מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן הוציא הבוקר הודעה לתקשורת בעניין דחייה של "הפריסה האוניברסלית" של הוט לעוד 10 חודשים. לא עברו 3 שעות ויצאה הבהרה בהולה מדוברות המשרד, שמי שמוסמך להחליט בנושא, זה רק שר התקשורת ורק אחרי דיון ב"וועדה המייעצת לפריסה אוניברסלית", שהיא וועדה ציבורית, שהוקמה לפי החוק. עדכון תגובת משרד התקשורת בגוף הידיעה. עדכון היכן בדיוק נמצא מנכ"ל משרד התקשורת - ומה הוא עושה שם (בליווי תמונות) - בסוף הידיעה.
מאת: אבי וייס, 10.6.18, 18:05
מנכ"ל משרד התקשורת (נתי כהן, בתמונה משמאל) יצא לשבוע "סיור מקצועי" בארה"ב על חשבונכם. אני חושב, שזה מצוין לשוק התקשורת ולרגולציית עולם התקשורת, כי כעת שמילה מימון במהלך השבוע הקרוב לא יוכל להחתים את נתי כהן על מסמכי החלטות, שהוא מקבל, במקום שר התקשורת איוב קרא...
רק אמש חשפנו 2 החלטות לא חוקיות טריות של נתי כהן, תוך "פיברוק" חתימת שר התקשורת וקבלת החלטות במקום השר, ללא הסמכה (ואי אפשר לקבל הסמכה, בנושאים, שבהם הוא קיבל החלטות וחתם בחתימת ידו בשם השר).
כנראה, שההודעה לעיתונות, שנתי כהן שלח הבוקר לציבור (כאן) על דחייה של 10 חודשים נוספים בהחלטות לגבי "הפריסה האוניברסלית" של הוט ודיון, שהוא ערך (כנראה בשבוע שעבר) עם ראשי הוט, הקפיצו את שר התקשורת וזה הרקע להודעה הבהולה, שדוברות משרד התקשורת שיגרה בשעה 14:13:
"הבהרה לגבי השימוע והדחייה בעשרה חודשים לגבי הפריסה של הוט: ההחלטה נדרשת לאישור השר בהמשך להמלצה של חברי הוועדה".
(הוועדה, שמוזכרת למעלה בהודעה, היא "הוועדה המייעצת לפריסה אוניברסלית", ועדה ציבורית, שממונה ע"י השר, ושמנכ"ל משרד התקשורת עומד בראשה ויש בה גם נציגי ציבור, ועדה, שמייעצת לשר התקשורת בעניין אפשרות להקלות בפריסה לחברות המחויבות לפריסה אוניברסלית כלל ארצית דוגמת: בזק, הוט ואנלימיטד).
בתגובה להודעה הדחופה הזו של משרד התקשורת, שלחתי את השאלה הבאה לצמרת משרד התקשורת:
"מי דרך לכם על הרגל - כמוני והוביל לעדכון (ההבהרה) שיש כאן (כי אני עוד לא הספקתי לכתוב על זה...)?
הרי זה בדיוק מה שאני אומר וחוזר וכותב כל הזמן... מאז תחילת העשור...
ראשי המשרד (מתחילת העשור) הזה מקבלים החלטות בלי סמכויות והסמכות, בשירות "המקורבים לצלחת"...
אז פלא, שיש מי מהם שנדרש לשיטת "עד המדינה", כדי להיחלץ מהכלא?"
תגובה טרם קיבלתי. ככל שאקבל, אעדכן בהתאם.
עדכון 11.6.18, 17:00: תגובת משרד התקשורת לגבי ההבהרה שיצאה:
"העובדות המתוארות רחוקות מהמציאות. ההבהרה יצאה כדי לחדד נוהל עבודה תקין בלבד".
