משרד התקשורת העניק לראשונה רישיון לחיבור יישובים קטנים לתשתית סיבים אופטיים
מאת: מערכת Telecom News, 7.1.21, 16:45
הרישיון הוענק לחברת נורקום, שתחבר יישובים במגזר הערבי לשירותי אינטרנט אולטרה מהירים.
היום, העניקה מנכ"לית משרד התקשורת, לירן אבישר בן-חורין, את הרישיון המיוחד הראשון לאספקת שירותי תשתית פס רחב לחברת NOORCOM נורקום. ככל הידוע לנו, החברה עומדת לפרוש סיבים אופטיים במשולש.
הרישיון ניתן לחברה במסגרת השינוי במדיניות הרישוי, שבוצע מוקדם יותר השנה, שמטרתו לאפשר פרישה באופן מיידי של תשתיות בפס-רחב בכל יישוב קטן, מבלי להמתין לפרישת החברות הגדולות, ובכך לגשר על הפערים בין המרכז לפריפריה.
המהלך, שכולל צמצום משמעותי בחסמי הכניסה העומדים בפני חברות קטנות, שמעוניינות לספק שירות זה ולהיכנס לשוק התקשורת, צפוי להביא לחדירת שחקנים חדשים וחברות קטנות לשוק, מה שיגביר את התחרות, ויבטיח שיפור ברמת השירות ובמחירים, ביישובים קטנים, באזורי פריפרייה, אזורים כפריים ואזורים המאופיינים בבנייה נמוכה, שלא התחברו לתשתית אינטרנט אולטרה מהיר עד כה.
מדיניות המשרד החדשה מאפשרת אספקת שירות תשתית פס רחב גם באמצעות רישיון מיוחד, ולא רק באמצעות רישיון כללי כפי שהיה נהוג בעבר. במסגרת הרישיון המיוחד, ינתנו השירותים לעד 8,000 משקי בית ו-800 נקודות סיום רשת של מנויים עסקיים. המדיניות מאפשרת לחברות, שתעמודנה בתנאי הרישיון, לספק את השירותים באמצעות כלים טכנולוגיים מגוונים: סיבים אופטיים, גליםמילימטריים ועוד.
לירן אבישר בן-חורין, מנכ"לית משרד התקשורת: "הרישיון המוענק יאפשר לחברות לחבר יישובים קטנים וכפריים לתשתית אינטרנט מהיר, ואנו פועלים להעניק רישיונות לחברות נוספות. המהלך, שביצענו במסגרת הרפורמה, מצמצם את חסמי הכניסה העומדים בפני חברות קטנות, ומגדיל את התחרות. כך ,שפרישת התשתיות המתקדמות בפריפריה תואץ להערכתנו בתקופה הקרובה".
בילאל ג'יבלי, מנכ"ל נורקום: ״קבלת הרישיון היום מסמלת תחילת דרכה של חיבור החברה הערבית לעתיד. המשימה שלנו בנורקום היא לחבר את כל משקי הבית ברשת סיבים אופטיים כדי שכל תלמיד ומורה בבית ספר יוכלו להמשיך וללמוד כמו בכל מקום בעולם באמצעות תקשורת מהירה ואמינה".
בתמונה למעלה: שני מימין - שי דוידור (שותף בנורקום), משמאלו בילאל ג'יבלי מקבל את הרישיון ממנכ"לית משרד התקשורת.
בתמונה למטה מימין לשמאל: שי דוידור, בילאל ג'יבלי ולירן אבישר בן חורין
הערות המערכת:
מתן הרישיון הזה (בדיוק כמו המכרז באורנית) מצביעים על כך שלא היה צריך את "מתווה הסיבים", כי הפתרונות ברישיונות הללו, שהן נעשים מחוץ וללא קשר ל"מתווה הסיבים", שכביכול נועד לעזור לפריסת סיבים בפריפריה, ופריסה בפריפריה ממילא נעשית מזה שנים ברישיונות קיימים (ובסלקום ובפרטנר - בכלל ללא רישיונות), ע"י החברות הגדולות הקיימות ופריסה זו תיעשה כעת ע"י החברות החדשות, בסוג הרישיון החדש כביכול הזה, שהראשון מהסוג הזה הוענק כעת לחברת Noorcom.
הרישיון החדש הוא לא יותר מרישיון נס"ר מצומצם, מצומצם גם בזמן ומצומצם גם בכמות הלקוחות. הרישיונות יהיו בתוקף רק עד ליום 12.10.23 (או 3 שנים מיום שהרישיון ניתן לחברה) וניתן לספק שירות רק ל-8 אלף לקוחות פרטיים ועד ל-800 לקוחות עסקיים. כלומר: היזם מוגבל בפריסה ביישוב אחד אולי שניים בינוניים עד גדולים בפריפריה ול-3 שנים. זהו. אין כאן שום חידוש. להיפך, יש כאן צמצום ביכולות (גם בזמן וגם בהיקף הלקוחות) של היזם, שמעוניין לפרוס סיבים בפריפריה.
