חברה לפריסת סיבים אופטיים חדשה בשם קומיונט, תפרוס סיבים לכל בתי התושבים ביישוב נריה בחבל בנימין שביו"ש. בכך היא תקדים את התכנית של היישוב אורנית, אותה חשפנו לאחרונה. עד סוף מרץ יחוברו בתי התושבים בנריה לסיבים אופטיים, ברוחב פס של 1 גיגה, בשירות הכולל אינטרנט וטלפוניה.
עדכונים בסוף הכתבה.
מאת:
אבי וייס, 26.1.21, 12:10
הכתבת
אורלי הררי מ"ערוץ 7" הייתה הראשונה ל
דווח על ההתפתחות המרתקת ביותר בעולם התקשורת הקווית, ביישוב
נריה שבבנימין. ההודעה,שפרסמה, נמצאת במלואה בנספח א' כאן למטה.
כך, היישוב נריה
יקדים את היישוב אורנית, יישוב, שקידם את הנושא של פריסת סיבים ביישוב, יישוב הגדול פי כמה מנריה באמצעות מכרז מאוד חשוב ונחשוני, אך מלא פגמים, מה שייעכב לא מעט את היישום של התכנית הזו באורנית, כפי שחשפנו בכתבה: "
הפתרון ל"מתווה הסיבים" נמצא ביישוב אורנית בהובלת ראש המועצה: ניר ברטל!".
הפתרון בנריה יקדים גם את התכניות של חברת NOORCOM -
נורקום, שהייתה הראשונה לקבל ממשרד התקשורת רישיון חדש לפריסת פס רחב בסיבים (או באלחוט, דוגמת גלים מילימטריים), כפי שפרסמנו בכתבה: "
מש' התקשורת העניק לראשונה רישיון לחיבור יישובים קטנים לתשתית סיבים". נורקום מכוונת את עצמה לכל סוגי היישובים עם קדימות ליישובים במגזר הערבי.
ליאל צור, חבר המזכירות של נריה ומי שמוביל את הפרויקט החדש ביישוב, הסביר לי מדוע הם הצליחו להיות
היישוב הראשון, שיחבר את התושבים ביישוב נריה לרשת סיבים אופטיים: "כשקראתי את הפרסום אודות סוג הרישיון החדש לחיבורי סיבים בפריפריה, התחלתי במו"מ מול כמה חברות, כולל חברות עם רישיון נס"ר קיים וחברות חדשות.
החלטנו לבחור בחברת קומיונט החדשה [שהחליפה את שמה ונקראת כיום
חברת Future], אחרי שקיבלנו הסכמה של המנהל האזרחי לקדם את הפרויקט הזה אצלנו. זאת, מכיוון שמדובר בחברה המבוססת על אנשים מנוסים בתחום הזה, חברה, שבראשה עומד
יונתן (יוני) סודמי, מי שניהל את פרויקט הסיבים של פרטנר.
סודמי צבר מוניטין רב ערך, שהיה חשוב לנו, בתחום פריסת הסיבים בפרטנר ולפני פרטנר עבד ב-IBC ולפני כן בבזק. כך, שיש לו ידע ונסיון עצום בתחום זה, מה שהכריע את הכף לבחירה בו.
יתרון נוסף, שיש לנו ביישוב נריה, מבחינת מהירות הפריסה של הסיבים: היישוב נריה נבנה כך, שיש בו תשתית תת-קרקעית להשחלת סיבים ברחבי היישוב, תשתית פרטית שלנו ושל התושבים. כך, שניתן יהיה לחבר די מהר את כל הבתים לסיבים באמצעות השחלת הסיבים בתשתית שלנו, במינימום של חפירות והפרעות לשגרת החיים של התושבים. לכן, נוכל לסיים הפריסה וחיבור הבתים עד סוף מרץ 2021.
נקודה נוספת, שהייתה חשובה לנו, זה המחיר. אנו נספק חיבור ב-150 ש"ח לחודש, כולל אינטרנט גישה וספק וזה כולל גם טלפוניה. זה מחיר המתחרה בכל מה שיש בשוק. כך, שאני די בטוח, במיוחד אחרי סקר, שערכנו בין התושבים, שהתושבים כמעט כולם, אם לא כולם, יתחברו לתשתית הסיבים הזו.
שקלנו גם לבצע פריסה בגלים מילימטריים, אבל הורדנו את האופציה הזו מהחשבון, בגלל המיקום ההררי שלנו. נראה לנו, שגלים מילימטריים מתאימים יותר ליישובים שטוחים.
