וינט סרף, בערב שכולו אינטרנט, הציג את תפיסת עולמו היכן רשת האינטרנט נמצאת ולאן היא הולכת. נייטרליות הרשת ו- IoT בשילוב IPv6 עם פרוטוקולי חלל חדשים, הם הנושאים הבוערים, שעל סדר היום (לדעתו), בעולם האינטרנט.
מאת:
אבי וייס, 10.11.13, 20:30
וינט סרף, מי שנחשב ל"אבי האינטרנט", הגיע לארץ, הופיע באירוע רב משתתפים בבית גוגל בת"א ב- 7.11.13, הציג את משנתו והשיב לשאלות רבות. לפני האירוע נפגש
וינט סרף עם שר התקשורת
גלעד ארדן, דיווח מלא על פגישה זו -
כאן.
בין היתר, התייחס
וינט סרף בדבריו (באירוע בבית גוגל) למה שהוא מצא כאן בביקורו בישראל: "המחשב נהיה חלק מאיתנו וזה היופי של שילוב הכוח של האינטרנט למכשירים ניידים. העתיד של IoT (ר"ת: Internet of Things) הוא חלק מהמהפכה הזו. לכן, חשוב לעבור לעולם של ה- IPv6. לא רק בגלל המחסור בכתובות IP אלא גם בגלל היכולות הנוספות של IPv6 המתאימות לעולם הנייד.
משום מה, ספקי האינטרנט (ISP) בישראל בורחים מהיישום של הפרוטוקול הזה, בתירוצים מאוד מוזרים. הם טוענים, שאין ביקוש. מה הם עושים כדי שיהיה ביקוש? הרי הם בעצמם צריכים ליצור את הביקוש ואמורים להוביל את השוק. המטרה העיקרית שלהם כספקי אינטרנט היא:
לקדם את הטכנולוגיה של האינטרנט ולא להתעלם ממנה. לפזר NAT בכל מקום זה
לא פתרון נכון לרשת האינטרנט". בהחלט דברים חשובים ונוקבים.
נביא כאן את שאר משנתו של
וינט סרף: "התחלתי עם האינטרנט לפני כ- 40 שנה, ההיסטוריה הזו די ידועה. החלק המעניין הוא, שב- 1973 החלו לספק שירותי תקשורת ניידת. חברת AT&T החלה לספק טלפון נייד למכוניות, על בסיס מכשיר של מוטורולה. הוא שקל כמה קילוגרם והחזיק מעמד פחות מחצי שעה. אז, לא ידענו לאן עולם הסלולר יגיע. זה היה פספוס מצידי, כי במקביל המצאתי את ה- TCP/IP עבור האינטרנט הקווי, לחבר בין מחשבים נייחים. לא ידענו אז, שהאינטרנט והסלולר, שהומצאו באותה שנה, יתאחדו ויתמזגו אחרי 30 שנה. כיום, הסלולר הוא הפלטפורמה הכי משמעותית לעולם האינטרנט. אולם, אנחנו לא תיכננו את רשת האינטרנט עבור הסלולר.
בשנות ה- 60 כבר שיחקנו הרבה עם מסרים, דואר אלקטרוני, קול, וידיאו, הכל על רשתות ממותגות שבנינו. כך שאין כל חדש ב- VoIP וביישומי המסרים הקיימים היום. כבר אז, במעבדה שלי בסטנפורד, ראינו את הפוטנציאל העצום של ה- IP, של העברת מידע במנות - Packets על רשתות תקשורת. היופי בכל הדבר הזה הוא, שהרשת לא יודעת מה עובר עליה. היא מעבירה את הכל. זה היה החידוש הכי חשוב שלנו. דבר נוסף שעשינו: לא רשמנו פטנטים על הפיתוחים שלנו. כך, ה- IP נשאר רכוש הציבור ולא נמצא בידיים פרטיות וסגורות. זה מנע הקמת רשתות אינטרנט סגורות ויקרות.
הרעיון שלנו לבש צורה בפרוייקטים של משרד ההגנה - DARPA, שעבדתי בשבילם תקופה די משמעותית. אולם, אנחנו לקחנו את הפיתוחים הללו לתחום האזרחי ולא היה אכפת להם מההתפתחות הזו. זה ממש לא הפריע להם. בהמשך, ראינו, שזה טוב יותר להעביר את המנות על אור, על סיבים, וכך נולד האינטרנט על הסיבים.
אינטרנט בחלל
ב- 1997, כשהחללית הראשונה נחתה על המאדים, קויימה תשדורת ותקשורת מהמאדים לכדור הארץ ב- IP. זו הייתה נקודת מפנה, שהביאה לרעיון ליצירת רשת IP בחלל, רשת IP בין כוכבים. בגלל המרחקים העצומים בין הכוכבים, היינו צריכים לשנות את ה- TCP. השיהוי היה גדול מדי. לכן, פיתחנו פרוטוקול חדש לעולם ה- IP ממש מאפס. הוא כבר רץ במערכות מדעיות ובחלליות הנשלחות מכדור הארץ. הקוד החללי החדש פתוח לכל וניתן להורדה מהרשת.
