לא ניתן לקיים תחרות בעולם הסלולר בלי לפחות 3 חברות סלולר מתחרות (ועוד כמה MVNO). אסור להסכים להורדת כמות המתחרות בשוק ל- 2, כמו ששר התקשורת גלעד ארדן רוצה. איך הגענו לתחרות של 3 חברות - חשיפת פרק נוסף מספרו (שלא פורסם) של דני רוזן. איך הולכים מכאן קדימה וגם כמה מילים על סלקום והרפתקאת הטלוויזיה המתוכננת שלה.
מאת:
אבי וייס, 26.4.14, 19:30
עמדה: יש פתגם האומר: "מי שלא לומד מההיסטוריה, עתיד לחוות אותה שוב ושוב". ראשי משרד התקשורת (שר ומנכ"ל) מתעלמים כעת מהחלטות קודמות, שמעוגנות היטב בכתובים, וברור, שדרך זו עתידה להיכשל. יתרה מכך, הם כנראה בכלל לא יודעים מהיכן צמחה הרגולציה הנוכחית, שחלה על עולם הסלולר. לצורך כך, פניתי אל ספרו של דני רוזן, מי שהיה מנכ"ל משרד התקשורת.
דני רוזן (בתמונה) תיעד את המהלכים הללו בספר מאוד מרתק ומעמיק (שלא פורסם ברבים), שתוכן העניינים שלו מצוי כאן. דני רוזן אישר לפרסם פרק נוסף מהספר, פרק העוסק בהשתלשלות מהלכי הרגולציה, שהובילה לחקיקה, למכרזים ולרישיונות הנוכחיים הקיימים בידי פלאפון, סלקום ופרטנר. הפרק המרתק הזה מצוי להורדה מכאן. אגב, הפרק הקודם, שפרסמתי מספרו של דני רוזן, עסק ברגולציה על בזק לרבות מהלכי הפרטתה והפרק הזה מצוי להורדה כאן.
השם, שניתן לפרק הזה בספר הוא: "איך נולד ענף הסלולר בישראל". חשוב להבין, שזה לא מקרי, שהיו בישראל עד לפני כשנתיים וחצי 3 חברות סלולר, שהגיעו עם השנים ל"שיוויון" בשוק, מה שחייב התערבות, כדי לייצר עוד תחרות, וכך נולדו ה-MVNO (פועלות כאן 3 חברות: רמי לוי, הום סלולר ואלון סלולר(יופון) [012-מובייל היא לא MVNO, היא חלק מפרטנר], כשניתנו פי 3 רישיונות ל-MVNO מחברות שממש החלו לפעול), ונולדו החברות החדשות: גולן טלקום והוט מובייל (שנולדו ב"מכרז התדרים" לתדרי דור 3).
כעת, אנו עומדים בפתחה של החלטה היסטורית
נוספת: כמה חברות תפעלנה (ואיזה) בדור הרביעי - LTE. כעולה מההיסטוריה, הדרך היחידה לשמר תחרות בשוק ולא להגיע ל"דיאופול" או "
אליגופול משוכלל", כמו שקרה בעבר בסלולר (ועדיין קיים בשוק הקווי), היא לשמר לפחות 3 ספקי סלולר נפרדים בדור 4, כמה MVNO עצמאיים וחברות סלולר בדור 3 (דוגמת החברות החדשות), שתספקנה דור 4 באמצעות "נדידה פנים ארצית" או באמצעות "שת"פ אנטנות", אם יאושר להן.
כרגע, עניין זה ממתין להחלטת
הממונה על ההגבלים העסקיים, שנוטה לאשר חלקית את ההסכם בין הוט מובייל לפרטנר ולא לאשר את ההסכם בין סלקום, פלאפון וגולן טלקום. לכן, גם מכרז התדרים לדור 4 היה צריך (וממזמן) להיות על 3 רצועות תדרים ולא על 5 רצועות. אחר כך, על משרד התקשורת
לחפש עוד תדרים לדור 4 גם בתחום שמתחת ל-1 ג'יגהרץ ולצאת במכרז
נוסף לדור 4, שאת התדרים הללו תוכלנה לקבל 3 החברות, שכבר פועלות בדור 4 (אחרי סיום המכרז לדור 4), או אחת או יותר מהחברות, שיש להן רשת דור 3. כבר 7 שנים משרד התקשורת מסתובב סביב עצמו ולא קולט את ההגיון בפתרון הזה, כפי שנעשה בדיוק כך בכל העולם. לכן, ישראל תהיה, ככל המסתמן, המדינה האחרונה בעולם בדור 4.
