שלא קיבל אישור או איזה התייחסות מהמועצה, היתה מורידה דרמטית את מחירי שירותי הטלוויזיה למנויים של YES, וזה היה גורר (כמובן) גם הורדת מחירים של הוט. שלמה פילבר נקט בזמנו עמדה אנטי-צרכנית ולא הגיונית בעניין ההתקשרות בין Yes לחברת חלל תקשורת (גם כן חברה בבעלות שלמה אלוביץ') ובכך סייע למוטט את תשתית הלוויינים האזרחיים בישראל (כמפורט כאן), ובכך לספק עוד הכנסות ענק על חשבון הציבור לשאול אלוביץ'. הנושא הזה לא נבדק כלל ע"י המבקר והמשטרה.
- אי הטלת קנסות על YES, כנדרש בחוק, על כל הפרות החוק והרישיון שלה.
- מנכ"ל משרד התקשורת (שלמה פילבר, וגם אלה שקדמו לו מתחילת העשור ואלה שבאו אחריו) לא פרסם באתר האינטרנט של המשרד (ככתוב בחוק) את האיכות המובטחת וטיב השירות הנדרשים לשירותי VoD, ובכך סיכל את האפשרות לממש רישיון אפקטיבי ל-VoD, למפעיל של שירותי VoD דוגמת Yes, כנדרש בחוק
מדובר בעבירות, לכאורה, של "הפרת אמונים" במקרה הכי צנוע, בכל ההתנהלות של צמרת משרד התקשורת וצמרת מועצת הכבלים והלוויין, בהתייחס ל-YES, מתחילת העשור ועד עצם היום הזה.
היה ניתן להשיג כאן די בקלות "עד או עדי מדינה", אבל זה פשוט לא נחקר.
לא מדובר ב"חוכמה בדיעבד". התרעתי, כתבתי והתלוננתי על התופעות החמורות הללו וההפקרות הרגולטורית בזמן אמת. דוגמה קטנה אחת כאן. עסקתי בזה כבר יותר מחצי שנה לפני שהארץ ודה-מרקר החלו לפרסם על קשרי ביבי-אלוביץ' ושיבשו בכך את החקירה בעבירה היחידה שביבי למעשה הודה בה וקיבל "חסינות" לגביה. זאת, בעשרות רבות (מאוד) של כתבות שהחלו כאן. Telecom News פרסם מעל ל-120 מאמרים וחשיפות לפני הארץ ודה-מרקר בנושאים הללו, ועוד כ-450 כתבות אחרי הפרסום הראשון בהארץ של גידי וייץ, מה שלא מפריע להארץ ולדה-מרקר לטעון שוב ושוב שהם אלו שחשפו את הפרשה וכביכול בגללם החלה החקירה. כלי תקשורת רבים "קנו" את הטיעון הזה וחלק מהציבור חושב שהספין הזה נכון...
אולם, מאומה לא נעשה בכל מה שחשפתי, בכמות אדירה של חשיפות, מלוות במסמכים ותצלומים. "קליקת הפרקליטים" גרסה ומרחה את זה כל הזמן, ומנעה חקירות ובדיקות מסיבות די ברורות: זה נוגע לקליקת הפרקליטים בעצמה. חקירת הרשות לניירות ערך בפרשה לא החלה בגללי, או בגלל הארץ ודה-מרקר. גם לא בגלל מבקר המדינה. הסברתי זאת כבר עשרות פעמים עם מסמכים, אבל בכלי התקשורת שוב ושוב חוזרים על השקרים הללו ומטעים את הציבור (בכוונה, כי זה חלק מאג'נדה פוליטית). זה איפשר ומאפשר לא לחקור ולהגיע לחשודים הנכונים ולחשדות הנכונות, ובמקום זאת, חוקרי המשטרה המציאו וממציאים חוקים חדשים, שלא קיימים בספר החוקים של מדינת ישראל. עצוב ומקומם (לפחות אותי, שאני מכיר כל מסמך וכל מה שנעשה בנושאים הללו, אותם אני מכסה ממש מקרוב, כבר מעל ל-20 שנה).
כמה מילות סיכום
לעסקאות, שבהן בעל השליטה בחברה ציבורית מוכר לחברה הציבורית שבשליטתו עסקים, מוצרים או שירותים, קוראים בעגה המשפטית "עסקות בעלי עניין", בעגת הכלכלנים קוראים לזה Tunneling ובשפת הרחוב קוראים לזה לגנוב כסף מהכיס של הציבור (כי רוב מוחלט של מניות בזק הן בידי הציבור).
מישהו נתן לזה להתקיים באין מפריע ואף אישור את זה, פעם אחרי פעם, שנה אחרי שנה. למישהו הזה יש שם, תפקיד ואחריות כלפי הציבור (ו לא כלפי בעלי ההון המקורבים לשלטון). זה לא ביבי, שרה, ושלמה פילבר. זה רק "קצה הקרחון"!
עדכון 17.1.19: כתבה ב"ישראל היום" מוסף השבוע 18.1.19, עמ' 16-17: "המשטרה לא חקרה את האנשים הנכונים בתיק 4000".
נצ"מ בדימוס אבי וייס, בעל האתר "טלקום ניוז", עלה לכותרות כאשר שלמה פילבר עשה "לייק" לידיעה: "מסמכי בזק־YES מוכיחים - תפירת תיק" • בראיון, מספר וייס על האיתות של פילבר ("לא כדאי שיעלה להעיד") √• על החקירה • ועל כך שנתניהו לא עזר לבזק. - כאן.
עדכון 3.1.2020: על פי הודעת משרד המדע והטכנולוגיות (ההודעה כאן), ייבנה בישראל לוויין תקשורת חדש בתעשייה האווירית (ובכך מתבטל הצורך בלווייני "חברת חלל", בטווח הזמן היותר ארוך). לפי ההודעה של משרד המדע והטכנולוגיה, לוויין התקשורת הקרוי "דרור 1" - החתימה על פיתוח הלוויין היא למעשה יישום החלטת הממשלה, שאישרה את מסקנות הוועדה המיוחדת לבחינת תכנית החלל האזרחית, ועדה שהוקמה במשרד המדע והטכנולוגיה. ההודעה הזו מחזקת את המחדלים שחשפנו סביב ההסכמים של חברת חלל עם חברת YES ומסקנות הוועדה הקודמת לענייני לוויני החלל לתקשורת של ישראל, ועדה שבראשה עמד "עד המדינה" שלמה פילבר, אלו הסכמים ותהליכים שאמורים היו להיחקר במסגרת "תיק 4000", ולא נחקרו.
|
|
|
|