הפרוייקט הזה של החלל הוא פרוייקט אישי שלי, שאני מקדם אותו, וכעת אנו מפתחים גרסה חדשה המיועדת לחללית, שתיכנס למסלול של כ- 100 שנה, חללית שמטרתה להגיע לכוכב מחוץ למערכת השמש. יש בפיתוח הזה בעיות רבות, בינהן תקשורת ושליטה מכדור הארץ למרחקים כה גדולים. לכן, אנו מפתחים כלים חדשים לגמרי לתקשורת למרחקים הנמדדים בשנות אור. בהתחלה חשבנו לשלוח את המידע בפולסים של לייזר. אולם, ראינו, שהקרן מתבזרת יותר מדי בחלל. לכן, חשבנו לבנות מערכת אחרת. זה עדיין בפיתוח ראשוני. זה מימוש של מדע בדיוני במונחים הנדסיים המתפתחים כל הזמן. אם למישהו יש רעיונות בתחום הזה, אשמח לשמוע.
ההתפתחות הטכנולוגית של האינטרנט
אם נסתכל לאן הטכנולוגיה הולכת, אני מעוניין לתת נקודת מבט מעט אחרת. השאלה, שיש לדעתי לשאול: האם ההתפתחות עוזרת לנו לעשות דברים בצורה יותר טובה? לכן, מבחינתי, משקפי גוגל הם התפתחות מעניינת, כי המשקפיים הללו יכולים להיות חלק מהאדם. יש כאן הזדמנות לאחד יכולות ולהביא יכולות מחשוב ישירות על גוף האדם, עם קישור חיצוני לאינטרנט. הטכנולוגיות החדשות יכולות לקשר בין בני אדם המדברים שפות שונות והם יבינו זה את זה, כי המערכת תתרגם בזמן אמת את הדיבור בין בני אדם. המחשב נהיה חלק מאיתנו וזו ההתפתחות הכי חשובה באינטרנט.
יש גם כמה פתרונות חדשים, שהם הייפ. למשל ה- SDN. זה למעשה מושג שיווקי ולא טכנולוגי. התקשורת מאז ומתמיד הייתה מבוססת על תוכנה. אין כאן כל חידוש כאילו מעבירים את התקשורת על תוכנה. זה היה מהיום הראשון. הוסיפו לזה כעת כמה פי'צרים חדשים וקוראים לזה 'מהפכה'. זו לא מהפכה, אבל זו גישה טובה, כי היא מקדמת את עולם התקשורת. ה- SDN מצויין ל- Data Centers, אבל הוא עדיין לא מתאים בכלל לרשתות האינטרנט הגדולות הקיימות בכל מקום.
תחום האבטחה
בעולם הסייבר, אני מאמין וחושב, שעל הממשלות להקים יחידות כמו 'כיבוי אש' או 'מד"א' או 'משטרה', כדי שיטפלו בבעיות של התקפות הסייבר במגזר הפרטי. כיום, הממשלות הקימו יחידות הגנה רק על המערכות הצבאיות והממשלתיות והפקירו בכך את הציבור. צריך יחידות 'כיבוי אש' לעולם הסייבר, שתדענה למנוע ולנטרל התקפות, גם במגזר הפרטי. זו פגיעה קשה יותר משריפה או פריצה. אם לעסק יש שריפה או פריצה, הוא קורא למכבי אש או למשטרה. אם יש פריצה למחשבים, אין לו למי לקרוא. זה סוג של איום, שיש לתת לו מענה ממלכתי, מענה כולל של המדינה, שיסופק באופן שיוויוני לכולם.
נייטרליות הרשת
זה נושא מאוד מרכזי בעולם בו אנו חיים. נייטרליות הרשת זו דוגמה קלאסית כיצד מונופולים הורסים או מנסים להרוס את הרעיון של 'רשת חופשית'. אין ספק, שמי ששולט ביישום מסויים ונותן לו עדיפות על פני יישומים אחרים, היישומים האחרים ייפגעו. לכן, אסור לספקי התקשורת להתערב בתחרות בין ספקי התוכן ובבחירה החופשית של משתמשי הקצה. חשוב, שכל מנת מידע תוכל להגיע לכל אחד. אפשר לקחת יותר כסף על רוחבי פס יותר גדולים, אפשר לקחת כסף על מתן 'איכות על הרשת', אבל אסור בשום פנים ואופן לאפשר למישהו לחסום או לתעדף אפליקציה מסוימת, רק בגלל שבעליה שילמו יותר כסף לספק האינטרנט.
פיתוחים ברשת האינטרנט
האינטרנט הוא מקום מצוין למפתחים. רואים את זה בסיליקון ואלי בארה"ב ובישראל. לדעתי, עדיין התיכנות הקיים בעולם האינטרנט הוא ברמה מאוד נמוכה. יש יותר מדי טעויות בתהליכי פיתוח תוכנות עבור האינטרנט. אני חושב, שצריך למצוא ולפתח שפות תכנות חדשות, קלות יותר, פחות מסובכות ויותר אפקטיביות.
נקודה חשובה לפיתוח היא ייצוג של ביטים, כך שהביטים הללו יחיו לנצח, או לפחות כמה מאות שנים. ביטים כיום הם חסרי משמעות בלי התוכנה הרצה מעליהם ומייצגת את הביטים הללו. אולם, שפות תכנות ותוכנות מתות מהר מדי. כך, אנו מאבדים את המשמעות של הביטים, שהיו באותן שפות ותוכנות. לכן, אני מחפש מפתחים, שידעו לנתק את הקשר בין המידע הקיים בביטים לבין מערכות ההפעלה שמעל, שמפרשות את הביטים. זה אתגר, שאני מזמין את קהילת המפתחים הישראלית להתמודד איתו".