מתווה חדש של סיבים אופטיים יהפוך את ישראל למרכז תקשורת עולמי
מאת:
מערכת Telecom News, 13.6.23, 23:25
החברה האחראית על המתווה, חברת קצא"א, תאפשר לכל חברות התקשורת להשתמש בסיבים האופטיים שהיא תפרוש לאורך קו צינור הנפט בין אילת לאשקלון.
עדכונים בסוף הכתבה.
ראש הממשלה
בנימין נתניהו ושר התקשורת
שלמה קרעי בישרו על חיבור תשתיות תקשורת בינלאומיות. המתווה, שאושר ע"י משרדי הממשלה, יאפשר פרישת סיבים אופטיים לאורך קו צינור הנפט בין אילת לאשקלון. צינור זה יהווה מסדרון תקשורת בינלאומי, שיעביר נתונים דיגיטליים בין מדינות אירופה, מדינות המערב ומדינות אסיה בדגש על מדינות הסכמי אברהם.
הציר, שבעבר שימש להעברת סחורות ומוצרים בין אירופה והמזרח, ישמש כעת, בעולם המודרני, להעברת מידע וטכנולוגיה. מהלך זה צפוי להפוך את ישראל למעצמה בתחומי התקשורת והדיגיטל, יוביל להשקעות של חברות בינלאומיות, להקמת חוות שרתים, לצמיחה כלכלית, ליצירת מקומות עבודה ועוד.
החברה האחראית על המתווה, חברת קצא"א, תאפשר לכל חברות התקשורת להשתמש בסיבים שהיא תפרוש, במחיר שוויוני, שיאפשר תחרות בין חברות התקשורת ייצור מסדרון תקשורת בינלאומי ויזניק את הכלכלה הישראלית לגבהים חדשים.
בנימין נתניהו: "אנו קוטפים היום עוד פירות להסכמי אברהם ההיסטוריים שהבאנו. אנו נעביר סיבים אופטיים מאסיה, מדינות ערב, מאילת לאשקלון ויתר העולם. זה ימשוך משקיעים ויהפוך את ישראל למרכז תקשורת עולמי. זה יזניק את כלכלת ישראל. שר התקשורת
שלמה קרעי, תודה רבה לך שאתה מוביל את המהלך החשוב הזה".
שלמה קרעי: "תודה לך ראש הממשלה על ההשקעה העצומה שלך ושל מנכ"ל משרדך יוסי שלי. זאת בהחלט בשורה גדולה, בעיקר לדרום וערי הפריפריה. קראנו אתמול: "עֲלוּ זֶה בַּנֶּגֶב וַעֲלִיתֶם אֶת הָהָר". את פסגת ההר הזו כבשנו יחד איתך ועוד נכבוש פסגות רבות, בעזרת השם".
עדכון 13.6.23: פורסם
כאן ב"טלנירי" (כותרת בלבד): "בזק בינלאומי וסרבר פארם השיקו את הדאטה סנטר בבני ציון.
בזק בינלאומי וסרברפארם השיקו את הדאטה סנטר שנבנה במושב בני ציון תוך 13 חודשים בלבד והוא נחשב לאחד המתקנים המתקדמים והמאובטחים בישראל."
עדכון 18.6.23:
דירקטוריון קצא"א אישר את פרויקט פריסת הסיבים האופטיים שיחבר בין אירופה למדינות המפרץ ואסיה. כאמור לעיל, החברה תפרוס סיבים אופטיים אפלים בין נמל החברה באשקלון לבין נמלה באילת, בקו ישר בין ים תיכון לים סוף - אורך התוואי 254 ק"מ. החברה תקים 2 תחנות באשקלון ובאילת, שתחוברנה לכבלים תת ימיים המגיעים מאירופה, אסיה והמזרח התיכון.
ההחלטות לגבי קצא"א [מתווה חברת קו צינור אסיה אירופה (קצא"א) לפריסת סיבים אופטיים] -
כאן.
