דוקטור אייפד ופרופ' אייפון
מאת
: שי שחק, 22.7.13, 00:10
הטמעת המכשירים הניידים בפרקטיקה הרפואית היומיומית מחוללת מהפכה אמיתית בנגישות לצילומים ולמידע רפואי וביעילות השירות הניתן למטופלים. רפואת המחר כבר כאן. נותר רק לשלב אותה בכל ביה"ח וקופות החולים.
בלחיצת כפתור, רופא מומחה יכול לצפות באמצעות מסך, בתצוגת תלת ממד, בשכבות וברקמות גוף אדם המצוי מצדו השני של העולם. חזון זה מבטא רפואה חדשנית ומתקדמת, גישה מהירה לנתונים ויכולת לקבל החלטות ללא הכרח לשהות באותו מיקום בו מצוי החולה, כאשר כל דקה ושנייה עלולות להיות קריטיות לחייו.
המגזר הרפואי ידוע ככזה המשתרך אחרי שאר התעשיות בכל הנוגע לשימוש במערכות
IT חדשות, אך מצב זה משתנה בקצב מהיר. מערכות ואפליקציות
IT ניידות למגזר הרפואה מאומצות באופן גובר והולך במדינות רבות לשימוש בתחום רפואת החרום והרפואה הכללית. כך, לדוגמה, טכנולוגיות אלחוט כמו
Wi-Fi ו-
GPS, שהותקנו באמבולנסים, מספקות מידע חיוני אודות המטופל (הסטוריה רפואית, רגישות לתרופות וכדומה) ומיקום האמבולנס. המידע מועבר לבית החולים בזמן אמת ומאפשר לצוות הרפואי להתכונן מראש להגעת המטופל.
לצד רשתות תקשורת מסורתיות דוגמת
LAN ו-
WAN, קונספט אלחוט עתידני מפותח בימים אלו לתחום הרפואה ונקרא
BAN (
Body Area Network). זוהי רשת של חיישנים המותאמת לגוף האדם ומולבשת כחליפה על גופו. באמצעותה מנוטרים פעילות הלב, לחץ הדם, טמפרטורת גוף ומשתנים פיזיולוגיים אחרים, והללו משודרים על גבי רשת האינטרנט אל מוקדי הרפואה הדחופה. אם המערכת מזהה סימנים לכך, שאירוע כדוגמת התקף לב עתיד להתרחש, היא מתריעה על כך הן למטופל והן לצוות הרפואי בזמן אמת.
רנטגן על הטאבלט
המגמה המתפתחת בתחום זה מכונה
Ubiquitous Healthcare - שירות רפואי בעל יכולת להימצא בכמה מקומות בו בזמן. קיבעון הצוות הרפואי לפעילות בצמידות לתחנות עבודה או לעגלות רפואיות הוא נחלת העבר. שכן, מעתה יש לצוות הרפואי גישה מכל מקום ובכל זמן לנתוני המטופל, על גבי ההתקן הנייד שלהם.
בעידן בו הרפואה נפרדת מהניירות ועוברת אל הטאבלט והסמארטפון, ניהול התיק הרפואי עובר מהפכה של ממש. חידוש זה מייצג הזדמנות משמעותית להגברת יעילות, נצילות ואיכות הטיפול הרפואי. מערכת
PACS (
Picture Archiving and Communication System) - היא טכנולוגיה להצגה ולארכוב של צילומים רפואיים כגון רנטגן, סי.טי, אם.אר.איי, אולטרסאונד ועוד. מאז הופעת מערכות אלו התמעטו ובחלק מהמקרים נעלמו הספריות המסורתיות, שהכילו נגטבים וצילומים. שילוב מערכות
PACS והאפשרות לצפייה בנתונים מהתקנים ניידים כמו אייפון, אייפד, טאבלטים ועוד הם פריצת דרך בעולם הטיפול הרפואי.
רפואה מותאמת רשת
על מנת לאפשר את ניידות מערכות ה-
IT בארגון יש לבצע התאמות ברשת באמצעות יישום תפיסת
BYOD (
Bring Your Own Device). לצד ציוד רשת ובקר האלחוט הקיימים ברשת, מומלץ לשלב מערכת ניהול זהויות, שמטרתה ניהול מדיניות אחידה (מתי, מהיכן ואופן החיבור), ומערכת
MDM - Mobile Device Management המנהלת את ההתקנים הניידים ברשת הארגון (גרסאות, עדכוני תוכנה ואבטחת מידע, נעילה מרחוק במקרה של אובדן מכשיר ועוד).
היבט אבטחת המידע נלקח גם הוא בחשבון, משום שמדובר במידע רפואי רגיש. קיים דגש רב למתן גישה מאובטחת, ובאמצעות חיבור
SSL אפשר להבטיח גישה אל מאגר הנתונים רק למורשים. מנגנון נוסף המונע זליגת מידע הוא עיבוד מידע על גבי שרת הארכיב, דבר המונע שמירת נתונים מקומית על ההתקן הנייד של הצוות הרפואי.
.
יתרונות השימוש במכשיר נייד בתחום הרפואי מספקים גישה לתיק הרפואי של מטופל מכל מקום ובכל זמן, גישה מאובטחת ואינטואיטיבית המסדרת ומנהלת רישומים רפואיים, יכולת דפדוף וניווט ברישומים רפואיים בזמן אמת, ו"שחרור" המטופלים מאגירה וחיפוש המסמכים בקלסרים עבי קרס בעצמם.
בתי חולים וקופות חולים, שישכילו לשלב ברשת הארגון את ההתקנים הניידים של הצוותים הרפואיים, ירוויחו ניצול יעיל יותר של זמנם של הצוותים הרפואיים ויקבלו אפשרות ממשית לספק שירות רפואי טוב יותר.
מאת:
שי שחק
מהנדס מערכות בחטיבת הפיננסיים, אקדמיה וציבורי
בבינת תקשורת מחשבים
קרדיט צילום: ניר קליימן