הרישיון החדש לא פתר את כל הבעיות החמורות שהיו טרם נתינתו ולא ברור מדוע משרד התקשורת לא פתר אותן בחודשים שעברו בין השימוע (שהחל ב-1.3.20), למועד ההחלטות בעקבות השימוע (14.10.20) ועד ליום הענקת הרישיון הראשון (7.1.21): 1) אין "זכות מעבר" ו"זכות גישה" שמובנים בתוך הרישיון, 2) אין "זכות שימוש בתשתיות עירוניות", 3) אין "זכות שימוש בתשתיות פאסיביות של החברות הגדולות" ובראשן חברת בזק (וגם לא לתשתיות פאסיביות של החברות האחרות שיש להן תשתיות סיבים: IBC, סלקום, פרטנר, הוט), 4) אין אישור לזכות התקנת אנטנות ומתקני גישה על העמודים/תרנים של הספקים הוותיקים ובראשם בזק והוט, כולל אספקת תמסורת אל האנטנות הללו, 5) הרישיון החדש אינו מספק כל סיוע או הקלה מעשית ליזמים שמבקשים לפרוס סיבים בפריפריה, דוגמת שימוש ללא עלות או בעלות סמלית, בתקופת "הגנת הינוקא", בתשתיות ומתקנים ממשלתיים וציבוריים.
עדכון 26.1.21: פורסם כאן ב"ערוץ 7" (בהתייחס ליישוב נריה, יישוב של 380 בתי אב): "מהפכת האינטרנט המהיר הגיעה ליישוב נריה. ליאל צור, חבר המזכירות שמוביל את הפרויקט: אינטרנט מהיר ויציב הוא מצרך בסיסי לתושבים ולעסקים הרבים שפועלים מתוך נריה.
סיבים אופטיים נפרסים בימים אלו ביישוב נריה בבנימין, ויאפשרו אינטרנט מהיר עד פי עשרה מהמהירויות הקיימות כיום, מה שמאפשר גלישה באיכות גבוהה, עבודה ולמידה מרחוק ונתינת שירותים עסקיים.
בחודשים האחרונים תכננה מזכירות נריה את המודל העסקי והרגולטורי שמאפשר את פריסת הסיבים תוך שימת דגש על פתרון שיתאים הן לאופי הדתי של היישוב והן לצרכי העסקים המקומיים.
חברת Net.Commu [שהחליפה את שמה ונקראת כיום חברת Future] שפורסת את הסיבים האופטיים מציעה לתושבים שני מסלולי מהירות: 200 מגה ו-1,000 מגה, על פי בחירתם.
"בשורה גדולה לתושבי נריה ולתושבי יו"ש בכלל", אמר ליאל צור, חבר המזכירות שמוביל את הפרויקט. "אינטרנט מהיר ויציב, בפרט בתקופת הקורונה של שנת 2021, הוא מצרך בסיסי לתושבים ולעסקים הרבים שפועלים מתוך היישוב.
''אנחנו שמחים שהצלחנו למצוא פתרון שייתן שירות ברמה גבוהה ובמחיר זהה לעלויות האינטרנט והטלפון שקיימות כיום ביישוב", הוסיף צור בשיחה עם ערוץ 7.
נזכיר כי על פי החלטת משרד התקשורת מחודש אוקטובר צומצמו החסמים העומדים בפני חברות קטנות שברצונן לספק שירות של פס רחב לגלישה, באופן שיפתח תחום חדש לחלוטין לתחרות בשוק התקשורת – פרישה "מקומית" של טכנולוגיה מתקדמת ויאיץ באופן משמעותי את פרישת התשתיות המתקדמות ביישובים קטנים, באזורי פריפריה, אזורים כפריים ואזורים המאופיינים בבנייה נמוכה אשר לא התחברו לתשתית אינטרנט אולטרה מהיר עד כה.
המדיניות החדשה מאפשרת תשתית פס רחב גם באמצעות רישיון מיוחד, ולא רק באמצעות רישיון כללי כפי שהיה נהוג בעבר. במסגרת הרישיון המיוחד ינתנו השירותים לעד 8,000 משקי בית ו-800 מנויים עסקיים."
עדכון 17.2.21: פורסם כאן בגלובס ע"י גד פרץ (כותרת בלבד): "פרטנר זכתה במכרז ותפרוס סיבים אופטיים ביישוב אורנית.
תופעת הרשויות הקטנות המקימות תשתיות עצמאיות הולכת ומתרחבת • מועצת אורנית בחרה בפרטנר פייבר לפרישה של סיבים אופטיים לבתי התושבים ולמוסדות המועצה במסגרת 'קול קורא' לחברות הסיבים."