עדכון 25.6.23: משרד התקשורת פרסם
כאן "שימוע - חובת סימון מחבר אופטי סופי על ידי זוכים באזורי תמרוץ". השימוע עצמו -
כאן.
עדכון 5.7.23: פורסם
כאן (כותרת בלבד): "פרשנות | משרד הביטחון מוותר על יתירות ונותן לבזק לפרוס סיבים כספק יחיד.
הליך הרכש היה מוסתר לא רק מהציבור, אלא גם מספקים אחרים בתחום התקשורת שלא ידעו כי מדובר בהחלטת ספק יחיד."
עדכון 10.7.23: פורסם ע"י
עמי רוחקס דומבה מ- Israel Defense
כאן (כותרת בלבד): "פרשנות | מתווה הסיבים - סוף. בזק ניצחה.
בזק יצאה ממתווה הסיבים עם כ-93 אחוזי פריסה, מונופול תשתיות סיבים דה-פקטו | ההסכם עם פרטנר עזר לבזק להחליש את המתחרה העיקרית שלה - IBC."
עדכון 23.7.23: פורסם
כאן (כותרת בלבד): "ועדת הכלכלה: יותר מ-99% ממשקי הבית בישראל יחוברו לסיבים אופטיים עד סוף 2027.
לאור הכיסוי הגבוה, שר התקשורת
שלמה קרעי ביקש מוועדת הכלכלה לאשר בהוראת שעה פטור מהעברת כספים לחברות לקופת התמרוץ, והיא אישרה זאת | פריסת הסיבים בישראל מתרחשת במהירות גבוהה, אך גם בעיכוב משמעותי, ותוך קשיים בהטלת תחרות על בזק."
עדכון 20.9.23: בזק מסרה
הודעה לבורסה כדלהלן: "הנדון: דיווח מידי משלים -
תיקון צו התקשורת בעניין החזקת אמצעי שליטה בבזק.
בהמשך לדיווח המיידי של החברה מיום 5.9.2022 (מס' אסמכתא 2022-01-092169) בעניין פרסום טיוטה לתיקון צו התקשורת (בזק ושידורים) (קביעת שירות חיוני שנותנת בזק, החברה הישראלית לתקשורת בע"מ), התשנ"ז- 1997 ("בזק" ו- "צו התקשורת") ולדיווחי המיידיים המשלימים של החברה מיום 6.3.2023 ומיום 30.3.2023 (מס' אסמכתא 2023-01-024249 ו- 2023-01-036198 בהתאמה) בעניין אישור הממשלה ואישור ועדת הכלכלה לתיקון צו התקשורת, מתכבדת החברה להודיע כי ביום 19 בספטמבר, 2023 פורסם התיקון כאמור ברשומות לאחר קבלת חתימתם של ראש הממשלה ושר התקשורת ולפיכך נכנס לתוקף באופן מידי.
התיקון לצו התקשורת מצמצם את המגבלות הרגולטוריות החלות כיום על החברה ועל שאר בעלי מניות בזק באשר להחזקתם במניות בזק ומאפשר, בין היתר, למשקיעים מוסדיים לעלות להחזקה של עד 7.5% בבזק ללא צורך בקבלת אישור.
יובהר כי נכון למועד דוח זה, החברה הינה בעלת השליטה בבזק, לא הוגשה על ידה בקשה לביזור השליטה בבזק ולא התקבלה על ידה כל החלטה למכור את מניות בזק המוחזקות על ידה באופן חלקי או מלא.
לפרסום התיקון לצו התקשורת ברשומות
לחצו כאן."
עדכון 1.10.23: פורסם
כאן ב"כלכליסט" ע"י
עדיאל איתן מוסטקי (כותרת בלבד): "תעבור את בזק? IBC השיגה מימון לפרישת סיבים אופטיים ל-2 מיליון משקי בית.
