מלחמת סייבר היא אפשרית וחוסר היכולת לזהות את התוקף עלול לפגוע בשיתוף פעולה בין בני ברית
מאת: מערכת Telecom News, 12.11.13, 07:30
הממצאים בתחום הסייבר, שעלו בסימולציית מלחמת הסייבר, שנערכה בסדנת יובל נאמן באוניברסיטת ת"א:
קיימת בעיה בזיהוי מקור התקיפה.
חוסר יכולת לזהות תוקף בסייבר מגדיל את אי הודאות ויוצר קשיים בתגובה למתקפה.
בסייבר עדיפה הגנה על התקפה ומאפשרת את הזמן הנדרש לתגובה מתאימה.
תחום הסייבר אינו מוחשי ולכן מקבלי החלטות אינם יכולים לחזות מראש את עוצמת הנזק.
יו"ר סדנת יובל נאמן, פרופ'
איציק בן ישראל, סיכם: "התמודדות עם מתקפת סייבר מחייבת, מעבר לטכנולוגיה, גם כלים משפטיים, שכוללים את הדין הבינלאומי, כלים חברתיים, חינוכיים ונורמות אחרות ביחסים בינלאומיים. ללא הגנה ראויה יכולת התגובה מוגבלת מאוד ומרחב התמרון של מקבלי ההחלטות צר. ההגנה חייבת לכלול את כל התשתיות האזרחיות, בתי החולים, החשמל, המים, אמצעי התחבורה. כל מה שקשור בדרך כלשהי למחשבים הוא יעד למתקפת סייבר. ניתן לגרום לנזק פיזי דרך פגיעה במחשבים השולטים ומבקרים מערכות חיוניות כמו ייצור חשמל או אספקת מים. רוסיה משחקת תפקיד חשוב מאוד ב-20 השנה האחרונות בתחום הסייבר".
מנהל הסימולציה, ד"ר
חיים אסא, סיכם את ממצאי המשחק: "ידענו, שמשבר סייבר יגרור בעקבותיו כאוס, אך לא תיארנו לעצמנו את חומרת הבלבול והמצב. בחרנו בתרחיש קיצון כדי להעלות את הבעיות כולן ולהיערך לצפוי בהתאם".
הגנרל (בדימוס)
ווסלי קלארק, ששיחק את נשיא ארה"ב, אמר: "בסימולציה נוכחנו, שקשה מאוד עד בלתי אפשרי לדעת את מקור התקיפה. נושא מלחמת הסייבר הוא אחד הנושאים החשאיים ביותר של הממשל, כל ממשל. הרי ידוע, שרק הממשל האמריקאי מאזין לאחרים. לישראל בטח אין יכולת כזאת (בציניות)".
ראש רא"ם לשעבר
, ארז קריינר, אמר: "ההגנה הטובה ביותר בסייבר היא הגנה. מעט מאוד מקבלי החלטות מבינים את תחום הסייבר לעומק. למרבית הבכירים בדרג המדיני ובמערכת הצבאית ברור מה זה
S300 או קלצ'ניקוב אך אין להם מושג מה זה "זאוס" ו"קונפיגור". אלו הן תולעים היכולות לפגוע במטוסים, בבתי חולים ובמערכות קריטיות. תולעת מחשב או וירוס מסוגלים לפגוע בכל מקום, ביעדים בקרקעית הים, בעומק האדמה, באוויר או ביבשה. לכן, ההגנה הטובה ביותר בסייבר היא ההגנה ולא כמו הקונספציה המקובלת בלוחמה הקונבנציונאלית לפיה ההגנה הכי טובה היא התקפה".
רקע הסימולציה: הסימולציה החלה בשרשרת אירועים חריגים, שכללו פיצוץ משמעותי באסדת קידוח הגז "תמר", הפסקות חשמל בכל רחבי הארץ, שגרמו לשיבושים קשים, איבוד קשר עם מטוסים החגים באוויר, שיבושים בעבודת מכשירים רפואיים בבתי חולים ועוד. דובר צה"ל הודיע כי ישראל נמצאת תחת מתקפת סייבר כוללת, שמקורה, ככל הנראה, איראן וחיזבאללה. בסוף הסימולציה נחשף, שאל קאעידה הוא בכלל האחראי למתקפת הסייבר. מקבלי ההחלטות בישראל לא הצליחו לזהות את מקור ההתקפה לאורך הסימולציה כולה והיא הסתיימה למעשה בכישלון זיהוי האיום.
במהלך הסימולציה החל תהליך דומינו, שבו כל מדינה מנסה להפליל מדינה אחרת באחריות למשבר, מה שהחל כניסיון מקומי של אל קאעידה לסבך את ישראל במלחמה עם חיזבאללה, הפך עד מהרה לעימות הכולל גם את המעצמות ולריכוז כוחות באזור ולאורך גבולותיה של ישראל.
תוצאות המשחק תעובדנה בסדנת יובל נאמן להמלצות למדינת ישראל בתחום הסייבר.