משרד התקשורת הנחית בשקט "מכת גרזן אחרונה" על הוט בדרך לשוק הסיטונאי. שר התקשורת (איוב קרא) מתכוון למוטט את תשתיות שירותי הטלוויזיה בישראל ומועצת הכבלים והלוויין תחת היו"ר, שכשלה עם מעבר לגלי צה"ל, ממשיכה במלאכת ההרס של כל מה שזז.
מאת:
אבי וייס, 6.7.17, 18:50
ההרס של תשתיות הסלולר בישראל, שהחל בצעד פופוליסטי (של השר
משה כחלון, למי ששכח), של הכנסת גולן לטלקום לשוק הנייד, חוזר על עצמו כעת בתחום הקווי (בדגש על תחום שירותי הטלוויזיה הרב ערוצית).
שר התקשורת (
איוב קרא, בתמונה משמאל) הכריז לפני יומיים (
כאן), שמחיר "חבילת תקשורת" כולל ערוצי הספורט (ערוצי הפרימיום) לא יעלה על 150 ש"ח לחודש וזו המהפכה, שהוא מוביל כשר התקשורת. "זו מהפכה אמיתית של עידן הטלוויזיה החדשה. המשמעות רבה מאוד לכל בית בישראל", הכריז.
אין ספק, שזו תהיה "חגיגה צרכנית" אמיתית. הבעיה הנלווית לחגיגה (מעבר לפיטורי אלפי עובדים, כמו שקרה ב"מהפכת הסלולר"): תשתיות התקשורת הקוויות בישראל ותשתיות הטלוויזיה תתקענה ולא תתקדמנה מילימטר בעשור הקרוב (ואולי בכלל). סביר להניח, שהחברות הוט ו-Yes תגענה די מהר לפשיטת רגל (Yes אולי תתמוטט קודם להוט, אם יוגשו כתבי אישום נגד בעלי בזק וכל ההחלטות הרגולטוריות והכלכליות,שנעשו עד כה לגבי yes - תבוטלנה).
בנוסף, כל התכניות והכספים של "הפקות מקור" (שנעסוק בהן מיד, בהקשר של ההחלטות ההזויות של מועצת הכבלים והלוויין),
ייעלמו, כי במחיר של 150 ש"ח לחודש כולל הכל, לא תהיינה "הפקות מקור". לא תהיינה הפקות בארץ -
בכלל.
זה חלק מהמסע, ששר
איוב קרא כבר החל בו (
כמפורט כאן), למוטט את הוט. את "מכת הגרזן האחרונה" הנחית (באישור השר
איוב קרא) מנכ"ל משרד התקשורת (
שלמה פילבר) אתמול, כשפרסם (
כאן) את המסמך הנושא את הכותרת הדי התמימה: "חובת בדיקת ציוד קצה Docsis - נספח ג' לתיק שירות BSA + Telephony".
למי שיקרא את
המסמך ולא יבין מאומה מה כתוב בו (זה לא מקרי), הנה הסבר בעברית מאוד בסיסית: עשו כאן "כיפה אדומה" להוט. למי שלא הבין גם את הביטוי הזה (שלקוח מעולם המושגים העברייני), אז אתן כאן עוד הסבר יותר פשוט: מנהל אגף הנדסה בהוט ימציא למשרד התקשורת אישור בכתב וגם תצהיר (כלומר: שייחתם ויאושר ע"י עו"ד), שכל הנתבים הקיימים בבתי הלקוחות של הוט מהסוגים, שהוא יצהיר עליהם (והוא חייב להצהיר על כולם), עונים על כל המפרטים והבדיקות הנדרשים.
אחרי שסמנכ"ל ההנדסה של הוט יחתום על המסמכים הללו, החברות המתחרות בהוט וש"תרכבנה" על רשת הוט במסגרת "השוק הסיטונאי", תוכלנה לייבא ולהשתמש בנתבים הללו, בלי שום בעיה, כי הן לא תצטרכנה לערוך בדיקות ומסלול אישורים יקר לנתבים הללו ברשת הוט, כי מנהל ההנדסה של הוט כבר יהיה חתום על מסמכים, שהנתבים מהסוגים הללו עומדים בכל התנאים, כדי לעבוד ברשת הוט.
קצת רקע למי שלא הבין גם את ההסבר השני, שנתתי להחלטת השר ומנכ"ל בעניין הוט: ברשת בזק, מזה שנים רבות, יש ייבוא חופשי של נתבים, שכל אחד יכול לרכוש אותם בשוק החופשי. משרד התקשורת, מזה שנים רבות, מאשר נתבים כאלה, שעונים על המפרט לנתבים ברשת בזק, ויש גם מערכת בדיקות מסודרת ומהירה לנתבים הללו. אולם,
אין כל הסדר כזה לגבי נתבים ברשת הוט. דהיינו: נוצר כאן
מכשול ענק למתחרים בהוט ב"שוק הסיטונאי", שאמור לקום בקרוב מאוד, שאם הה-ISP צריכים לספק נתבים משלהם ללקוחות, שייעברו אליהם (או לאפשר ללקוחות לרכוש בשוק החופשי נתבים, שיובאו ע"י יבואנים עצמאיים),
יש צורך לבנות מסלול אישורים חדש, שלא קיים היום, מסלול של אישורי נתבים לרשת הוט. זה מסלול, שיכול להיות מאוד יקר (כי הוא כולל בניית מעבדות בדיקה, או מעבדת בדיקה מרכזית, שתבדוק נתבים לכל החברות - כולל
חובת בדיקה במעבדות הוט בעלות לא ידועה, ציוד בדיקה יקר ביותר, מהנדסי בדיקות יקרים ונדירים וכיו"ב). שום ספק אינטרנט לא יוכל לממן דבר כזה ולכן זה היה מכשול ענק לתחרות על רשת הוט. כעת, כל התהליך הזה
נחסך. הוט בעצמה תאשר למשרד התקשורת את כל הציוד הניתוב הקיים על הרשת שלה וכל מי שייבא ציוד מדגם זהה, יקבל במהירות וכמעט בלי כל עלות, אישור פעולה לציוד הזה על רשת הוט.
