מכשיר האנדרואיד יכול להילחם באיידס ולגלות כוכב חדש
מאת: מערכת
Telecom News, 23.7.13, 18:00
IBM רותמת סמארטפונים למערך מחשוב שריגי עולמי כדי להשתמש בכוח מחשוב בלתי מנוצל.
משתמשי טלפונים ניידים וטבלטים מבוססי מערכת ההפעלה אנדרואיד יכולים מעתה להשתתף במלחמה באיידס ובגילוי כוכבים חדשים.
תוכנה חדשה, מאפשרת לבעלי סמארטפונים וטבלטים בסביבת אנדרואיד לתרום את עוצמת העיבוד הבלתי מנוצלת של המכשירים האלה, לטובת חוקרים ממערך המחשוב השריגי הקהילתי העולמי של יבמ,
,World Community Grid ופרויקט המחקר
Einstein@Home - במטרה לחפש תרופות חדשות ולגלות גרמי שמים בלתי מוכרים. מאחורי הפרוייקט, עומדת שורת גופים מובילים ובראשם יבמ, גוגל, מכון מקס פלאנק ואוניברסיטת ברקלי.
המדענים הפועלים במסגרת הפרויקטים האלה נשענים על עוצמת מחשוב בלתי מנוצלת של מחשבים אותם מעמידים מתנדבים, באמצעות האינטרנט, על מנת לבצע סימולציות מורכבות וניתוח אנליטי של נתונים בנפחים גדולים במיוחד. מערך המחשוב השריגי העולמי מאפשר למשתמשים פרטיים ולארגונים לתרום לקדמה המדעית, בהשקעה מזערית של מאמץ ומבלי לפגוע בעבודה השוטפת ובמשאבי המחשוב העומדים במלואם לשירות הארגון התורם, בעת הצורך. למעשה, יוצר המערך הזה מחשב-על מבוזר בפריסה כלל-עולמית, העומד לשירות המחקר המדעי.
עד עתה, נשען מערך מחשוב המתנדבים על מחשבים מסורתיים דוגמת מערכות שולחניות ומחשבים ניידים, במגוון רחב של מערכות הפעלה האופייניות לסביבות האלה. ככל שמכשירים ניידים, דוגמת סמארטפונים וטבלטים, הופכים חזקים יותר ויותר, יעילים בצריכת האנרגיה וזמינים בכמויות גדולות – עולה הכדאיות ברתימתם אל עגלת מערך המחשוב השריגי העולמי. כיום, פועלים בעולם כ- 900 מיליון מכשירים מבוססי אנדרואיד, ועוצמת המחשוב המצרפית שלהם גבוהה מזאת של מחשבי-העל הגדולים בעולם.
על מנת לאפשר למכשירים האלה להשתתף במאמץ הקהילתי הכלל-עולמי, פיתחו חוקרים באוניברסיטת ברקלי שבקליפורניה גרסה מעודכנת של סביבת התשתיות של ברקלי למחשוב רשת (
BOINC), אותה ניתן להריץ על גבי מכשירי אנדרואיד מגרסה 2.3 ומעלה. התוכנה זמינה להורדה מחנות היישומים של גוגל ולאחר ההורדה יכול המשתמש לבחור לאיזה פרויקט יוקדש כושר המחשוב של המכשיר שלו.
כדי לשמור על חיי הסוללה, לקצר את זמן הטעינה ולמנוע חיוב יקר בתשלום עבור תקשורת נתונים, יבצעו סמארטפונים וטבלטים המריצים את
BOINC חישובים רק בעת הטעינה, לאחר שהסוללה הגיעה לרמה של 90% לפחות – וכאשר המכשיר עובד בתקשורת
WiFi ברשת מקומית, שאינה מחויבת בתשלום לספק התקשורת הסלולארית. משתמשים המעוניינים לשנות את ההגדרות האלה, יכולים לעשות זאת בעזרת התוכנה אותה הורידו.
נלחמים באיידס בעזרת המחשוב השריגי הקהילתי של יבמ
פרוייקט המחשוב השריגי
FightAIDS@Home אותו מובילה יבמ, מאפשר עתה למשתמשי סמארטפונים וטבלטים בסביבת אנדרואיד לתרום לחיפוש אחר טיפולים חדשים באיידס. מעבדת אולסן, במכון המחקר סקריפס, משתמשת בשיטות חישוביות על מנת לזהות מולקולות חדשות המועמדות לפיתוח כתרופות לנגיף האיידס. המבנה המולקולארי של התרופות האפשריות האלה, נועד לבלום את האנזימים האחראים להתרבות ולהתפשטות נגיף ה-
HIV.
ביבמ מתכננים לכלול ולהציע בעתיד למשתמשי אנדרואיד פרויקטים נוספים בסביבת מערך המחשוב השריגי הקהילתי העולמי.
לגלות כוכבים חדשים
אחד הפרויקטים הראשונים להם יכולים בעלי מכשירי אנדרואיד לתרום עוצמת עיבוד בלתי מנוצלת הוא
Einstein@Home, המתמקד בחיפוש אחר כוכבים בלתי ידועים הפולטים גלי רדיו (פולסארים), במסגרת פרויקט אותו מוביל מכון מקס פלנק לחקר הפיזיקה הגרביטציונית שמרכזו בהנובר, גרמניה. משתמשי אנדרואיד יספקו כושר עיבוד למשימות ניתוח הנתונים המתקבלים מטלסקופ הרדיו הגדול בעולם, הפועל בפורטו-ריקו. חיפוש הפולסארים מתבצע באמצעות ניתוח הפעימות האלקטרו-מגנטיות המשפיעות על אורך הגל הנקלט בטלסקופ.
פולסארים הם גרמי שמים דחוסים במיוחד, בעלי תכונות פיזיקאליות קיצוניות בהשוואה לכוכבים המורכבים מחומר רגיל. אחדים מהם מקיפים כוכבים אחרים, ומספקים כר ניסוי לתיאוריית היחסות הכללית של איינשטיין. עם זאת רמת הרגישות של מאמצי הגילוי של פולסארים חדשים מוגבלת על ידי זמינות כושר המחשוב. ככל שעוצמת מחשוב נוספת תירתם לצורך זה, יואץ החיפוש ויהיה מדויק יותר. החוקרים בתחום מנסים להבין את אופן ההתפתחות של כוכבים ושל היקום כולו – ועתה יכולים משתמשי אנדרואיד לסייע במאמץ.