מאחור, אנו נתחבר מהרשת של היישוב שלנו לתשתית של בזק, ולצורך גיבוי נבנה גם לינק סלולרי, במקרה של נפילה ברשת של בזק, כי זו רשת אלחוטית שמחברת את הרשת הארצית של בזק ליישוב נריה. אין לבזק חיבור קווי אלינו וחבל, אבל אנו נתמודד גם עם זה בפתרון מתאים ביחד עם בזק על התשתית הארצית שלה".
בהחלט התפתחות יפה ומבורכת. ניתן ללמוד מזה המון.
ניתוח מה שנעשה בנריה (ובאורנית ובוודאי עוד יישובים רבים בפריפריה יצטרפו בקרוב למהלך הזה):
- "מתווה הסיבים", שעבר בכנסת, הוא טעות חמורה, שעליה כתבתי עשרות פעמים. מדובר במתווה, שנולד מתוך מניעים מושחתים הראוים לחקירה, ובכל מקרה, תוך כשנתיים יהיה צורך לתקן את הטעות הרגולטורית הזו. לא צריך את המתווה הזה לפריסת סיבים וממילא סיבים נפרסים (ולא מהבוקר, מזה שנים) בכל רחבי הארץ. הבעיות בתחום זה נעוצות בכלל בנושאים אחרים, שלא טופלו בשום היבט, במתווה "חוק הסיבים" החדש הזה. הבעיות העיקריות, שלא טופלו: אי התחשבות בצרכים המקומיים ואי מניעת כפילויות בפריסה באותו תא שטח בכל יישוב. המטרה העיקרית של "מתווה הסיבים" היא להעביר כסף מהכיס של בזק לכיס של קבוצת סלקום. זאת, בתהליך מושחת, שהוא הלב של "מתווה הסיבים". אפילו איגוד האינטרנט, שתמך ב"מתווה הסיבים", הבין שטעה וכעת יוצא כנגד המתווה הזה ובמיוחד בכל הנוגע לפריפריה.
- הפריסה של סיבים לבתים בנריה, באמצעות הרישיונות החדשים (בדיוק כמו המכרז באורנית) מצביעה באופן חד-ערכי, שלא היה צריך את "מתווה הסיבים", כי הפתרונות ברישיונות הללו, נעשים מחוץ וללא כל קשר ל"מתווה הסיבים", שכביכול נועד לעזור לפריסת סיבים בפריפריה. פריסה בפריפריה ממילא נעשית מזה שנים ברישיונות קיימים (ובסלקום ובפרטנר - בכלל ללא רישיונות), ע"י החברות הגדולות הקיימות, ופריסה זו תיעשה כעת ע"י החברות החדשות, בסוג הרישיון החדש כביכול, הזה, שהרישיון הראשון מהסוג הזה הוענק לאחרונה לחברת Noorcom ואחריה יש כמה חברות נוספות ובכללן קומיונט. במגזרים שלמים דוגמת הקיבוצים, פריסת סיבים לבתים נעשתה ומזמן, ברישיון נס"ר.
- הרישיון החדש הזה הוא לא יותר מרישיון נס"ר מצומצם, רישיון, שעבר שינוי שם (זה הכל), מצומצם גם בזמן ומצומצם גם בכמות הלקוחות. הרישיונות יהיו בתוקף רק עד ליום 12.10.23 (או 3 שנים מיום שהרישיון ניתן לחברה) וניתן לספק שירות רק ל-8 אלף לקוחות פרטיים ועד ל-800 לקוחות עסקיים. כלומר: היזם מוגבל בפריסה ביישוב אחד אולי שניים בינוניים עד גדולים בפריפריה ול-3 שנים. זהו. אין כאן שום חידוש. להיפך, יש כאן צמצום ביכולות (גם בזמן וגם בהיקף הלקוחות) של היזם, שמעוניין לפרוס סיבים בפריפריה. החידוש הוא בהתנעת תהליך באמצעות רישיון שקל יותר להוציא אותו.
- הרישיון החדש הזה לא פתר את כל הבעיות החמורות, שהיו טרם נתינתו ולא ברור מדוע משרד התקשורת לא פתר אותן בחודשים שעברו בין השימוע (שהחל ב-1.3.20), למועד ההחלטות בעקבות השימוע (14.10.20) ועד ליום הענקת הרישיון הראשון (7.1.21): 1) אין "זכות מעבר" ו"זכות גישה" המובנים בתוך הרישיון, כחלק ממנו, 2) אין "זכות שימוש בתשתיות עירוניות", 3) אין "זכות שימוש בתשתיות פאסיביות של החברות הגדולות" ובראשן חברת בזק (וגם לא לתשתיות פאסיביות של החברות האחרות, שיש להן תשתיות סיבים: IBC, סלקום, פרטנר, הוט), 4) אין אישור לזכות התקנת אנטנות ומתקני גישה על העמודים/תרנים של הספקים הוותיקים ובראשם בזק והוט, כולל אספקת תמסורת אל האנטנות הללו, 5) הרישיון החדש אינו מספק כל סיוע או הקלה מעשית ליזמים המבקשים לפרוס סיבים בפריפריה, דוגמת שימוש ללא עלות או בעלות סמלית, בתקופת "הגנת הינוקא", בתשתיות ומתקנים ממשלתיים וציבוריים.
