חשיפת הדאטה סנטר של העתיד המבוסס על עקרונות Electricity 4.0 - הכל ירוק!
מאת:
אבי וייס, 5.12.22, 14:09
טכנולוגיות הדאטה סנטר ותשתיות הענן המתקדמות הופכות להיות ירוקות, תוך מתן דגש על ניהול אנרגטי יעיל. זאת, בעידן החדש בו תחום הקיימות (Sustainability) הפך לקריטי, מחירי האנרגיה מרקיעי שחקים ויש צורך בצמצום הוצאות מול העלייה העצומה בתחום הביקושים לשירותי ענן (500% גידול שנתי, שיימשך לפחות עד 2025 ואז הביקוש יגבר מעבר לכך). חשיפת הפתרונות החדישים של שניידר אלקטריק ו-Terra Cloud.
עיקרי ההכרזות החדשות ומחקרים בתחום זה
נמצאים כאן. המצגת המלאה
נמצאת כאן, למתעניינים.
עתיד עולם הדאטה סנטר בישראל
יש כאן.
וינסנט בארו (
Vincent Barro, בתמונה
משמאל), VP, Secure Power, DACH, Schneider Electric: "העתיד של
מרכזי מחשוב יהיה מבוסס על
Electricity 4.0.
ארגונים בינלאומיים רבים פועלים בתחום הזה (למשל
כאן ו
כאן), תחום חדש, שנקרא כיום בעולם המונחים העולמי בשם -
Net Zero.
היום, בכל דאטה סנטר מודרני, הכל שירותי ענן. 90% משימושי הדאטה סנטר בעיירה השלווה Hullhorst (כשעה נסיעה מהאנובר) של Terra Cloud מתאגיד הגרמני הענק
Wortmann, הם כיום שימושי עולם האינטרנט.
כיום, 5000 ביליון מכשירי IoT מחוברים לדאטה סנטרס ברחבי העולם, והגידול השנתי של הביקושים לשירותי מחשוב ענן הוא כ-500%, גידול מדהים, שבטוח שיימשך עד 2025 ולאחר מכן כנראה עוד יגדל.
כרגע נמצאים בבניה דאטה סנטרס ברחבי אירופה בהיקף של 274 מגהוואט. כיום מודדים דאטה סנטר לפי מגהוואט, בעוד שבעבר מדדו את הנפח של האחסון שלו. למה? כי האנרגיה הפכה
למרכיב הכי קריטי בדאטה סנטר של ימינו.
כל הספקים הגדולים של שירותי ענן כבר הכריזו שהם בדרך ל-
Carbon Free:
גרמניה ובמיוחד פרנקפורט וסביבתה הפכו למרכז ידע ופיתוחים בתחום הקיימות והדאטה סנטר, שהופך לירוק. העיקרון, שמנחה בבניית דאטה סנטר חדש הוא: אם היקף המקומות הפנויים במתקן יורד מתחת ל-30%, יש צורך להתחיל לבנות דאטה סנטר חדש.
המודל החדש, שהחל בגרמניה הוא, שספקי האנרגיה החלו בעצמם לבנות דאטה סנטרס, כדי לשלוט מקרוב ברמת צריכת האנרגיה וגם לעשות מזה כסף כמקור הכנסה חדש לספקי האנרגיה.
כל ספקי שירותי הענן נמצאים תחת לחץ עצום, גם מהלקוחות וגם מהרגולציה, שהפכה להיות נוקשה ביותר בתחום קידום עקרונות הקיימות. לכן, היעילות האנרגטית, שנמדדת ב-
PUE, הפכה לקריטית. למרות העלייה המדהימה בביקושים של כ-500% לשנה, צריכת האנרגיה עלתה רק ב-6%. זאת, בגלל היעילות האנרגטית.
ה-EU דוחף חזק תקנים בשם
RePowerEU, שהפכו להיות חובה בכל מדינות ה-EU. יישום התקן הזה כולל 4 שלבים עיקריים:
המחקרים, ששניידר אלקטריק הזמינה ומפרסמת, מצביעים על הכיוונים האסטרטגיים כיצד להגיע ליישום מלא של קיימות ב-5 שלבים מובילים:"
רוב מקרמן (
Rob Mckerman, בתמונה משמאל), SVP Secure Power Europe, Schneider E
lectric: "המוטו שלנו והדרך שלנו היא
Net Zero. כיום, 70% מהאנרגיה באירופה מגיע מדלק או מפחם. המעבר לגז הוא איטי, ויש נסיגה מייצור חשמל בכורים אטומיים.