לא ברור לי, מדוע השר
גלעד ארדן, מיום כניסתו לתפקיד ועד עצם היום הזה, מתעקש על הורדת כמות המתחרים בשוק הסלולר ל- 2 ולקיים מכרז
לדור 4 ל- 2 רצועות תדרים
ל- 2 חברות בלבד. זאת, במקביל
לכשלון קולוסאלי בטיפול ברגולציה של האנטנות הסלולריות בישראל והתעלמות
מוחלטת מטיפול בתחום ה-
Offload (ב-
WiFi). מדובר בעמדה
הרסנית,
לא הגיונית,
אנטי צרכנית, שיכולה למוטט את כל
התחרות שנוצרה בשוק הסלולר בישראל, תוך התעלמות מוחלטת מההיסטוריה של הרגולציה בישראל, שהביאה לתחרות בשוק הזה, במאמצים ניכרים ולאורך שנים. סביר להניח (וכך אני מקווה) שהשילוב של הלחצים של המומחים ומשרד האוצר, ביחד עם הממונה על ההגבלים העסקיים, "יורידו את השר מהעץ" עליו טיפס, בשנה וחצי האחרונים.
חברות הסלולר ועולם הטלוויזיה
הרעיונות של קבוצת פרטנר להיכנס לעולם הטלוויזיה (כמנותח
בהרחבה כאן), בשלב זה,
נגנזו. אם הממונה על ההגבלים העסקיים יאשר את השת"פ באנטנות בין הוט מובייל לפרטנר, ברור, שאין כל סיבה שפרטנר תיכנס לתחרות בהוט בתחום הטלוויזיה. שת"פ זה טוב יותר (
מנקודת הראות של 2 החברות הללו).
לעומת זאת, גם סלקום וגם גולן טלקום חולמות על כניסה לתחום עולם שידורי הטלוויזיה הרב-ערוצית (כמו שרוצה השר, מה שנותח
במאמר אחר). את התכניות של גולן טלקום חשפתי וניתחתי
בהרחבה כאן. כרגע גולן טלקום לא מממשת את התכניות הללו בגלל שהרגולציה של הטלוויזיה על האינטרנט (וגם "השוק הסיטונאי")
תקועים עמוק בבוץ,
בוץ שיצר השר
גלעד ארדן במו ידיו. אולם, בתור "מתאבד שיעי" מאוד יצירתי, צרכני ונמרץ בעולם הסלולר, אין ספק, שגולן טלקום תממש את התכניות הללו, בדיוק כמו תאומתה
Free בצרפת. להערכתי, זה יקרה כבר השנה.
אולם, פחות ברור מה סלקום מחפשת במשבצת הזו. סלקום היא הרי לא "מתאבד שיעי" כמו גולן טלקום. היא גם החליפה לאחרונה בעלים, שלא בטוח, שירצו לראות את סלקום "מתרסקת לקרשים" בגלל הרפתקה חדשה.
ניתחתי בהרחבה את חוסר התוחלת במהלך כזה מצד סלקום. הסיכון הכלכלי של סלקום (שנותח כבר על ידי) החמיר מאוד בחודש החולף, במצב בו "החבילות הצרות" של HOT ו- YES כבר
יצאו לשוק, כפי
שחשפתי כאן. כנראה, שסלקום לא מעוניינת ללמוד מההיסטוריה (גם של עצמה), ולראות
מה מצב שוק הטלוויזיה היום ואיך הוא ייראה מחר ומוכנה לשפוך כסף (והרבה) על הרפתקה של כלום.
לסיכום: יגאל אלון (ז"ל) מצוטט כמי שאמר את המשפט הנצחי הבא: "ללא ידיעת עברו, לא יבין האדם את ההווה שלו, מאחר שכל ההווה מעוצב על ידי העבר." מי שלא לומד את ההיסטוריה של התחרות בעולם הסלולר, ייגזר עליו לחזור על אותן שגיאות שוב ושוב.
עדכון 28.4.14: על פי TheMarker פרטנר ו-HOT
יקבלו אישור למזג רשתות בדור 4, סלקום ופלאפון (עם גולן טלקום) -
לא, מהממונה על ההגבלים העסקיים, בדיוק כמו שניתחנו מספר פעמים וגם במאמר זה. אני סבור שהגיע העת שפרטנר (ואולי גם סלקום) יצאו כבר (עכשיו) עם שירותי דור רביעי - LTE, "בלי טובות", עוד טרם פרסום מכרז התדרים, כפי
שניתחתי כאן.