תקוותי, ששר התקשורת הבא יניע תהליכים
לבטל את החוק, שעבר במרמה וסחיטה בכנסת, של "מתווה הסיבים"
המושחת ו
הגרוע ויקבע מתווה חדש, שמבוסס על "המודל הבריטי", שמיושם בחלקו הגדול במכרז, שרץ כעת ביישוב אורנית ומיושם באופן מלא ביישוב נריה. העיקרון מאוד פשוט: תנו ליישוב להחליט - מי יפרוס סיבים אצלו, לפי ניתוח צרכים מקומי. זאת, ביוזמה חיובית ביותר של ראש מועצת אורנית ומזכירות היישוב נריה,
יוזמה, שניתן ללמוד ממנה ולשכלל אותה לכל יישובי מדינת ישראל ובמיוחד בפריפריה.
זו השיטה הנכונה לדעת כל מומחה תקשורת שאני מכיר (עם התיקונים הנדרשים במתווה הסיבים של אורנית, שציינתי
כאן, תיקונים, שניתן להגיע אליהם לאחר שימוע ציבורי מהיר),
לכל מדינת ישראל.
זו השיטה בה ניתן לפרוס פס רחב מאוד לבתים (בסיבים, סלולר, אלחוט רחב פס ועוד),
תוך שנה עד שנתיים, ולא
תוך 10 שנים ויותר, מה שיש ב"מתווה הסיבים" הדפוק,
המושחת והפגום, של
השר המפוטר יועז הנדל.
נספח א':
פורסם
כאן ב"ערוץ 7" (בהתייחס ליישוב
נריה, יישוב של 380 בתי אב): "מהפכת האינטרנט המהיר הגיעה ליישוב נריה.
ליאל צור, חבר המזכירות שמוביל את הפרויקט: אינטרנט מהיר ויציב הוא מצרך בסיסי לתושבים ולעסקים הרבים שפועלים מתוך נריה.
סיבים אופטיים נפרסים בימים אלו ביישוב נריה בבנימין, ויאפשרו אינטרנט מהיר עד פי עשרה מהמהירויות הקיימות כיום, מה שמאפשר גלישה באיכות גבוהה, עבודה ולמידה מרחוק ונתינת שירותים עסקיים.
בחודשים האחרונים תכננה מזכירות נריה את המודל העסקי והרגולטורי שמאפשר את פריסת הסיבים תוך שימת דגש על פתרון שיתאים הן לאופי הדתי של היישוב והן לצרכי העסקים המקומיים.
חברת Net.Commu [שהחליפה את שמה ונקראת כיום
חברת Future] שפורסת את הסיבים האופטיים מציעה לתושבים שני מסלולי מהירות: 200 מגה ו-1,000 מגה, על פי בחירתם.
"בשורה גדולה לתושבי נריה ולתושבי יו"ש בכלל", אמר
ליאל צור, חבר המזכירות שמוביל את הפרויקט. "אינטרנט מהיר ויציב, בפרט בתקופת הקורונה של שנת 2021, הוא מצרך בסיסי לתושבים ולעסקים הרבים שפועלים מתוך היישוב.
''אנחנו שמחים שהצלחנו למצוא פתרון שייתן שירות ברמה גבוהה ובמחיר זהה לעלויות האינטרנט והטלפון שקיימות כיום ביישוב", הוסיף
צור בשיחה עם ערוץ 7.
נזכיר כי על פי החלטת משרד התקשורת מחודש אוקטובר צומצמו החסמים העומדים בפני חברות קטנות שברצונן לספק שירות של פס רחב לגלישה, באופן שיפתח תחום חדש לחלוטין לתחרות בשוק התקשורת – פרישה "מקומית" של טכנולוגיה מתקדמת ויאיץ באופן משמעותי את פרישת התשתיות המתקדמות ביישובים קטנים, באזורי פריפריה, אזורים כפריים ואזורים המאופיינים בבנייה נמוכה אשר לא התחברו לתשתית אינטרנט אולטרה מהיר עד כה.
המדיניות החדשה מאפשרת תשתית פס רחב גם באמצעות רישיון מיוחד, ולא רק באמצעות רישיון כללי כפי שהיה נהוג בעבר. במסגרת הרישיון המיוחד ינתנו השירותים לעד 8,000 משקי בית ו-800 מנויים עסקיים."