המשבר עם רוסה יצר משבר אנרגיה באירופה ונפילה של כ-20% ממקורות האנרגיה בממוצע באירופה, נפילה, שאין לה כרגע תחליף מהיר. לכן, יש הפסקות חשמל בכל רחבי אירופה והחלטות על צמצום המיזוג, החימום, התאורה וכד' כדי לחסוך בחשמל.
מחירי החשמל כבר זינקו ב-38.6%, עליה מזעזעת מאז תחילת המשבר וזה גם גרם לאינפלציה, שהמריאה לערך של 9.1% שנתי, אינפלציה, שמזמן כבר לא זוכרים באירופה.
הממשלות באירופה משקיעות כעת כ-670 מיליארד יורו כדי להגן על מחירי האנרגיה, כדי שהמחירים הללו לא יהפכו לסיוט לתושבים. זו סובסידיה אדירת ממדים, שמעיקה על כל הממשלות.
כך, האנרגיה הפכה לבעיה מס' 1 באירופה, בעיה המשפיעה על כל הפעילות באירופה. שכן, כל מערכות המחשוב הם תלויי אנרגיה. המשבר הזה הוא הכי קשה באירופה ובשאר העולם יש גם כן משבר אנרגיה, אבל לא בעוצמה כמו שיש באירופה.
המצב באירופה בהתייחס לאנרגיה ירוקה - ממש לא מזהיר, כעולה מהנתונים הבאים, כיצד מייצרים אנרגיה במדינות ה-EU השונות (הצבע הירוק: ייצור אנרגיה ירוקה):
בגרמניה, עם כל ההשקעות רבות השנים, בתחום האנרגיות הירוקות, המצב כיום הו שרק 45% מתפוקת האנרגיה בגרמניה היא ממקורות אנרגיה ירוקים, כמו רוח ושמש. לכן, שניידר אלקטריק משקיעה המון בתחום האנרגיה החדשה בדגש על הקיימות.
זה כולל 2 זרועות של השקעה מצד החברה:
1) דיגיטציה מלאה של כל נושא הצריכה. המטרה: לשלוט בצריכה, כולל הצריכה ביתית והמשרדית, כדי לחסל את כל הבזבוזים ואי היעילות שיש בשימוש אנרגיה.
2) הפיכת מקורות האנרגיה למקורות ירוקים עם שאיפה להגיע לאפס פחמן -
DeCarbonization.
השיטה למימוש: הפיכת כל רכיב קצה טיפש לרכיב חכם ודיגיטלי. זה דורש המון יוזמה, יצירתיות והמצאות, עם חדשנות בתחום שהיה קפוא שנים רבות. הכיוון אחד וברור: הכל דיגיטלי קצה לקצה. הכל הולך ל-DS (Software Defined). כדי להגיע ליכולות כאלו, שניידר אלקטריק רכשה לא מעט חברות כדי לשלוט בכל שרשרת הערך של פיתוח וייצור כל הרכיבים של הדאטה סנטר של העתיד.
בנוסף, נעשית פעילות רבה בתחום הדיגיטציה של האנרגיה בבתים ובמשרדים. המשרד הכי מתקדם והמוביל באירופה הוא IntenCity, בצרפת, שמהווה מודל לחיקוי לכל מדינות אירופה, מבנה עם יעילות אנרגטית הגדולה בפי 10 לפחות מהממוצע האירופאי:
החזון הוא שהכול יהיה מבוסס על אנרגיות ירוקות, גם המגזר הפרטי, העסקי, התעשיות, המשרדים, הממשלה, הרשויות הציבוריות, הכל".
מרטין קליין (
Martin Klein, בתמונה מש
מאל), Director Datacenter & Cloud Services Wortmann AG: "אנו נמצאים בשוק הגרמני והאירופאי מעל ל-36 שנה, עם מעל ל-700 עובדים. אנו פועלים בשוק רק דרך שותפים, ולא ישירות ללקוחות הקצה. לכן שמנו לא ידוע בציבור, אלא ללקוחות דרך האינטגרטורים והספקים, באמצעותם אנו פועלים בשוק.
ההצלחה הגדולה ביותר שלנו היא בשוק ה-SMB, עם פתרונות מקיפים לכל הצרכים של הציבור העסקי הזה, במיוחד שירותי ענן, אבל לא רק ענן. אנו מספקים להם הכל: החל מחומרה, דרך התקנות, הדרכות, תמיכה, וכלה בשירות פיתוח תוכנה והטמעות תוכנה וכך הלאה. כל צורך מקבל מענה. אנו מאוד מצליחים בשווקים ורטיקליים, למשל התחום הרפואי, התחום המשפטי (עורכי דין וכיו"ב), וגם בארגונים גדולים כקטנים בתחומים הללו. אנו עם מחזור של כ-2 ביליון יורו שנתי והתאגיד הוא תאגיד מאוד גדול עם היקף לקוחות עצום.