רשת הסיבים האופטיים השנייה בגודלה בישראל המשרתת כיום 1.4 מיליון משקי בית בישראל חתמה על הסכם מימון בסך 450 מיליון שקל עם מגדל ובנק דיסקונט. משרד התקשורת הציב לחברה יעד של 1.7 מיליון משקי בית."
עדכון 8.11.23: פורסם
כאן ב"כיפה" (כותרת בלבד): "מהפך בשוק התקשורת. החברה שצמחה והפכה למובילת השוק.
קבוצת התקשורת פרטנר הפכה לספקית שירותי אינטרנט סיבים אופטיים הגדולה בישראל: החברה הודיעה כי תחל להציע אינטרנט אולטרה מהיר לעוד מאות אלפי בתים."
עדכון 21.11.23: פורסם
כאן ע"י
ניצן כהן מ-ICE (כותרת בלבד): "מהפכת הסיבים: שיא במספר המחוברים וזו החברה הגדולה בישראל.
את המהפכה הזו ניתן לזקוף לאחד: שר התקשורת לשעבר
יועז הנדל שבשנה אחת דחף למקום בו חלום האינטרנט המהיר הופך למציאות; מערך הסיבים האופטיים הוא מנוע הצמיחה של כל חברות התקשורת והן מסתערות, ועוד איך מסתערות וכן, זו פרטנר שמובילה את הענף."
עדכון 4.12.23: קבוצת בזק מדווחת לבורסה (
כאן): [ציטוט] דיווח מיידי – החלטת דירקטוריון החברה בדבר מינוי יו"ר דירקטוריון. בהמשך לדיווח המיידי של החברה מיום 2 בנובמבר 2023 (מס' אסמכתא: 2023-01-121110) בדבר כוונתו של מר
גיל שרון לסיים את כהונתו כדירקטור וכיו"ר דירקטוריון, ניתן בזאת דיווח מיידי כי היום, ה4- בדצמבר 2023 החליט דירקטוריון החברה לאשר את מינויו של הדירקטור מר
תומר ראב"ד לכהן כיו"ר דירקטוריון החברה, וזאת החל מיום .1.1.2024
תנאי הכהונה של מר
ראב"ד יובאו לאישור האסיפה הכללית כנדרש על פי דין, וזאת לאחר דיון ואישור ועדת התגמול ודירקטוריון החברה בנושא.
יצוין שועד עובדי בזק מתנגד בחריפות למינוי הזה -
כאן.
עדכון 5.12.23: קבוצת סלקום מדווחת לבורסה (
כאן): [ציטוט]: בהמשך לדיווח המיידי של החברה מיום 28.11.2023 בדבר קיום מגעים של חברת השקעות דיסקונט בע"מ (בעלת השליטה בעקיפין בחברה - "דסק״ש") עם מספר גופים אשר יכול ויבשילו לכדי התקשרות עם אחד מהם במזכר הבנות בלתי מחייב למכירת אחזקותיה בחברה, החברה מעדכנת, כי ביום 5.12.2023, דיווחה דסק"ש, כי ביום 4.12.2023 התקשרה עם
קרן פורטיסימו קפיטל ("הרוכשת") במזכר הבנות בלתי מחייב למכירת מלוא אחזקותיה (כ- 35.6%) בחברה על-פי שווי של 2.6 מיליארד ש"ח לחברה, המשקף תמורה בסך של כ- 925 מיליון ש"ח לאחזקותיה של דסק"ש בחברה ("מזכר ההבנות").