לגופו של עניין (של פריסת הוט) אבקש להביא כאן את עמדתי הברורה והנחרצת:
אני בעד הדחייה של 10 חודשים בנושא הפריסה של הוט, אבל לא מהנימוקים, שהמנכ"ל נתי כהן דיבר עליהם. מה שנתי כהן עשה זה, שהוא שמע רק את הצד ההיצע (כלומר את הוט) והחליט להשקיע זמן בבדיקת העמדה של הוט, והוא בכלל לא שמע את צד הביקוש. רגולציה בעולם התקשורת (ולא רק בעולם התקשורת) בונים רק אחרי שמנתחים את צד הביקוש. רק אחרי כן בונים לזה רגולציה ותכנית רגולטורית (שנתית או רב שנתית) ואז בודקים גם את צד הביקוש וגם את צד ההיצע.
לכן, מה שצמרת משרד התקשורת אמורה לעשות בהפוגה הזו של 10 חודשים: לבצע בחינה ובנייה של צד הביקוש. זה אפשרי לביצוע בדרכים הבאות (ויש עוד, אני מציין כאן כמה דרכים אפשריות, רק להמחשה לקוראים, מה שנעשה אצל רגולטורים לתקשורת בעולם הנאור):
לשמוע את ראשי היישובים, שבהם אין פריסת הוט, מה הצרכים שלהם ומה עמדתם כלפי השירותים, שהוט יכולה להציע ומציעה ללקוחותיה.
לשמוע מומחים העוסקים בתחום, לרבות מהאקדמיה וממכוני המחקר, גם מ"איגוד יועצי התקשורת" וגופים מקצועיים דומים, מהם הפתרונות הקיימם ושנצבר בהם ניסיון בעולם, לגבי אספקת שירותים מהסוג, שהוט מציעה, לסוג היישובים, שבהם היא עדיין לא פרוסה בהם (בעיקר יישובי פריפריה רחוקים).
להפגש ולשמוע את דעתם של ארגוני הצרכנים השונים ושל גופים מקצועיים ציבוריים שעוסקים בתחומים הללו, או בתחומים משיקים, דוגמת: האגודה הישראלית לתקשורת, איגוד האינטרנט הישראלי, איגוד ההיי-טק הישראל, האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI) ועוד.
לפרסם שימוע ציבורי פתוח בנושא, עם כל החלופות.
להזמין "סקר צרכים" בקרב התושבים, שלא מחוברים להוט, כדי לבחון מה היקף העניין שלהם לעבור להוט ואילו שירותים מעניינים אותם במה שהוט מציעה (אם בכלל).
להשקיע בחברת מחקר בינלאומית ,שעוסקת בתחום, שתייעץ למשרד התקשורת בתחום זה, לאור מחקרים, שנעשו בעולם לגבי פריסת שירותי טלוויזיה רב-ערוצית באיזורי הפריפריה.
לקיים מפגשים פתוחים, שבהם ראשי משרד התקשורת ייפגשו עם התושבים של המקומות בהם הוט איננה פרוסה ולשמוע מהם באופן ישיר מה הצרכים שלהם, ולקיים איתם דו-שיח "פנים אל פנים".
הדחייה המוצעת של 10 חודשים "הצילה" את שר התקשורת איוב קרא מהחלטה קודמת ובלתי חוקית שלו בעניין זה. השר קבע (לא ברור מי המציא את זה), שהוט תספק את הפריסה החסרה ביישובים, שבהם היא לא פרוסה באמצעות חיבור סלולרי של טלוויזיה לבתים, ברשת של הוט-מובייל. העניין ההזוי הזה מנותח בהרחבה כאן.
לא ברור למה מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן נפגש בשבוע שעבר עם ראשי הוט, כשעניין הביקוש לשירותי הוט טרם נבדק על ידו והשימוע, "שהוועדה המייעצת" פרסמה ב-5.6.18 (מפורט כאן), טרם יצא לדרך, וטרם קיבל את אישור השר וההתייחסויות אמורות להשלח לשימוע הזה עד 10.7.18.