כיום אנו עם 55 אלף לקוחות סופיים דרך הערוצים שלנו, עם 5 אלף שותפים, שהם צינור המכירה, ההפצה והתמיכה שלנו. במתקן החדש ביחידת הענן עובדים כ-70 איש. זה מתקן שכולו אוטומטי, הכל דיגיטלי, הכל ממוחשב. הלקוחות בוחרים את השירותים מרחוק והכל מותקן אוטומטית.
כל לקוח וכל שותף שלנו עובר Bootcamp כדי להיות חלק מהענן ולהבין מה זה שירותי ענן. כך, גם ההדרכה היא חלק מהענן. בגרמניה אנו מובילים, גם מול ענקי הענן דוגמת: גוגל, פייסבוק ואמזון.
הפיתוחים וההמצאות שלנו מקיפים כל תחום בפעילות שלנו. למשל: אנו לא זורקים לוחות, מעבדים וזיכרונות, שהגיעו לסוף האחריות שלהם. אנו מחדשים אותם ומעבירים אותם למשימות פחות קריטיות מבחינת רמת ביצועים, דוגמת אחסון, פיירוולים, נתבים ועוד. כך, כל ציוד המחשוב עובר לפחות 3 מחזורי חיים, לפני שהוא נזרק.
כיום, כל המערכות שלנו מבוססות על עקרונות מערכות קוברנטיס, הכל וירטואלי ואנו עובדים באופן עקרוני ועקבי עם מערכות החומרה של אינטל מזה שנים רבות ועם מערכות הענן והווירטואליזציה של מיקרוסופט.
איך מגיעים לדאטה סנטר בלי פליטת פחמן?
1) כל הגגות שלנו מכוסים פאנלים סולאריים.
2) הקמנו סביב המתקן חוות של טורבינות רוח.
3) כל הספקים שלנו נדרשים לעמוד בתקנים של 'בלי פחמן'.
4) החלפנו את כל המצברים לכאלה המבוססים על ליתיום.
5) נצמדנו לסטנדרטים בינלאומיים ולכן קל לנו למחזר רכיבים לשנים רבות קדימה. אין שום בזבוז בשום רכיב.
6) עברנו לנוזלים חדשים בקירור. יש לנו מערכת חדשה בניסוי"
סטפן טיינרט (
Stephan Teinert, בתמונה
משמאל), Head of Cloud Sales Wortmann AG: "השירות הכי מבוקש אצלנו מהלקוחות זה SaaS ואחריו זה IaaS, אחריהם שירותי האחסון, הגיבוי וה-Hosting.
הציבור העסקי בגרמניה וסביבתה נמצא כעת בתהליך של העברת פתרונות מחשוב מקומיים, לענן. זה כעת טרנד חזק במיוחד בפלח ה-SMB, כי בארגונים זה קרה מזמן.
הקורונה הייתה אחד הטריגרים החזקים, שדחפו עסקים, גם קטנים, לענן.
הכיוון, שאנו מפתחים קרוי DaaS, כלומר: Devices as a Service. זה כולל עבודה מהבית, מהמשרד ומכל מקום.
כל הציוד כולל כל ציוד הקצה הוא שלנו והתשלום של הלקוח הוא על פי היקף השימוש החודשי בשירותים בענן.
אנו מבטיחים ללקוחות בענן זמינות של 99.98%".
תומס ניסשצ'וק (
Thomas Nieshchalk, בתמונה משמאל), Head of Solution Support DACH – Global Customer Projects, Schneider Electric: "הפתרון החדשני ביותר שלנו, שהופעל לראשונה במתקן של Terra Cloud בקנה מידה מלא, הוא ה-
Galaxy VL, שזה UPS ירוק לגמרי.
כך מגיעים לדאטה סנטר של העתיד, מבוסס טכנולוגיות ירוקות:
העתיד ביעילות אנרגטית תלוי במעבר לטכנולוגיות הבאות:
1) קירור בנוזלים בשיטות מתקדמות.
2) פתרונות לפלטפורמות מבוססות מקררי מים.
3) UPS מבוסס על עקרונות הקיימות.
4) פתרונות מסוג SF6, של מתגים ללא מתגים - Switchgear".
הערה: הכותב היה אורח של שניידר אלקטריק בגרמניה.