דסק"ש ציינה בדיווחה כי בהתאם לתנאי מזכר ההבנות, ניתנו לרוכשת שבועיים לצורך ביצוע בדיקת נאותות והתקשרות בהסכם רכישה מחייב, אשר יהיה כפוף לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים. במהלך תקופה זו של שבועיים התחייבה דסק"ש כלפי הרוכשת לבלעדיות והיא לא תהא רשאית לנהל במהלכה משא ומתן עם רוכשים פוטנציאליים אחרים. דסק"ש הדגישה בדיווחה כי אין כל ודאות כי ההתקשרות במזכר ההבנות תוביל להתקשרות בהסכם מחייב למכירתן של המניות ו/או להשלמתו ככל שייחתם.
8.12.23: פורסם
כאן: מהפכה במהירות העברת נתונים באינטרנט: מהנדסים מהמכון הלאומי של יפן לטכנולוגיית מידע ותקשורת (NICT) שברו שיא כאשר הצליחו להעביר 22.9 פטה-ביטים לשנייה דרך סיב אופטי אחד. (פי 1000 מהר יותר מהסיבים הקיימים). הישג זה יותר ממכפיל את שיא העולם הקודם שלהם של 10.66 פטה-בייט לשנייה.
28.1.24: הודעה לתקשורת (ולבורסה -
כאן): "מהלך אסטרטגי בשוק החשמל:
בזק וקרן ג'נריישן קפיטל נכנסות לתחום אספקת החשמל
•
בזק וחברת PowerGen של
קרן ג'נריישן, מקימות מיזם משותף, בשיעורי בעלות זהים, לאספקת חשמל שעתיד להיות שחקן משמעותי ומוביל בשוק.
• המיזם המשותף מביא לידי ביטוי את היתרונות היחסיים שבכל אחת מהשותפות: בזק תמנף את עוצמותיה ותוביל את השיווק, המכירות והשירות של המיזם, ו-PowerGen תספק את החשמל ממגוון מתקני ייצור שבבעלותה תוך מימוש יכולות סחר האנרגיה שלה.
• מגוון אמצעי ייצור החשמל שברשות Powergen– הקיימים והעתידיים, תחנות כוח בגז טבעי, מנועי גז, מתקנים סולאריים ומתקני אגירה, יבטיחו מיקסום של התנאים שיוצעו למיזם וללקוחותיו על פני מתחרים אחרים בשוק אספקת החשמל.
• על פי התוכנית העסקית: למיזם יעד של 400 אלף לקוחות עד לסוף שנת 2030.
• רן גוראון מנכ"ל בזק: "לראשונה בזק משיקה פעילות משמעותית שאינה חלק מעולם התקשורת. אנו נפעל בשוק הנאמד במיליארדי שקלים בשנה, ונהווה זרז להתפתחות שוק החשמל והתחרות בו".
•
ארז בלשה, מנכ"ל ג'נריישן: "הקמת מיזם האספקה עם בזק, הינה חלק מיישום התוכנית האסטרטגית של קרן ג'נריישן, להיות מובילת שוק בתחום אספקת החשמל למגוון לקוחות, וזאת על בסיס חשמל המיוצר בנכסי הייצור והאגירה שבבעלותה".
29.1.24:
א. פורסם
כאן (כותרת בלבד): "מגדל תצטרף לעסקת רכישת השליטה בסלקום בהשקעה של כ-150 מיליון שקל".
ב. פורסם
כאן (כותרת בלבד): "סלקום שוברת את השוק: אלו המוצרים החדשים שתשיק. סלקום תשיק משפחת מוצרים חדשה מבוססת טכנולוגיית WiFi 7 ו-AI תמיכה בגלישה במהירות 10 גיגה."
ג. פורסם
כאן (כותרת בלבד): "סלקום ופרטנר זכו במכרז ענק: זה מה שיספקו לממשלה בעשרות מיליוני שקלים: פרטנר עסקים זכתה במכרז ותספק תקשורת קווית למשרדי הממשלה. במסגרת המכרז החדש יגדל חלקה של סלקום באספקת שירותי הטלפוניה והיא תספק כ-30% מהשירותים למשרדי הממשלה."
