לא ברור אם הדרג המדיני (דהיינו: שר התקשורת, ביבי נתניהו) נתן את ידו והסכמתו לצפצוף הארוך של משרד התקשורת על כל החלטות ITU (ארגון התקשורת הבינלאומי של האו"ם) ובמיוחד ההחלטות הנוגעות לטיפול ב-IPv6. זה חלק מהידרדרות החמורה של מדינת ישראל בפס הרחב הקווי והסלולרי בחודשים האחרונים.
מאת: אבי וייס, 24.3.16, 17:38
אזרחי ישראל חשים בהתפוררות רשתות התקשורת של ישראל (התפוררות, שהואצה בשנה האחרונה בצורה מאוד חריפה) רק כשנופלת רשת תקשורת (דוגמת הרשת של פלאפוןבימים האחרונים), או באיטיות, שהם מקבלים בגלישה שלהם (לא פלא, כשמשרד התקשורת מאלץ את ה-ISP ל"העמיס" מעל ל-200 לקוחות בו זמנית על כל חיבור יחיד של 100 מגה, לא צריך להיות מהנדס תקשורת כדי להבין מה קורה ברשת האינטרנט הישראלית).
הדו"ח הטרי של אקמאי משלשום חשף, שישראל הידרדרה בצורה חריפה בתחום הפס הרחב הקווי, נפילה של 15 מקומות תוך 3 רבעונים (ממקום 17 למקום 32) וחשף גם את הבעיה החמורה לא פחות אצלנו הקרויה IPv6.
להפתעתי ולאור מידע שקיבלתי, גיליתי, שמשרד התקשורת הישראלי פשוט החליט "לצפצף" על כל החלטות האו"ם (ITU) בנושא IPv6, ולכן פניתי למשרד התקשורת בשאלה הבאה:
"ב-ITU נתקבלו עשרות החלטות לאורך השנים (מרוכז כאן וכאן) בעניין המעבר ל-IPv6, כולל בוועידותITU רבות, שבהם היו נוכחים פיזית נציגים בכירים ממשרד התקשורת.
משרד התקשורת הישראלי לא יישם ולא פעל ליישם ולו החלטה אחת מתוך הרשימה הארוכה של החלטות ITU. למה?"
תגובה לא הצלחתי לקבל. אם אקבל - אעדכן בהתאם. לא צריך להיות במתח, לא אקבל תשובה. די ברור למה.
בשונה ממדינות אחרות בעולם (לדוגמה צרפת), הדרג המדיני הבכיר (בארה"ב זה למשל הנשיא בעצמו ובכבודו), מעורב אישית בקבלת ההחלטות ויישומן בכל הקשור לפס הרחב, לרבות יישום IPv6. בישראל, אין שום אדם ברמה המיניסטריאלית העוסק בטיפול ב-IPv6 והנושא הופקר בידי פקידים קטנים, שלא אכפת להם משום דבר, שנוסעים לכנסים הבינלאומיים בתחום, כנראה כדי לקנות מתנות לנכדים.
למי שמתעניין בפרטים הטכניים: למה צריך לעבור ל-IPv6, מהם התקנים, למה לא NAT, מי עושה מה בעולם האינטרנט ואיך בדיוק עושים זאת, כל התשובות לכל השאלות מצויות כאן באתר. מדריך טכני מפורט של איגוד האינטרנט העולמי מצוי כאן.
שלושת הרבעונים האחרונים, שהם באחריות אישית של שלמה פילבר (בתמונה משמאל), כמנכ"ל משרד התקשורת - החל מ-7.6.15 (וביבי נתניהו כשר התקשורת, בתמונה למעלה), מצביעים על החמרה חריפה בהידרדרות של ישראל, בעיקר בגלל העובדה ששלמה פילבר עסוק (מיומו הראשון בתפקיד) בעיקר ב: ספינים, קנסות בלתי חוקיים ו"מיקרו רגולציה". התכניות הגרנדיוזיות שלו הן רק חלומות תעתועים, הרס השוק וניירות לא מגובשים.
משרד התקשורת הישראלי לא מבצע (בניגוד לרגולטורים לתקשורת בכל העולם) שום "בקרת איכות" על הפס הרחב בישראל. הצורך הזה הפך לאקוטי בתחום הקווי בעיקר בגלל "השוק הסיטונאי". המציאות - חמורה. הדוחות הטריים של אקמאי מצביעים בברור על ההידרדרות של מדינת ישראל בקצב הולך וגובר (נפילה של 15 מקומות בטבלה העולמית, תוך 3 רבעונים. לא היה דבר כזה מעולם, בהיסטוריה של שוק התקשורת הישראלי).