פניתי למשרד התקשורת ולהוט כדי לקבל הסברים מהם על התרגיל הטרי הזה, שלפיו הוט תממן למעשה את העלויות של המתחרות בה, אך תשובות לא קיבלתי, די ברור למה. ככל שאקבל תשובות, אעדכן בהתם.
וכעת למועצת הכבלים והלוויין.
לאחר שכשלה (זה היה ברור שיקרה)
בניסיון להתמנות למפקדת גלי צה"ל, חוזרת יו"ר מועצת הכבלים והלוויין (ד"ר
יפעת בן חי שגב, בתמונה משמאל), להרגלים הישנים. למי שמתעניין, על פי הודעת משרד הביטחון פורסם, שה-3, שעלו לשלב הסופי לתפקיד מפקד גלי צה"ל, הם:
שמעון אלקבץ,
יהושע מור-יוסף ו
מאיה להט-קרמן ליברמן.
אגב, החלטה אחרונה של מועצת הכבלים והלוויין (להעביר את הפקת "ערוץ הכנסת" מחברת החדשות של ערוץ 2 לידי ערוץ 20
נבחנת כעת בבג"ץ, שסביר להניח שידחה את העתירה של חדשות ערוץ 2, כי את העיקר, חדשות ערוץ 2 לא כתבו בעתירה שלהם לבג"ץ: הרכב ועדת המכרזים של מועצת הכבלים והלוויין. ישבו שם אנשים
שאסור היה להם לשבת במועצה ובוועדת המכרזים (למשל נציגי משרד התקשורת).
יו"ר מועצת הכבלים והלוויין, ד"ר
יפעת בן חי-שגב, במקום לפרסם החלטות באתר משרד התקשורת, פרסמה כהרגלה הודעה באתר הפייסבוק שהקימה (
כאן), הודעה מאוד מבולבלת בדבר "פרויקט מיקוד הרגולציה" ובמרכז ההודעה הצעת החלטה, שיוצאת לשימוע, בדבר שיטת "הפקות מקור". מה הקשר בין כללים חדשים בדבר הקצאת כספים ל"הפקות מקור" לבין "פרויקט מיקוד הרגולציה"? כנראה שרק יו"ר מועצת הכבלים והלוויין יודעת להסביר דברים מוזרים כאלו.
לא ברור אילו "הפקות מקור" תהיינה בישראל, אחרי שהתכניות של השר
איוב קרא תצאנה לפועל, כפי שציינתו בתחילת הכתבה, אבל, בכל מקרה, השימוע לא פורסם בכל מקום ובכלל לא ברור למה מועצת הכבלים והלוויין מתעסקת שוב ושוב בנושא, שכבר "נטחן עד דק" בשנים האחרונות, ב-2 ועדות ציבוריות, שעסקו בזה באינטנסיביות יתרה:
א.
הוועדה להסדרת שידורים מסחריים ("ועדת פילבר").
ב.
הוועדה לבחינת הפקות מקור בערוצים המסחריים.
הפיסקה החשובה ביותר בהודעת יו"ר מועצת הכבלים והלוויין, ד"ר
יפעת בן חי שגב,
היא [ציטוט]: "אני רואה חובה מיוחדת לשמור ולפתח את שוק הפקות המקור, ואני
קוראת למחוקק, שוב,
לחייב תחת הרגולציה גם את המשדרים החדשים על גבי האינטרנט להפיק הפקות מקור לטובת השפה והתרבות העברית".
פתאום יו"ר מועצת הכבלים והלווין מגלה, שסלקום,
פרטנר,
נטפליקס, טריפל-סי, קרטינה-טיוי ועד שחקנים (גם
הוט ו-yes במידה מסוימת), פועלים בתחום הטלוויזיה
בלי כל חוק ובלי לשלם אגורה תמלוגים ו"הפקות מקור". פשוט מדהים.
מי אשם בכך?
התשובה ברורה:
רק היא (וכמובן אחריה: השר ומנכ"ל משרד התקשורת). הרי יש לרשותה "מלאי חזק" של סעיפי חוק ברורים, כדי לסיים ולשנות את
ההפקרות החוקית הזאת, במיוחד בתחום ה-VOD. אז איך אפשר להיתמם ולקרוא למחוקק לחייב את הרגולציה,
שלא מתקיימת? הרי היא (יו"ר מועצת הכבלים והלוויין)
אחראית אישית למימוש הרגולציה, לא המחוקק, שכבר אמר את דברו
ומזמן.
עדכון 13.7.17 14:30: מנכ"ל משרד התקשורת
שלמה פילבר נשלח ל"מעצר בית" ל-14 יום והורחק ממשרד התקשורת לתקופה זו. כנראה שאת מקומו בתקופה זו ימלא המשנה למנכ"ל
שמילה מימון.