בחוק לשידורי תוכן אף אחד לא יקבל את מלא תאוותו בידו
מאת:
מערכת Telecom News, 7.6.22, 18:09
ועדת הכלכלה של הכנסת התכנסה היום לדיון מיוחד שעסק בהתפתחות שירותי הזרמת המדיה (סטרימינג), והשפעתם על ענף התקשורת הישראלי.
ניתוח של התהליך שהוביל לדיון הזה בכנסת ("דו"ח פולקמן") ראה כאן.
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ
מיכאל ביטון, התכנסה היום לדיון מיוחד שעסק בהתפתחות שירותי הזרמת המדיה (סטרימינג), והשפעתם על ענף התקשורת הישראלי.
בתחילת הדיון אמר היו"ר, שבשנים האחרונות הולך וגובר השימוש באינטרנט לאספקת שידורי טלוויזיה ויש חדירה מסיבית לשוק של חברות כמו דיסני ונטפליקס לצד חברות ישראליות, כשנוצרת פעילות סטרימינג כמעט ללא פיקוח וללא חובת השקעה בהפקות מקור.
יועז הנדל, (בתמונה משמאל), שר התקשורת: "נביא את תזכיר חוק השידורים, כשהחוק יפתור את הדילמות הניצבות על השולחן. אני פונה אליכם נציגי החברות, הארגונים, הלוביסטים - אחת הסיבות, ש-30 שנה לא נגעו ברגולציה בתחום הזה, היא בעיקר בגללכם. ברגע שמישהו הרים את הדגל ישר התנפלו עליו. צריך לזכור, שזה או שיש רגולציה על הסטרימר ויש הפקות מקור או שזה לא יהיה, ואם אין חוק לא תהייה רגולציה. השידורים עברו לאינטרנט וזה ממד שאנו לא מפקחים עליו, וכל הרגולטורים בעולם מנסים להבין איך ואם צריך רגולציה על האינטרנט".
עידו נתן, מנהל אגף רגולציה בהוט המפעילה את שירות הסטרימינג נקסט: "התחרות לא הגיונית ולא שוויונית. בעוד שהוט תחת פיקוח יש שחקנים מקומיים ובינלאומיים, שפועלים ללא פיקוח רגולטורי וללא חובות השקעה בהפקות מקומיות. הוט עצמה השקיעה בהפקות מקור כ-150 מיליון ש"ח בשנה בממוצע, ויותר מ-2 מיליארד ₪ מהלך העשור, והרפורמה צריכה לעסוק בהכל כמקשה אחת ולא לקחת עמוד מהרפורמה של ועדת
פולקמן ולדון רק בו".
היו"ר
ביטון שאל האם הוט מפרישה 8% מהכנסות הסטרימינג להפקות מקור, וסמנכ"לית הרגולציה,
מיכל פליישר, השיבה, שהוט השקיעה יותר מ-8% מסך כל ההכנסות על שידורים בהפקות מקור, והיא לא מציעה לסמוך על מי שאומר, שהוא הולך לשים מאות מיליוני ש"ח מרצונו.
מודי שרפסקי, מנהל אגף רגולציה ביס: "שוק השידורים מאוד תחרותי והרגולציה נרדמה 20 שנה. צריכים הגנה על הצופה, קיום חובת השקעה בהפקות מקומיות ורגולציה על שידורי הספורט, שהבסיס שלה הוא איסור בלעדיות, כשיש עלייה של 250 מיליון ש"ח בעלויות הספורט. זאת, רק בגלל שפרטנר ניסתה לרכוש זכויות ספורט כדי