הרגולטור הישראלי לתקשורת, פרסם אך בחודש שעבר תכנית שנתית (ל-2016), שבמרכזה הוצגה התכנית המהפכנית לפריסת דור 3 ברחבי הארץ (זו לא טעות דפוס). על IPv6 ישמעו במשרד התקשורת הישראלי ב-2116 (בעוד 100 שנה). אולי. פוליטיקאים ידחפו את IPv6 כמו בצרפת? אין דבר כזה בישראל. גם העיתונות לא מבינה (בכלל), על מה מדובר כאן. "חיים בסרט". מזל שמשרדי הממשלה, שאחראים על עולם ההייטק והיזמות בישראל (דוגמת משרד הכלכלה ומשרד המדע), הכינו ומכינים תכניות עבודה ריאליות, ממשיות וברות ביצוע.
הממשלה ככלל ומשרד התקשורת בפרט, לא קבעו שום מדיניות בנושא המעבר ל- IPv6, כפי שעשו הרגולטורים בכל אומות העולם המערבי וגם לא המערבי. בהיעדר מדיניות - אין תהליכי עבודה, אין לוחות זמנים, אין נהלים, אין משימות ובעלי תפקידים. פשוט: אין כלום. דיון, שנערך בכנסת לפני שנים על המחדל הזה, לא הזיז לאיש. זה חלק מהמחדל האדיר של התנהלות משרד התקשורת לאורך שנים.
בנוסף, איגוד האינטרנט הישראלי (שמחביא "מטמון" ענק של מספרי IPv4, כנראה לקראת מלחמה אטומית קרובה עם איראן), עסוק "עד מעל לראש" ב"חלוקת השלל" (בהיקף של כ-10 מיליון ש"ח לשנה, שנשאב מידי שנה מהכיס של 235 אלף בעלי הדומיינים בישראל). זה כסף, שמגיע היישר לקבוצה קטנה של "מקורבים לצלחת", שחיים טוב בלי לעשות מאומה והכסף הזה זורם ללא כל מאמץ, היישר לכיסם. שקיפות? טובת הציבור? קידום האינטרנט בישראל? הצחקתם אותי...
לשלמה פילבר הייתה הזדמנות בלתי חוזרת ב-100 הימים הראשונים בתפקידו "לנקות אורוות", לסלק את "החפרפרות", לשתק את אחיזת "קליקת הפרקליטים ועוזריהם" בכל הנעשה במשרד התקשורת ולצאת לדרך חדשה. זה לא קרה.
במקום זאת, שלמה פילבר החליט ללכת באותה דרך בדיוק בה הלכו שני קודמיו בתפקיד: לייצר ספינים בלי סוף, "לעבוד בעיניים" על הכנסת, העיתונות והציבור, להתעלם לחלוטין מהציבור ונציגיו המוסמכים, לתחמן את כולם, להמציא יש מאין, לשלוף תוכניות מהשרוול ללא קשר לאיזו מציאות, לפזר הבטחות חסרות כיסוי בטונות, להפוך את הכל לחשאי, ולהתעסק כל הזמן עם "מיקרו רגולציה", שמשמעה: עיסוק מתמיד ב"כיבוי שריפות". כדי "לכבות שריפות" צריך את מכבי האש עם ציוד כיבוי אש, לא את משרד התקשורת...
כך, גם תחום הטיפול ב-IPv6 "נפל טרף" לכאוס הרגולטורי. שום שר בישראל לא לקח על עצמו את התפקיד לשמש "דוגמה אישית" בטיפול בנושא חשוב זה ולהוביל אותו בכל משרדי הממשלה, גופי הסמך הממשלתיים ואחר כך בכל המשק (בדיוק כמו שפועלים די יפה בתחום הסייבר). רשתות התקשורת תמשכנה להידרדר, כי אין להן אבא ואמא. כך, נשארנו יתומים.
(עיקר ההחלטות (באנגלית :
IP address allocation and facilitating the transition to and deployment of IPv6: WTSA Resolution 64, Dubai, 2012
resolves
1 to instruct Study Groups 2 and 3, each according to its mandate, to continue to study the question associated with the allocation and economic aspects of IP addresses, and to monitor and evaluate the allocation of IPv4 addresses which may be still available, returned or unused, in the interests of the developing countries;
2 to instruct Study Group 2 and 3, each according to its mandate, to study the question of IPv6 address allocation and registration for interested members and, especially, developing countries;
3 to enhance the exchange of experiences and information with all stakeholders regarding the deployment of IPv6, with the aim of creating opportunities for collaborative efforts, and to ensure that feedback exists to enrich ITU efforts to support the transition to and deployment of IPv6, instructs the Director of the Telecommunication Standardization Bureau, in close collaboration with the Director of the Telecommunication Development Bureau
1 to continue the ongoing activities between TSB and the Telecommunication Development Bureau (BDT), taking into consideration the involvement of those partners willing to participate and bring their expertise to assist developing countries1, with IPv6 migration and deployment, and to respond to their regional needs as identified by the BDT, especially through capacity building programs through BDT programmes 2 and 4;
1 These include the least developed countries, small island developing states, landlocked developing countries and countries with economies in transition.