1.2.24: פורסם
כאן ע"י
יהודה רז ב-Israel News (כותרת בלבד): "עשרות מיליוני שקלים: פרטנר זכתה במכרז התקשורת הקווית למשרדי הממשלה.
קבוצת התקשורת פרטנר הודיעה היום על בחירתה כזוכה ראשית באחד מהמכרזים הגדולים במדינה, מכרז מינהל הרכש הממשלתי באגף החשב הכללי במשרד האוצר, לאספקת שירותי תקשורת קווית נייחת למשרדי הממשלה, יחידות הסמך וכן גופים נלווים."
8.2.24: פורסם ב"גלובס" אודות פגיעה בתשתית הסיבים שעוברת דרך ישראל והמגיעה מהמזרח הרחוק, ע"י הח'ותים מתימן -
כאן.
12.3.24: ניר דוד מונה לתפקיד מנכ"ל בזק. דוד מכהן כיום כסמנכ"ל החטיבה העסקית בחברה, לאחר שביצע בה שורת תפקידי ניהול במשך כ-30 שנה
דירקטוריון בזק אישר את מינויו של
ניר דוד לתפקיד מנכ"ל בזק.
דוד, המכהן כיום כסמנכ"ל החטיבה העסקית בבזק ייכנס לתפקידו ב-1 באפריל, ויחליף את מנכ"ל החברה,
רן גוראון, שהודיע לאחרונה על פרישתו, לאחר כשנתיים בתפקיד ו-8 בסה"כ בניהול החברות בקבוצה.
דוד הצטרף לבזק בשנת 1993 ולאורך שנותיו בחברה ביצע תפקידים ניהוליים רבים בחטיבות השונות, כולל תפקידים בכירים בחטיבה העסקית, הפרטית ובחטיבת טכנולוגיה ורשת. ב-4 השנים האחרונות כיהן כסמנכ"ל החטיבה העסקית.
בעקבות המינוי מסר יו"ר קבוצת בזק,
תומר ראב"ד, "
ניר צמח בחברה יותר מ-30 שנה, והפך לאחד המנהלים המוערכים, והמקצועיים ביותר המצויים בשוק התקשורת הישראלי. לאורך שנותיו בבזק מילא שורה ארוכה של תפקידי ניהול בהם הציג יכולות עסקיות וניהוליות מצוינות, וב-4 השנים האחרונות, כסמנכ"ל החטיבה העסקית, היה אמון על פריצות דרך רבות והובלת השוק. אני מודה ל
רן גוראון על 4 שנים של עבודה משותפת ותרומתו לקבוצת בזק, מאחל ל
ניר הצלחה רבה בתפקיד, ומצפה לעבודה המשותפת איתו ועם שאר המנכ"לים בקבוצה, לצורך קידום האסטרטגיה הקבוצתית, וחיזוק הקבוצה כמובילה בתחומה, חדשנית, וכעוגן התקשורת בישראל. נמשיך לשרת את לקוחותינו בכל מקום ובכל זמן, בייחוד בימים מורכבים אלו העוברים על אזרחי המדינה".
בעקבות המינוי אמר
דוד, "במשך השנים שלי בבזק, הפכה החברה לחלק בלתי נפרד ממני, ואין גאה ממני להוביל אותה בעת הזו. אני מודה לדירקטוריון החברה על האמון שנתן בי. יחד עם ההנהלה המצוינת, נוביל את בזק להמשך הצלחה, לטובת כלל לקוחותינו, עובדי החברה ובעלי המניות. יחד נמשיך לפתח, לחדש ולהוביל את שוק התקשורת בישראל."
עדכון 30.5.24: מכרז הפריסה המסובסדת של סיבים הסתיים בפלופ ענקי. משרד התקשורת
פרסם בשקט את ההודעה הבאה: "מכרז מס' רמ 2021/1 ומכרז מס' רמ 2022/2 להרחבה של רישיון או היתר לפרישת רשת מתקדמת ולקבלת מענקים כספיים לעידוד פרישת רשתות נייחות מתקדמות באזורים נעדרי כדאיות כלכלית –
אזורים מוחזרים.
