המנכ"ל הטרי של משרד התקשורת (שלמה פילבר) מכוון כעת את מאמציו ליצור אווירה רגועה של עבודה בתוך המשרד, הפוך לאווירה שהייתה עד בואו. אולם, לא כולם מצליחים לצאת מהחללית בה הם טסים ללא כל כיוון ושליטה מהקרקע.
מאת:
אבי וייס, 10.6.15, 09:00
שלמה פילבר אינו דומה בכלל לקודמו (וגם לא לממלא המקום הזמני,
שמילה מימון), בכך שהוא החל בתהליך של לימוד שכולל "הרגעת הרוחות" ליצירת "שקט תעשייתי" שנועד ליצירת אוויר של עבודה בתוך משרד התקשורת פנימה, משרד שלא רק היה מסוכסך עם השוק אלא גם מסוכסך בתוך עצמו.
זה מהלך חיובי ומתאים לעת הזאת, בהמשך
לברכת הדרך ואיחולי הצלחה שאתר זה איחל למנכ"ל הטרי.
נקווה שבתהליך הלימוד של התפקיד,
שלמה פילבר ידע לשמוע את
הציבור. כי עובדי משרד התקשורת (מהמנכ"ל ומטה) אינם "הציבור". גם לא מנהלי ובעלי חברות התקשורת. "טובת האזרח" המוגדרת בבסיס מדיניות המשרד, הוא נושא שצריך לשאול לגביו את
האזרח עצמו, ולא את הפקידות הבכירה והזוטרה, או את מנהלי החברות מספקות השירות לאזרחים (או איזה עיתונאי, לרבות כותב שורות אלו).
רגולטורים לתקשורת ברחבי העולם פיתחו כלים ושיטות כדי לשמוע את "הציבור", ציבור שאותו הם אמורים לייצג בתהליכי הרגולציה. עד שכלים כאלו ייבנו (אם בכלל) במשרד התקשורת הישראלי, מומלץ לבצע את הדבר הכי פשוט, מהלך
שהוצע כאן לשר התקשורת
גלעד ארדן בעת שנכנס לתפקידו (מה
שלא קרה בכל הקדנציה שלו): פשוט להזמין באופן תקופתי את נציגי הציבור (האוטנטיים) לדיונים מקצועיים ולשמוע את דעתם. במקביל, אפשר לבצע סקרים בקרב הציבור, אבל לא סקרים שמכוונים בהם את התשובות בשאלות מניפולטיביות, כמו שעשתה לאחרונה
מועצת הכבלים והלוויין.
הרגעת הרוחות בנושאים בוערים
במסגרת "צינון הלהבות" בתוך המשרד עצמו, שני נושאים
הורדו מסדר היום:
1. התהליכים לפיטוריה של עובדת באגף הספקטרום - הוקפאו. מדובר בעובדת מסורה שהמנכ"ל הקודם
(אבי ברגר) ביחד עם הסמנכ"לית למינהל ומשאבי אנוש (
תמי לשם) וסמנכ"ל בכיר ספקטרום (
נתי שוברט) זממו למצא אותה
כ"שעיר לעזאזל" של מחדלי אגף הספקטרום (ו
בתחמונים של המנכ"ל), בכל הקשור לאישורי ייבוא של ציוד תקשורת לישראל.
עצם סיום הסאגה הזו, עדיין לא פתר את הבעיות של האגף. יש לאגף הספקטרום עוד הרבה מה לעשות כדי להתחיל לספק "שירות לציבור", במלא מובן המילה. זה כולל: שקיפות בתהליכים, שעות קבלה מפורסמים, תהליכי מענה מהירים, הסרת חסמים מיותרים, פישוט הטפסים והתהליכים ועוד.
כ"כ צריך למצא אדם מתאים כסגן סמנכ"ל הספקטרום, תפקיד שנותר ריק עם
פרישתו של ד"ר
חיים מזר. כפי שכתבתי בזמנו,
לא הצלחתי לקבל את תגובת משרד התקשורת למה הוא (מזר) פורש הביתה, ולא הממונה עליו, נתי שוברט, שמזמן היה צריך להדיח אותו, ולא רק בגלל שערוריית הייבוא.
.
אגב, עד היום, למרות שביקשתי בנובמבר 2014 לקבל את דו"ח הביקורת הפנימית אודות אגף הספקטרום, לא קיבלתי את הדו"ח, כאילו יש כאן צורך להגן על סודות האטום של ישראל.... די ברור למה הדו"ח הזה מוסתר מהציבור.
אולי כדי לנסות לפתור חלק מהבעיה של כאוס הייבוא לישראל, סמנכ"ל הספקטרום (
נתי שוברט) הגיש בשבוע שעבר בקשה לחשכ"ל (החשב הכללי באוצר) לתת "פטור ממכרז" למלם-תים כדי שתפתח ממשק בין מערכת הנפקת אישורים לייבוא ציוד שיש במשרד, לבין מערכת "מסלול" של המכס. מתברר שכבר
בהחלטת ממשלה 177 מ-13.5.2013 נקבע שיש למחשב את כל התהליכים הקשורים ברישיונות ייבוא במערכת "מסלול" של רשות המיסים ונקבע לו"ז ליישום, שמשרד התקשורת (כהרגלו) לא עמד בו.