להביא עוד לקוחות, איסור הבלעדיות, שחל על יס והוט, לא חל עליה והיא ניסתה לקנות בבלעדיות, ואם ליגת העל עלתה 40 מיליון ש"ח זה קפץ ל-127 מיליון ₪".
יעקב נדבורני, (בתמונה משמאל), מנכל
FreeTV של קשת ו
RGA: "התחרות בטלוויזיה הרב ערוצית היא בעוצמה נמוכה מאוד.
המיזם החדש יהיה קטליזטור תחרותי ויציע שירותי סטרימינג מתקדמים, שיאפשרו טלוויזיה רב ערוצית בדגש על הפקות מקור עם השקעה של עשרות מיליוני ש"ח בשנה.
ברור שהוט ויס מתנגדת ואם אי אפשר לעצור את זה אז היא תנסה לעכב, כי כל חודש, שאין תחרות, זה רבעון מצוין להוט ויס.
עו"ד
נגה רובינשטיין, (בתמונה משמאל), שמייצגת את
FreeTV: "15 חודשים הרשות השנייה לא מצליחה לקבל החלטה ופתאום לפני חודש יש שימוע ציבורי של מועצת הכבלים והלוויין.
ניר שוויקי, (בתמונה משמאל), יו"ר המועצה לשידורי כבלים ולווין אמר, שיש בשוק מצב אנומלי בו אין רגולציה על האינטרנט, והם קיבלו בקשה להתייעץ עם רגולטורים נוספים ובכוונותיהם לתת תשובה בתוך שבוע, ודחה את הטענה לקונספירציה של משיכת זמן.
עדן בר טל, (בתמונה משמאל), יו"ר הרשות השנייה: "הרוגלטור לא נרדם אם הכנסת לא שינתה את החוקים למעלה מ-20 שנה. החקיקה הישנה הייתה מוטת טכנולוגיה, והיום יודעים, שהרגולציה צריכה להיות אדישת טכנולוגיה.
לגבי מיזם הסטרימינג של קשת ו
RGE-, אחרי שתתקבל התשובה של מועצת הכבלים תתכנס מועצת הרשות לקבל החלטה. באשר ליצירה המקומית, היא שואבת מעוגה הולכת וקטנה בעולם, והמדינות ערות לזה ומוצאות פתרונות.
למרות שהתחרות

מבורכת, אחת התוצאות שלה זו הקטנת מחזור עסקים של הגופים המפוקחים, והדאגה ליצירה הישראלית ולסוגה עילית דורשת, שהנחת העבודה של המחוקק תהייה, שהעוגה תקטן עקב תחרות".
בתגובה לכך ענה היו"ר
ביטון, שלא תהיה שום רפורמה שתפגע בשיעור הכנסות להפקות מקור.
איתמר אביטן, מנכ"ל איגוד העובדים בקולנוע ובטלוויזיה: "אנו נרמסים תחת חברות הסטרימינג מזה 7 שנים והיצירה נאכלת והבמאים, השחקנים והיוצרים נפגעים.
יש פה מונופול דורסני של קשת, שמטרתו לפגוע ביצירה, ואם הוא הולך להיות בזול, שלא יגידו, שהם ישמרו על היצירה כי זה לא יכול להיות".
ריקי בליך, (בתמונה משמאל מוויקיפדיה), יו"ר איגוד שחקני המסך: "כשחקנית וגם כצרכנית טלוויזיה, צריך לשאול למה חשובה התרבות הישראלית ולמה חשוב ליצור מדורת שבט אמיתית. הפקות הישראליות הן שגרירות נהדרות וגם נותנות פרנסה לאלפי אנשים".
לירן אבישר בן חורין, (בתמונה משמאל), מנכ"לית משרד התקשורת: "יש מחשבה, שהרפורמה בלתי עבירה, והשאלה אם אפשר לעשות את זה תלויה בחדר הזה. אנו נביא תוך שבועיים - שלושה תזכיר חוק מבוסס על עבודת מטה ושימועים, שמסתכל על כל האתגרים, כולל הספורט. אנו נשמע שוב ונדון שוב לפני שנגיע לוועדת

הכלכלה והשאיפה לעשות את זה בצורה יעילה וטובה.
צריך לנהל מעבר בין בין העולם הישן לחדש. באינטרנט תהייה רגולציה צרה ודקה, תהיה יצירה ישראלית בישראל, יהיה טיפול בספורט ויהיה אגף חדש, שיטפל בכל השוק, יאחד רגולציה וידאג לאיזונים ובלמים".
היו"ר
ביטון: "מטרת העל היא הוזלה של חבילת ערוצים איכותית לצרכן הישראלי, ללא מניפולציות בשירות. לצד ההוזלה לצרכן, יש לשמור על הפקות מקור והחלת חובה של כל גוף, שעוסק בסטרימינג, להפריש כסף להפקות מקור. החוק יונח בפני הוועדה בשבועות הקרובים ולאחר חשיפה לבעלי העניין הוא יבוא לכנסת. אנו נחושים להביא חוק לשידורי תוכן ולא מפחדים מאף אחד ונעשה את זה בהוגנות. אף אחד לא יקבל את מלא תאוותו בידו והאינטרס הציבורי יגבר על הכל".