השקעות בהייטק ל-2019: מהם התחומים החמים ביותר להשקעות בחברות הייטק ובסטארטאפים?
מאת:
מערכת Telecom News, 10.12.18, 12:59
המגמות המרכזיות בהשקעות בהייטק ובסטארטאפים ל-2019, תוך התייחסות להשפעת מלחמות הסחר בין סין לארה"ב על ההייטק הישראלי, ההתאוששות באירופה, ההתבגרות של השוק הסיני, השינויים בשווקים המתעוררים והתחומים החמים בהשקעות טכנולוגיות.
חגי רביד, (בתמונה), מנכ”ל בית ההשקעות
קוקירמן, מסמן את המגמות המרכזיות בהשקעות בהייטק וסטארטאפים ל-2019, ומתייחס להשפעת מלחמת הסחר על ההייטק הישראלי, ההתאוששות באירופה, ההתבגרות של השוק הסיני, השינויים בשווקים המתעוררים והתחומים החמים בהשקעות טכנולוגיות
.
ארה"ב: מלחמות הסחר - בשווקים כבר לא מתרגשים
המגמה, שהשפיעה אולי יותר מכל על ההשקעות השנה ותימשך גם שנה הבאה, היא מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. מדיניות סחר החוץ של ארה"ב מול סין ומול שאר העולם מתאפיינת בגישה בדלנית. עם זאת, השווקים "התרגלו" לאיומים הנובעים ממלחמת הסחר ומגמה זו צפויה להמשך. למרות ההצהרות הלוחמניות ראינו, שהדברים מאד נזילים והצהרות משתנות לעיתים תכופות מלוחמנות לפיוס. לכן, בסופו של דבר, כוחות השוק הם שיכתיבו את הטון.
היקף ההשקעות מארה"ב בהייטק הישראלי צפוי להישאר יציב ואולי גם לצמוח, עם עדיפות לעסקאות מיזוג ורכישה. מגמת ההנפקות של חברות ישראליות בנאסד"ק תמשך, בדגש חברות בוגרות. גם בקנדה, מיצואניות הקנאביס הגדולות בעולם, יש עניין מוגבר בטכנולוגיות ישראליות בתחום.
סין: צמיחה בהשקעות בהייטק הישראלי ב-2019
סין הגיבה במתינות יחסית למדיניות ארה"ב, ונראה, ש-2 הצדדים מחפשים פתרונות מאחורי הקלעים כדי לגשר על הפערים. אחרי ההאטה היחסית של ההשקעות הסיניות בישראל בשנתיים האחרונות, יש אופטימיות זהירה לגבי שנה הבאה. דווקא על רקע מלחמת הסחר, ישראל יכולה לשמש כ"גשר השקעות" בין סין לארה"ב ולכן נראה יותר עניין מהצד הסיני להשקיע בטכנולוגיות ישראליות.
כדי לעקוף את השינויים הרגולטיביים, שקיבל הממשל הסיני על השקעות במט"ח, מסתמנת מגמה של הקמת קרנות סיניות, שתשקענה במטבע הסיני יואן ובכך יפתחו אפיקי השקעה חדשים. בשנתיים האחרונות השוק הסיני התבגר, והצמיח הרבה מאוד סטארטאפים מקומיים, שצמחו בסין. לכן, לעומת העבר נראה, שהסינים כיום מעוניינים יותר בתחומי רפואה, יצור מתקדם, אוטומציה ורובוטיקה, שהסטארטאפים הישראלים נחשבים למצטיינים בהם.
אירופה: אופטימיות לצד סיכונים
אירופה תמשיך להוות שוק מצוין עבור טכנולוגיות ישראליות, ועל רקע ההתאוששות ביבשת יש אופטימיות מצד המשקיעים. השנה סימנה את הקאמבק בהשקעות האירופיות, שכמעט הכפילו את עצמן לעומת 2017. עם זאת, ייתכן וצמצום התקצוב הישראלי לתכנית 2020
Horizon , שנשקלת בימים אלה, עלול לפגוע ההשקעות במיזמים משותפים לישראל ואירופה בתחומי המדע והטכנולוגיה.
האירופאים מתעניינים מאוד בתחומי המים (במדינות דרום היבשת), אוטומוטיב, מדעי החיים, הגנת סייבר ועוד. למשקיעים האירופאים יש העדפה לחברות, שתעבורנה לאירופה. כך, שיוכלו לקבל הטבות מיסוי שונות. הערכות השווי הנמוכות של סטארטאפים ישראלים לעומת מקביליהם בארה"ב ואירופה מעודדות גם הן את המשקיעים האירופאים להשקיע בטכנולוגיות ישראליות במגוון תחומים.
הונג קונג: בירת ההנפקות החדשה של המזרח
אנו צפויים לראות עוד חברrת ישראליות' שתלכנה בעקבות Alma Lazers והגיוס, שעשתה שנה שעברה, ותנפקנה גם הן בבורסה בהונג קונג. בניגוד לשוק הסיני, שבו יש מכפילים גבוהים, בהונג-קונג המכפילים נמוכים יחסית לארה"ב ולאירופה, עם ממוצע של מכפיל 7 ל-
EBITDA. עם זאת, בעתיד מתוכנן רישום כפול סין-הונג-קונג, וכתוצאה מכך, המכפילים יעלו. לכן אנו צפויים לראות תור די ארוך של חברות ישראליות, שירצו להנפיק בהונג-קונג.
התחומים החמים בהשקעות טכנולוגיות
התחומים החמים בהייטק של 2019 הם:
קנאביס - טכנולוגיות הקשורות בגידול, פיתוח והפצה,
אוטומוטיב,
פינטק,
ייצור מתקדם, כגון
IoT (advanced manufacturing).
הצמיחה בטכנולוגיות
AI ו-
ML תעודד סטארטאפים העוסקים בחיזוי במגוון תחומים כמו פיננסים, נדל"ן, תחבורה ועוד.
למרות הירידה בערכו של הביטקוין, הדרישה לטכנולוגיות בלוקצ'יין ליישומים אחרים תמשיך את הצמיחה שלה מהשנה האחרונה.
שווקים מתעוררים: האם אפריקה תהיה "סין החדשה"? ומה בזירה הברזילאית?
בשווקים המתעוררים אפריקה מתגלה כיעד אטרקטיבי ונמצאת כעת בתנופה משמעותית. ההשקעות זרות, במיוחד של סין עם יוזמת דרך המשי החדשה, צפויות להמשיך גם השנה ולקדם עוד הצמיחה ביבשת.
במוקד העניין של אמריקה הלטינית בהייטק הישראלי נמצאות טכנולוגיות בתחומי האגריטק והקלינטק לפיתוח החקלאות והמים. הקשרים המתהדקים בין ישראל לברזיל לאחר חילופי השלטון שם צפויים לעודד השקעות בהייטק הישראלי, ויוזמות ראשונות בתחום כבר תופסות תאוצה. כך למשל נערך לאחרונה כנס ההשקעות השנתי
Spin Summit בסאו פאולו, ולראשונה הציגו בו סטארטאפים ישראלים בפני קרנות מברזיל ומארה"ב.
קרדיט צילום תמונה עליונה: דרור סיתהכל