2. התהליכים לשינוי ארגוני במשרד התקשורת (כעולה מדו"ח רותם אסטרטגיה) - הוקפאו. מדובר בהליך מ
אוד מוזר ומטריד, כשביום פרישתו מהמשרד, הפתיע
אבי ברגר את עובדי המשרד כשסיפר להם שחברת רותם אסטרטגיה (שהייתה אמורה לבצע עבודתה עד סוף 2015), סיימה והגישה לו המלצות לשינוי המבנה הארגוני של משרד התקשורת, בעלות אל מאות אלפי ש"ח (ב"פטור ממכרז").
ההודעה ה
זו גרמה לוועד תל-אביב של משרד התקשורת להגיש דרישה תקיפה (כנראה בגיבוי ההסתדרות) למ"מ המנכ"ל (
שמילה מימון, שכמעט נפל ממגדל שלום כשקיבל את הדרישה הזו לידיו, כמונצח בתצלום משמאל), דרישה לראות את הדו"ח הזה.
למה ועד ת"א הגיש את הבקשה לקבל את הדו"ח של רותם אסטרטגיה ולא ועד ירושלים (המטה הראשי של משרד התקשות הוא בירושלים, בתל-אביב זו רק שלוחה)? מפני שבראש ועד העובדים בירושלים עומדת
מנהלת, שלא סביר שתצא בדרישות כנגד הממונים עליה...
כך או כך, כניסתו של
שלמה פילבר לתפקיד מנכ"ל,
הורידה את הפרשה הזו מסדר היום.
אני מניח שחלק מהקוראים ישאלו את עצמם למקרא הפסקה הקודמת:
למה מנהלת היא יו"ר ועד העובדים? שאלה טובה. אולם, במשרד ממשלתי שבו יש כמה "טייסי חלל" וכמה "חפרפרות", הכל כנראה אפשרי, גם אם אין לו שום הגיון בעיני האדם הסביר.
באווירה שנוצרה בשנים שחלפו במשרד התקשורת, כל סמנכ"ל יכול להיות גם יו"ר ועד העובדים. אפילו השר.
טייסי החלל שלא מצליחים ליצור קשר עם תחנת הקרקע
ביממה החולפת שמענו על שני טייסי חלל ש"פתחו את הפה", כדי להשמיע מהגיגי ליבם. זאת, במקום "להכות על חטא" ולבקש סליחה מתושבי ישראל על הנזקים שהם גרמו לתושבים ברגולציה מוטעית ומפוברקת מא' עד ת'. ואלו הטייסים שעדיין נמצאים על החללית המשוטטת בחלל החיצון ללא כל כיוון מוגדר וללא כל קשר לאיזו מציאות על כדור הארץ:
א. אבי ברגר (בתמונה למטה) ו
תיאוריית "הטייקונים שהם החברים של ביבי".
המנכ"ל המפוטר קיבל אתמול במה ב"ערוץ 2" ורואיין ע"י כתבת שלא מבחינה בין "שוק הכרמל" לשוק הסיטונאי" ולא יודעת מה ההבדל בין שירות מפ"א לשירות רט"ן. זה היה הרקע הכי נוח ש
אבי ברגר קיבל, כדי להשמיע בו את "תיאוריית הקשר" בין הטייקונים ל
ביבי (נתניהו), שפיטר אותו. שום תהליך של הפקת לקחים עצמית לא היה אצלו.
לא ברור למה אדם כזה, שגרם נזק כל כך גדול לאזרחי ישראל, מקבל במה כזו בערוץ 2 בשעות שיא של צפייה, בלי שאיש יודע שם לשאול אותו את השאלות הנכונות.
אבי ברגר שוב השמיע שם את המנטרה שהוא "הוריד את מחירי התקשורת הקווית" ורצה ליצור תחרות בבזק ובהוט. כמה פעמים אפשר לחזור על הדבר השטותי הזה? שום תחרות לא נוצרה בשוק בבזק ובהוט. שתי החברות הללו היו ונשארו במקומן (ואצל הלקוחות). נקודה. התחרות בבזק ובהוט היא מצד
Unlimited כש
אבי ברגר במו ידיו חיסל את
המודל העסקי שלה.
התחרות היחידה שנוצרה בשוק במהומה שיצר
אבי ברגר (בחסות
גלעד ארדן) היא בין ה-ISP בינם לבין עצמם. כך, המחירים הנמוכים לפס הרחב שהיו פעם רק נחלת לקוחות הוט-נט ופאסט, הפכו למחירים של כל ה-ISP. כל השאר -
יש מזמן. ממש מזמן. לפני עשורים רבים.
חיבורים בטכנולוגיית BSA (זו כביכול הטכנולוגיה החדשה של "השוק הסיטונאי") קיימים ברשת בזק מול ה-ISP מאז סוף שנות ה-90, כשבזק החלה לפרוס את ה-ADSL. תשלום לספק אחד ("באנדל") והתנהלות הלקוח מול ספק אחד יש כבר עשור שנים, וגם כיום,
גם על רשת הוט (תוכלו לראת זאת באתר
כמה זה). אין בזה שום דבר חדש. רק
מבלבלים את המוח לציבור ו
מטעים אותו.