לאחר קביעת תוצאות המכרזים שבנדון התקבלו אצל ועדת המכרזים הבינמשרדית פניות מטעם זוכים בשני המכרזים, אשר
ביקשו לבטל חלק מזכיותיהם מטעמים שונים.
לאחר שהוועדה דנה בבקשות האמורות היא החליטה לקבל את חלקן ובחלקן טרם הושלמה הבדיקה המקדימה לצורך קבלת החלטה
רשימת האזורים הסטאטיסטיים הכלולים בזכיות המבוטלות לגביהן החליטה ועדת המכרזים ("האזורים המוחזרים") מצורפת כנספח להודעה זו בקובץ אקסל.
נוכח האמור, ובהתאם להוראות סעיף 14ה לחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב-1982 ("חוק התקשורת") בזק החברה הישראלית לתקשורת בע"מ ("בזק") רשאית לבקש משר התקשורת להתיר לה לפרוש רשתות תקשורת מתקדמות בכל אחד מבין האזורים המוחזרים ולספק באמצעותן שירות גישה לכל דורש באותו אזור בהתאם להוראות ברישיונה, ובכלל כך אספקת שירות BSA סיטונאי לספקים מורשים אחרים באותו אזור ("השלב הראשון"). האזורים המוחזרים שלא יבחרו על ידי בזק, יתווספו לרשימת אזורי התמרוץ שתכלל במכרז עתידי לעידוד פרישת רשתות נייחות מתקדמות ומתן שירותים על גביהן באזורים נעדרי כדאיות כלכלית.
רשימת האזורים שיכללו במכרז עתידי כאמור תפורסם במסגרת הודעה נפרדת לאחר השלמת השלב הראשון כמתואר לעיל."
רשימת
האזורים המוחזרים נמצאת
כאן וכוללת 45 איזורים שבהם המכרז נכשל (כלומר: הזוכים לא מימשו את זכייתם) ולכן בזק יכולה לפרוס בהם סיבים (ואם לא, האזורים הללו יצאו למכרז חוזר). מדובר בכישלון מדהים ביותר, בדיוק כמו שאתר "טלקום ניוז" חזה בתחילת התהליך, שרק ספקים גדולים (דוגמת בזק, או IBC), יכולים לפרוס סיבים באיזורי הפריפריה הללו, ולא כל הקבלנים הקטנים, שנולדו לצורך מכרזים ההזויים של משרד התקשורת.
עדכון 10.7.24: פורסם
כאן ב-ICE ע"י
יהודה לוינגר (כותרת בלבד): "בזק מתרחבת: ביקשו היתר לחרוג מהרישיון, ושר התקשורת נענה.
מנכ"ל בזק,
ניר דוד, זיהה אפשרות להרחיב את הרישיון של בזק בפרישת רשת מתקדמת, לאחר שחברות שזכו במכרז באזורים מסויימים החליטו לפרוש מהמירוץ - באיזורים מורכבים ויקרים לפרישת סיבים - ולאחר פנייה למשרד התקשורת הוא קיבל את ההיתר המיוחל: "סיכויי הצלחת הפרישה של בזק באזורים אלה גבוהים יחסית". כל הפרטים."
6.10.24: פורסם
כאן ב-ICE ע"י
ניצן כהן (כותרת בלבד): "הוט ותש"י לקראת מימוש ההשקעה ב-IBC | כל הפרטים על העסקה.
חברת התקשורת הוט וקרן ההשקעות תש"י לקראת אקזיט מעניין - מימוש ההחזקה ב-IBC שהיא למעשה חברת התשתיות בסיבים המשותפת; הוט תמשיך לספק שירות על גבי התשתיות של IBC."