כלומר: נתי כהן פשוט חושב (בדיוק כמו שמילה מימוןלפניו) שהוא "הסגן של אלוהים" והוא יכול להחליט על הכל, ולעשות "מה שבראש שלו", תוך התעלמות מוחלטת מכך, שהחוק לא מקנה לו שום סמכות בעניין זה. הסמכויות בעניין פריסת הוט מצויות בידי "הוועדה המייעצת", שממליצה לשר התקשורת ורק הוא המחליט. ככה החוק ולא מאתמול. טוב, שההבהרה של דוברות המשרד חזרה והבהירה את מה שהיה אמור להיות מובן מאליו בעבודת משרד התקשורת.
עדכון 11.6.18, 18:50: ביום ראשון (אתמול) נודע לי, שהמנכ"ל יצא לארה"ב (מופיע בתחילת הכתבה) וכששאלתי למה הוא יצא נמסר לי שהוא יצא לשבוע, שהוגדר כ"נסיעה מקצועית". כעת, שר התקשורת איוב קרא העלה לפייסבוק שלו ולטוויטר היכן הוא נמצא, ולידו נמצא לא אחר מאשר נתי כהן.
לכן, שאלתי את דובר משרד התקשורת כך: "נתי כהן עומד באמצע התצלום בוועידת הנשיאים היהודיים בניו-יורק. אחלה נסיעה מקצועית. באיזה נושא מקצועי בדיוק עוסקים נשיאי הארגונים היהודיים בניו-יורק?". אני ממתין לתשובה. עדכון "התשובה" נמצא מתחת לתמונה.
הנה התצלום שהגיע היישר מניו-יורק, עם סימון השר והמנכ"ל, אם מי מקוראינו לא מזהים אותם:
עדכון 12.6.18: כנראה בעקבות חשיפתנו ופניותינו, דובר משרד התקשורת הפיץ אמש את ההודעה הבאה: "שר התקשורת איוב קרא קיים מספר פגישות עם ראשי ההנהגה היהודית בוועידת הנשיאים של הארגונים היהודים בניו יורק.
השר קרא: "אין ראוי יותר מנשיא ארה"ב דונלד טרמאפ לקבל את פרס נובל לשלום.
הן בשל פעילותו למען הסדר והשלום במזרח התיכון והן בשל המהלכים שהנשיא מקדם בימים אלו לפירוז ולהסכם שלום היסטורי בחצי האי הקוריאני"
בדבריו הדגיש השר את הקשר המיוחד בין שתי המדינות ואת החברות האמיצה המתקיימת בין הנשיא טראמפ לראש הממשלה נתניהו, קשר, שהביא להחלטה היסטורית של העברת השגרירות האמריקאית לירושלים.
במהלך הפגישה סקר השר בפני הנוכחים את האתגרים והסכנות העומדים בפני ישראל ובפני העולם כולו מצדה של איראן. מנכ"ל המשרד, נתי כהן, העניק בול, שהופק באופן מיוחד לציון 70 שנה לישראל":
כלומר, "הנסיעה המקצועית" של נתי כהן לניו-יורק הייתה כדי "להעניק בול".
משום מה, בתמונה, שהדובר צירף להודעתו, הנמצאת כאן מעל, ממה שאני רואה, ותקנו אותי - אולי אני לא בדיוק רואה כל כך טוב בימים אלה, אולי אני צריך להחליף משקפיים, מי שמעניק את הבול למלקולן הונליין, סגן נשיא "ועידת הנשיאים", במו ידיו (כלומר: ביד שמאל שלו), זה דווקא השר איוב קרא.
התפקיד של נתי כהן באירוע ההיסטורי המיוחד והחשוב הזה, ממה שאני רואה בתצלום הרשמי של משרד התקשורת, היה לחייך למצלמה. אז בשביל מה הוא נסע לניו-יורק, אם גם את התפקיד המקצועי היחיד שהיה לו שם ("להעניק בול"), השר לקח ממנו?
כמו שכתבנו בכותרת: "מכה קטנה בכנף" למנכ"ל משרד התקשורת. קרדיט צילום: יח"צ משרד התקשורת.