המחסור במספרי IPv4 לא מטריד את חברות הסלולר הישראליות. גם ההכנות למעבר לדור רביעי (LTE), שמתבסס על IP קצה לקצה, לא שינה את התמונה: אין צורך ב- IPv6 בחברות הסלולר הישראליות.
מאת:
אבי וייס, 16.7.13, 23:30
המחסור במספרי IPv4 כפי שחשפנו ותיארנו
כאן ו
כאן, יצר "תגובת שרשרת" בשוק האינטרנט הישראלי, לרבות "הצפת" הבעייה של "השוק הסיטונאי" כמפורט
כאן. אולם, מתברר שכל המחסור במספרי IP "עובר מעל לראש" של הספקים, שהיו אמורים להיות מושפעים בצורה הכי קשה מהמחסור: חברות הסלולר הישראליות. זאת, משום שהלקוחות הסלולריים עוברים ממכשירי סלולר פשוטים לסמארטפונים, שמחוברים כל הזמן לאינטרנט דרך רשת הסלולר.
למה המחסור הזה לא מעניין את חברות הסלולר? הן עובדות ב-
NAT ו- PAT. דהיינו: כל מכשירי הקצה הניידים (סמארטפונים, טאבלטים, מודולים, מודמים, וכיו"ב) מקבלים מהרשת הסלולרית מספרי IP "פרטיים" שהם אין-סופיים. למעשה, חברות הסלולר רכשו והתקינו לאחרונה מערכות הנקראות בשם הטכנולוגי: Larg Scale NAT. כל מערכת כזו מסוגלת לספק מספרי IP פנימיים למיליוני מכשירי קצה. זה די והותר לכל ספק סלולר, גם במבט של כמה שנים טובות קדימה.
יתרה מכך. למרות כל ההכנות, שנעשו בחברות הסלולר למעבר ל- IPv6, הן מצאו פגמים חמורים במעבר כזה, ולכן הן מעדיפות להישאר ב- IPv4.
הבעיות המרכזיות הן:
א. אין תוכן בישראל (בשום אתר, בוודאי לא אתר המספק תוכן למכשירי סלולר) ב- IPv6. יש מספר אתרי תוכן (כולל גוגל) מחו"ל ב- IPv6, אך אין להם כל ייתרון לגולשים מישראל, ולגולשים בכלל לא אכפת מהיכן מגיע התוכן, כי הם אינם יודעים על ההבדלים בין IPv6 ל- IPv4. רק 10% מהתוכן בעולם קיים ב- IPv6 וזו כמות לא מספיקה כדי לבצע מעבר.
ב. יש בעיות אבטחה, שטרם נפתרו ב- IPv6, כולל נושא ה- Policy (אכיפת מדיניות האבטחה ברשת הסלולרית).
ג. אתרים, שכבר עברו ל- IPv6, מגיבים משום מה יותר באיטיות מאתרים ב- IPv4. זה כמובן לא מקובל לאתרים, שצריכים להגיע אליהם במכשירי הסלולר. הסיבות לאיטיות אתרים ב- IPv6 טרם ברורה עד הסוף, אך כנראה הדבר נובע מבעיות חומרה בשרתים (צורך לטפל בכתובות IP ארוכות יותר) משולבות עם בעיות ניתוב, בגלל שרוב הרשתות הן רשתות משולבות בגישת ה- Dual Stack, כדי לתמוך במקביל גם ב- IPv6 וגם ב- IPv4.
ד. ציוד הקצה הסלולרי ברובו לא תומך ב- IPv6. זו אולי הבעיה הכי חמורה. גם המכשירים, שכן תומכים ב- IPv6, רובם ככולם אינם תומכים ב- Dual Stack.
ה. גם המעבר ל- LTE לא ישנה את המצב. עדיין רוב הלקוחות יכולים לצפות במכשירים שלהם בתוכן ב- IPv4 ומכשירי הקצה לא תומכים במעבר ל- IPv6. לכן, גם ב- LTE אין עדיין כל צורך לספק חיבורים ב- IPv6 ללקוחות הקצה. בעולם, אין דרישה שיווקית לעבור ברשתות ה- LTE ל- IPv6 כך שגם בישראל אין סיבה לשקול מעבר כזה ברשתות הסלולר החדשות, שתהיינה (אולי) ב- LTE.
שורה תחתונה: ספקיות הסלולר אינן מודאגות מהמחסור במספרי IPv4. מבחינתן, אפשר להמשיך במצב הקיים עוד הרבה שנים בלי דאגות.