2 to maintain the website which provides information about global activities related to IPv6, to facilitate awareness-raising and the importance of IPv6 deployment for all ITU members and interested entities, and provides information related to training events being undertaken by ITU and relevant organizations (e.g. Regional Internet Registries (RIR), network operator groups and the Internet Society(ISOC));
3 to promote awareness of the importance of IPv6 deployment, to facilitate joint training activities, involving appropriate experts from the relevant entities, to provide information including roadmaps, guidelines, and to assist in the establishment of IPv6 Test bed Laboratories in developing countries in collaboration with appropriate related organisations,
further instructs the Director of the Telecommunication Standardization Bureau to take appropriate action to facilitate the activities of SG2 and SG3 in the area of IP addresses and to report annually to Council and to WTSA 2016, regarding the progress on action taken with respect to resolves above.
invites Member States and Sector Members 1 through the knowledge gained in resolves 3, to promote specific initiatives at the national level, which foster interaction with governmental, private and academic entities and civil society for the purposes of the information exchange necessary for the deployment of IPv6 in their respective countries; 2 to ensure that newly deployed communication and computer equipement has IPv6 capability, as appropriate, taking into consideration a necessary period for the transition from IPv4 to IPv6. invites Member States to develop national policies to promote the technological update of systems in order to ensure that the public services provided utilizing the IP protocol and the communications infrastructure and relevant applications of the Member States are compatible with IPv6.
Facilitating the transition from IPv4 to IPv6: Plenipotentiary Resolution 180, Busan, 2014
resolves
1 to explore ways and means for greater collaboration and coordination between ITU and
relevant organizations2 involved in the development of IP-based networks and the future Internet,
through cooperation agreements, as appropriate, in order to increase the role of ITU in Internet
governance so as to ensure maximum benefits to the global community;
2 to step up the exchange of experiences and information with all stakeholders regarding the
adoption of IPv6, with the aim of creating opportunities for collaborative efforts, and to ensure
that feedback exists to enrich efforts to support the transition to IPv6;
3 to collaborate closely with the relevant international recognized partners, including the
Internet community (e.g. regional Internet registries (RIRs), the Internet Engineering Task Force
(IETF) and others), in order to encourage the deployment of IPv6 by raising awareness and through
capacity building;
4 to support those Member States which, in accordance with the existing allocation policies,
require assistance in the management and allocation of IPv6 resources, pursuant to relevant
resolutions;
5 to continue the studies of IP address allocation, both for IPv4 addresses and for IPv6
addresses, in cooperation with other relevant stakeholders, based on their respective roles, instructs the Director of the Telecommunication Development Bureau, in coordination with the Director of the Telecommunication Standardization Bureau
1 to undertake and facilitate activities under resolves above in order that the relevant study
groups of the ITU Telecommunication Standardization Sector (ITU-T) and of the
Telecommunication Development Sector (ITU-D) can carry out the work;
2 while assisting those Member States that require support in the management and allocation
of IPv6 resources, to monitor the current allocation mechanisms (including the equitable
distribution of addresses) for ITU Member States or Sector Members, and to identify and point out
any underlying flaws in the current allocation mechanisms;
3 to communicate proposals for changes to existing policies, if identified under the studies
above, in accordance with the existing policy development process;
4 to develop statistics on progress made with the transition, based on information that may be
compiled regionally through collaboration with regional organizations;
2 including, but not limited to, the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers
(ICANN), the regional Internet registries (RIRs), the Internet Engineering Task Force (IETF), the
Internet Society (ISOC) and the World Wide Web Consortium (W3C), on the basis of reciprocity.
5 to collect and disseminate best practices on coordination efforts undertaken by
governments at the national level in order to facilitate transition to IPv6,
invites Member States 1 to continue to promote specific initiatives at the national level, which foster interaction with governmental, private and academic entities and civil society for the purposes of the information exchange necessary for the deployment of IPv6 in their respective countries; 2 to encourage, with support from the ITU regional offices, the regional Internet registries (RIRs) and other regional organizations in coordinating research, dissemination and training actions with participation by governments, industry and the academic community in order to facilitate the deployment of IPv6 within the countries and in the region, and to coordinate initiatives between regions to promote its deployment worldwide; 3 to develop national policies to promote the technological update of systems in order to ensure that the public services provided utilizing the IP protocol and the communications infrastructure and relevant applications of the Member States are compatible with IPv6; 4 to encourage manufacturers to supply to the market customer premises equipment (CPE) that supports IPv6 in addition to IPv4; 5 to raise awareness among information service providers on the importance of making their services available over IPv6,
instructs the Secretary-General
to submit to the Council and disseminate, as appropriate, (a) progress report(s) to the ITU
membership and the Internet community, on the implementation of this resolution.