המכשול
היחיד עד היום להורדת מחירי בזק (וגם הוט) זה משרד התקשות
עצמו, שלא מאפשר (מזה יותר מעשור) לבזק להוריד מחירים. נקודה. כל השאר הזו "
הונאה צרכנית" מצד משרד התקשורת, שעולה לעם ישראל בנזק ישיר ועקיף בהיקף
שלא יתואר ומשאירה את תושבי ישראל מאחור, עם טכנולוגיות של שנות ה-80 וה-90 של המאה הקודמת, בהשוואה למה שיש בכל העולם.
ב. סמנכ"ל בכיר לכלכלה - הרן לבאות
כמפורסם
כאן, סמנכ"ל כלכלה במשרד התק
שורת,
הרן לבאות, (בתמונה משמאל) אמר בשיחה שקיים עם אנליסטים ומשקיעים מחו"ל, כי הוא מוכן לאפשר לבזק ביטול ההפרדה המבנית אפילו בתוך פחות מתשעה חודשים, וזאת אם החברה תאפשר למתחרים שימוש ברשת הטלפוניה שלה.
לבאות אמר לאנליסטים שהטלפוניה היא חלק חשוב ברפורמה, ובלעדיה היא לא תהיה שלמה.
לא ברור כיצד אדם שאין לו מושג וחצי מושג איך נראה מתג תקשורת בכלל ומתג טלפוניה בפרט, אומר דברים כאלו. במיוחד, כשאין בכלל בסמכותו להגיד דברים כאלו. את מי זה משרת?? למה הוא לא שותק בעת הזו, כשיש מעליו מנכ"ל חדש??
נדמה, שאין גבול לחוצפה. במקום "להפיק לקחים",
לבטל את כל חוות הדעת המופרכות, ולבקש סליחה מעם ישראל ו"להכות על חטא", ממשיך
הרן לבאות להסתובב בחללית ללא כל כיוון מוגדר ולהצהיר הצהרות חסרות כל קשר לאיזו מציאות.
יש דרכים רגולטוריות להכניס את הטלפוניה של בזק ל"שוק הסיטונאי", אבל אלו לא הדרכים שהוא חושב עליהם, מדבר אודותם וממציא אותם בהבל פיו. היות ואין סיכוי שהוא ילמד את הנושא, חבל להשחית מילים על התופעה הזו. פשוט הזוי.
מי שלא מסוגל להודות בטעויות של עצמו ולתקן אותם כעת, מן הדין שיתפטר וייקח אחריות על עצמו ומעשיו, בדיוק כמו שעשה הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה. שינוי כיוון ויצירת אווירה של שת"פ בין כל העוסקים במלאכה בשוק התקשורת, היא הדרך הנכונה ללכת בה, וזה חלק מתהליך "התיחקור והפקת הלקחים", שמשרד התקשורת אמור לעבור כעת לטובת שוק התקשורת ועתיד עם ישראל. יש צורך דחוף להגן על הצרכנים שנפלו בפח של "השוק הסיטונאי". נקווה שזו הדרך בה בחר המנכ"ל הטרי (שלמה פילבר) ללכת בה.
עדכון 10.6.15, 10:40: עו"ד איתן צפריר (בתמונה משמאל) מסיים את תפקידו, כראש לשכת שר התקשורת (כיום - ביבי נתניהו). איתן צפריר ראה עצמו מועמד לתפקיד המנכ"ל, כשלא קיבל את התפקיד, עשה נכון והחליט לפרוש.
הודעת דובר משרד התקשורת בנושא: עו"ד
איתן צפריר ששימש מאז עזיבת
גלעד ארדן את משרד התקשורת כראש מטה של ראש הממשלה
בנימין נתניהו בתפקידו כשר התקשורת, ביקש לסיים את תפקידו בתקופה הקרובה.
"נקראתי לדגל על ידי ראש הממשלה על מנת לסייע, עשיתי זאת בלא היסוס כי ראיתי בכך שליחות, והיום אני מבקש לסיים את שירות המילואים במגזר הציבורי ולחזור לשוק הפרטי", אמר
צפריר.
צפריר שימש בעבר במספר תפקידים תחת
נתניהו. בין היתר היה יועץ בכיר למזכיר הממשלה ויועץ תכנית המורשת במשרד ראש הממשלה. ״אני מודה ל
איתן צפריר על תרומתו המקצועית המצוינת והמסורה בתקופה לא פשוטה.
צפריר סייע בכישרון ובאחריות בנושאים שעמדו לפתחי כשר התקשורת״, אמר ראש הממשלה (
בנימין נתניהו).
צפריר אמר היום כי הוא מבקש להודות לראש הממשלה על הזכות לעבוד במחיצתו ועל האמון שנתן בו.
לא נותר לנו כאן ב-Telecom News אלא לאחל לו בהצלחה ו"ברכת הדרך", לכל אשר יבחר ללכת בו.